Velikonoční pomazánky

Pomazánky jsou základem pro zdobné pokrmy ve studené velikonoční kuchyni.

Chlebíčky a jednohubky se bez pomazánek neobejdou a velikonoční koledníci také ne.

Jak na ty nejlepší pomazánky? S AZ recepty je to hračka, zde je totiž 5 nejoblíbenějších receptů na velikonoční pomazánky!

Pomazánky na velikonoční chlebíčky

Pomazánky na velikonoční chlebíčky připravujeme z obvyklých surovin. Jejich základem bývá:

  • tvaroh
  • máslo
  • pomazánkové máslo
  • sýry
  • jejich libovolné kombinace

Podle druhu základu pak přidáváme další suroviny k dochucení a zpestření pomazánek.

Pomazánku složenou z více druhů surovin, zejména:

  • uzenin
  • sýrů
  • vajec

pak používáme na chlebíčky, které na povrchu zdobíme již jen velmi málo.

Tvarohová pomazánka

INGREDIENCE

  • 1 měkký tvaroh
  • 2 lžíce smetany
  • 1 lžíce majonezy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce
  • pažitka
  • sůl, pepř
  • petrželka na ozdobu

POSTUP

  1. Tvaroh pečlivě utřeme dohladka.
  2. Přidáme několik lžic smetany a majonezu.
  3. Přiměřeně osolíme.
  4. Přidáváme pažitku, dále česnek a koření.
  5. Vařené vejce rozdělíme na bílek a žloutek. Žloutek utřeme se lžící másla, bílek nakrájíme na kostičky.
  6. Servírujeme se snítku petrželky, jemně posypané pepřem.

Recept na výbornou velikonoční tvarohovu pmazánku

foto zdroj: pinterest.com

Máslová pomazánka

Pomazánka ze samotného másla je příliš tučná a navíc se špatně roztírá. Proto do másla přidáváme tvaroh a trochu majonézy či jogurtu, nebo ho zaměníme za pomazánkové máslo.

INGREDIENCE

  • 100 g másla / pomazánkové máslo
  • 1 konzerva bílých fazolí / 350 g předvařených fazolí
  • celerová nať
  • hrst kopru
  • 1 lžíce majonézy
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Máslo vyšleháme s majonezou a bílými fazolemi.
  2. Vmícháme kopr a nať.
  3. Dosolíme a dopepříme dle potřeby.
Recept na máslovou pomazánku je flexibilní, lze měnit další přísady dle chuti.
foto zdroj: pinterest.com

 

Sýrová pomazánka

INGREDIENCE

  • 200 g tvrdého sýra
  • 200 g měkkého sýra
  • 1 vejce
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 200 g pomazánkového másla
  • 1/2 salátové okurky
  • špetka soli a pepře

POSTUP

  1. Sýry, žloutek, hořčici a pomazánkové máslo vyšleháme v hladký krém.
  2. Přimícháme okurku a bílek nasekané najemno.
  3. Dochutíme solí a kořením.
  4. Servírujeme s pečivem nebo krekry, ozdobené snítkou zelených bylinek.
Recept na svěží sýrovou pomázánku oceníte i na velikonoční svátky.
foto zdroj: google.com

 

V přípravě sýrové pomazánky je možné využít různých druhů sýrů a především jejich různých chutí. Jemné tvarohové sýry lze použít rovnou jako základ. Ostatní sýry většinou přidáváme do tvarohového základu. Tavené sýry se většinou dobře roztírají a jejich příchuť si můžeme vybrat podle potřeby.

Bramborová pomazánka

INGREDIENCE

  • 6 brambor
  • 100 g majonezy
  • 2 lžíce smetany
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • mletý kmín
  • hrst pažitky

POSTUP

  1. Jemně nastrouhané brambory utřeme se smetanou a majonezou.
  2. Přidáme česnek, na jemno nasekanou pažitku.
  3. Promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Bramborová pomazánka překvapí svou jednoduchostí.

foto zdroj: google.comO velikonocích přijdou vhod i velikonoční medové perníčky nebo velikonoční vanilkové věnečky!

Vajíčková pomazánka

Zejména po velikonoční nadílce přijdou vhod všechny recepty, které zpracovávají vařená vejce. Vajíčková pomazánka je jedním z nich.

INGREDIENCE

  • 5 vajec
  • hrst pažitky
  • 3 lžíce smetany
  • 100 g měkkého sýra
  • špetka soli a pepře

POSTUP

  1. Vařená vejce rozdělíme na žloutky a bílky.
  2. Žloutky utřeme s měkkým sýrem.
  3. Bílky a pažitku nasekáme nadrobno.
  4. Vše smícháme se smetanou a dochutíme solí a pepřem.
Recept na vajíčkovou pomazánku přjde o Velikonocích vhod.
foto zdroj: google.com

Tip na závěr:

Ke všem uvedeným pomazánkám můžeme  přidat nadrobno nasekanou šunku nebo měkký salám.

 

Jaká je vaše nejoblíbenější pomazánka? Sdílejte recept s přáteli na facebooku, ocení to!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *