Tisk článku

Velikonoční pečení

Velikonočním svátkům by určitě mnoho chybělo, kdyby se neupeklo něco dobrého. Druhy pečiva nebo cukroví vybíráme podle obliby tak, aby byli strávníci potěšeni, ale aby nebylo třeba strávit v kuchyni více času než je nezbytně nutné. K velikonoční tradici patří mazance a věnce, různé pečivo, beránek a drobné cukroví.

Velikonoční pečení

Velikonoční mazance a věnce

Velikonoční mazance nebo o něco málo pracnější věnce a copy se pečou zásadně z kynutého těsta. Těsto bývá tučnější než obyčejné kynuté těsto, tak jsou mazance a další druhy vláčnější. Do mazanců se přidávají rozinky a sekané mandle nebo se mandlemi mazance zdobí ještě před pečením. Na věnce a copy těsto rozdělíme na potřebný počet dílů, které vyválíme do válečku a spleteme. Tyto dva druhy můžeme i rozválet na plát a plnit náplněmi z máku, tvarohu, povidel, spařených ořechů s mlékem a cukrem nebo hustého pudinku a pak teprve vytvarovat do copu nebo věnce. Pečeme zvolna až do zlatohnědé kůrky. Její vytvoření podpoříme tím, že je ještě před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Velikonoční pečivo

Již trochu pozapomenutým velikonočním pečivem jsou jidáše, pečené z kynutého těsta na Velký pátek. Jedná se o poměrně jednoduše tvarované pečivo. Vykynuté těsto je třeba rozdělit na potřebný počet dílků, vyválet do válečku a stočit jako šneka. Jidáše se neplní, ale po upečení se mažou medem, povidly nebo marmeládou. Dalším a také již trochu pozapomenutým pečivem jsou boží milosti. I ty se připravují z kynutého těsta, tentokrát spíše méně tučného. Tvarují se různě, nejčastěji jako uzlík a po vytvarování se nepečou, ale smaží, podobně jako koblihy. Jako každé smažené těsto se pak ihned pocukrují a podávají.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek je tradice a zvláště v rodinách, kde jsou děti je žádanou a současně i ozdobnou pochoutkou. Pro pečení beránka je nezbytná forma, která bývá keramická nebo kovová a buď jednoduchá jednostranná nebo složená ze dvou dílů, ze které je beránek plastičtější. Důležité je důkladně formu vytřít tukem, zvláště v členitých částech hlavičky a po ztuhnutí tuku formu jemně vysypat hrubou moukou, jemnou strouhankou nebo kokosem. Tím se zajistí úspěšné a nepoškozené vyklopení z formy. Těsto na beránka může být kynuté nebo piškotové, nejčastěji se však používá těsto třené, podobně jako na bábovku nebo těsto doplněné tvarohem, které je vláčnější. Recepty na bábovková těsta jsou dobrou inspirací, pokud chceme beránka obměnit. Do těsta můžeme samozřejmě přidávat různé ingredience, jako je kakao, kokos nebo strouhaná čokoláda. Můžeme přidat i strouhaná jablka, rozmělněné banány nebo sušené či kandované ovoce, rozinky a mleté ořechy. Beránka pečeme v troubě zvolna, zhruba při 180°C, aby se dobře propekl. Stupeň upečení vyzkoušíme špejlí, nejdříve však po 40 minutách pečení. Upečeného beránka necháme chvíli ve formě, pak opatrně vyklopíme a buď ihned pocukrujeme, aby se vytvořila sladká kůrka nebo necháme vychladnout a zdobíme polevou. Pocukrovaného nebo jinak ozdobeného beránka doplníme očky z rozinek a barevnou stužkou. Klasického beránka nyní někdy nahrazuje velikonoční zajíc, který navazuje na velikonoční tradici v anglosaských zemích.

Velikonoční cukroví

Velikonoce nejsou tak jako vánoční svátky ve znamení cukroví. Přesto se často peče, hlavně proto, aby bylo něco k mlsání a k podávání případným hostům. Proto se nejčastěji k pečení volí oblíbené druhy cukroví. Vhodné je cukroví z lineckého těsta, které je velmi univerzální. Pro velikonoční náladu z něj tentokrát vykrajujeme spíše figurky zajíčků nebo jiných zvířátek. Vykrájené figurky můžeme po upečení i slepovat některým z nastavených krémů a vhodně dozdobit. Kromě toho si samozřejmě můžeme vybrat i z dalších receptů na drobné cukroví. Při zdobení cukroví preferujeme větší barevnost, aby cukroví svou pestrostí co nejvíce odpovídalo jarním svátkům. Využijeme přitom barevných bonbonů, cukrových vajíček, barevného máčku a podobných ozdob.  





Příspěvky ke článku: Velikonoční pečení

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • koktejl
    skvelé a hlavne zdravé nápoje si rada pripravujem z Caro nápoja, ktorý je skvelý do rôznych...
  • nápoj
    skvelé zdravé nápoje si rád pripravujem s pomocou nápoja Caro, z ktorého sa dajú pripraviť skvelé...
  • recept
    skvelý recept, ktorý ja som doplnila o skvelý zdravý nápoj Caro
  • nic moc
    Hovadina je treba pridat stuzovadla
  • Bezkofeinova varianta
    Hmm, co takhle misto kavy zkusit kavovinu? Napr. Caro - neobsahuje kofein, takze by si pochutnaly...