Tisk

Vepřová kotleta

Vepřová kotleta je maso z hřbetní části vepře a je vlastně součástí části, která se nazývá pečeně nebo také karé. Z libovější části se pak vykrajují kotlety, jejichž součástí bývá část kosti. Naporcované kotlety s kostí se také někdy označují jako žebírka. Kotleta patří mezi kvalitní části vepřového masa, má krátká vlákna a kromě povolené míry tuku na obvodu by neměla být příliš tučná. Může se péct, dusit nebo smažit. Kotlety se nejčastěji připravují již naporcované jako minutky, vhodné jsou na grilování. Při kuchyňské úpravě se nechávají s kostí nebo se mohou vykostit a lze je doplňovat řadou dalších surovin pro zpestření jídla. Při pečení je vhodnější péct kotletu vcelku, méně se tak vysuší. Smaží a dusí se porcovaná. 


Další pojmy slovníku:

  • Hořčičné semínko

    Je velmi staré a známé koření z jednoleté hořčice žluté, která se pěstuje i u nás a je příbuzná s řepkou olejkou. Semeno hořčice je kulaté, žluté a...

  • Sladká mletá paprika

    Mletá paprika je hojně používané práškové koření jasně červené barvy a palčivé chuti, kterou ovlivňuje svým množstvím alkaloid kapsicin v paprice...

  • Tavený sýr

    Tavené sýry jsou měkké sýry, které se vyrábí z jednoho nebo více druhů sýrů a to měkkých i tvrdých. Jsou vyráběny v mnoho druzích pod různými...

  • Pšeničné klíčky

    Klíčky pšeničných obilek, základů nových rostlinek, se obvykle oddělují od zrn zpracovávaných na mouku. Třebaže klíčky představují jen malou část...

  • Šlehačka

    Šlehačka je velmi tučná smetana. Obsah tuku by měl činit alespoň 33%. Tato smetana svůj název odvozuje od toho, že je možné ji vychlazenou vyšlehat...

Recepty s "Vepřová kotleta":

  • Grilované pivní kotlety

    Kotlety opláchneme, osušíme, nařízneme u kosti a po okrajích. Lehce je naklepeme a potřeme grilovací směsí, kterou připravíme smícháním hořčice,...

  • Kotlety s jablky a kapií

    Jablko, kapie a cibuli umeleme na masovém strojku nebo je nakrájíme na velmi drobné kousky. Do této směsi přimícháme trochu sekané celerové natě....

  • Zapékané jehněčí kotlety se sýrem

    Cibuli a šunku najemno pokrájíme a spojíme žloutky a smetanou, osolíme, opepříme a přidáme posekanou pažitku nebo petrželku. Kotlety nakrojíme u...

  • Obrovské řízky

    Kotlety opláchneme, osušíme, u okrajů nařízneme a osolíme.Vejce určená k obalování rozšleháme se 4 lžícemi piva, nastrouháme do něho trochu tvrdého...

  • Grilované medové kotlety

    Kotlety u kosti a po okrajích nařízneme, naklepeme, mírně osolíme a opepříme. Olej, sójovou omáčku, med a tymián promícháme. Rozehřátý grilovací...



Nové příspěvky