Tisk článku

Vylepšený bramborák

Bramboráky nejsou v české kuchyni žádnou novinkou, patří mezi základ starších českých receptů. Najdeme je sice pod různými názvy v jednotlivých krajích, ale vždy základní surovinu tvoří brambory. Bramborák nepatří zrovna mezi dietní jídla, ale i on se dá přidáním dalších surovin trochu odlehčit a především chuťově vylepšit.

Vylepšený bramborák

Bramborák a základní příprava

Základem jsou syrové nastrouhané brambory. Bramboráky z vařených brambor jsou sice také možné, ale aby se alespoň trochu dodržovalo bývalé rozlišení, tak tyto bramboráky patří do kategorie placek. Brambory strouháme buď na bramborovém struhadle, které brambory spíše rozdrtí nebo na slzičkovém struhadle, které je strouhá na nudličky. Na nudličky nastrouhané brambory nepustí tolik vody a potřebují proto k zahuštění méně mouky. Brambory se dají i rozmixovat nebo rozsekat v příslušném přístroji na sekání, ale tato hmota bývá příliš kašovitá. Záleží jen na nás, co máme raději. Z připravených brambor slijeme vodu a aby brambory netmavly, tak je trochu přelijeme mlékem a promícháme. Do nastrouhaných brambor přidáme vejce, které někdy můžeme i vynechat, sůl, pepř, majoránku, prolisovaný nebo utřený česnek a zahustíme hladkou nebo polohrubou moukou. Množství koření přidáváme podle vlastní chuti. Po promíchání máme hmotu na klasický bramborák, který můžeme vylepšit dalšími ingrediencemi.

Bramborák a další ingredience

Přidáním dalších ingrediencí pozměníme někdy více, někdy méně, chuť i celkový vzhled bramboráku a současně doplníme další látky. Přidáváme pouze suroviny, které buď nepotřebují delší tepelnou úpravu nebo jim stačí doba potřebná ke smažení bramboráku. Začít můžeme u zahušťování, kdy část mouky nahradíme strouhankou, celozrnnou moukou nebo ještě lépe ovesnými vločkami. Ale jako doplněk a vylepšení bramboráku poslouží ledacos. Může to být například :

  • maso
  • uzenina
  • zelenina
  • sýr
  • dušené houby

Bramborák s masem

Maso do bramboráku krájíme na kostky a zamícháme do bramborákové hmoty nebo je ve velmi tenkých plátcích klademe na tenkou vrstvu bramborákového těsta rozetřeného na pánvi a dalším těstem zatřeme a tím získáme vlastně bramborák plněný. Hodí se především vařené uzené maso, zužitkovat můžeme přebytky vařeného, pečeného i dušeného masa. Syrové maso buď předem tepelně upravíme nebo použijeme tenké plátky kuřecího masa.

Bramborák s uzeninou

Uzenina je rychlá a nepotřebuje tepelnou úpravu. Nejjednodušší je ji do těsta nakrájet. Můžeme však postupovat podobně jako u masa, plátky uzeniny bramborák naplnit. Plátky, kostičky či nudličky se také dají klást nebo sypat na osmaženou a obrácenou stranu bramboráku, kde se stačí prohřát. Používáme různé salámy, šunku, anglickou slaninu, párky nebo klobásy. Mezi uzeninu svým charakterem můžeme zahrnout i škvarky, které zamícháme do těsta před smažením.

Bramborák se zeleninou

Ze zeleniny můžeme kromě česneku použít i cibuli, pórek, syrový nebo předvařený květák nebo brokolici, hrášek, rajčata nebo papriky. Všechnu zeleninu najemno nastrouháme a vmícháme do brambor. Kromě syrové zeleniny můžeme použít i například dušenou kapustu nebo spařené špenátové listy. Výborné jsou bramboráky s pokrájeným syrovým kysaným zelím.

Bramborák se sýrem

Sýry jsou zjemňující ingrediencí do bramboráku. Do základní hmoty přidáváme především tvrdý strouhaný sýr, chuťově výraznější je uzený sýr. Hmotu hodně zjemní vmíchané tvarohové sýry nebo samotný tvaroh. Sýrem v plátcích nebo strouhaným či rozdrobeným sýrem můžeme bramboráky i plnit podobně jako u masa nebo uzeniny, kdy na část těsta rozložíme sýr a těstem zatřeme. Další možností je, že při dopékání osmaženou stranu bramboráku sýrem posypeme a necháme jej roztavit. Zde se kromě tvrdých sýrů výborně hodí Niva nebo Hermelín.

Bramborák s houbami

Jemně nakrájené a předem podušené houby buď vmícháme do základní hmoty nebo je patřičně dochutíme a bramboráky jimi plníme mezi dvě části těsta.

Bramborák a smažení

Bramboráky smažíme na pánvi na horkém tuku. Jako tuk se hodí olej na smažení nebo klasické sádlo. Oba tuky můžeme i smíchat, sádlo se pak tolik nepřepaluje. Smažíme důkladně po obou stranách, aby syrové brambory dostatečně prosmažily.
 





Příspěvky ke článku: Vylepšený bramborák

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...