Tisk článku

Voňavý kopr

Kopr vonný je známá bylina běžně a poměrně snadno pěstovaná v našich zahrádkách. Praktické využití má kromě kořenů celá rostlina, protože slouží jako zelenina i jako léčivka. V domácnosti se využívá především v kuchyni jako vonná kořenící ingredience. Ti, kdo nemají možnost si ho sami vypěstovat, jej pak můžou bez problémů koupit sterilovaný ve sladkokyselém nálevu v obchodě.

Voňavý kopr

Kopr jako léčivá bylina

Kopr jako všechny zelené natě má v čerstvém stavu vysoký objem vitamínu C, dále pak obsahuje i vitamín A, vápník, fosfor a další minerální látky. Kromě toho obsahuje éterické oleje, což nám potvrdí jeho charakteristická vůně. Při domácím léčení se využívá toho, že podporuje chuť k jídlu, má močopudné účinky, takže napomáhá odvodnění organismu a zlepšení funkce ledvin. Poměrně úspěšně také působí proti nadýmání a při zažívacích potížích. Odvar z kopru odlehčuje při úporném kašli a bez nežádoucích následků pomáhá i proti nespavosti. Koprová semena se někdy žvýkají pro osvěžení dechu.

Kopr jako kuchyňská přísada

V kuchyni se využívá především jeho zelená nať, která charakteristicky voní a je proto vhodnou přísadou do řady jídel, odkvetlé stonky se semeny při konzervaci nebo samotná semena jako speciální doplněk stravy. V naší kuchyni se u teplých jídel kopr využívá především do polévek a omáček, ale lze ho přidávat i k masovým jídlům, především k rybám, které vhodně dochucuje. Dobře se hodí i k některým zeleninovým jídlům. Ve studené kuchyni je nepostradatelný do salátových zálivek a lze ho použít i do různých salátů a pomazánek. Velmi často bývá součástí nálevů na konzervování okurek a další zeleniny nebo bylinkových octů. Přebytek kopru můžeme konzervovat.

Koprová polévka

Koprovou polévku připravujeme především jako mléčnou nebo smetanovou polévku. Příprava je poměrně jednoduchá a rychlá, proto se hodí pro letní a koneckonců i pro jiná období. Základ může tvořit bílá jíška, kdy mouku prakticky jen zpěníme na másle, pak ji zalijeme mlékem s trochou vody, rozšleháme a provaříme. Pak přidáme čerstvý nebo sterilovaný kopr, smetanu a dochutíme solí a trochou octa. Kopr přidáváme až nakonec, aby teplem nevyprchala jeho vůně. Pro větší sytost můžeme přidat vejce, případně polévku již při vaření nastavit zeleninou nebo brambory.

Koprová omáčka

Koprová omáčka má své zastánce i odpůrce. Správně připravená koprová omáčka s hladkou konzistencí bez hrudek jíšky a dostatkem smetany a lahodně dochucená však bude určitě chutnat. Koprovou omáčku připravujeme opět z velmi světlé jíšky, kterou rozředíme vývarem nebo vodou kostkou bujónu. Masový vývar dodá omáčce lepší chuť. Rozředěnou jíšku dobře provaříme, pokud si nejsme jisti, že tam nemáme hrudky, tak ji raději přecedíme. Kdo má rád cibulovou příchuť omáčky, lze jíšku připravit na zpěněné cibuli a omáčku po provaření propasírovat nebo rozmixovat. Provařenou omáčku doplníme sladkou smetanou, přidáme dostatek jemně nasekaného kopru a dochutíme solí, citronovou šťávou nebo octem do jemné sladkokyselé chuti. Rychle ji připravíme tak, že do vroucí vody s mlékem zavaříme hladkou mouku rozmíchanou v mléce, provaříme, dochutíme a přidáme smetanu a kopr. Omáčku podáváme s vařeným masem nebo s vařenými vejci. Podávat ji můžeme i s brambory nebo těstovinami, ale nejlepší je kyprý houskový knedlík. Kromě klasické teplé omáčky se s koprem připravují i studené omáčky a dipy.

Koprový salát

Ze samotného kopru samozřejmě salát nepřipravujeme, ale jeho vůně a chuť může být pro salát charakteristická. Koprem dochucujeme zeleninové saláty připravené především s okurkami, ale hodí se i k hlávkovému salátu, květáku, pórku, zelí a jiným zeleninám. Kopr můžeme přidávat i do salátů z brambor a zeleniny i do některých masových salátů. Kromě toho, že jej přímo přidáváme do salátu, bohatě kopr využijeme pro jemné dochucení salátových zálivek, ať už jsou připraveny jenom z oleje, vody a octa nebo z majonézy či jogurtu.

Koprová pomazánka

Podobně jako v salátech má kopr široké využití i v pomazánkách. Hodí se do pomazánek připravených z tvarohového základu a zeleniny nebo jenom ze zeleniny i do pomazánek, kde byly použity vařené brambory, vařená vejce a další ingredience. Záleží jen na naší chuti a oblibě kopru.

Domácí konzervace kopru

Zelená nať kopru svádí k sušení. Kopr se sice suší velmi snadno, ale bohužel většinou vyprchá jeho vůně. Proto je vhodnější sterilace ve sladkokyselém nálevu, ale aby se tato činnost vyplatila, tak musíme mít dostatečné množství kopru. Dnes však máme možnost si sami kopr zmrazit a pro domácí použití je tato možnost snad nejlepší. Mrazíme jej opraný a nasekaný, bez hrubých stonků a to buď samostatně v malých balíčcích nebo zalitý vodou či vývarem v menších formičkách.
 





Příspěvky ke článku: Voňavý kopr

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...