Tisk článku

Velikonoční obložené chlebíčky

Během velikonočních svátků budeme potřebovat připravit nějaké studené občerstvení pro rodinu, pro návštěvníky nebo v pondělí pro koledníky. Vybírat můžeme z mnoha receptů, ale určitě nebudou chybět oblíbené obložené chlebíčky různých typů a velikostí s neméně různými pomazánkami a surovinami na konečnou oblohu.

Velikonoční obložené chlebíčky

Podklad pro obložené chlebíčky

Nejčastěji používaným podkladem pro obložené chlebíčky je chlebíčková veka nakrájená na plátky. Můžeme si ji koupit, ale není problém si ji upéci doma. Celkem bezpracná je její příprava pro majitele domácích pekáren. Kromě veky krájíme rohlíky, bagety a housky na příčné plátky a máme tak podklad pro malé chlebíčky, pro které se u nás vžil výstižný název jednohubky. Velmi dobré jsou chlebové bagety nebo veky z chlebového těsta pro převážně masovou oblohu. Pokud si chceme dát opravdu práci, tak větším vykrajovátkem vykrájíme z plátků různé tvary. Tady jsou ve výhodě ti, kdo mají po babičkách formičky na větší motýlky, srdíčka nebo kytičky, ale stačí i kulatá větší formička nebo nakrájené čtverce překrojené na trojúhelníky. Chlebíček hned jinak vypadá. Okrojky z pečiva usušíme a nastrouháme na strouhanku.

Pomazánka na obložené chlebíčky

Chlebíčkový podklad můžeme potřít jen máslem nebo pomazánkovým máslem. Tak postupujeme v případě, že na ně chystáme bohatší a pikantní náplň. Jinak můžeme obě másla ochutit solí, kořením, hořčicí, kečupem, sardelovou pastou nebo sekanou pažitkou. Pro lepší roztírání přidáme trochu majonézy. Oblíbená a chuťově velmi dobrá je pomazánka z tvarohového základu. Ochutit ji můžeme podobně jako másla, přidáváme většinou i majonézu, aby byla pomazánka hladší a navíc můžeme přidávat různou drobně nastrouhanou zeleninu, cibuli, česnek, křen, uzeninu, sekaná vejce a další přísady. Pro větší objem připravované pomazánky se využívají jako základ vařené brambory, do nichž se většinou přidává cibule, povařená kořenová zelenina, sterilovaný hrášek, sterilované okurky a majonéza. Vše se buď velmi drobně nakrájí nebo dokonce pomele na masovém strojku či umixuje. Pomazánka chutí připomíná bramborový salát a také se tak dochucuje. Bramborový nebo vlašský salát také býval častým podkladem na obložených chlebíčcích, ale dnes jej vhodně nahrazují poněkud méně kalorické pomazánky. Kromě toho můžeme samozřejmě použít i některou vlastní oblíbenou pomazánku, která vybočuje z nejčastěji používaných.

Obloha na chlebíčky

Chlebíčky potřené pomazánkou zdobíme podle své vlastní fantazie a možností, ale vždy tak, aby použité suroviny byly chuťově v souladu a zároveň chlebíček vypadal co nejlépe. Nikdy je však ozdobnými oblohami zbytečně nepřeplňujeme, ale raději připravíme více druhů s odlišnými pomazánkami a oblohou. Obkládáme a zdobíme především těmito surovinami :

  • Plátky jemně nakrájeného vařeného uzeného masa nebo pečeného masa vepřového, hovězího nebo drůbežího. Zde je vhodný chlebový podklad a další zdobení jen doplňující chuť, to znamená okurky, kroužky cibule nebo sterilovaná zelenina.
  • Plátky jemně nakrájené uzeniny. Může to být šunka, šunkový salám nebo různé trvanlivé salámy, které klademe na chlebíčky rovně, přeložené nebo je stáčíme do různých kornoutků.
  • Různými pikantními klobásami, které krájíme na kolečka. Jsou vhodné na chlebové jednohubky.
  • Rybím masem, kousky kyselých ryb, olejovkami nebo plátky lososa.
  • Sýrem, který používáme plátkovaný, vykrajovaný do různých tvarů nebo strouhaný.
  • Vařenými vajíčky, která krájíme na čtvrtky nebo kolečka.
  • Sterilovanou zeleninou, především sterilovanými okurky a červenou papriku typu kapie, které krájíme na různé ozdobné kroužky a kolečka, popřípadě z nich můžeme vypíchnout nějaký tvar. Kromě těchto druhů není vyloučena ani další sterilovaná zelenina včetně houbiček, většinou ve sladkokyselé úpravě.
  • Čerstvou zeleninou, ze které využíváme zejména ředkvičky, okurky, útržky salátových listů, sekanou pažitku nebo snítku petrželky.
  • Jemně krájenými nebo sekanými surovinami. Jedná se o chlebíčky, kde bohatší pomazánku jen sypeme nadrobno nakrájenou uzeninou, zeleninou včetně hrášku a zelených natí nebo vejci.
  • Drobnými ozdobami z másla nebo majonézy, které na chlebíčky stříkáme ozdobnou trubičkou.

Podávání obložených chlebíčků

Chlebíčky předkládáme na různých větších talířích a tácech pěkně narovnané. Máme-li více druhů, pak je skládáme do kontrastních řad. K jejich konzumaci podáváme malý talířek, někdy i vidličku nebo lžičku.
 





Příspěvky ke článku: Velikonoční obložené chlebíčky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky