Tisk článku

Velikonoční nádivka

Jedním z tradičních jídel je velikonoční nádivka. Podávala se samostatně buď v sobotu nebo jako doplněk masového jídla v hlavních svátečních dnech. Její názvy se možná krajově trochu liší, ale vždy jde o zapékané jídlo z hlavní suroviny a dalších ingrediencí.

Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka a hlavní suroviny

Velikonoční nádivka se připravovala a dosud také připravuje buď z bílého pečiva, strouhanky, moučné krupice nebo hrubé mouky a výjimkou nejsou ani brambory. Ve velikonoční nádivce by nemělo chybět maso, nejlepší je maso uzené a pak samozřejmě dostatek vajec na zkypření. Ale maso není nutností, pokud máme dostatek masa v jiných jídlech, tak si můžeme připravit nádivku jenom sýrovou nebo zeleninovou. Masová a sýrová nádivka se dá doplňovat i různou zeleninou, ale protože na jaře je třeba vitamínů, tak se do ní ve větším množství přidávají i různé zelené natě, sekané mladé a spařené kopřivy, mladé lístky pampelišek, případně i jiné bylinky.

Velikonoční nádivka žemlová

Na žemlovou nádivku můžeme použít starší pečivo, jako jsou rohlíky, housky nebo chlebíčková veka. Pečivo nakrájené na kostky nebo plátky pak zvlhčujeme mlékem nebo vývarem a mícháme s kostičkami vařeného masa nebo uzeninou. Pro barevnou mozaiku nádivky můžeme přidat i na kostičky krájenou mrkev a nezbytné zelené natě nasekané nadrobno. Vejce můžeme přidávat buď celá, ale lepší je vmíchat jenom žloutky a nakonec po promíchání všech surovin přidat sníh z bílků. Nádivka je pak kypřejší. Kořeníme podle chuti, ale měli bychom si vystačit se solí, případně s trochou pepře nebo muškátového květu. Podobně postupujeme i u nádivky ze strouhanky.

Velikonoční nádivka krupicová

V krupicové nádivce je samozřejmě hlavní surovinou hrubá krupice nebo jemnější krupička a některé recepty používají hrubou mouku. Tato nádivka se podobá spíše nákypu a mouka se kromě kypření vejci většinou kypří ještě práškem do pečiva, ale existují i recepty na nádivku z kynutého těsta. Ostatní suroviny se neliší od surovin používaných do žemlové nádivky. Připravujeme ji tak, že do mouky smíchané s práškem do pečiva postupně přidáváme ostatní suroviny a vše zředíme potřebnou dávkou mléka. Protože mouka je sušší než bílé pečivo, tak většinou přidáváme ještě trochu tuku. Vejce vždy dělíme na žloutky a z bílků ušleháme tuhý sníh, nádivka je pak dostatečně kyprá. Sůl a koření přidáváme podle chuti.

Velikonoční nádivka bramborová

Na bramborovou nádivku musí být brambory předem uvařené. Vaříme je ve slupce, vychladlé oloupeme a nakrájíme na plátky nebo kostky a k nim pak přidáváme ostatní suroviny. Do bramborové nádivky se dá použít i tučnější maso nebo uzenina. Protože nádivka se pak jenom zapéká, tak maso musí být předem tepelně upravené. Do brambor se hodí i větší podíl zeleniny, kterou podle potřeby přidáváme buď syrovou nebo rovněž předem povařenou alespoň do poloměkka. Vejce můžeme přidávat celá a lze je rozšlehat s trochou mléka nebo smetany.

Velikonoční nádivka bezmasá

Pečeme ji pro zachování tradice. I bez masa si však můžeme na nádivce pochutnat. Základní suroviny jako jsou žemle, krupice či mouka nebo brambory zůstávají stejné. Neobejdeme se ani bez vajec. Ale místo masa můžeme použít některý z tvrdých plátkových sýrů, strouhaný tvrdý sýr, na plátky krájený Hermelín nebo Nivu nebo ostřejší sýry balkánského typu. To vše doplníme zeleninou a kořením. Nádivka jenom se zeleninou vyžaduje několik druhů zeleniny. Záleží tedy na nákupních možnostech, ale pomoci mohou různé mražené zeleninové směsi.

Pečení velikonoční nádivky

Nádivku pečeme v tukem vymazaném pekáčku, ve vrstvě vysoké asi 4-6 cm. Pečeme ji nezakrytou, protože na povrchu by se měla utvořit zlatavá kůrka. Nádivku podáváme většinou teplou, ale surovinami vyvážená a dobře ochucená nádivka je dobrá i studená. Krájíme ji na přiměřené porce a pokud ji podáváme samostatně, tak k ní připravíme ještě zeleninový salát nebo ji zeleninou čerstvou či sterilovanou obložíme.
 





Příspěvky ke článku: Velikonoční nádivka

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky