Chcete připravit jednoduchou a zároveň vynikající večeři s masem?
Už vám dochází inspirace?
Pak se inspirujte našimi skvělými recepty na zapečené kotlety 6x jinak!
S houbovou omáčkou, se sýrem a třtinovým cukrem nebo radši s dijonskou hořčicí?
U nás si každý vybere!
Pečené vepřové kotlety po Italsku
Lahodné vepřové kotlety pečené na bramborách, cibuli, fenyklu, česneku a spoustě bylinek jsou skvělým pokrmem, který se zapíše mezi vaše oblíbená jídla!
Ingredience
- 1 polévková lžíce plus 1 lžička olivového oleje
- 2 střední cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 malý fenykl
- 4 (2,5 – 4 cm tlusté) vepřové kotlety s kostí
- 3 a 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře a další na dochucení
- 1 kg brambor
- 2 polévkové lžíce směsi čerstvých bylinek, jako je tymián, oregano, petržel, šalvěj, rozmarýn
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1 šálek suchého bílého vína
Postup
- Dejte rošt do středu trouby a zahřejte troubu na 175 ° C.
- Mezitím potřete zapékací mísu o rozměrech 23 x 33 cm 1 lžičkou olivového oleje.
- Rozpůlte a nakrájejte na tenké plátky 2 cibule.
- Nakrájejte na tenké plátky 6 stroužků česneku.
- Z 1 malé fenyklové bulvy odstřihněte vršky listů, bulvu rozpůlte a nakrájejte na tenké plátky.
- Cibuli, česnek a fenykl vložte do velké mísy.
- Ochuťte 4 vepřové kotlety s kostí 1 lžičkou soli a 1/2 lžičky černého pepře.
- Zahřejte zbývající 1 lžíci olivového oleje ve velké pánvi na středně vysokou teplotu, dokud se nezačne třpytit.
- Vepřové kotlety opečte ve 2 dávkách: přidejte do pánve a opékejte dozlatova, asi 3 minuty z každé strany.
- Přeneste na talíř.
- Přidejte cibulovou směs do pánve a dochuťte 1 lžičkou soli a trochou černého pepře.
- Vařte za občasného míchání, dokud není zelenina měkká a zlatavě hnědá, asi 10 minut.
- Mezitím oloupejte a nakrájejte brambory na 3 cm silné plátky.
- Vložte do zapékací mísy, ochuťte zbývající 1 a 1/2 lžičky soli a trochou černého pepře a promíchejte.
- Uspořádejte do rovnoměrné vrstvy.
- Hrubě nasekejte 2 lžíce čerstvých bylinek.
- Když je cibulová směs hotová, sundejte pánev z plotny.
- Přeneste cibulovou směs na brambory v rovnoměrné vrstvě.
- Do nyní prázdné pánve nalijte 1 hrnek suchého bílého vína, seškrábněte ze dna zhnědlé kousky a nalijte do pekáče.
- Vepřové kotlety položte na cibulovou směs v jedné vrstvě a polijte je případnou nahromaděnou šťávou z talíře.
- Vše zalijte 1 hrnkem kuřecího vývaru.
- Posypte rovnoměrně bylinkami.
- Pečte odkryté, dokud vepřové kotlety nebudou mít teplotu alespoň 60 ºC na teploměru s okamžitým odečtem vloženým do nejtlustší části a brambory nejsou propečené, asi 1 hodinu.
Inspirujte se našimi recepty na vepřové kotlety 7x jinak! Připravené jako minutka, grilované i zapečené v troubě.
Zapečené vepřové plátky se smetanovo-hořčičnou omáčkou
Luxusní vepřové plátky zapečené s omáčkou z dijonské hořčice a smetany je perfektní způsob, jak posunout kotlety na zcela novou úroveň. Navíc je tento recept jednoduchý, takže si ho můžete připravit kdykoli během týdne a zároveň dostatečně působivý, aby okouzlil i ty nejnáročnější hosty!
Ingredience
- 4 vepřové kotlety bez kosti
- sůl a pepř – podle chuti
- 2 lžíce másla
- 2 lžičky oleje
Na omáčku:
- 1 lžíce másla
- 2 lžičky lisovaného česneku
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 šálek husté smetany
- ½ lžičky soli nebo podle chuti
- ¼ lžičky mletého černého pepře nebo podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
- Vepřové kotlety z obou stran bohatě osolte a opepřete.
- Ve velké pánvi vhodné do trouby na středním plameni rozpusťte máslo.
- Do pánve nakapejte olej.
- Na pánev přidejte vepřové kotlety a z obou stran je opékejte 2–3 minuty.
- Přendejte na talíř a přikryjte, aby zůstaly teplé.
- Pro přípravu omáčky přidejte do pánve máslo.
- Jakmile se rozpustí, přidejte česnek a míchejte po dobu 1-2 minut, dokud nebude voňavý.
- Přidejte kuřecí vývar.
- Přišlehejte dijonskou hořčici a poté smetanu.
- Vmíchejte sůl a pepř.
- Vraťte vepřové kotlety na pánev, nalijte na ně trochu omáčky a přendejte do trouby.
- Pečte 10 minut.
- Lžící tekutinu z pánve nalijte na vepřové kotlety.
- Pečte dalších 10–15 minut, dokud nebude vepřové maso propečené a omáčka nezhoustne.
- Na vepřové kotlety nalijte další omáčku, podle potřeby posypte černým pepřem a čerstvými bylinkami a podávejte.
Zapékané kotlety se sýrem, česnekem a třtinovým cukrem
Jednoduchý recept na vepřové kotlety zapečené v troubě za méně než 30 minut se skvěle hodí jako jednoduchá večeře v týdnu, kterou si oblíbí celá vaše rodina.
Ingredience
- 4 vepřové kotlety
- 4 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- ⅓ šálku třtinového cukru
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžička papriky
- ½ šálku strouhaného sýra Gouda
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Obě strany vepřových kotlet potřege česnekem a třtinovým cukrem.
- Vložte do čtvercového pekáčku a pokapte máslem.
- Posypte paprikou, solí a pepřem.
- Pečte na 175 stupňů Celsia 20-25 minut nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 68 stupňů.
- Vyndejte z trouby a posypte sýrem.
- Pečte dalších pět minut.
- Užijte si to!
Objevte podobné tipy
Pečené jehněčí kotlety
Tyto lepkavé jehněčí kotlety pečené v troubě jsou velmi jednoduché a jako bonus neuvěřitelně lahodné. Rozhodně je vyzkoušejte!
Ingredience
- 1,2 kg jehněčích kotlet
- 2 polévkové lžíce třtinového cukru 35
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 140 g rajčatové omáčky
- 1 lžička sušeného zázvoru
- 1 lžička soli
- 2 polévkové lžíce octa
Postup
- Pokud jsou vaše kotlety moc tučné, možná budete chtít přebytek tuku oříznout.
- Trochu tuku nechte, protože udrží kotlety vlhké a dodá chuť.
- Vložte kotlety do velké zapékací mísy.
- Všechny zbývající ingredience smíchejte dohromady v malé misce nebo džbánu.
- Kotlety přelijte marinádou, dvě hodiny chlaďte v lednici a po hodině kotlety obraťte.
- Pokud máte málo času, můžete zkrátit dobu marinování, čím déle, tím lépe, takže přes noc by to bylo nejlepší, pokud máte čas.
- Zahřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
- Zapékací mísu přikryjte alobalem a pečte v troubě 45 minut.
- Odstraňte alobal z pekáče a zvyšte teplotu na 200 stupňů Celsia.
- Kotlety otočte.
- V této fázi by kotlety měly být měkké, omáčka bude docela řídká, ale zhoustne.
- Kotlety vraťte do trouby a pečte dalších 15 minut.
- Jehněčí kotletky podávejte s bramborovou kaší/květákovým pyré a zelenou zeleninou, nezapomeňte je polít lahodnou omáčkou.
Vyzkoušejte také našich 10 nejlepších receptů na jehněčí aneb kvalitní maso vyžaduje péči.
Francouzské vepřové plátky s cibulí a sýrem
Jednoduché jídlo, které si hravě připravíte kdykoli během týdne a to za 30 – 40 minut. Navíc obsahuje všechny chutě francouzské cibulačky, což je v kombinaci se šťavnatým masem naprosto neodolatelná kombinace.
Ingredience
- 2 žluté cibule oloupané, nakrájené na poloviny a poté nakrájené na plátky ve tvaru půlměsíce
- 3 lžíce másla
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 šálek plus 4 polévkové lžíce hovězího vývaru
- 4 vepřové kotlety bez kosti o tloušťce asi 2,5 – 4 cm
- ½ lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- ¼ lžičky sušeného česneku
- 2 a ½ lžíce hladké mouky
- 4 plátky sýra Provolone
- 1 šálek strouhaného sýra Gruyere
- snítky čerstvého tymiánu
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Rozpusťte máslo a olivový olej ve velké litinové nebo jiné pánvi vhodné do trouby na středně vysokou teplotu.
- Přidejte nakrájenou cibuli a restujte 3-5 minut, dokud nezměkne.
- Přidejte 4 polévkové lžíce hovězího vývaru a pokračujte ve vaření za občasného míchání 12–15 minut, dokud cibule nezměkne a nezezlátne.
- Zatímco se cibule restuje, ochuťte obě strany vepřových kotlet solí, černým pepřem, tymiánem a sušeným česnekem.
- Cibuli přendejte na talíř.
- Snižte teplotu, v případě potřeby přidejte na pánev kapku olivového oleje a opékejte vepřové kotlety, asi 3–4 minuty z každé strany, dozlatova.
- Vepřové kotlety přeneste na talíř.
- Uvařenou cibuli vraťte na pánev a zasypte moukou.
- Míchejte, aby se cibule obalila a vařte asi minutu.
- Přidejte zbývající 1 šálek hovězího vývaru a často míchejte, dokud se směs nepřivede k varu.
- Dochuťte špetkou soli a pepře.
- Vložte vepřové kotlety zpět do pánve a nalijte na ně trochu hovězího vývaru.
- Navrch dejte plátky sýra provolone a hromadu strouhaného gruyere (asi ¼ šálku na každou kotletu).
- Přidejte pár snítek čerstvého tymiánu, vložte pánev do trouby a pečte 8-10 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezměkne.
- Před podáváním nalijte na vrch sýra trochu hovězího vývaru/cibulové směsi a podle potřeby ozdobte trochou černého pepře.
Pečené kotlety s krémovou houbovou omáčkou
Jemné šťavnaté vepřové kotletky s houbovou omáčkou jsou jednoduché, delikátní a potřebujete na ně pouhé dvě ingredience!
Ingredience
- 4 – 6 vepřových kotlet (4 – 5 cm)
- 1 plechovka krémové houbové polévky
- 1 lžička soli
- ½ lžičky sušeného česneku
- ¼ lžičky černého pepře
- rostlinný olej, na opečení
Postup
- Ve velké pánvi rozehřejte na vysokém plameni pár lžic oleje.
- Vepřové kotlety dochuťtepodle chuti solí, česnekem a pepřem.
- Vepřové kotlety opečte z obou stran do hněda, asi 2–3 minuty.
- Předehřejte troubu na 175 ° C.
- Přidejte vepřové kotlety do nádoby vhodné do trouby.
- Navrch nalijte smetanovou houbovou polévku.
- Pevně přikryjte alobalem a pečte 40–45 minut, nebo dokud nejsou vepřové kotlety propečené a měkké.
- Užijte si to!
Máte chuť na něco tradičního, ale v novém kabátě? Vyzkoušejte také naše další recepty na vepřové na houbách!
A jak kotletky chutnaly vám? Napište nám do komentářů!