Tisk článku

Velikonoční pečivo z kynutého těsta

Na dny těsně před velikonočními svátky bývalo ve zvyku péci i drobné velikonoční pečivo z kynutého těsta. Nejznámější jsou jidáše nebo také jidášky, což jsou tvarované neplněné vdolečky. Kromě nich můžeme péci různé koláče s náplní nebo další plněné a různě tvarované sladké pečivo jako rohlíčky nebo šneky. Pečivo podáváme k snídani nebo přesnídávce.

Velikonoční pečivo z kynutého těsta

Jidášky

Na jidášky musíme nejdříve zadělat klasické kynuté těsto z polohrubé mouky, tuku, cukru, mléka, žloutků a droždí. Z droždí, trochy mléka a cukru necháme vzejít kvásek, který pak zapracujeme do mouky, do níž jsme přidali trochu soli. Vypracujeme tužší těsto, necháme je vykynout na teplém místě a pak je vyklopíme na pomoučený vál. Těsto svineme do silnějšího válečku a nakrájíme stejně velké kousky. Z nich pak vyvalujeme tenčí válečky s průměrem 1-1,5 cm v délce podle potřeby a různě je tvarujeme. Stáčíme je například do spirály, dva zatočené konce k sobě či každý konec stočíme na jinou stranu. Jednodušším způsobem tvarování jidášků je vyválení těsta na plát silný asi 2 cm a vykrájení kulatých tvarů formičkou. Na kolečkách se pak nahoře nožem nařízne mřížka. Vytvarované jidášky necháme dokynout na pomazaném plechu, pak je potřeme rozpuštěným máslem a upečeme dozlatova. Před podáváním se mají jidášky potírat medem, ale není to příliš praktické, protože pak je ulepené všechno. Lepší je připravit jednoduchou pomazánku z másla a medu nebo másla a tvarohu. Místo tradičního medu můžeme použít i zavařeninu.

Velikonoční koláče

Těsto na velikonoční koláče lze připravit podle libovolného receptu na koláče, což bývá normální kynuté těsto s vyšším podílem tuku. Charakter velikonočních koláčů je dán jejich tvarováním. Zpracované a vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozválíme na plát silný asi 2 cm. Protože nebyly a zatím asi nejsou vhodná vykrajovátka, tak si z tuhého papíru vykrojíme šablonu ve tvaru vejce velkou asi tak od 10 cm do 18 cm, velikost už záleží na nás. Podle ní pak z plátu těsta vykrojíme koláčová vajíčka. Z odkrojků vyválíme tenké válečky a ovineme je po obvodu vykrájených tvarů. Dovnitř pak vkládáme náplň. Může to být obvyklá tvarohová, maková nebo povidlová náplň, ale v tomto případě můžeme použít i hustý pudink. Náplň pak navrchu ozdobíme tak, aby připomínala kraslice. Například kytičkou z plátků oloupaných mandlí, proužky rozinek nebo kousky sušeného či okapaného kompotovaného ovoce. Střídáme přitom barvy i tvary podle vlastní fantazie. Ozdobené koláče necháme na vymazaném plechu asi 15 minut dokynout, pak okraje potřeme rozpuštěným máslem a upečeme.

Další druhy sladkého pečiva

Nechceme-li péct jidášky ani koláče a přesto potřebujeme nějaký druh pečiva, tak můžeme upéct rohlíčky, bochánky, šneky nebo šnekům podobná vosí hnízda, které plníme různými náplněmi. Připravíme si na ně kynuté těsto, pro které využijeme buď svůj vlastní vyzkoušený recept, kde můžeme postupovat podle osvědčeného způsobu nebo vyzkoušíme nový recept. Pak se řídíme dávkováním a postupem podle vybraného receptu. Podle některého z receptů tedy připravíme kynuté těsto, necháme je vykynout a pak tvarujeme takto :

  • Na rohlíčky vyválíme kulatou placku o průměru asi 30-40 cm a rozkrájíme ji na 8 výsečí. Na delší stranu dáme náplň a srolujeme do rohlíčků.
  • Bochánky jsou jednoduché. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné kousky, roztáhneme na placičky, naplníme, dobře uzavřeme a na plech dáváme uzavřenou stranou.
  • Šneky uděláme tak, že vykynuté těsto vyválíme na placku asi 1,5-2 cm silnou, potřeme náplní a svineme jako roládu. Pak rozkrájíme na plátky široké asi 2-3 cm a jednou řeznou stranou klademe na plech. Roládu můžeme také stáčet tak, že k sobě svinujeme oba delší kraje. Opět krájíme na plátky.
  • Podobné šnekům je pečivo, kterému se říká vosí hnízda. Plát může být i tenčí, po potření nádivkou jej svineme do rolády, nakrájíme na plátky široké asi 4 cm a při kladení na plech spodní stranu stáhneme k sobě. Kynuté těsto je pružné, takže to jde velmi dobře. Na plechu pak trochu urovnáme a máme pečivo, které připomíná vosí hnízdo.

Kromě tvarohu, máku a povidel nebo marmelády se jako nádivka do tohoto pečiva používají ořechy, mandle nebo kokos. Všechny nádivky by měly být tužší, zvláště do šneků a vosích hnízd, aby nádivka nevytékala během pečení na plech. Příliš řídkou nádivku z tvarohu můžeme zahustit piškotovými drobečky nebo kokosem, mák a povidla zase třeba strouhaným perníkem. Všechny tvary necháváme před pečením na plechu ještě asi 15 minut dokynout. Pak je potřeme rozpuštěným máslem, v případě, že chceme mít obzvlášť barevnou kůrku, tak rozšlehaným vejcem. Jestli je posypeme ještě drobenkou, záleží na naší chuti, není to nutné. Připravené a dostatečně vykynuté pečivo vkládáme do předehřáté trouby a pečeme při 180-200°C dozlatova.
 





Příspěvky ke článku: Velikonoční pečivo z kynutého těsta

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...