Snadné a rychlé recepty na velikonoční pečivo z kynutého těsta

Kynutého těsta se není třeba bát. I když se o něm jen šeptá a je považováno za výsadu zkušených a větrem ošlehaných kuchařek, přípravu zvládne se správným postupek naprosto každý. Potřebujeme:

  • polohrubou mouku
  • máslo nebo rostlinný tuk (v některých případech se používá i olej)
  • vlažné mléko nebo vodu
  • trochu cukru
  • droždí
  1. Před vlastním zpracováním těsta si připravíme kvásek z droždí, lžičky cukru a lžíce mouky, zalitý vlažnou tekutinou.
  2. Po vzejití jej zapracujeme do těsta. Přidáme rozpuštěný vlažný tuk a potřebný zbytek tekutiny.
  3. Pak následuje proces hnětení.
  4. Dalším krokem je nechat těsto v teple vykynout. Správně vykynuté těsto je hladké, lesklé a má zhruba dvojnásobný objem.
  5. Vykynuté těsto z mísy nebo domácí pekárny vyklopíme na pomoučený vál a tvarujeme podle potřeby.
  6. Před samotným pečením necháváme těsto ještě zhruba 15 minut dokynout.

V tomto článku se zaměřujeme na kynuté pečivo, které je oblíbené zejména v období Velikonoc. Recepty však využijete celoročně.

Pečivo 1: Jidášky

Dle tradice se Jidášky pečou každoročně na zelený čtvrtek. Kdo je druhý den za svítání sní, bude se celoročně těšit dobrému zdraví. Podívejte se na další velikonoční tradice.

INGREDIENCE na 10 jidášů

  • kynuté těsto (z 500 g mouky)
  • povidla
  • rozpuštěné máslo

POSTUP

  1. Těsto rozválíme na plát silný přibližně 2 cm.
  2. Formičkou vytvarujeme kulaté tvary.
  3. Na každém kolečku nařízneme mřížku.
  4. Položíme na plech a necháme dokynout.
  5. Rozpečeme troubu na 180 °C.
  6. Klademe na plech a potřeme rozpuštěným máslem.
  7. Pečeme přibližně 20 minut.
  8. Podáváme potřené povidly.

Nejlepší recept na pečivo. Velikonoční Jidášky.

Pečivo 2: velikonoční koláče

Hrajte si s tvary a náplněmi. My jsme zvolili kulatou makovou klasiku. Nicméně fantazii se meze nekladou.

INGREDIENCE na 10 koláčů

  • kynuté těsto (z 500 g mouky)
  • 1 vejce
  • 200 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka skořice
  • citrónová kůra

POSTUP

  1. Rozpečeme troubu na 180 °C.
  2. Těsto rozválíme na obdélník.
  3. Vykrajujeme kolečka.
  4. Skleničkou vytlačíme uprostřed důlek.
  5. Potřeme změklým máslem.
  6. Připravíme si makovou náplň.
  7. Mák svaříme s mlékem.
  8. Mícháme do zhoustnutí.
  9. Ochutíme cukrem, skořicí a citronovou kůrou.
  10. Náplň vložíme do důlků na koláčích.
  11. Klademe na plech.
  12. Pečeme přibližně 20 minut.

Hotový recept na skvělé velikonoční koláče.

Pečivo 3: skořicoví šneci

Skořice provoní vaše odpoledne a zaručeně zlepší náladu. To pravé velikonoční občerstvení. Před koledníky raději schovejte.

INGREDIENCE na 10 šneků

  • kynuté těsto (z 500 g mouky)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • máslo
  • cukr krupice
  • skořice
  • 1 vejce

POSTUP

  1. Rozpečeme troubu na 180 °C.
  2. Těsto rozválíme na obdélník.
  3. Potřeme změklým máslem.
  4. Dostatečně posypeme cukrem a skořicí.
  5. Těsto smotáme do rolády a krájíme šneky.
  6. Klademe na plech a potřeme vejcem.
  7. Pečeme přibližně 20 minut.

Hotový recept na vynikající skořicové šneky.

 

Pečivo 4: vosí hnízda

Vosí hnízda se postupem neliší od šneků. Plátky můžeme krájet širší, tak aby tvarem skutečně připomínaly vosí úly. Vynikající delikatesa!

INGREDIENCE na 10 hnízd

  • kynuté těsto (z 500 g mouky)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • máslo
  • cukr krupice
  • kakao
  • mleté vlašské ořechy
  • 1 vejce

POSTUP

  1. Rozpečeme troubu na 180 °C.
  2. Těsto rozválíme na obdélník.
  3. Potřeme změklým máslem.
  4. Dostatečně posypeme cukrem a kakaem.
  5. Navrch poklademe ořechy.
  6. Těsto smotáme do rolády a krájíme na 1,5 cm silné plátky.
  7. Klademe na plech a potřeme vejcem.
  8. Pečeme přibližně 20 minut.

Chutný recept na kynuté pečivo. Vosí hnízda.

Představili jsme vám čtyři oblíbené recepty na velikonoční kynuté pečivo.

Z kynutého těsta lze připravovat také různé sladké rohlíčky, buchty a bochánky.

Kromě tvarohu, máku a povidel nebo marmelády se jako náplně do tohoto pečiva používají ořechy, mandle nebo kokos.

Náplň by měla být tužší, zvláště do šneků a vosích hnízd, aby nevytékala během pečení na plech. Příliš řídkou nádivku z tvarohu můžeme zahustit piškotovými drobečky nebo kokosem, mák a povidla zase třeba strouhaným perníkem.

Vyzkoušejte také velikonoční mazanec.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *