Co je/jsou Vepřová kýta

Vepřová kýta je část masa ze zadní nohy. Jedná se o méně tučnou svalovinu bez kostí. Má trochu delší vlákna, takže se krájí při porcování vždy přes vlákno. Tento druh vepřového masa patří mezi kvalitnější části a používá se na smažení i dušení a je velmi vhodný i na grilování. Na samotné pečení je kýta sušší, ale rychle opečená je vhodná k zapékání s jinými surovinami. Z kýty se krájí řízky (steaky), které se opékají jako minutky nebo se obalené smaží. Nakrájené na různě velké plátky se tyto řízky mohou plnit a připravovat jako závitky nebo kapsy, větší plát jako roláda. Z menších kousků se připravují špízy a různé minutky. Vepřová kýta se dobře doplňuje zeleninou, ovocem a dalšími potravinami. Z kýty se vyrábí známý uzenářský výrobek šunka.