Tisk článku

Voňavé cukroví

Vánoce se nám pomalu blíží a někteří z nás už pokukují po nějakém dobrém cukroví, které by letos mohl upéci. Nejdůležitějším prvkem ve vánočním cukroví je různé koření a také spousta druhů ořechů, o kterých si dnes budeme povídat.

Vlašské ořechy

se používají mleté i sekané a pro svůj pěkný tvar také jako ozdoba na cukroví. Mají tvrdou skořápku a ze zelených slupek se vyrábí likér. Jestli jsou ořechy čerstvé poznáme tak, že při zatřepání neuslyšíme nic, naopak jádro, které při zatřepání chrastí, je staré a vyschlé.

Lískové ořechy

mají stejné využití v kuchyni jako ořechy vlašské, avšak do cukroví se dají použít i celá jádra. Po vylousknutí ze skořápky rychle žluknou, protože obsahují značnou část oleje a musí se co nejdříve spotřebovat. Uchováváme je tedy ve skořápce. Jsou zdrojem minerálních látek a vitaminu E.

Mandle

můžeme použít mleté, sekané, celé nebo jako hoblinky či plátky. Hodí se nejen na pečení cukroví, ale i pro výrobu marcipánu. Slupku z mandlí sloupneme velice jednoduše, když je krátce spaříme ve vroucí vodě.

Burské ořechy

nebo-li arašídy se do cukroví používají nesolené. Opět můžeme použít celé ořechy, mleté nebo sekané.

Kokosový ořech

má velice tvrdou skořápku. Uvnitř se skrývá mléko a lahodná dužnina. Do cukroví se dužnina používá pouze sušená mletá či strouhaná, na ozdobu můžeme zakoupit sušené plátky.

Para ořechy

mají aromatické a chutné jádro a jsou také vhodným doplňkem do cukroví. Používají se sekané či mleté. Na čerstvé ořechy se můžeme těšit od konce listopadu.

Pekanové ořechy

jsou příbuzné ořechům vlašským, jsou však daleko jemnější. Do cukroví se používají mleté či jemně sekané.

Makadamové ořechy

jsou podobné ořechům lískovým, využítí v kuchyni mají tedy podobné, jako ořechy ostatní. Jedinou nevýhodou těchto ořechů je vysoký obsah tuků a rychle žluknou.

Kešu ořechy

jsou jedny z nejchutnějších ořechů,používají se většinou celé jako ozdoba na cukroví, protože jsou velice olejnaté a mletí jim tedy neprospívá. Pistáciové ořechy se do cukroví používají vždy nesolené, mleté, sekané či celá jádra, mají příjemnou chuť a krásnou zelenou barvu. Snadno se vylupují ze skořápek.

Přečtěte si také článek Jak se peče vánoční cukroví nebo Těsta na vánoční cukroví nebo Nejoblíbenější recepty na vánoční cukroví





Příspěvky ke článku: Voňavé cukroví

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...