Tisk článku

Velikonoční pečení

Velikonoční svátky nejsou výjimkou mezi podobnými svátečními příležitostmi a recepty na pečení, suroviny a pečící trouba včetně kuchaře nebo kuchařky plní to, co se od nich žádá. Tak se o velikonočních svátcích pečou tradiční i méně tradiční moučníky, zákusky, cukroví nebo pečivo.

Velikonoční pečení

Velikonoční moučníky

Z velikonočních moučníků je zřejmě nejčastější klasický beránek. Kromě něj se pak v domácnostech pečou různé oblíbené řezy, dorty nebo rolády, které se pro navození velikonoční atmosféry jen účelově zdobí.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek se peče z piškotového nebo třeného těsta, ale může to být i těsto kynuté. Vláčnější je těsto s přídavkem tvarohu. Beránka je nutné péci ve speciální formě, která udrží jeho tvar při pečení. Forma bývá z různého materiálu, nejčastější je plech, kamenina nebo modernější formy silikonové. S výjimkou silikonové formy je třeba každou formu důkladně před vložením těsta vymazat tukem a vysypat moukou, aby upečený beránek šel dobře vyklopit. Pečící papír není vhodný, protože forma jím nejde vyložit tak, aby nedeformoval tvar. Kromě klasického beránka jsou k dispozici i formy na slepičku či zajíčka. Upečeného a vychladlého beránka či jiný tvar před podáváním můžeme jen pocukrovat, polévat polevou nebo zdobit šlehačkou.

Velikonoční řezy, dorty a rolády

Ve výběru těchto moučníků hraje v domácnosti roli jejich oblíbenost. Pro slavnostní účely bychom měli vybírat i trochu slavnostnější provedení těsto moučníků. K dispozici je na ně řada receptů, zvláště se smetanou sladkou i zakysanou, které jsou velice jemné a lahodné. Spíše než s ořechy pečeme tyto řezy s ovocem. Pokud nechceme moučníky péci, tak zvolíme možnost přípravy nepečených dortů nebo různých dezertů, kde hlavními surovinami bývají piškoty, ovoce, tvaroh nebo jogurt a smetana nebo šlehačka.

Velikonoční zákusky

Místo řezů nebo dortů můžeme péci i menší zákusky. Vhodné je zde například odpalované těsto a z něj tvarované věnečky nebo větrníky, plněné po vychladnutí smetanovými krémy. Z křehkého těsta můžeme péci trubičky neboli kremrole nebo šátečky a kornoutky plněné po upečení a vychladnutí sněhem nebo různými krémy.

Velikonoční cukroví

Pokud se rozhodneme péci na velikonoce cukroví, tak můžeme použít osvědčené recepty. Na rozdíl od vánočního cukroví volíme však barevnější zdobení. Pro slepování použijeme místo krému jen zavařeninu nebo případný krém co nejvíce vylehčíme vařeným pudinkem, tvarohem nebo zakysanou smetanou. Místo čokoládové polevy použijeme citronovou nebo pomerančovou šťávou dochucenou cukrovou polevu nebo polevu žloutkovou. K vrchnímu zdobení se hodí kousky ovoce, drobné bonbonky nebo vhodné koupené ozdoby. Cukroví nemusí být jen sladké, k chuti přijde i slané cukroví, které pečeme z křehkého nebo listového těsta a případně doplňujeme pikantnějšími přísadami ze sýra, uzeniny nebo koření.

Velikonoční pečivo

Nejznámější velikonoční pečivo je samozřejmě mazanec. Nejvíce používaným receptem je mazanec z kynutého těsta. Suroviny na těsto jsou shodné se surovinami na vánočku. Mělo by jít o tučnější kynuté těsto doplněné rozinkami a mandlemi. Loupané mandle se hodí i na vrchní ozdobu. Jako u všech kynutých těst je třeba dbát při jeho přípravě na řádné propracování těsta a dobré vykynutí. Mazanec se tvaruje jako menší bochníček a tak se taky peče. Místo kulatého bochníčku můžeme tvarovat i různé copy z několika pramenů nebo je stočit do věnce. Jednotlivé prameny se dají i plnit nádivkou z tvarohu, máku nebo ořechů či povidel a pak je věnec opravdu plný chutí. Z kynutého těsta se dříve pekly a někde možná ještě pečou různě tvarované "jidášky".
 





Příspěvky ke článku: Velikonoční pečení

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky