Tisk článku

Velikonoční pohoštění

I velikonoční svátky jsou svátečními dny, kdy se setkáváme u jednoho stolu nejen s rodinou. ale většinou také s dalšími návštěvníky. A jak jinak, i po hlavním chodu se zde očekává větší či menší pohoštění, které nemusíme řešit jen sladkými moučníky či dezerty, ale právě naopak všemi ostatními chutěmi. Podávat takové pohoštění můžeme teplé nebo studené.

Velikonoční pohoštění

Velikonoční pohoštění teplé

Jako teplé pohoštění můžeme podávat menší zapečené toasty nebo plátky veky a především drobné slané pečivo. Na něj je nejvhodnější listové těsto s náplní či bez ní, s různými posypy koření nebo semínek a především v různých tvarech, které velmi dobře vypadají a přitom většinou nedají příliš mnoho práce. Navíc se dají připravit i předem a těsně před potřebou podávání upéct. Kromě těchto slaných drobností pak už máme na výběr jen teplé pomazánky nebo teplé saláty.

Velikonoční pohoštění studené

Studené pohoštění nabízí řadu možností a z nich si vybíráme podle toho, co zrovna potřebujeme. Máme přitom na paměti, že ani svátky by neměly být důvodem k podávání příliš tučných a kaloricky náročných jídel a vzhledem k jejich poměrné krátkosti by nás ani neměly příliš zatěžovat prací v kuchyni. Něco si proto můžeme koupit, ale většinu si určitě připravíme sami. Jako studené pohoštění můžeme připravit například :
• slané pečivo: Potřebujeme-li jen menší pohoštění k nápojům, tak i tady můžeme připravit různé druhy slaného pečiva. Toto pečivo pečeme většinou z křehkého nebo lístkového těsta. Křehké těsto můžeme dochutit již při přípravě kořením nebo je pro chuť kořením posypat. Obě těsta se dají plnit různými náplněmi a spolu s nimi upéct nebo připravit pouze různě tvarované drobné korpusy, jako jsou trubičky, košíčky nebo kornoutky a ty pak plnit různými pěnami až před podáváním.
slané záviny: Patří tak trochu do kategorie slaného pečiva. Pečeme je ze závinového neslazeného taženého těsta, ale nejrychlejší a nejvhodnější je lístkové těsto. Náplně mohou být různé, od masových či uzeninových až k sýrovým a zeleninovým.
• jednohubky: Jednohubky, což jsou vlastně malé obložené chlebíčky jednodušeji zdobené, jsou velice oblíbené. Výhodou je to, že s poměrně malými náklady i vynaloženou námahou jich můžeme připravit několik druhů. Od sebe se pak liší úpravou a dochucením pomazánek a konečným zdobením.
• obložené chlebíčky: Místo jednohubek nebo společně s nimi se dají také poměrně rychle připravit. Na jejich zdobení se používá poněkud více surovin, ale lze je poměrně pohodlně doplňovat většími kousky ozdobně nakrájené zeleniny.
saláty: Saláty připravujeme v případě, že potřebujeme trochu sytější pohoštění. Jako hlavní suroviny používáme jemné maso nebo uzeninu, sýry a hlavně vařená vejce a vše doplňujeme zeleninou, případně ovocem a vhodnou zálivkou. Podáváme je s pečivem.
• obložené mísy: Jde o náročnější pohoštění, které vytváříme na vhodné ploché mísy nebo talíře a toto pohoštění můžeme řešit také tak, že vytvoříme rovnou jednotlivé porce. Využíváme jemně nakrájených plátků pečeného masa, sýrů, vajec a na doplnění a hlavně dozdobení vhodnou zeleninu. Pokud si dáme záležet na celkové úpravě, tak vytvoříme opravdu lákavé pohoštění.
• pohoštění z vajec: K velikonočním svátkům vejce bezesporu patří. Na pohoštění využíváme vařených vajec, která můžeme různě ozdobně krájet, doplnit zeleninovou oblohou nebo zeleninovým salátem, především z listové zeleniny. Hezky vypadají i chutnají plněná vejce, kdy je rozpůlíme napříč nebo podélně, žloutek vydlabeme a zpracujeme do krémové náplně, kterou pak ozdobně nastříkáme zpátky. Plněnými vejci doplníme obložené mísy nebo je podáváme samostatně na kousku listového salátu.

Podávání pohoštění

Pro podávání pohoštění se snažíme především upravit stůl v souladu s velikonočním obdobím. Využijeme k tomu textilních doplňků jako jsou ubrusy a ubrousky, a vše se snažíme doplnit svěží výzdobou, která nám připomene, že velikonoce znamenají také definitivně konec zimního období, i když tomu momentálně nemusí počasí vždy odpovídat. Když k tomu přidáme pěkné talíře, vhodné nápoje a dobrou náladu, tak krátké velikonoční svátky prožijeme v příjemné pohodě.
 





Příspěvky ke článku: Velikonoční pohoštění

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky