Tisk

Vepřové sádlo syrové

Syrové sádlo se v domácnosti využívá k domácímu škvaření sádla, jen výjimečně k domácí přípravě slaniny. Při domácím škvaření se syrové sádlo krájí na malé kostky, aby z nich tuk snáze vyprýštil a při nižší teplotě se zahřívá až do rozpuštění. Proti připálení se nepatrně podlévá vodou, pro lepší chuť před dokončením trochou mléka. Domácí pekárny nabízejí mezi svými programy i škvaření sádla při regulované teplotě. Průmyslově se ze syrového sádla vyrábějí nasolením a uzením různé druhy slaniny. Tak jako sádlo je slanina vysoce kaloricky vydatná potravina, proto se doporučuje její používání postupně omezovat. 


Další pojmy slovníku:

  • Mléko

    Mléko, v tomto případě u nás nejčastěji používané mléko kravské, je velmi důležitou potravinou. Její význam spočívá v obsahu hodnotných bílkovin,...

  • Vanilka

    Jsou to sušené plody (lusky) z vyšlechtěné popínavé orchideje původem z Mexika. Dnes se vanilka produkuje také na Madagaskaru a v dalších...

  • Petržel kořenová

    Petržel je stará kulturní rostlina, která se pěstuje pro bílý a křehký kořen, podobný pastináku. Cení se pro svůj obsah vitamínů, především...

  • Cirzna

    Cizrna je luštěnina velmi příbuzná hrachu, proto se také někdy nazývá římský hrách. Je známá téměř od pradávna, protože byla vyšlechtěna údajně...

  • Mango

    Je to strom sice pocházející z Indie, ale rostoucí v tropických a subtropických oblastech po celém světě. Zajímavá je jeho dlouhověkost, jeho plody...

Recepty s "Vepřové sádlo syrové":

  • Gulášová polévka s fazolemi

    Přebrané fazole namočíme do studené vody. Druhý den dolijeme vodu do 1 l, přidáme omyté a na kousky nakrájené maso a vaříme, až je obojí měkké. Na...

  • Řecký pilaf s vepřovým masem

    Vepřové maso nakrájíme na kostky. Sádlem nebo máslem vymastíme pekáček a na dno narovnáme na plátky nakrájenou uzenou slaninu. Na ni dáme vrstvu...

  • Havířské karbanátky

    Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby a podusíme. Potom přidáme nakrájený rohlík namočený v mléce, osolíme, opepříme a...

  • Dušené červené zelí s jablky

    Zelí jemně nakrájíme. Do pekáčku dáme sádlo, cukr, pepř, sůl, vodu a ocet. Uvedeme do varu, přidáme zelí, zamícháme, povaříme a přiklopíme. Vložíme...

  • Cuketový guláš

    Cukety oloupeme a nakrájíme na kostky. Oloupanou a nakrájenou cibuli osmažíme na tuku, přidáme mletou sladkou papriku, pálivou papriku nebo chilli,...



Nové příspěvky