Tisk

Vepřové maso

Vepřové maso patří mezi oblíbený druh masa, pro který lze použít všechny tepelné úpravy, takže se z něho připravuje dlouhá řada jídel. Bývá i součástí uzeninových výrobků. Obecně je vepřové maso tučnější než jiné druhy masa, ale jednotlivé části se tučností od sebe liší. Kromě toho se chovatelé snaží docílit toho, aby maso mělo méně tuku a více svaloviny, protože platí, že čím je maso libovější, tím má více bílkovin a naopak. Vepřové maso je poměrně křehké, protože tuk není uložen ve vrstvách, ale tukem je prorostlá svalovina. Vepřové maso se odborně rozděluje, podle řezníků bourá, na jednotlivé části, které se pak prodávají pod názvy kotleta, pečeně nebo také karé, kýta, plec a bůček. Dalšími částmi jsou vnitřnosti a okrajové části jako například hlava, kolena nebo nožičky. V masných obchodech se nabízí maso z velkých kusů, v různých marketech se prodává maso již porcované. 


Další pojmy slovníku:

  • Hrášek

    Drobnější kulaté zelené hrášky se získávají z nezralých dřeňových hrachů, které se pro tyto účely pěstují. Zelený hrášek, nazývaný také cukrový...

  • Asa (Asant)

    Druhý název tohoto koření je poněkud nestandardní. Ase se říká čertovo lejno. Je to klejopryskyřice, získávaná naříznutím oddenků kořene rostliny,...

  • Kysaná smetana

    Kysaná smetana nebo také zakysaná smetana se vyrábí zkysnutím sladké smetany. Její použití v kuchyni je různorodé, především se přidává do polévek...

  • Sójová mouka

    Sójová mouka se vyrábí z pražených sójových bobů. Samostatně se pro pečení příliš nepoužívá. Výjimku mohou tvořit některé diety. Přidává se v...

  • Kachna

    Kachna má o něco tmavší a tučnější maso než kuře. Stejně jako kuře se dnes používají v kuchyni kachny z velkochovů vykrmené na optimální váhu cca...

Recepty s "Vepřové maso":

  • Vepřová plec s cibulí a houbami

    Opláchnuté maso nakrájíme na kostky. Očištěné houby nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme na měsíčky. Ve větším kastrolu rozehřejeme asi 2 lžíce...

  • Ovar

    Vepřové maso vložíme do vroucí osolené vody, přidáme koření a vaříme doměkka. V případě uzeného masa nesolíme a nekořeníme, ale po přejití varem...

  • Masové kuličky se sýrem

    Sýr nakrájíme na kostičky, přidáme k mletému masu a spolu s vejcem, strouhankou, kořením, pokrájenou petrželkou a solí vypracujeme masovou směs....

  • Masové hranolky s pikantní omáčkou

    Do masové směsi zapracujeme všechny ingredience, cibuli nastrouháme. Ze směsi tvoříme hranolky rukama namočenýma ve studené vodě a klademe do mírně...

  • Masová velikonoční nádivka

    Housky nakrájíme na kostky, vložíme je do mísy a polijeme je vývarem z masa nebo kostí tak, aby byly housky vývarem prosáklé. Přidáme všechna masa...



Nové příspěvky