Tisk

Vepřová kotleta

Vepřová kotleta je maso z hřbetní části vepře a je vlastně součástí části, která se nazývá pečeně nebo také karé. Z libovější části se pak vykrajují kotlety, jejichž součástí bývá část kosti. Naporcované kotlety s kostí se také někdy označují jako žebírka. Kotleta patří mezi kvalitní části vepřového masa, má krátká vlákna a kromě povolené míry tuku na obvodu by neměla být příliš tučná. Může se péct, dusit nebo smažit. Kotlety se nejčastěji připravují již naporcované jako minutky, vhodné jsou na grilování. Při kuchyňské úpravě se nechávají s kostí nebo se mohou vykostit a lze je doplňovat řadou dalších surovin pro zpestření jídla. Při pečení je vhodnější péct kotletu vcelku, méně se tak vysuší. Smaží a dusí se porcovaná. 


Další pojmy slovníku:

  • Bulgur

    Bulgur je obilninový výrobek pocházející z arabských zemí. U nás se prodává jako polotovar, protože se jedná o druh pšeničného šrotu vyráběného z...

  • Bramborové hranolky

    Bramborové hranolky si můžeme připravit doma nebo je koupit jako polotovar. Na hranolky nejsou vhodné nové brambory, protože mají vyšší obsah vody....

  • Kadeřávek

    Kadeřávek je blízce příbuzný s kapustou a zelím a pěstuje se ve formách s kadeřavými nebo s hladkými listy. Pochází pravděpodobně ze Středozemí,...

  • Hořčičné semínko

    Je velmi staré a známé koření z jednoleté hořčice žluté, která se pěstuje i u nás a je příbuzná s řepkou olejkou. Semeno hořčice je kulaté, žluté a...

  • Gorgonzola

    Nejznámější italský plísňový sýr gorgonzola je spolu s rokfórem a anglickým sýrem stiltonem jeden ze tří nejkvalitnějších plísňových sýrů. Při...

Recepty s "Vepřová kotleta":

  • Medové kapsy na pivě

    Do osolených a opepřených kotlet prořízneme otvor. Sterilované zelí necháme okapat, pak do něj vmícháme med, nastrouhané jablko, přiměřeně osolíme,...

  • Kotlety po debrecínsku

    Kotlety jemně naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Dáme je na rozpálený olej a po obou stranách opečeme. Osmažené kotlety vyjmeme...

  • Vepřová plec se šťávou

    Maso nakrájíme na plátky a naklepeme. Česnek oloupeme a prolisujeme do misky. Přidáme kečup, hořčici, papriku, sůl, pepř a promícháme. Plátky masa...

  • Grilované ostré kotlety

    Kotletu vykostíme a maso bez kosti nakrájíme na slabší plátky. Ty vložíme do misky a zalijeme marinádou, kterou připravíme všech uvedených surovin....

  • Plněné kotlety ve vaječném obalu

    V kotletách vyřízneme kapsy, osolíme je, potřeme rozdrceným česnekem a naplníme kolečky salámu a půlkami plátků sýra. Sepneme jehlami nebo párátky,...



Nové příspěvky