Tisk

Vepřové sádlo syrové

Syrové sádlo se v domácnosti využívá k domácímu škvaření sádla, jen výjimečně k domácí přípravě slaniny. Při domácím škvaření se syrové sádlo krájí na malé kostky, aby z nich tuk snáze vyprýštil a při nižší teplotě se zahřívá až do rozpuštění. Proti připálení se nepatrně podlévá vodou, pro lepší chuť před dokončením trochou mléka. Domácí pekárny nabízejí mezi svými programy i škvaření sádla při regulované teplotě. Průmyslově se ze syrového sádla vyrábějí nasolením a uzením různé druhy slaniny. Tak jako sádlo je slanina vysoce kaloricky vydatná potravina, proto se doporučuje její používání postupně omezovat. 


Další pojmy slovníku:

  • Sardele

    Sardele, někdy také zvané sardelky, jsou malé rybky velké asi 15 cm a žijící ve Středozemním moři. Jejich další a dnes již zastaralý název je...

  • Ošlejch

    Ošlejch je název pro cibuli zimní, které se někdy také říká sečka. Nepěstuje se především pro cibuli, ale pro křehké a jemné listy připomínající...

  • Konkase (Concasse)

    Konkase je termín z francouzštiny, který znamená nasekanou, rozmačkanou nebo rozmixovanou základní surovinu. Většinou se jedná o zeleninu....

  • Krutony

    Název pochází se slova croutons, které je francouzského původu. Označuje opečené nebo osmažené kostičky chleba, housky nebo jiného pečiva, které se...

  • Petržel kořenová

    Petržel je stará kulturní rostlina, která se pěstuje pro bílý a křehký kořen, podobný pastináku. Cení se pro svůj obsah vitamínů, především...

Recepty s "Vepřové sádlo syrové":

  • Povoznický guláš

    Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostičky a částečně podusíme. Potom přidáme nakrájené houby, všechno koření, utřený...

  • Chlebový bramborák na plechu

    Pokrájený chléb necháme ve vodě rozmočit, vymačkáme, přidáme najemno nastrouhané brambory, na kostičky nakrájenou uzeninu, prolisovaný česnek,...

  • Bramboráková polévka

    Do vývaru nakrájíme nebo nastrouháme mrkev a vše uvedeme do varu. Mezitím v misce připravíme těstíčko jako na bramborák. Brambory nastrouháme,...

  • Hovězí maso dušené se sójou.

    Hovězí maso dušené se sójou. Oloupeme a nakrájíme na drobno 2 hodně velké cibule, které usmažíme do červena na 2 lžících sádla. Přidáme hovězí maso nakrájené na kostky, česnek...

  • Telecí játra dušená na cibulce

    Játra otřeme vlhkou utěrkou a na krájíme na tenší proužky. Na pánvi usmažíme cibuli do světležluta, přidáme pokrájená játra, opepříme, osmahneme a...



Nové příspěvky