Tisk článku

Všechno možné ze salátových okurek

Okurky patří mezi naše nejrozšířenější zeleniny a to v obou využívaných skupinách. První skupinou jsou salátové okurky, kde již z jejich názvu je patrné, kde leží jejich nejčastější kuchyňské použití. Druhou skupinou jsou pak tak zvané nakládačky, které slouží především pro konzervaci. Okurky jsou především osvěžující zeleninou. Jejich nutriční hodnota není příliš vysoká. I čerstvé okurky mají poměrně málo vitamínu C i minerálních látek, v dužnině dokonce ještě méně než ve slupce, proto je loupeme, jen když je nezbytně nutné kvůli kvalitě slupky.

Všechno možné ze salátových okurek

Salátové okurky

Velmi nepříjemnou vlastností salátových okurek kdysi bývala jejich nahořklá až hořká chuť, která je někdy zcela znehodnotila k použití. Toho se dnes již nemusíme obávat, protože díky šlechtění doznaly okurky značných změn. Jednou z nich je vymizení hořkosti, další je jemnější nebo úplně jemná slupka, takže je není nutné vždy loupat. Kvalitní salátová okurka by měla mít pěknou slupku, bez velkých skvrn a nikde by se na ní neměla vyskytovat změklá místa. Z takové okurky pak můžeme připravit nejen saláty, ale také polévky a omáčky nebo pomazánky. Čerstvé a pěkné okurky se hojně využívají jako zeleninová obloha. Okurky, které jsou méně vodnaté než obvykle, je možné také plnit podobně jako cukety. Okurky celkově obsahují poměrně dost vody a tím mají nízkou kalorickou hodnotu, takže se s úspěchem mohou zařadit do diet ke snížení nadváhy.

Okurkové saláty

Z okurek je možné připravit nejrůznější druhy chutných a svěžích salátů, zvláště když k nim přidáme další zeleninu. Saláty přitom rozdělujeme na dva druhy :

  1. přílohové saláty: Jsou to saláty se sladkokyselou zálivkou, podávané jako příloha k hlavnímu jídlu. Zálivka může být mléčná, ze sladké nebo kysané smetany nebo z vody a trochy oleje. Zálivky se dochucují na sladkokyselou chuť octem samotným nebo aromatizovaným octem, chceme-li mít zálivku opravdu jemnou, použijeme citronovou šťávu. Pro pikantnější chuť je možné přidat i trochu ostřejšího koření, pepře, chilli koření nebo jen sladké mleté papriky. Okurky se přitom krájí na kolečka, na kostičky nebo strouhají na plátky či hrubé nudličky. I do těchto přílohových salátů můžeme přidávat cibuli, trochu česneku nebo zelených natí, především pažitky nebo kopru. Vyloučena samozřejmě není ani další zelenina.
  2. saláty jako samostatné jídlo: Tyto saláty se připravují především s další zeleninou. Nejčastěji to jsou rajčata, papriky všech druhů a barev, ředkvičky, zelené natě pažitky, petrželky nebo kopru a samozřejmě cibule nebo česnek pro ochucení. Aby byly saláty jako samostatné jídlo sytější, přidávají se k nim sýry tvrdé i měkké, jemné i ostřejší, krájená vařená vejce, jemná uzenina nebo pečené či dušené libové maso kuřecí nebo rybí. Saláty se dochucují menším množstvím vhodné zálivky, pikantní chuti se docílí kořením. Tyto saláty se podávají buď samotné nebo s pečivem.

Okurkové polévky a omáčky

Polévky i omáčky mohou být teplé nebo studené. Studené polévky jsou vhodné především v parných letních dnech a v našich A-Z receptech na ně najdete podrobné rozpisy surovin včetně postupu. Jestliže však někdy zbývá okurka a přitom je třeba uvařit polévku, je možné vyzkoušet jednoduchou polévku s okurkami doplněnou smetanou a vajíčky, případně ještě další zeleninou. K okurkám se dobře hodí kopr, takže i s ním je možné polévku dochutit. Podobným způsobem je možné připravit ze světlé jíšky a smetany omáčku, kterou podáváme například k vařenému masu nebo s vařenými vejci.

Okurkové pomazánky

Okurky nakrájené na plátky nebo nastrouhané na nudličky většinou slouží jako přídavek do základu z ochuceného tvarohu nebo měkkého sýra. Hodí se i do pomazánek, kde základ tvoří vařené brambory nebo ovesné vločky. Do pomazánky pak většinou přidáváme ještě další zeleninu včetně nepostradatelné cibule a kořeníme především koprem. Jinak může být okurka součástí téměř kterékoliv zeleninové pomazánky i dalších pomazánek s masem, uzeninou a vejci.

Okurková obloha

Salátové okurky se dají velmi dobře podávat jako samotná zeleninová obloha nebo jako její součást. Okurky, většinou neoloupané, krájíme na kolečka, na kostičky, na nudličky a vytváříme z nich oblohu při podávání nejrůznějších hlavních jídel nebo jimi obkládáme chleby nebo chlebíčky s pomazánkou. Okurky se v tomto případě jen mírně solí, případně trochu okoření.
 





Příspěvky ke článku: Všechno možné ze salátových okurek

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...