Tisk článku

Velikonoční pomazánky

Pro pozvané i náhodné návštěvníky se o velikonočních svátcích připravuje drobné slané občerstvení, tvořené nejčastěji obloženými chlebíčky nebo jednohubkami. Obložení a ozdobení se skládá většinou z uzeniny, vajíček, sýrů a drobných kousků zeleniny. Důležitou součástí, která většinou nebývá moc vidět, je pomazánka, kterou je základ z pečiva potřen. Pomazánka může být neutrální nebo udávat základní chuť.

Velikonoční pomazánky

Pomazánky na velikonoční chlebíčky

Pomazánky na velikonoční chlebíčky připravujeme z obvyklých surovin. Jejich základem bývá tvaroh, máslo nebo pomazánkové máslo a sýry, přitom vše lze vzájemně kombinovat. Na vydatnější pomazánku použijeme i brambory. Podle druhu základu pak přidáváme další suroviny k dochucení a zpestření pomazánek. Použití pomazánek je samozřejmé libovolné, ale většinou dodržujeme zásadu, že pod bohatěji obkládané chlebíčky dáváme jednodušší a méně sytivou pomazánku. Pomazánku složenou z více druhů surovin včetně uzeniny, sýrů a vajec pak používáme na chlebíčky, které na povrchu zdobíme již jen velmi málo.

Tvarohová pomazánka

Na tvarohovou pomazánku použijeme měkký tvaroh, který pečlivě utřeme nebo ušleháme dohladka. Chceme-li ho mít opravdu hladký, přidáme několik lžic smetany. Tvaroh také bude hladší a současně získá na chuti, když přidáme majonézu. Je-li tvaroh příliš řídký, trochu zatuhne, když zatřeme trochu másla nebo taveného sýra. Tvarohový základ přiměřeně osolíme. Pro bohatě obložené a ozdobené chlebíčky můžeme pomazánku použít i v této podobě, jinak podle potřeby dochucujeme. Přidáváme především zelené natě, například pažitku, dále cibuli, česnek, křen a koření. Přidat můžeme i vařená vajíčka, která buď do tvarohu rozmixujeme nebo vetřeme uvařené žloutky a bílky drobně nasekáme. Vhodná je i jemně nasekaná nebo rozemletá uzenina. Barevně tuto pomazánku oživíme drobně nasekanou nebo nastrouhanou zeleninou.

Máslová pomazánka

Pomazánka ze samotného másla je příliš tučná a navíc se špatně roztírá. Proto do másla přidáváme tvaroh a trochu majonézy či jogurtu. Jedním z řešení, i když trochu zbytečně pracným, je nastavení másla moučnou kaší nebo velmi světlou jíškou. Místo másla můžeme použít pomazánkové máslo, které je méně tučné a lehčeji se roztírá a někdy bývá již ochuceno. I pomazánkové máslo lze doplnit tvarohem nebo tavenými sýry a vhodné je i přidání trochy majonézy. Oba typy máslových pomazánek pak dochucujeme podle dalšího použití.

Sýrová pomazánka

V přípravě sýrové pomazánky je možné využít různých druhů sýrů a především jejich různých chutí. Jemné tvarohové sýry lze použít rovnou jako základ. Ostatní sýry většinou přidáváme do tvarohového základu. Tavené sýry se většinou dobře roztírají a jejich příchuť si můžeme vybrat podle potřeby. Jestliže jde o špatně roztíratelný sýr, tak ho můžeme rozpustit v troše mléka. Kromě tavených sýrů se do pomazánky přidává jemně strouhaný tvrdý sýr nebo jemně krájený či strouhaný Hermelín. Chuťově výrazné pak jsou pomazánky ze sýrů Niva nebo uzeného sýra. Olomoucké tvarůžky, ze kterých se dá pomazánka také připravit, si odložíme na jinou příležitost. Sýrové pomazánky dochucujeme s ohledem na chuť a vůni použitého sýra. Na jednohubky nebo drobné slané pečivo můžeme sýrovou pomazánku připravit jako pěnu. V tom případě do ní přidáváme trochu ušlehané smetany.

Bramborová pomazánka

Bramborová pomazánka používaná na chlebíčky je vlastně tak trochu obdobou bramborového salátu, kterým se chlebíčky dříve často pod obložení potíraly. Přísady do pomazánky proto odpovídají surovinám na salát. Základem jsou vařené brambory. K nim se přidává cibule, sterilované okurky nebo směs nakládané zeleniny, uzenina a kostičky vařených vajec. Dochucuje se majonézou, nejlépe s trochou jogurtu pro odlehčení, solí, pepřem, trochou hořčice a citronovou šťávou nebo octem. Vařené brambory a další suroviny můžeme nakrájet na kostičky, případně nastrouhat. Pro větší soudržnost pomazánky, která pak z chlebíčků neopadává, je možné vše umlít na masovém strojku nebo dokonce rozmixovat.

Velikonoční pomazánka jinak

Kromě uvedených základních a nejčastěji používaných pomazánek se i na velikonoční chlebíčky může použít pomazánka, kde hlavní surovinou je vařené nebo pečené maso, uzenina, paštika, konzervované ryby nebo různé směsi zeleniny. Těmto pomazánkám je vždy nutné přizpůsobit oblohu a zdobení.
 





Příspěvky ke článku: Velikonoční pomazánky

Vložit nový příspěvek
česnekačka Autor: sarkiska, vloženo 17.04.2011
OdpovědětU nás nejvíce frčí česnekačka, ninová, budapešť nebo pak tvarůžková - což je k té koledě a zapíjení i docela dobrá kombinace:) Pomazánek není nikdy dostatečné množství, takže kombinuji i různé ingredience - tvaroh (aby nebyl tak suchý, tak většinou přidám třeba i lžíci jogurtu či majolky - když mám, tak dávám Hellmanns yofresh - je to jogurt s majolkou dohromady), nebo dělám často ze sýru - strouhám tvrdý v kombinaci s taveňákem a pak koření dle dostupnosti:) a většinou i česnek.


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...