Tisk článku

Velikonoční saláty

Saláty z různých druhů surovin se připravují po celý rok, proto by ani velikonoční svátky neměly být výjimkou. Spíše naopak, právě v tomto období můžeme u přípravy salátů využít vlastní fantazie a možností, které poskytují dostupné suroviny včetně jarní zeleniny. Vybrat si můžeme ze salátů, kde základní surovinou je maso, uzenina, sýry, vejce nebo zelenina.

Velikonoční saláty

Masové velikonoční saláty

Masové velikonoční saláty můžeme připravit jako pohoštění, případně k večeři. Z masa volíme spíše jemnější druhy, takže se uplatní kuřecí nebo krůtí maso a velmi chutné jsou i saláty z rybího masa. Maso musí být vždy tepelně upravené, proto kuřecí a krůtí maso předem spíše pečeme, případně dusíme, rybí maso můžeme krátce povařit nebo podusit. Chceme-li zvolit poněkud kaloricky bohatší salát, pak jej připravíme z tepelně upraveného vepřového nebo vařeného uzeného masa. Maso na salát krájíme na kostičky nebo nudličky a doplňujeme především zeleninou, podle druhu buď syrovou nebo povařenou do poloměkka. Do salátů z vepřového a uzeného masa můžeme přidat i několik vařených brambor. Masové saláty spojujeme většinou majonézou, odlehčit ji můžeme přidáním bílého jogurtu, využívá se i hořčice nebo kečup.

Uzeninové velikonoční saláty

Z uzeniny se na velikonoční salát hodí především šunka, případně šunkové salámy nebo šunka a salámy z krůtího nebo kuřecího masa. Uzeninu nakrájenou na drobné nudličky můžeme doplnit kostičkami sýra nebo nadrobno nasekanými vařenými vejci. Opět by neměla chybět zelenina. I uzeninový salát spojujeme zálivkou z majonézy, jogurtu, kečupu nebo hořčice. Kořeníme podle chuti tak, abychom nenarušili chuť uzeniny.

Sýrové velikonoční saláty

Na sýrové saláty se hodí tvrdší sýry. Z nich využíváme především sýry typu eidam nebo ementál, ať už se jednotlivé výrobky jmenují jakkoliv. Výborná je například i Gouda. Z měkčích sýrů je vynikající Hermelín s bílou plísní a uplatní se i Niva se zelenou nebo modrou plísní. Dobrý sýrový salát se však dá připravit i z některých měkkých sýrů balkánského typu. Sýry mají tu vlastnost, že se kromě zeleniny poměrně dobře doplňují i ovocem. Takže můžeme využít jablka nebo hrušky a nabízí se i hroznové víno a jiné ovoce. Dalším doplňkem sýrových salátů mohou být ořechy, kterými je lze před podáváním posypat.

Vaječné velikonoční saláty

Vejce jsou symbolem velikonočních svátků a proto by neměly chybět ani v salátech. Používáme vejce čerstvá a uvařená natvrdo. Nesnažíme se je vařit příliš dlouho, pak se kolem žloutku utváří tmavší pruh, který vařeným vejcím ubírá na vzhledu. Vejce krájíme na plátky nebo kostičky. Drobné kostičky snadno a rychle vytvoříme protlačením vajíčka přes kolečko na brambory. Pak přidáváme další ingredience, kterými může být sýr nebo jemná uzenina a nemusí chybět ani zelenina. Pro dodržení velikonoční tradice se právě do vaječných salátů hodí chuťově i barevně nejrůznější zelené natě. Uplatní se jemně sekaná pažitka nebo řeřicha i nať z vybíhající cibule. Podle možností se dají použít i dobře propláchnuté a spařené lístky mladých kopřiv, špenátových listů či zachovalých lístků z ředkviček. Vzhledem ke kalorické hodnotě vajec tyto saláty spojujeme dochucenou zálivku z bílého jogurtu, případně zakysané smetany a použití majonézy omezíme.

Zeleninové velikonoční saláty

Jako základ zeleninových salátů jsou v tomto období k využití rychlené salátové okurky, raný hlávkový salát, rychlené čekankové puky a v nabídce většinou ještě zůstává čínské zelí. Všechny tyto druhy zeleniny většinou ještě doplňujeme další zeleninou to jak čerstvou, tak konzervovanou, případně i mraženou. Potřebnou tepelnou úpravu řídíme podle druhu zeleniny. Zeleninové saláty můžeme samozřejmě doplnit dalšími ingrediencemi, které v jiných případech slouží jako základ salátu. Zálivky na tyto saláty připravujeme spíše jen z trochy oleje a vody a dochucujeme je podle potřeby. Chceme-li podávat salát jako samostatné jídlo, tak výborná je kombinace studeného a ochuceného salátu a rychle opečeného minutkové masa.
 





Příspěvky ke článku: Velikonoční saláty

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...