Velikonoční oběd s nádivkou

Slavnostní velikonoční tabule si říká o pečeni s nádivkou.

Že nemáte, kdo by vám s tím poradil?

S těmito 4 recepty a trochou dobrých rad maso s nádivkou zvládnete hravě sami!

Nádivka

Nádivku připravujeme nejčastěji ze starších rohlíků nakrájených na kostičky, které trochu zvlhčíme mlékem nebo smetanou, případně drůbežím vývarem.

Po vsáknutí přidáme vejce, můžeme je vmíchat celá, ale nadýchanější nádivka je ze žloutků a bílkového sněhu.

Nádivku pak osolíme, trochu opepříme a okořeníme a podle chuti přidáváme nejrůznější ingredience, mezi které patří například :

  • drobně nakrájená jemná uzenina
  • drůbeží nebo vepřová játra
  • kostičky vyškvařené slaniny
  • jemně nakrájené žampiony
  • strouhaný sýr
  • zelenina
  • nasekané ořechy, namočené rozinky, sekané mandle

V nádivce by však o Velikonocích neměla chybět zelená nať. Použít můžeme i kopřivy.

Pečené kuře s nádivkou

INGREDIENCE

  • celé kuře
  • pepř, sůl
  • máslo
  • 2 vejce
  • mléko
  • 6 rohlíků
  • petrželka nebo pažitka
  • muškátový oříšek

POSTUP

Nádivka:

  1. Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme máčet v mléku.
  2. Mezitím utřeme máslo s trochou soli, kořením a žloutkem.
  3. Z bílků uděláme hustý sníh.
  4. Do utřeného másla vmícháme lehce vyždímané žemle a sníh z bílků.

Varianta A: nádivka dovnitř

  1. Kuře před plněním očistíme a nádivkou plníme břišní otvor.
  2. Část nádivky lze umístit i pod kůži na stehnech a prsíčkách. Kůži předem lehce uvolníme od masa, aby vznikl dostatečný prostor na nádivku.
  3. Po naplnění břišní otvor zašijeme nebo uzavřeme párátky a kosti stehýnek svážeme.
Recept na pečené kuře s nádivkou.
foto zdroj: google.com

Jako přílohu volíme bramborovou kaši.

Varianta B: nádivka ven

  1. S nádivkou vně masa pečeme kuře porcované, předem alespoň částečně vykostěné nebo kuřecí plátky.
  2. Nádivku vršíme na jednotlivé plátky nebo jí v pekáči maso zcela zakryjeme. Nádivku připravujeme podobně jako pro plnění, může jí však v tomto případě být větší množství.
Recept na kuřecí maso přikryté nádivkou
foto zdroj: google.com

Nejvhodnější přílohou jsou vařené brambory.

 

Pečený králík s nádivkou

INGREDIENCE

  • celý králík
  • 8 rohlíků
  • půl hrnku mléka
  • sůl, pepř
  • pažitka
  • kari
  • máslo
  • česnek

POSTUP

Králíka s nádivkou lze péct porcovaného a nádivkou zakrytého. Samozřejmě je možné i u králíka upéci nádivku zvlášť a podávat ji pak v jednotlivých porcích k porci králíka. Třetí možností je naplnit břišní dutinu jako u kuřete.

 

Recept na pečeného králíka s nádivkou je velikonoční klasika.
foto zdroj: google.com

Ke králičímu masu se hodí jak zeleninová, tak i ovocná obloha.

Pokud nemáme chuť na nádivku, králíka můžeme připravit také na paprice.

Pečená ryba s nádivkou

Ryby lze plnit nádivkou v případě, že máme pěkný celý kus, který můžeme plnit do břišní dutiny. Takto můžeme plnit kapra, lososa, pstruhy nebo jiné podobné ryby.

Vzhledem k rybím kůstkám je někdy lepší upéci nádivku samostatně a podávat ji jako další přílohu, nebo nádivkou pokrýt rybí filé.

INGREDIENCE

POSTUP

Recept na pečenou rybu s nádivkou.
foto zdroj: pinterest.com

Nejvhodnější přílohou k rybě s nádivkou jsou vařené nebo opečené brambory s fazolkami nebo třeba dušenou kukuřicí.

Pečené vepřové maso s nádivkou

Použít můžeme především vepřové maso z kýty, kotlety, eventuelně i z plece, které pečeme samostatně v plátcích. Nádivku na ně pak navršíme. Pod nádivku můžeme plátky ještě trochu potřít pikantní hořčicí nebo kečupem.

Vyšší plátky masa můžeme naříznout a nádivkou je plnit jako kapsy.

INGREDIENCE

POSTUP

 

Recept na vepřové maso s nádivkou je snadný a vydatný.
foto zdroj: pinterest.com

Jako příloha se k vepřové pečeni s nádivkou hodí lehčí zeleninová obloha – čerstvá rajčata, okurkový salát nebo zelené fazolky.

Základní ingrediencí nádivky dnes jsou rohlíky, dají se však nahradit krupičkou v mléce, jak tomu bylo dříve.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *