Tisk článku

Velikonoční sladkosti

Ani o velikonocích nemohou chybět na stole lahodné a hezky ozdobené sladkosti. Velikonoce jsou však současně i svátky jara, takže většinou opouštíme náročné a vydatné moučníky a snažíme se je nahradit poněkud lehčími variantami. Kromě tradičního beránka se tak věnujeme spíše zákuskům, řezům, dortům nebo roládám a v menší míře i cukroví.

Velikonoční sladkosti

Velikonoční zákusky

Zákusky jsou pro velikonoční svátky, které se drží obvykle jen přes prodloužený víkend, vhodným zdrojem sladkosti. Pečeme je z různých těst. Z piškotového těsta upečeného jako plát se dají vykrajovat různé dortíčky a to jak kulaté, tak i jiných tvarů. Ty pak jen včas dozdobíme krémem, ovocem a šlehačkou a zákusek je připraven. Výborné je i odpalované těsto na věnečky nebo větrníky. Uspějeme i s trubičkami nebo většími košíčky, které pečeme z křehkého nebo listového těsta. Mezi zákusky sice nepatří perníčky, ale pokud jsou oblíbené, i ty mohou posloužit jako zákusky. Jen je třeba vybrat recept, která nevyžaduje jejich delší proležení před podáváním. Perníčky mají tu výhodu, že můžeme využít své fantazie a tématicky je dozdobit a současně mohou být i součástí výslužky pro koledníky.

Velikonoční řezy

Řezy pečené jako plát, případně několik plátů a pak plněné, bývají praktickou náhradou zákusků. Vždycky lze vybrat trochu slavnostnější recept bez nároků na přílišné zvýšení pracnosti. Na výběr jsou řezy ze všech druhů těst, ale přece jenom nejčastější asi bude piškotové nebo třené těsto. Těsta můžeme samozřejmě dochucovat nebo dobarvit dalšími ingrediencemi, ale přitom vždy přihlížíme k tomu, jakým krémem či jak jinak budeme řezy dokončovat. O velikonočních svátcích dáváme přednost řezům, kde k dokončení slouží lehčí krémy s menším podílem tuku, který nahrazuje tvaroh nebo smetana a především využíváme všech možností, které nabízí ovoce čerstvé, kompotované nebo mražené. Na dozdobení pak můžeme použít některé ozdoby, které se vztahují k velikonocím. Jsou to různá barevná vajíčka, barevné bonbonky nebo perličky. Zůstat můžeme i u klasického dokončování některou z polev nebo kopečkem šlehačky a kouskem ovoce.

Velikonoční dorty

Pro velikonoční dorty platí totéž, co pro velikonoční řezy. Měli bychom dát přednost jednodušším a lehčím typům dortu. Korpus si můžeme upéct podle osvědčeného vlastního receptu a při plnění se nechat inspirovat něčím novějším. Pokud se neobejdeme bez máslového krému, pak ho co nejvíce nastavíme další surovinou. Docela dobře se však do dortů dají použít krémy z tvarohu, jogurtu, zakysané smetany a šlehačky nebo vzájemných kombinací těchto surovin. Pro případné zpevnění těchto krémů se dá využít želatina nebo dortové želé. Použitím ovoce získá většina dortů na chuti i na vzhledu. Ovoce vybíráme podle dostupnosti z čerstvého dováženého ovoce, kompotů nebo mražených druhů. Konečnou úpravu dortu volíme spíše ve světlejších barvách.

Velikonoční rolády

Nechceme-li péci dortový korpus, můžeme jej nahradit roládou. Příprava piškotového těsta je podobná, ale pečení trvá jen 10-15 minut. Správné upečení je důležité, těsto musí zůstat vláčné, jinak se roláda špatně svinuje. Těsto roztíráme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Ještě lepší je pečící papír, protože s jeho pomocí se dá roláda lépe svinout. Neuškodí jej trochu potřít olejem nebo jiným tukem, tak máme jistotu, že se těsto nepřilepí. Ihned po upečení ji svineme, necháme vychladnout a pak plníme. Krém na plnění můžeme opět odlehčit nastavením další surovinou nebo zvolit jinou základní surovinu než máslo. Dovnitř můžeme vkládat ovoce, vhodné jsou okapané kompotované mandarinky nebo broskve nebo podélně položené banány. Trochu krému si ponecháme na potření povrchu a pak dozdobíme.

Velikonoční cukroví

Trocha drobného cukroví o velikonočních svátcích rozhodně neuškodí. Pokud budeme péci ještě plněné řezy, dort nebo roládu, tak vybíráme spíše jednodušší druhy bez plnění a polev. Nejjednodušší je jako vždy linecké těsto, které se dá upravit tvarem i konečnou úpravou, takže se pak z jedné dávky dají získat dva i více druhů cukroví. Při větší poptávce po cukroví se hodí pudinkové cukroví, které tvarujeme pomocí šablonky na masovém strojku a v poměrně krátké době se dá zpracovat i velká dávka. Ke konečnému zdobení vybíráme spíše světlejší krémy a polevy a tam, kde je to možné, volíme i barevnější další ozdoby.
 





Příspěvky ke článku: Velikonoční sladkosti

Vložit nový příspěvek
My raději čokoladu :-) Autor: Lenouch, vloženo 05.03.2015
Odpovědětkrása a vypadá to jednoduše :-) asi to zkusím i když my doma raději mlsáme čokoládové velikonoční sladkosti O:-) http://www.vsevyhodne.cz/velikonoce/figaro-ovecka-50g


Nové příspěvky