Tisk

Vepřová kýta

Vepřová kýta je část masa ze zadní nohy. Jedná se o méně tučnou svalovinu bez kostí. Má trochu delší vlákna, takže se krájí při porcování vždy přes vlákno. Tento druh vepřového masa patří mezi kvalitnější části a používá se na smažení i dušení a je velmi vhodný i na grilování. Na samotné pečení je kýta sušší, ale rychle opečená je vhodná k zapékání s jinými surovinami. Z kýty se krájí řízky (steaky), které se opékají jako minutky nebo se obalené smaží. Nakrájené na různě velké plátky se tyto řízky mohou plnit a připravovat jako závitky nebo kapsy, větší plát jako roláda. Z menších kousků se připravují špízy a různé minutky. Vepřová kýta se dobře doplňuje zeleninou, ovocem a dalšími potravinami. Z kýty se vyrábí známý uzenářský výrobek šunka. 


Další pojmy slovníku:

  • Badyán

    Koření ve tvaru malých hvězdiček jsou sušené plody asijského stromu podobného magnolii. Mají červenohnědou až hnědou barvu a ostrou kořennou vůni....

  • Žitná mouka

     Žitná mouka se mele ze zrn potravinářského žita a to na mouku hladkou. Žitná mouka je bílá s nádechem do šeda nebo do šedozelena, na omak je...

  • Kuskus

    Jedná se o velmi drobné kulaté granule, které jsou vytvarovány ze speciální mouky semolina a potom jsou obaleny v hladké pšeničné mouce. Tradiční...

  • Pálivá mletá paprika

    Mletá pálivá paprika se vyrábí ze sušených velmi zralých paprikových plodů a z druhů, které mají zvláště vysoký obsah kapsicinu a tím jsou velmi...

  • Paprika

    Planě rostoucí druhy papriky s opadavými a malými plody dosud rostoucí v některých oblastech Jižní Ameriky jsou předchůdci dnes pěstovaných paprik....

Recepty s "Vepřová kýta":

  • Houbová pochoutka

    Maso osolíme a za občasného podlévání upečeme v troubě. Mezitím na másle podusíme očištěné a na plátky nakrájenou houby a dochutíme kmínem, pepřem...

  • Ďáblovo pokušení

    Vepřové a hovězí maso nakrájíme na nudličky, nepatrně osolíme a opepříme a opečeme na horkém oleji. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli,...

  • Pestrá pánev s masem

    Maso nakrájíme na proužky to stejné uděláme se všema houbama. Potom rozpálíme tuk a na něm orestujeme maso. Osolíme opepříme a vyjmeme. Na zbylým...

  • Kořeněné řízky

    Vepřové řízky po obvodu nakrojíme, naklepeme, osolíme, posypeme paprikou a moukou a na tuku po obou stranách opečeme. Přidáme drobně pokrájenou...

  • Grilovaná vepřová jehla s jablky

    Maso nakrájíme na menší kousky a osolíme, jablka nakrájíme na osminky, cibuli na silnější kroužky a vše střídavě napichujeme na grilovací jehly....



Nové příspěvky