Osvěžení kuchyně salátovými okurkami v letních dnech

Okurky patří mezi naše nejrozšířenější zeleniny a to v obou využívaných skupinách. První skupinou jsou salátové okurky, kde již z jejich názvu je patrné, kde leží jejich nejčastější kuchyňské použití. Druhou skupinou jsou pak tak zvané nakládačky, které slouží především pro konzervaci. Okurky jsou především osvěžující zeleninou. Jejich nutriční hodnota není příliš vysoká. I čerstvé okurky mají poměrně málo vitamínu C i minerálních látek, v dužnině dokonce ještě méně než ve slupce, proto je loupeme, jen když je nezbytně nutné kvůli kvalitě slupky.

Okurka je nejúčinnějším přírodním diuretikem, podporuje vylučování moči, snižuje ukládání kyseliny močové v těle. Je to přímo lék na srdeční a ledvinové problémy, pomáhá při otocích (i revmatických) a léčbě ledvinových či žlučových kamenů. Je i mírně projímavá, její vláknina přispívá k pročištění střev. Vysoký obsah draslíku normalizuje krevní tlak.

1. Okurkový salát s koprem

Svěží, rychlý letní salát plný tekutin s vůni kopru.

INGREDIENCE :

  • 1 ks salátové okurky
  • špetka soli
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce zakysané smetany – nebo řeckého jogurtu
  • 1 lžíce čerstvě nasekaného kopru
  • špetka pepře

POSTUP :

  1. Okurku nakrájíme na plátky.
  2. Dáme ji do cedníku a osolíme ji.
  3. Necháme stát pár minut, pak okurky propláchneme studenou vodou.
  4. Necháme dobře okapat a osušíme je papírovou utěrkou.
  5. Okurky dáme do misky, přidáme ostatní ingredience, lehce promícháme a hned podávejte.

Okurkový salát s koprem

zdroj : taste.com.au

2. Okurková omáčka

Jedna z oblíbených tradičních českých omáček. Tato báječná omáčka se hodí nejen k vařenému hovězímu masu.

INGREDIENCE :

  • 25 g máslo
  • 5 sterilovaných okurek
  • 25g hladká mouka
  • sůl a pepř
  • 500 ml vývaru
  • 250ml  smetana na vaření

POSTUP :

  1. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku.
  2. Zalijeme vývarem a dobře rozšleháme.
  3. Osolíme a opepříme.
  4. Provaříme minimálně 20 minut.
  5. Okurky podusíme mírně na másle, přidáme k omáčce.
  6. Přidáme smetanu na zjemnění a provaříme.
  7. Pokud je omáčka málo kyselá, můžeme k ní přidat trochu nálevu z okurek.
  8. Omáčku můžeme podávat s hovězí pečení přírodní a houskovým knedlíkem.

Okurková omáčka

Zdroj : kucharkaprodceru.cz

3. Okurková limonáda

Tento nápoj se těší velké oblibě, je vlemi osvěžující v parném létě a navíc se dá připravit i bez cukru.

INGREDIENCE :

  • 1/2 ks salátové okurky
  • šťáva ze 4 velkých citronů
  • 5 lžic cukru
  • 1 dcl vody
  • 2 l vychlazené vody
  • led

POSTUP :

  1. Připravíme si vysokou nádobu, v níž se dá pohodlně mixovat ponorným mixérem, a plátýnko.
  2. Pokud chceme limonádu jemnější barvy, okurku oloupeme, pro svěží zelenou ji necháme i se slupkou.
  3. Salátovou okurku nakrájíme na větší kostky a spolu s citronovou šťávou, cukrem a deci vody přidáme do vysoké nádoby.
  4. Ponorným mixérem vše rozmixujeme najemno a přes plátýnko přecedíme, aby mixovaná okurka zůstala v něm a šťáva zvlášť.
  5. Vzniklý základ limonády nalijeme do džbánu, přidáme led a zalijeme vychlazenou vodou.
  6. Podávejte s plátky okurky.

Okurková limonádazdroj : mayakitchenette.com

4. Okurková pomazánka

INGREDEINCE :

  • 250 g tvarohu
  • 100 g nahrubo nastrouhaná salátová okurka
  • 1 lžička kopru velmi jemně nasekaného
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 cibule
postup :
  1. Tvaroh utřeme se solí, koprem, rozmačkaným česnekem a drobně nakrájenou cibulí.
  2. Nakonec vmícháme okurku, kterou jsme oloupali, vydlabali a postrouhali.
  3. Podáváme s pečivem.

Okurková pomazánka

zdroj : varime-doma.cz

Z okurek nejčastěji připravujeme nejrůznější druhy chutných a svěžích salátů, zvláště když k nim přidáme další zeleninu.  Polévky i omáčky mohou být teplé nebo studené. Studené polévky jsou vhodné především v parných letních dnech.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *