Tisk

Vepřová kýta

Vepřová kýta je část masa ze zadní nohy. Jedná se o méně tučnou svalovinu bez kostí. Má trochu delší vlákna, takže se krájí při porcování vždy přes vlákno. Tento druh vepřového masa patří mezi kvalitnější části a používá se na smažení i dušení a je velmi vhodný i na grilování. Na samotné pečení je kýta sušší, ale rychle opečená je vhodná k zapékání s jinými surovinami. Z kýty se krájí řízky (steaky), které se opékají jako minutky nebo se obalené smaží. Nakrájené na různě velké plátky se tyto řízky mohou plnit a připravovat jako závitky nebo kapsy, větší plát jako roláda. Z menších kousků se připravují špízy a různé minutky. Vepřová kýta se dobře doplňuje zeleninou, ovocem a dalšími potravinami. Z kýty se vyrábí známý uzenářský výrobek šunka. 


Další pojmy slovníku:

  • Popkorn (Popcorn)

    Popkorn se připravuje z pražených kukuřičných zrnek, která teplem pukají a získávají bílou barvu a křupou. Odtud pramení i její anglický název...

  • Kola

    Výtažek z ořechů kolovníku, což je druh stromu rostoucí v tropických deštných pralesech převážně v západní Africe, ale také v Brazílii, na Jamajce...

  • Rýžová mouka

    Rýže je základní asijskou potravinou, proto se z ní samozřejmě vyrábějí i další produkty. Jedním z nich je i rýžová mouka. Jedná se o mouku...

  • Ementál

    Světově proslulý švýcarský sýr se vyrábí z kravského mléka. Emmental v překladu znamená údolí Emme, řeky, která protéká středem Švýcarska a odtud...

  • Páj (Pie)

    Je to počeštělý název koláče z anglického slova "pie", které se v historických pramenech objevuje už od 12. století. Koláče pečené z...

Recepty s "Vepřová kýta":

  • Zapékané vepřové řízečky

    Kýtu očistíme , opláchnemea osušíme. Pak ji nakrájíme na stejně velké plátky lehce je po obou stranách naklepeme a osolíme. Česnek oloupeme a...

  • Vepřová čína

    Maso nakrájíme na malé kostky a zalijeme marinádou, kterou připravíme z nadrobno nakrájeného pórku, nadrobno nasekané cibule, dezertního vína,...

  • Olomoucké plněné řízky

    Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, položíme na ně plátek anglické slaniny a syrečků, přehneme, sepneme párátkem a obalíme v hladké mouce,...

  • Grilovaný vepřový špíz s jablky

    Maso nakrájíme na přiměřeně velké kostky a mírně osolíme. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na stejně velké dílky.Pokud mají jablka...

  • Čertovská směs s bramboráčky

    maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, opaprikujeme, očesnekujeme, zakápneme olejem, zaprášíme solamylem, promícháme a necháme odležet.Maso...



Nové příspěvky