Velikonoční slavnostní řezy

 

Sladké řezy zdobí každou sváteční tabuli. Máte už inspiraci na letošní velikonoční dezerty?

Ať už preferujete medové zákusky nebo jahodové dorty, určitě si vyberete. Zde je totiž 7 nejlepších receptů na lahodné sladké řezy, které přijdou vhod nejen na Velikonoce!

Základní těsta pro slavnostní řezy

Základ pro řezy můžeme péci z těchto těst :

  • třené 
  • piškotové 
  • křehké
  • listové
  • odpalované
  • kynuté

Základní těsta můžeme dochucovat kakaem, čokoládou, kávou, ořechy, kokosem, perníkovým kořením a skořicí.

Pečení slavnostních řezů

Těsto na řezy pečeme na vymazaném a vysypaném nebo pečícím papírem vyloženém plechu.

Pokud budeme vršit krém nebo náplň jen v jedné vrstvě nahoru, tak pečeme jeden plát.

Na řezy, které budeme krémem plnit, pečeme podle potřeby dva či více plátů.

Vrstvy můžeme vytvořit i z jednoho plátu, když upečené těsto překrojíme příčně napůl nebo podélně na tři dlouhé pruhy. Po naplnění pak krájíme menší tvary.

Výjimečně pečeme i ve formě. Příkladem mohou být již několik desítek let známé „metrové řezy“, kde se těsto ve dvojím provedení, světlém a tmavém, peče ve dvou formách na srnčí hřbet. Po vychladnutí se pak krájí na plátky, promazává krémem a střídavě skládá za sebe.

Recepty na lahodné velikonoční řezy
foto zdroj: google.com

Poleva na slavnostní řezy

Řezy zdobíváme polevou různých typů a chutí. Pokud nepoléváme navršený krém, ale upečené těsto, tak je vhodné je předem trochu potřít džemem nebo marmeládou, zamezíme tak vsáknutí polevy zvláště do třených nebo piškotových těst.

Záležet si pak dáme zejména na konečné úpravě, včetně rovnoměrného krájení čtvercových, obdélníkových či jiných tvarů.

Tvarohové řezy

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • prášek do pečiva
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce mléka
  • 4 vejce

Na krém:

  • 1 měkký tvaroh
  • 1 smetana ke šlehání
  • ztužovač šlehačky
  • 150 g jahod

POSTUP

  1. Vyšleháme cukr se žloutky a přidáme olej, kávu a mouku s kypřícím práškem.
  2. Vmícháme sníh z bílků.
  3. Dáme péct do vyhřáté trouby, pečeme 40 minut při 175º C.
  4. Vyšleháme smetanu, tvaroh a ztužovač šlehačky s jahodami v hladký, hustý krém
  5. Korpus rozřežeme na pláty a poslepujeme krémem nebo pouze navržíme krém na korpus.
  6. Krém: Vyšleháme smetanu, tvaroh a ztužovač šlehačky s jahodami v hladký, hustý krém.
  7. Vychladíme 2 hodiny v lednici.
recept na snadný tvarohový řez
foto zdroj: pinterest.com

Tvaroh lze nahradit i pudinkem nebo ztuženou šlehačkou, můžeme použít i ovocné želé, jako v receptu na jahodové želé řezy s pudinkem.

Jahodové řezy

INGREDIENCE

  • 200 g polohrubé mouky
  • 3/4 kg jahod na plátky a hrst celých jahod
  • 200 g cukru
  • 5 vajec
  • 5 lžic oleje
  • prášek do pečiva

na krém:

  • smetana ke šlehání
  • ztužovač šlehačky

POSTUP:

  1. Vyšleháme cukr se žloutky a přidáme olej, kávu a mouku s kypřícím práškem.
  2. Vmícháme sníh z bílků.
  3. Dáme péct do vyhřáté trouby, pečeme 40 minut při 175º C.
  4. Smetanu vyšleháme se ztužovačem.
  5. Korpus nařežeme horizontálně na plátya poslepujeme vrstvou krému s plátky jahod.
  6. Vršsk dozdobíme celými jahodami nebo jejich půlkami.

 

Recept na lahodné jaohodvé řezy
foto zdroj: pinterest.com

Ořechové řezy

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • prášek do pečiva
  • 5 lžic oleje
  • 5 vajec
  • hrnek silnější instantní kávy

Na krém:

  • 100 g vlašských ořechů strouhaných
  • hrst vlašských ořechů na ozdobu vcelku
  • 50 g piškotových drobků
  • 50 g cukru
  • 3 lžíce smetany
  • 20 g medu
  • lžice citronové šťávy

POSTUP

  1. Vyšleháme cukr se žloutky a přidáme olej, kávu a mouku s kypřícím práškem.
  2. Vmícháme sníh z bílků.
  3. Dáme péct do vyhřáté trouby, pečeme 40 minut při 175º C.
  4. Nastrouháme vlašské ořechy.
  5. Přidáme piškotové drobky, cukr, med a trochu smetany.
  6. Dochutíme lžicí citronové šťávy a lžičkou vanilinového cukru.
  7. Vyšleháme do hladka.
  8. Po vychladnutí korpus horizontálně nařežeme. Ideálně na 3 patra.
  9. Patra pospojujeme ořechovým krémem.
  10. Vršek dozdobíme celými ořechy.
  11. Necháme vychladit v lednici 2 hodiny.
Recept na slavnostní ořechové řezy
foto zdroj: pinterest.com

Obměnou ořechových řezů jsou mrkvové řezy s ořechy.

Medové řezy

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 4 lžíce medu
  • 200 g cukru
  • 150 g másla
  • 400 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • prášek do pečiva
  • 1 lžíce skořice

Na krém:

  • 2 l mléka
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 žloutek
  • 250 g másla

POSTUP

  1. Med, skořici, cukr a máslo rozpustíme.
  2. Na vál prosijeme mouku, do důlku dáme 2 vejce, přilijeme rozpuštěnou hmotu.
  3. Opatrně vmícháme prášek do pečiva do zchladlého těsta.
  4. Těsto rozdělíme na 4 části.
  5. Každý rozválíme na tenko a upečeme stejně velké obdélníky.
  6. Po upečení dáme  každý na tvrdou podložku.

Krém:

  1. V mléce rozmícháme cukr, vanilkový prášek a žloutek.
  2. Vaříme ve vodní lázni do zhoustnutí.
  3. Do vychladlé směsi vmícháme máslo.
  4. Jednotlivé upečené medové pláty (jsou tvrdé) pospojujeme krémem a ideálně ještě zatížíme.
  5. Necháme v lednici 24 hodin.
Recept na lahodné slavnostní řezy s medem
foto zdroj: pinterest.com

Pudinkové řezy

INGREDIENCE

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • prášek do pečiva
  • 5 lžíc oleje
  • 3 vejce
  • hrst pistaciových oříšků
  • litr mléka
  • 2 pistaciové pudinky
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • vanilkový cukr
  • 1 smetana na šlehání
  • 1 lžíce citronové šťávy

POSTUP

  1. Cukr vyšleháme se žloutky a vmícháme mouku s práškem do pečiva.
  2. Přidáme bílkový sníh.
  3. Vše vlijeme do pečící formy a pečeme 35 minut při 175º C.
  4. Mezitím uvaříme 2 pistaciové pudinky a vyšleháme je s máslem.
  5. Pudink vylijeme na korpus.
  6. Navrh dáme sněhovou čepici ušlehanou ze smetany, zakysané smetany, citronové šťávy a vanilkového cukru
  7. Každý kousek dozdobíme pistaciovými oříšky a dáme chladit na 2 hodiny do lednice.
Recept na pudinkové řezy s pictaciovou příchutí hraje elikonočními barvami.
foto zdroj: google.com

Banánové řezy

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 160 g polohrubé mouky
  • 160 g cukru
  • 4 vejce
  • 4 lžíce oleje

Na bílý krém:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 smetana ke šlehání
  • 20 g moučkového cukru

Na žlutý krém:

  • 300 ml mléka
  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • 1 vanilkový cukr

Na náplň:

  • 8 banánů
  • citronová šťáva

POSTUP

  1. Cukr ušleháme se žloutky, přidáme olej a mouku a sněhový bílek.
  2. Dáme péct do trouby. Pečeme při 175º C 40 minut.
  3. Z tvarohu a smetany a trochy moučkového cukru vyšleháme bílý krém.
  4. Uvaříme pudink dle návodu a zatepla do něj vmícháme cukr a máslo. Vyšleháme žlutý krém.
  5. Na vychlazený korpus namažeme bílý krém.
  6. Pokryjeme ho kolečky banánu a jemně zastříkáme citronovou šťávou.
  7. Další patro je žlutý krém a pak opět bílý krém s vrstvou banánů nakonec.
Recept na banánové řezy
foto zdroj: google.com

Karamelové řezy

INGREDIENCE

Těsto:

  • 240 g polohrubé mouky
  • 240 g cukru
  • 5 vajec
  • 5 lžic oleje
  • 5 lžic mléka
  • kypřící prášek

Krém:

  • 3 lžíce zakysané smetany
  • kelímek smetany ke šlehání
  • vanilkový cukr

Karamel:

  • 1 Salko
  • 50 g másla

POSTUP

  1. Máslo, cukr a žloutky utřeme po pěny. Přidáme mléko, mouku s kypřícím práškem a tuhý sníh z bílků.
  2. Těsto nalijeme na plech a pečeme 40 minut při 180º C.
  3. Ze smetany a kysané smetany vyšleháme bíý krém.
  4. Karamel připravíme tak, že konzervu salka vaříme ponořenou ve vodě asi 2 hodiny. Po zchladnutí vyšleháme s máslem.
  5. Po vychladnutí korpus rozřežeme horizontálně na pláty a pospojujeme vždy vrstvou karamelu a vrastvou bílého krému.
  6. Vršek dozdobíme karamelem.
  7. Dáme do lednice vychladit na 2 hodiny.

Recept na slavnostní karamelové řezy se na velikonoční tabuli hodí.

foto zdroj: pinterest.com

Kokosové řezy

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 5 vajec
  • 5 lžíc oleje
  • prášek do pečiva

Na krém:

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • ztužovač šlehačky
  • 200 g kokosu

POSTUP

  1. Cukr ušleháme se žloutky. Přidáme olej, mouku s kypřícím práškem a tuhý sníh z bílků.
  2. Těsto vylijeme do formy a pečeme 35 minut při 180º C.
  3. Krém ušleháme ze smetany se ztužovačem šlehačky při nejnižších otáčkách. Postpně přisypáváme kokos.
  4. Vychladlý korpus rozřízneme na pláty a pospojujeme kokosovým krémem.
  5. Vrchní plát také potřeme krémem a ještě posypeme kokosem.

Kokosový slavnostní řez je výborný velikonoční recept.

foto zdroj: google.com

 

Jablečné řezy

INGREDIENCE

Na těsto:

  • hrnek cukru
  • hrnek polohrubé mouky
  • 5 vajec
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 dcl oleje
  • 1 dcl mléka
  • 1 vanilkový cukr

Na náplň:

  • 2 zakysané smetany
  • 1 smetana ke šlehaní
  • 1 vanilkový cukr
  • 6 jablek
  • 3 lžíce skořice
  • želé na dorty

POSTUP

  1. Cukr smícháme se žloutky, přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, olej, mléko a vanilkový cukr.
  2. Přidáme bílkový sníh.
  3. Vylijeme do formy a pečeme při 180°C asi 25 min.
  4. Jablka nastrouháme nadrobno a poklademe na piškotový korpus, zasypeme skořicí a zalijeme želatinou.
  5. Bílou čepici vyšleháme ze smetany a zakysané smetany s vanilkovým cukrem a opatrně přikryjeme jablečnou vrstvu.
  6. Řezy vychladíme hodinu v lednici.
  7. Servírujeme jemně ozdobené skořicí.
Recept na lahodné a snadné slavnostní jablečné řezy
foto zdroj: pinterest.com

 

Tip na závěr:

Chceme-li mít řezy opravdu slavnostní, dáme si záležet na konečném dozdobení. Pro pravidelné zdobení je vhodné použít zdobičku nebo sáček s ozdobnou trubičkou.

Zdobení provádíme tak, aby se pak řezy dobře krájely. U nižších řezů, které budeme krájet na kostky nebo obdélníky, je někdy lepší je předem nakrájet a zdobit pak jednotlivé kousky

Jaké jsou ty vaše slavnostní řezy? Pochlubte se v sekci komentářů pod článkem!

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *