Tisk článku

Velikonoční výslužka

Po velikonočních svátcích, i když proběhnou v obvyklé pohodě, nám někdy může vyvstat trochu starostí s tím, jak naložit s vykoledovanými vařenými vajíčky nebo s vajíčky, které byly uvařeny na velikonoční výzdobu a výslužky a nestačily se spotřebovat. Vajíčka se dají zkonzumovat jen tak, s pečivem, ale při větším množství z nich s trochou práce můžeme připravit pikantní pomazánku či salát, plněná vejce, pikantní chuťovku nebo dokonce hlavní jídlo.

Velikonoční výslužka

Vajíčková pomazánka

Hlavní surovinou jsou samozřejmě vařená vejce. Jejich spotřebu do pomazánky řídíme podle množství, které máme k dispozici. Oloupaná vejce krájíme nadrobno nebo nasekáme. Nejrychlejším způsobem, jak je upravit na malé kousky, je jejich protlačení kolečkem na brambory, které se používá při přípravě bramborového salátu. Kromě kousků vajec je možné také vyjmout žloutek, ten rozmíchat a zbylé bílky pak do pomazánky nasekat nebo s nimi posypat již namazanou pomazánku. K vejcím do pomazánky je třeba přidat další suroviny. Může to být tvaroh nebo sýr, trochu másla nebo pomazánkového másla. Tyto suroviny utřeme do pěny a vejce do nich přidáváme spolu s dalšími přísadami. Ty by měly být tvořeny především zeleninou. V období velikonoc již bývá k dostání jarní cibulka a ředkvičky, objevují se i první zelené natě a proto těmto druhům dáváme přednost. Jinak lze do pomazánky přidat jinou libovolnou zeleninu. Kromě ní můžeme pomazánku zpestřit uzeninou a dochutit kořením podle vlastní chuti.

Vajíčkový salát

Na vajíčkový salát krájíme oloupaná uvařená vejce na plátky nebo kostičky. Pro zpestření salátu přidáme dostatek zeleniny a to čerstvé i sterilované. Kromě toho můžeme samozřejmě i do vajíčkového salátu přidat trochu uzeniny nebo některý z tvrdších sýrů. Salát spojujeme majonézou, kterou pro odlehčení můžeme smíchat s bílým jogurtem. Dochucujeme trochou hořčice, citronové šťávy a kořením. Místo majonézy můžeme vajíčkový salát připravit i v pikantnější formě s kečupem a kořením.

Plněná vejce

Plněná vejce se pracná jenom zdají. Po rozdělení na příčné nebo podlouhlé půlky a vyjmutí žloutků se žloutky utřou s trochou másla, tvarohu nebo taveného sýra, dochutí a případně odlehčí majonézou. Takto připravenou základní náplň do vajíček je možné ještě doplnit velmi jemně sekanou uzeninou nebo zeleninou. Pak lžičkou nebo hodně širokou zdobící špičkou navršíme náplň do vajíčkových půlek, lehce dozdobíme a můžeme podávat na talířku obloženém třeba listem salátu, buď jako svačinu nebo večeři. Jako příloha stačí bílé pečivo.

Vajíčková chuťovka

Jestliže máme větší množství vařených vajec a jejich spotřebu bychom rádi o několik dní odložili, tak vezmeme čistou zavařovací sklenici, nejlépe se šroubovacím víčkem a skládáme vejce, cibuli a zeleninu. Vše zalijeme teplým a okořeněným nálevem s octem a necháme zhruba 3 dny uležet. Pak už na utopence z vajec budeme mít určitě chuť. Další možností je oblíbená vajíčková tlačenka s použitím želatiny. Na tlačenku lze předepsané přísady libovolně kombinovat a připravit ji můžeme nejen do tlačenkového sáčku, ale i do některé z domácích forem (dortové formy, srnčího hřbetu, nízké bábovky).

Vaječná teplá jídla

Vařená vejce se sama nabízí především do polévek. Vhodné jsou polévky s mlékem nebo smetanou, ale na kousky nakrájené vejce ochutí i masový vývar se zeleninou nebo gulášovou polévku. Vařená, na kousky nakrájená vejce jsou vhodná do všech luštěninových polévek. Podobně jako u polévek se vařená vejce hodí ke smetanovým omáčkám, do gulášové, paprikové nebo jiné pikantní omáčky. Kromě toho je velmi dobře využijeme při plnění masových nebo zeleninových závitků a rolád a při zapékání s mletým masem a zeleninou. Samostatně můžeme vejce obalit v trojobalu a usmažit nebo je trochu vylepšit obalem z ochuceného mletého masa a pak teprve v trojobalu. Takto upravená vejce smažíme, ale můžeme je i upéci. Z rozmělněných vařených vajec se s přidáním několika dalších surovin dají připravit i smažené karbanátky nebo krokety. U teplých jídel nemusíme zapomínat ani na slané moučníky, jako je pizza nebo různé záviny, kde vařená vajíčka dobře poslouží jako část náplně.
 





Příspěvky ke článku: Velikonoční výslužka

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky