4 luxusní recepty na pečené vepřové koleno, které musíte vyzkoušet!

Pokrmy z pečeného vepřová kolena jsou velice jednoduchý co se týče příprav.

Nepotřebujete žádná exotická koření, ani žádné speciální gastronomické nádoby.

Když budete chtít na grilovací akci připravit něco výjimečného od standardních pochutin, neváhejte přijít s tímto hospodským druhem pokrmu.

Proto jsme pro vás připravili tyto nenáročné a chutné recepty na pečené vepřové koleno.

Pečené vepřové koleno na medu

Lahodná medová glazura ve spojení s chutným vepřovým masem. Nebojte se vyzkoušet!

Ingredience

  • 2 čerstvá vepřová kolena
  • 200 ml zázvorového piva nebo zázvorové limonády
  • 3 větvičky čerstvého tymiánu
  • 2 malé citrony, nakrájené na plátky
  • 1/2 šálku tekutého medu

Postup

  • Vepřová kolena vložte do hluboké nádoby na pečení a zalijte zázvorovým pivem.
  • Přidejte větvičky tymiánu, nakrájený citron a 3/4 medu.
  • Zakryjte a pečte na 180°C po dobu 80 minut.
  • Po uplynutí doby pečení vyjměte hrnec z trouby a taktéž vyjměte vepřová kolena z nádoby na pečení.
  • Nádobu, ve které se nacházela kolena umístěte na sporák.
  • Na středním ohni nechte tekutinu zredukovat dokud nebude připomínat sirup.
  • Nakonec přidejte kolena a obalte je ve vzniklém sirupu.
  • Vepřová kolena servírujte se zeleninou či bramborovým pyré, na závěr pokapejte zbývajícím medem a podávejte.
medové koleno s bramborovým pyré
zdroj: pork.com.au

Pečené koleno na pivu

Jedna ze specialit, které musíte vyzkoušet. Příprava je nenáročná a výsledek rozhodně stojí za to. Pivem k tomuto pokrmu jen podtrhnete skvělé chutě pečeného kolena.

Ingredience

  • 2 vepřová kolena
  • 10 stroužků česneku
  • 8 lžic hořčice
  • sůl, pepř
  • 2 čajové lžičky kmínu
  • 1 čajová lžička mleté sladké papriky
  • 6 kuliček nového koření
  • 3 až 4 bobkové listy
  • 2 větší cibule
  • větvička rozmarýnu nebo jalovce
  • 500 ml černého piva
  • jíška nebo chléb na zahuštění

Postup

  • Nejprve ostře nožem šikmo rozřízněte kůži na koleni do mřížky.
  •  Naplňte mřížku drceným česnekem, hořčicí, solí, pepřem, kmínem a paprikou. 
  • Maso dáme do kastrolu a necháme alespoň 2 hodiny (ale nejlépe přes noc) odležet v chladničce. 
  • Koleno je také možné před přípravou zbavit kolenního kloubu a pokud je ochuceno kořením, pevně ho svázat provázkem. 
  • Po chvíli odložení přidejte nové koření a bobkové listy, posypte nadrobno nakrájenou cibulí, přidejte větvičku rozmarýnu nebo jalovce a podlejte pivem. 
  • Zakryjte hliníkem a pečte asi 180 hodin při 200–200 ° C asi 1,5 hodiny. 
  • Čas od času podlejte vodou a omáčkou.
  • Sejměte hliníkový kryt a pečte dalších 30 minut odkryté, aby vzniklo křupavé maso. 
  • Vytáhněte vepřové koleno z kastrolu, vypusťte omáčku a vyjměte z ní koření. 
  • Je-li to nutné, omáčku zřeďte, zahuštěte jíškou nebo chlebem a promíchejte mixérem.
  • Podávejte s chlebem, křenem, okurkou, nebo ho můžete jíst také s bramborovým knedlíkem a špenátem. 
  • A rozhodně to zapijte sklenicí piva!
vepřové koleno na tmavém pivu
zdroj: pixabay.com

A jakou přílohu dát k upečenému vepřovému kolenu? Neváhejte a vyzkoušejte tyto jedinečné recepty ze sladkých brambor!


Předvařené pečené koleno

Ano, křupavé a lahodné. To vám může nabídnout právě náš recept níže, tak s chutí do toho!

Ingregience

  • 2 pečená kolena
  • 1 lžička čerstvého pepře
  • 4 bobkové listy
  • 4 bobule jalovce
  • 1 velká cibule, oloupaná, nakrájená na kostičky
  • 1 polévková lžíce kmínu
  • sůl

Postup

  • Přiveďte vodu do velkého hrnce k varu, přidejte 2 lžičky soli, nakrájenou cibuli, pepř, bobkový list a plody jalovce. 
  • Snižte teplotu tak, aby byla voda stále horká, ale aby se nekouřila, a ponořte vepřová kolena. Měla by být celá pod vodou.
  • Nechte je vařit přibližně 90 minut. Voda by neměla vřít ani vařit.
  • Po 90 minutách pomocí kleští vyjměte vepřové klouby z vody a pomocí ostrého nože nařízněte kůži na kosočtverce.
  • Předehřejte troubu na 200°C a kolena potřete kmínem a solí.
  • Pak je položte na rošt do pekáče a pečte asi 90 minut.
  • Po 45 minutách vepřová kolena otočte.
  • Na posledních 5 až 10 minut můžete přepnout funkci trouby na gril, aby kůže na mase byla křupavá.
  • Podávejte s chutnou přílohou!
jednoduché křupavé vepřové koleno
zdroj: platedcravings.com

Výborné pečené koleno připravíte i s přidáním páry během pečení. V testu domácích parních konvektomatů jsme se o tom zmínili.

Marinované vepřové koleno

Chutná varianta marinovaného vepřového masa na grilovací sezonu. Nejlépe chutná s pivem a přáteli. Tak jen do toho!

Ingredience

  • 1 šálek olivového oleje
  • kůra ze 2 citronů
  • ½ šálku citronové šťávy
  • 8 velkých stroužků česneku, nakrájených na plátky
  • 4 čajové lžičky soli
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 čajová lžička kajen
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 1 šálek celých listů rozmarýnu plus 12 větviček
  • 2 vepřová kolena

Postup

  • Na středním ohni smíchejte v hlubší pánvi olej a všechna koření kromě větviček rozmarýnu.
  • Přidejte kolena a opečte je ze všech stran. Pak je zakryjte a nechte vychladnout a nechte marinovat 24 hodin, občas je otočte. 
  • Mezitím rozehřejte gril na 200°C.
  • Vepřová kolena umístěte na rošt a grilujte na přímém ohni 10 minut a podle potřeby je obracejte, dokud nezhnědnou.
  •  Pánev s kořením a oleje, ve kterém se kolena marinovala, umístěte na oblast nepřímého ohřevu.
  • Pečená vepřová kolena vložte na pánev a otáčejte každých 20 až 30 minut, aby byla každá část vystavena teplu, dokud maso nedosáhne 140 ° v nejsilnější části, 1 1/2 až 2 1/2 hodiny; rozmarýn může spadnout. 
  • Poté nechte vepřová kolena odpočívat 15 minut. Po uplynutí této doby můžete ihned podávat.
grilované vepřové koleno s oblohou
zdroj: pixabay.com

Grilovací sezona je krásné období, kdy se setkává mnoho přátel u dobého jídla a spolu si tak užívají společné chvíle. Vyzkoušejte pár tipů na grilované pochoutky z alobalu!

Pověst vepřového kolena

Vepřové koleno je typicky hospodské jídlo, a to mu prostě na popularitě nepochybně přidává. Stejně třeba jako tlačenka má tudíž tahle zabijačková pochoutka reklamu kam se podíváte. Navíc nejde říct, že se jedná o nějaké jídlo typické pro konkrétní období.

Ale vepřové koleno? Proč by ne. Takové grilované koleno je klasická pochoutka určená do zahradního grilu. V létě s marinádou a pivem večer na zahradě, kdo by si nedal …

Vepřové koleno bude vždy patřit k těm levnějším druhům vepřového masa a velká část jeho přípravy tkví převážně v jeho dochucování. Existuje mnoho receptů na vepřové koleno na černém pivě, na medu, na divokém koření a spousta dalších.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X