Tisk článku

Velikonoční slavnostní řezy

Sladké řezy ze všech možných druhů těst a s neméně různorodými náplněmi, polevami a zdobením jsou moučníkem, který při dobrém výběru a organizaci většinou ani nemusí být příliš pracný. Pokud si dáme záležet na konečné úpravě, včetně rovnoměrného krájení čtvercových, obdélníkových či jiných tvarů, tak je můžeme podávat při všech slavnostních příležitostech. Jednou z těchto příležitostí jsou i velikonoční svátky.

Velikonoční slavnostní řezy

Základní těsta pro slavnostní řezy

Základ pro řezy můžeme péci z různých těst :

  • třené těsto: Jedním z neobvyklejších je třené těsto z vajec, cukru, tuku nebo oleje, mléka a mouky. Toto těsto se kypří práškem do pečiva.
  • piškotové těsto: Dalším z těst je piškotové těsto z vajec, cukru a mouky. Pokud se správně připraví, je velmi jemné a nadýchané.
  • křehké těsto: Vhodným těstem na řezy je i křehké těsto z mouky, cukru a tuku. Prakticky se jedná o poněkud méně tučné linecké těsto a proto s ním obdobně zacházíme. Aby bylo po upečení doopravdy křehké, je třeba je po zpracování nechat odležet v chladničce. Stačí dvě hodiny, ale ani o něco delší pobyt v chladu mu neublíží. Můžeme si ho tak v případě omezeného času těsto připravit i den předem.
  • listové těsto: Rychlé jsou řezy z listové těsta, avšak pouze v případě, že si těsto koupíme již hotové. Ale i na domácí listové těsto existuje dostatek receptů, některé jsou i zjednodušené tak, že toto těsto je již méně pracné a bez podstatných rozdílů vůči klasickému těstu.
  • odpalované těsto: Dalším z používaných těst především na řezy s lehkými smetanovými krémy, je těsto nazývané odpalované, kde je třeba nejdříve mouku spařit ve vodě s tukem. Při výpomoci, kterou poskytne šlehač, je příprava těsta značně zjednodušena. Těsto při pečení nepravidelně vybíhá, takže povrch je zajímavým způsobem zprohýbán.
  • kynuté těsto: Nelze vynechat ani kynuté těsto, i když to se na tyto řezy používá spíše výjimečně.

Základní těsta můžeme dochucovat kakaem, čokoládou, kávou, ořechy, kokosem, perníkovým kořením a skořicí.

Pečení slavnostních řezů

Těsto na řezy pečeme na vymazaném a vysypaném nebo pečícím papírem vyloženém plechu. Pokud budeme vršit krém nebo náplň jen v jedné vrstvě nahoru, tak pečeme jeden plát. Na řezy, které budeme krémem plnit, pečeme podle potřeby dva či více plátů. Vrstvy můžeme vytvořit i z jednoho plátu, když upečené těsto překrojíme příčně napůl nebo podélně na tři dlouhé pruhy. Po naplnění pak krájíme menší tvary. Výjimečně pečeme i ve formě. Příkladem mohou být již několik desítek let známé "metrové řezy", kde se těsto ve dvojím provedení, světlém a tmavém, peče ve dvou formách na srnčí hřbet . Po vychladnutí se pak krájí na plátky, promazává krémem a střídavě skládá za sebe do poměrně dlouhého tvaru.

Plnění slavnostních řezů

Chceme-li mít řezy opravdu slavnostní, plníme je krémem nebo krému podobnou náplní. Krém můžeme připravit klasicky z másla a cukru, pro odlehčení pak můžeme část másla nahradit rostlinným tukem a nastavit chladnou moučnou kaší nebo uvařeným pudinkem. Chceme-li mít moučník skutečně lehčí a tím pádem i zdravější dáváme přednost lehčímu plnění. Tvaroh, jogurt, uvařený pudink a někdy i trochu šlehačky, to jsou základní suroviny pro toto plnění. Jejich výhoda je i v tom, že je můžeme používat samostatně nebo vzájemně kombinovat. Výborně se také hodí k plnění spolu s různými druhy ovoce. Ovoce, kterým prokládáme řezy, může být čerstvé nebo dobře okapané kompotované.

Poleva na slavnostní řezy

Řezy zdobíváme polevou různých typů a chutí. Pokud nepoléváme navršený krém, ale upečené těsto, tak je vhodné je předem trochu potřít džemem nebo marmeládou, zamezíme tak vsáknutí polevy zvláště do třených nebo piškotových těst. Poleva musí být připravena tak, aby byla hladká, lesklá a přiměřeně hustá, aby se dala dobře roztírat a přitom nestékala. Polevy se více hodí na řezy s tukovými krémy. Pro velikonoční řezy volíme polevy spíše s ovocnou příchutí, kde k cukru a horké vodě přidáváme citronovou nebo pomerančovou šťávu. Čokoládovou polevu používáme spíše jen v menším množství pro nitkovité nebo kapkovité zdobení. Pro řezy s lehčími smetanovými krémy a ovocem můžeme polevu nahradit vrstvou želatiny. Na její přípravu využíváme buď jen dochucené vody, šťávu z kompotu doplněnou vodou, džusy nebo ovocné šťávy.

Zdobení slavnostních řezů

Chceme-li mít řezy opravdu slavnostní, dáme si záležet na konečném dozdobení. Pro pravidelné zdobení je vhodné použít zdobičku nebo sáček s ozdobnou trubičkou. Zdobení provádíme tak, aby se pak řezy dobře krájely. U nižších řezů, které budeme krájet na kostky nebo obdélníky, je někdy lepší je předem nakrájet a zdobit pak jednotlivé kousky. Šlehačkou zdobíme až těsně před podáváním. Krémové i šlehačkové zdobení doplňujeme kousky čokolády, ořechů, malými bonbonky, různými speciálními ozdobami nebo kousky ovoce.
 





Příspěvky ke článku: Velikonoční slavnostní řezy

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...