Co je/jsou Vepřové maso

Vepřové maso patří mezi oblíbený druh masa, pro který lze použít všechny tepelné úpravy, takže se z něho připravuje dlouhá řada jídel. Bývá i součástí uzeninových výrobků. Obecně je vepřové maso tučnější než jiné druhy masa, ale jednotlivé části se tučností od sebe liší. Kromě toho se chovatelé snaží docílit toho, aby maso mělo méně tuku a více svaloviny, protože platí, že čím je maso libovější, tím má více bílkovin a naopak. Vepřové maso je poměrně křehké, protože tuk není uložen ve vrstvách, ale tukem je prorostlá svalovina. Vepřové maso se odborně rozděluje, podle řezníků bourá, na jednotlivé části, které se pak prodávají pod názvy kotleta, pečeně nebo také karé, kýta, plec a bůček. Dalšími částmi jsou vnitřnosti a okrajové části jako například hlava, kolena nebo nožičky. V masných obchodech se nabízí maso z velkých kusů, v různých marketech se prodává maso již porcované.