Tisk

Vepřová kotleta

Vepřová kotleta je maso z hřbetní části vepře a je vlastně součástí části, která se nazývá pečeně nebo také karé. Z libovější části se pak vykrajují kotlety, jejichž součástí bývá část kosti. Naporcované kotlety s kostí se také někdy označují jako žebírka. Kotleta patří mezi kvalitní části vepřového masa, má krátká vlákna a kromě povolené míry tuku na obvodu by neměla být příliš tučná. Může se péct, dusit nebo smažit. Kotlety se nejčastěji připravují již naporcované jako minutky, vhodné jsou na grilování. Při kuchyňské úpravě se nechávají s kostí nebo se mohou vykostit a lze je doplňovat řadou dalších surovin pro zpestření jídla. Při pečení je vhodnější péct kotletu vcelku, méně se tak vysuší. Smaží a dusí se porcovaná. 


Další pojmy slovníku:

  • Pšeničná krupička

     Pšeničná krupička je jen o něco hruběji mletá a má také o něco tmavší barvu než hrubá mouka. Používá se na vaření kaší, zvláště pro malé...

  • Cedrát

    Cedrát je plod stejnojmenné rostliny, která se dnes pěstuje po celém světě v subtropických a tropických oblastech, ačkoliv původně pochází z...

  • Vepřové koleno

    Vepřové koleno je část vepřové nohy s kolenním kloubem a kůží a větším podílem tučnějšího masa. Koleno se především vaří a podává teplé jako ovar s...

  • Ricotta

    Ricotta je italský sýr vyráběný z ovčího mléka jako regionální sýr nebo ze syrovátky kravského mléka. Protože při jeho výrobě již většinou...

  • Řepkový olej

    Řepkový olej se vyrábí ze semen řepky olejné a jedná se o jeden z nejpoužívanějších olejů u nás. V potravinářském průmyslu je využíván pro výrobu...

Recepty s "Vepřová kotleta":

  • Vepřová plec se šťávou

    Maso nakrájíme na plátky a naklepeme. Česnek oloupeme a prolisujeme do misky. Přidáme kečup, hořčici, papriku, sůl, pepř a promícháme. Plátky masa...

  • Vepřové ražniči s brambory

    Kotlety vykostíme, opláchneme a lehce naklepeme. Osolíme, opepříme a nakrájíme na kousky. Připravíme si cibuli nakrájenou na plná kolečka a bůček...

  • Vepřové kotlety v majonéze

    Všechny suroviny na marinádu promícháme. Maso osolíme a lehce naklepeme. Plátky masa protáhneme marinádou, naskládáme do misky a zbytkem marinády...

  • Americké kotlety

    Kotlety naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a potřeme umíchanou pikantní směsí. Na pekáček dáme trochu oleje. vložíme do horké trouby,...

  • Kotlety s červeným zelím

    Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka. Maso nakrájíme na plátky, česnek posekáme na plátky, cibuli nakrájíme na kolečka. Do olejem vymazaného...



Nové příspěvky