Tisk

Vepřové koleno

Vepřové koleno je část vepřové nohy s kolenním kloubem a kůží a větším podílem tučnějšího masa. Koleno se především vaří a podává teplé jako ovar s hořčicí a křenem. Obrané maso z kolena se může přidávat do domácích pečených prejtů nebo tlačenek a huspenin. Koleno lze i předem vykostit a pak ho srolované péci samotné nebo ho naplnit některou z ostřejších nádivek a pak upéci. Z vykostěného kolena je vyráběna tzv. kolenová šunka. 


Další pojmy slovníku:

  • Hřebíček

    Hřebíček je koření původem z Jihovýchodní Asie. Jedná se o sušená nerozvitá květní poupata stálezeleného stromu z čeledi myrtovitých. Hřebíček je...

  • Oregano

    Tato aromatická bylinka se používá v Asii a Evropě už po staletí. Její latinský název zní origanum, proto tedy oregano. Má také hezké české jméno...

  • Sýr cottage

    Název sýra cottage pochází z angličtiny, kde se tak nazývá domácí tvarohový sýr. Tvarohovým sýrem sýr cottage také je a vyrábí se v řadě různých...

  • Glutaman sodný

    Je to sodná sůl přirozeně se vyskytující v kyselině glutamanové. Glutaman sodný se označuje MSG, na výrobcích má kód pro přísady do jídla E621 a...

  • Chřest

    Chřest jsou mladé výhonky evropské rostliny, která se pěstuje v mnoha odrůdách. Mladé dužnaté výhonky se často bělí přihrnováním zeminy nebo se...

Recepty s "Vepřové koleno ":

  • Uzené s povidlovou omáčkou

    Uzené koleno vložíme do vroucí vody a uvaříme doměkka. Z mouky a másla usmažíme světlou jíšku, zalijeme ji 6 dl vývaru z kolena a dobře vyšleháme....

  • Telecí koleno pečené

    Oprané koleno osolíme, vložíme na rozpálené máslo, polijeme máslem a když se zapeče, trochu podlijeme vodou. Pečeme do měkka asi hodinu a šťávu pak...

  • Domácí huspenina

    Vepřová kolena a nožičky očistíme, omyjeme a vykostíme. Čisté je vložíme do velkého hrnce a zalijeme studenou vodou tak, aby bylo vše úplně...

  • Domácí tlačenka

    Srdce rozkrojíme, vykrájíme z něj žilky a s hlavou, nožičkou, jazykem, kolenem nebo kůžemi uvaříme společně s pepřem a kořenovou zeleninou v menším...

  • Domácí vepřový sulc

    Vepřová kolena a nožičky dobře očistíme, opereme pod tekoucí vodou a pak je zalijeme osolenou studenou vodou. Uvaříme je( nejlépe v tlakovém hrnci...



Nové příspěvky