Tisk

Vepřové maso

Vepřové maso patří mezi oblíbený druh masa, pro který lze použít všechny tepelné úpravy, takže se z něho připravuje dlouhá řada jídel. Bývá i součástí uzeninových výrobků. Obecně je vepřové maso tučnější než jiné druhy masa, ale jednotlivé části se tučností od sebe liší. Kromě toho se chovatelé snaží docílit toho, aby maso mělo méně tuku a více svaloviny, protože platí, že čím je maso libovější, tím má více bílkovin a naopak. Vepřové maso je poměrně křehké, protože tuk není uložen ve vrstvách, ale tukem je prorostlá svalovina. Vepřové maso se odborně rozděluje, podle řezníků bourá, na jednotlivé části, které se pak prodávají pod názvy kotleta, pečeně nebo také karé, kýta, plec a bůček. Dalšími částmi jsou vnitřnosti a okrajové části jako například hlava, kolena nebo nožičky. V masných obchodech se nabízí maso z velkých kusů, v různých marketech se prodává maso již porcované. 


Další pojmy slovníku:

  • Bažant

     Bažant je jedním z druhů zvěřiny, který se pěstuje uměle v bažantnicích a pro běžné spotřebitele je k dostání i ve specializovaných...

  • Topinkovač

    Topinkovač je malý elektrický kuchyňský spotřebič určený k opékání krajíců různých druhů chleba. První topinkovače se vyráběly už na přelomu 19. a...

  • Jalovec

    Jsou to plody stálezeleného stromu, který roste přirozeně na severní poloukouli a tedy i našem území. Jako koření se používají bobule, obvykle...

  • Pyré (Purée)

    Pyré je obecný název pro kaši nebo protlak z různých surovin. Název "purée" pochází z francouzštiny, znamená "vyčištěný" a...

  • Husa

    Husa patří mezi nejtučnější druh drůbeže. Současně je i dost velká a proto se vždy připravovala pouze při výjimečných příležitostech. V obchodech...

Recepty s "Vepřové maso":

  • Pikantní vepřová pomazánka

    Maso umeleme na masovém strojku nebo velmi drobně nasekáme.Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájená rajčata a papriky a...

  • Hlávkové zelí zapečené s masem

    Překrojenou zelnou hlávku povaříme do poloměkka. Maso umeleme, na tuku zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme oboje umleté maso, osolíme, okořeníme a...

  • Rizoto z trouby

    Cibulku zpěníme na tuku,přisypeme rýži a orestujeme, Zalijeme 2 hrnky vody.Přidáme zeleninu, maso, okořeníme vegetou. Zakryjeme pokličkou a vložíme...

  • Vepřové maso v zelí

    Maso opláchneme a nakrájíme na kostky, oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Zelí očistíme od vrchních listů a případných velmi hrubých košťálů a...

  • Velikonoční nádivka

    Housky nakrájíme na plátky a zvlhčíme je mlékem. Maso nakrájíme na kostky a umeleme je na strojku spolu s houskami. Přidáme rozmíchaná syrová...



Nové příspěvky