Tisk článku

Velikonoční oběd s nádivkou

Na velikonoční svátky se ve většině domácností připravuje k obědu samozřejmě něco dobrého, ale zároveň i trochu slavnostního. Chceme-li dodržet tradici, tak velikonoční oběd podáváme s nádivkou, která bývala jeho tradiční součástí. Nádivku můžeme použít jako náplň především do kuřete nebo králíka, navršit ji na plátky masa nebo ji upéci zvlášť.

Velikonoční oběd s nádivkou

Plněné kuře s nádivkou

Kuře před plněním očistíme a nádivkou plníme břišní otvor. Část nádivky lze umístit i pod kůži na stehnech a prsíčkách. Kůži předem lehce uvolníme od masa, aby vznikl dostatečný prostor na nádivku. Po naplnění břišní otvor zašijeme nebo uzavřeme párátky. Nádivku připravujeme nejčastěji ze starších rohlíků nakrájených na kostičky, které trochu zvlhčíme mlékem nebo smetanou, případně drůbežím vývarem. Po vsáknutí přidáme vejce, můžeme je vmíchat celá, ale nadýchanější nádivka je ze žloutků a bílkového sněhu. Kromě rohlíků je možné vyzkoušet nádivku například z dušené rýže nebo vařených brambor. Nádivku pak osolíme, trochu opepříme a okořeníme a podle chuti přidáváme nejrůznější ingredience, mezi které patří například :

  • drobně nakrájená jemná uzenina, uzené maso nebo mleté maso
  • drůbeží nebo vepřová játra, nakrájená na kousky nebo rozmixovaná
  • játrová či masová paštika nebo vymačkaná bílá klobása
  • kostičky vyškvařené slaniny
  • jemně nakrájené žampiony
  • strouhaný sýr
  • zelenina pro chuť i barevnost nádivky (najemno nakrájená cibule, na nudličky nastrouhaná mrkev, sterilovaný nebo mražený hrášek, barevné kostičky papriky)
  • různé přísady pro zpestření nádivky (nasekané ořechy, namočené rozinky, sekané mandle
  • sekané spařené kopřivy nebo zelené natě (měla by to být nezbytná součást velikonoční nádivky)

Pečené kuře s nádivkou

S nádivkou pečeme kuře porcované, předem alespoň částečně vykostěné nebo kuřecí plátky. Nádivku vršíme na jednotlivé plátky nebo jí v pekáči maso zcela zakryjeme. Nádivku připravujeme podobně jako pro plnění, může jí však v tomto případě být větší množství. Trochu nevýhodou je, že nádivka vsákne vypečenou šťávu z masa, takže nezbývá na polévání přílohy. Jestliže nechceme podávat jako přílohu bramborovou kaši nebo použít na přílohu některou ze samostatně připravených studených nebo teplých omáček, tak nádivku pečeme zvlášť.

Pečený králík s nádivkou

Králík s nádivkou se nejlépe peče porcovaný a nádivkou zakrytý. Králičí maso je jemné a málo tučné. Proto buď využijeme této jeho vlastnosti a připravíme si jemnou a netučnou nádivku. Druhou možností pak je, že do nádivky přidáme slaninu nebo tučnější maso a zvýšíme tak sytivost jídla. Králičí maso nemá žádnou výraznou chuť, proto jej můžeme před pečením a zakrytím více okořenit a to jak běžným kořením nebo kořenící směsí, tak bylinkami. Samozřejmě je možné i u králíka upéci nádivku zvlášť a podávat ji pak v jednotlivých porcích k porci králíka.

Pečená ryba s nádivkou

Plnit lze i ryby v případě, že máme pěkný celý kus, který můžeme plnit do břišní dutiny. Takto můžeme plnit kapra, lososa, pstruhy nebo jiné podobné ryby. Vzhledem k rybím kůstkám je někdy lepší upéci nádivku samostatně a podávat ji jako další přílohu.

Pečené maso s nádivkou

Použít můžeme především vepřové maso z kýty, kotlety, eventuelně i z plece, které pečeme samostatně v plátcích. Z hovězího masa je vhodné pouze maso z roštěnce. Nádivku na ně pak navršíme. Zakrytí masa nádivkou je vhodné v případě, že pečeme menší kousky. Pod nádivku můžeme plátky ještě trochu potřít pikantní hořčicí nebo kečupem. Plátky masa s navršenou nádivkou můžeme ještě před dopečením posypat sýrem nebo překrýt plátkem šunky. Ozdobně působí umístění naříznutých párků do nádivky, které necháme zapéci a rozvinout jejich naříznutí. Místo sýra a uzeniny můžeme nádivku posypat sekanými zelenými natěmi, kostičkami barevných paprik nebo do nádivky posadit ozdobně naříznutá rajčata nebo ředkvičky.

Přílohy k obědu s nádivkou

Jako přílohu k takto upraveným masům jsou vhodné především brambory a to vařené nebo bramborová kaše a k tomu co nejbohatší zeleninová obloha nebo pestrý zeleninový salát.
 





Příspěvky ke článku: Velikonoční oběd s nádivkou

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...