Tisk

Vepřové koleno

Vepřové koleno je část vepřové nohy s kolenním kloubem a kůží a větším podílem tučnějšího masa. Koleno se především vaří a podává teplé jako ovar s hořčicí a křenem. Obrané maso z kolena se může přidávat do domácích pečených prejtů nebo tlačenek a huspenin. Koleno lze i předem vykostit a pak ho srolované péci samotné nebo ho naplnit některou z ostřejších nádivek a pak upéci. Z vykostěného kolena je vyráběna tzv. kolenová šunka. 


Další pojmy slovníku:

  • Cukr krupicový

    Krupicový cukr, prodávaný pod obchodním názvem cukr krupice, je cukr jemněji mletý než cukr krystalový. Pro svoji strukturu je někdy označován jako...

  • Oříšky kešu

    Oříšky tropického stromu ledvinovníku západního, původem z Ameriky. Oříšky rostou jednotlivě jako tvrdý výčnělek naspodu dužnatého plodu a mají...

  • Česnek

    Česnek je stará kulturní rostlina používaná odedávna jako potravina a jako léčivá rostlina. Pochází z plané rostliny rostoucí ve střední Asii a...

  • Cukr kostkový

    Kostkový cukr vzniká lisováním bílého rafinovaného cukru do různě velkých kostek, případně i jiných tvarů. Kromě bílého cukru se začíná vyrábět již...

  • Libeček lékařský

    Velká vytrvalá rostlina pochází ze Středozemí a její listy se podobají listům celeru. Obsahuje řadu vitamínů, pryskyřičných látek, kyselin a...

Recepty s "Vepřové koleno ":

  • Domácí vepřový sulc

    Vepřová kolena a nožičky dobře očistíme, opereme pod tekoucí vodou a pak je zalijeme osolenou studenou vodou. Uvaříme je( nejlépe v tlakovém hrnci...

  • Domácí huspenina

    Vepřová kolena a nožičky očistíme, omyjeme a vykostíme. Čisté je vložíme do velkého hrnce a zalijeme studenou vodou tak, aby bylo vše úplně...

  • Telecí koleno pečené

    Oprané koleno osolíme, vložíme na rozpálené máslo, polijeme máslem a když se zapeče, trochu podlijeme vodou. Pečeme do měkka asi hodinu a šťávu pak...

  • Domácí tlačenka z bůčku

    Všechny masné suroviny uvaříme doměkka. Maso nakrájíme, kůže pomeleme a rozmícháme ve vývaru. Přidáme utřený česnek, pepř, sůl a promícháme....

  • Uzené s povidlovou omáčkou

    Uzené koleno vložíme do vroucí vody a uvaříme doměkka. Z mouky a másla usmažíme světlou jíšku, zalijeme ji 6 dl vývaru z kolena a dobře vyšleháme....



Nové příspěvky