Tisk článku

Venkovní grilování - příprava

Od jara do podzimu je celá řada dní, kdy počasí přímo vybízí k příjemnému společnému posezení na zahradě. Pohoda a dobrá nálada ve společnosti se podpoří mimo jiné i dobrým jídlem nebo se alespoň dobrým jídlem určitě nic nepokazí. Pokud se má tedy podávat něco chutného na zahradě, proč to rovnou na zahradě nepřipravit. Kromě tradičního opečení buřtů na ohníčku je v dnešní době velmi oblíbené grilování na venkovním grilu. Má-li být grilování úspěšné, je nezbytné zajistit předem několik důležitých věcí. Takže než pozvete hosty, seznamte se s tím, co teď a co potom při přípravě grilovací párty.

Venkovní grilování - příprava

Gril, pomůcky a topivo

Venkovní gril

Jednotlivých typů venkovních grilů je celá řada a není účelem tohoto článku zde jednotlivé typy podrobně popisovat. Připomeneme si pouze základní pravidla obsluhy:

  1. gril prohlédneme, zda je v pořádku a zda má vyčištěný rošt
  2. pokud máme otáčecí gril a hodláme jej použít, tak zkontrolujeme otáčecí mechanismus

Pomůcky ke grilování

Z pomůcek potřebujeme především grilovací kleště na obracení. Praktické jsou grilovací misky, které využijeme při grilování ryb nebo menších porcí masa. K tomu pak tácy na suroviny ke grilování, fólii na jejich přikrytí než začneme grilovat a pak talíře nebo tácky na grilované pokrmy, příbory, pohárky a misky na různé omáčky nebo dipy.

Topivo na grilování

Topit můžeme samozřejmě dřevem, ale nejjednodušší je topení dřevěným uhlím, které je možné koupit v obchodě. Pořídíme si lopatku na přikládání, protože tak snížíme prašnost u grilu.

Suroviny na grilování

Nejčastěji se griluje maso nebo masné výrobky, ale grilovat lze samozřejmě i zelenina nebo ovoce. Takže se rozhodneme, co budeme grilovat. Můžeme začít s uzeninou. Její grilování je nejjednodušší, navíc v každém supermarketu je výběr různých uzenek a klobás a to nejen klasických, ale speciálně kořeněných a určených ke grilování. Najdou se jistě i speciality od místních výrobců. Pokud se rozhodneme grilovat maso, vybíráme pouze vhodné kvalitní maso, jako jsou roštěnky u hovězího, kýta, kotleta a panenka u vepřového masa, drůbeží maso z prsíček nebo ryby. Chceme-li mít grilovaný pokrm vydatnější a chuťově pestřejší, pak k masu pořídíme i trochu anglické slaniny nebo uzeného masa. Ze sýrů se ke grilování hodí především všechny sýry typu eidam. Ze zeleniny můžeme grilovat papriky, cuketu, kukuřici a některé další plodové zeleniny. Ovoce ke grilování je vhodné především z pevnějších a větších druhů, první místo zde zaujímají jablka. A protože grilované pokrmy by měly být pikantní nezapomínáme na kořenící směsi, česnek, kečup, hořčici a cibuli.

Přílohy ke grilovaným pokrmům

Ke grilovaným pokrmům se obvykle podává pečivo a to především chléb. Můžeme si ho předem upéci sami podle oblíbeného receptu, zvláště pokud máme v kuchyňské výbavě domácí pekárnu. Kromě chleba nebo bílého pečiva, to mohou být i různé placky nebo chuťově upravené a třeba i rovněž grilované brambory. Jako doplňky připravíme různé omáčky, bylinková másla, dipy a saláty.

Nápoje

Pohoda, chuťově výrazné jídlo a přátelé. K tomu už chybí jen dobré pití. Podle druhu společnosti volíme nealkoholické minerálky nebo méně sladké džusy, oblíbené a zřejmě nezbytné pivo nebo kvalitní víno. Všechny nápoje předem vychladíme.

Příprava surovin před grilováním

Maso nebo masné výrobky, které budeme grilovat, můžeme předem marinovat. Kromě zvýraznění chuti má marinování v letním období ještě jednu výhodu. Marináda s citrusovou šťávou působí protibakteriálně, proto maso ihned po nákupu naložíme do marinády a uložíme v chladničce. Kromě citronové šťávy můžeme použít i limetkovou nebo pomerančovou. Další přísady do marinády přidáváme podle receptu nebo vlastní chuti. Vždy však přidáme trochu oleje, aby se marináda dobře rozprostřela. Aromatizovat můžeme i bylinkami. Marinádu neděláme příliš hustou, protože pak by se na roštu připalovala.
 





Příspěvky ke článku: Venkovní grilování - příprava

Vložit nový příspěvek
Grilování je už dávno zajeté i v Čechách Autor: Michala, vloženo 18.08.2009
Odpovědětgrilování je u Nás už docela zajetá záležitost:)skoto na každé chatě a baráčku se griluje a kdo nemá gril, tak snad aji zaostává:) je to rychlé a dobré občerstvenní v pohodě venkovního užívání:)
Re: Grilování je už dávno zajeté i v Čechách Autor: Jarka, vloženo 25.08.2009
OdpovědětMohu Vám říct, že máme radši grilování na jaře jak v plné sezˇoně ve vedrech:)líp nám chutná:)


Nové příspěvky