Poctivé recepty na křupavé bramboráčky jak je máte rádi

Bramborák, poklad české kuchyně.Také na něj míváte chuť? Když ubereme tuku při smažení, není to žádný hřích.

Umíte si jej připravit sami?

A co takhle bramborák s cuketou nebo plněný bramborák?

Inspirujte se našimi recepty!

Základní těsto na bramborák

Základem jsou samozřejmě brambory, a to syrové.

Vhodnější jsou moučné brambory, které neobsahují příliš mnoho vody. Proto například nové brambory nepoužíváme, ale starší brambory jsou již ideální.

Oloupané brambory nastrouháme a to buď na speciálním struhadle, které je trochu drtí nebo na tzv. slzičkovém struhadle, kde strouháme na nudličky.

Oba způsoby jsou možné, podle zkušeností nudličky se sice trochu déle smaží, ale potřebují méně mouky na zahuštění.

Z nastrouhaných brambor podle potřeby slijeme vodu, pokapeme je trochu mlékem, pak netmavnou, přidáme vejce, sůl, trochu koření a zahustíme moukou.

Do tohoto základu pak můžeme přidávat podle chuti a možností zeleninu, uzeninu, další ingredience nebo si udělat bramboráky plněné.

Tradiční bramborové placky

INGREDIENCE

  • 1/2 kg brambor
  • 3 vejce
  • polohrubá mouka
  • 5 stroužků česneku
  • snítky kopru
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • majoránka

POSTUP

  • Brambory oloupeme a najemno nastrouháme.
  • Přidáme vejce, utřený česnek, kopr, majoránku, pepř a sůl.
  • Vmícháme 2-3 lžíce mouky, těsto musí zůstat tekuté.
  • Na rozpáleném oleji zprudka opečeme bramboráky z obou stran dozlatova. Těsto naléváme z naběračky, špachtlí jemně rozetřeme po celé pánvi.
  • Uchováváme pod pokličkou, podáváme se smetanou a snítkem kopru.
Recept na bramboráky ze syrových brambor

Cuketové bramboráky

INGREDIENCE

  • 1/2 kg brambor
  • 1 malá cuketa
  • 3 vejce
  • polohrubá mouka
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • majoránka

POSTUP

  • Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Cuketu také nastrouháme, loupat nemusíme. Obojí smícháme.
  • Přidáme vejce, utřený česnek, majoránku, pepř a sůl.
  • Vmícháme 2-3 lžíce mouky, těsto musí zůstat tekuté.
  • Na rozpáleném oleji zprudka opečeme bramboráky z obou stran dozlatova. Těsto naléváme z naběračky, špachtlí jemně rozetřeme po celé pánvi.
  • Uchováváme pod pokličkou, podáváme se smetanou  nebo kyselým zelím.
Recept na cuketové bramboráky

Plněný bramborák se sýrem

INGREDIENCE

  • 1/2 kg brambor
  • 3 vejce
  • polohrubá mouka
  • 5 stroužků česneku
  • 8 plátků sýra dle chuti
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • majoránka

POSTUP

  • Brambory oloupeme a najemno nastrouháme.
  • Přidáme vejce, utřený česnek, kopr, majoránku, pepř a sůl.
  • Vmícháme 2-3 lžíce mouky, těsto musí zůstat tekuté.
  • Těsto naléváme z naběračky na rozpálený olej, špachtlí jemně rozetřeme po celé pánvi. Překryjeme 2 plátky sýra a opět přelijeme naběračkou těsta.
  • Opečeme z jedné strany a opatrně obrátíme. Pečeme do zlatova.
  • Uchováváme pod pokličkou, podáváme se smetanou, kyselou okurkou nebo zelím.
Dietní bramboráky z cukety pro lepší postavu.

Poctivý český zelňák

INGREDIENCE

  • 1/2 kg brambor
  • 3 vejce
  • polohrubá mouka
  • 5 stroužků česneku
  • hrnek kysaného zelí
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • majoránka

POSTUP

  • Brambory oloupeme a najemno nastrouháme.
  • Přidáme vejce, utřený česnek, osušené okapané zelí, majoránku, pepř a sůl.
  • Vmícháme 2-3 lžíce mouky, těsto musí zůstat tekuté.
  • Na rozpáleném oleji zprudka opečeme bramboráky z obou stran dozlatova. Těsto naléváme z naběračky, špachtlí jemně rozetřeme po celé pánvi.
  • Uchováváme pod pokličkou, podáváme se smetanou a snítkem kopru.
Smažené placky ze zelí hotové na talíři.

Vynikající houbové bramboráčky

INGREDIENCE

  • 1/2 kg brambor
  • 3 vejce
  • polohrubá mouka
  • 5 stroužků česneku
  • hrnek nakládaných hub najemno nasekaných
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • majoránka

POSTUP

  • Brambory oloupeme a najemno nastrouháme.
  • Přidáme vejce, utřený česnek, houby, majoránku, pepř a sůl.
  • Vmícháme 2-3 lžíce mouky, těsto musí zůstat tekuté.
  • Na rozpáleném oleji zprudka opečeme bramboráky z obou stran dozlatova. Těsto naléváme z naběračky, špachtlí jemně rozetřeme po celé pánvi.
  • Uchováváme pod pokličkou, podáváme se smetanou a zeleninou.
Bramborová placka s houbami na talíři.

Placky s masovou směsí

Další nesmrtelnou klasikou je bramborák, ke kterému si připravíme vynikající masovou směs.

Ingredience 1

  • 1 kg oloupaných syrových brambor
  • 250 ml horkého mléka
  • 3 vejce
  • Sůl podle chuti
  • Čerstvě mletý čtyřbarevný pepř (2 – 3 otočení mlýnku)
  • 2 lžíce drhnuté majoránky
  • 6 – 8 stroužků česneku
  • 7 vrchovatých lžic hladké mouky
  • Trochu olivového oleje do těsta a stolní olej na smažení

Postup 1

  1. Brambory nastrouháme do velké mísy, zalijeme horkým mlékem a trochu promícháme.
  2. Přidáme vejce, olivový olej, osolíme, okořeníme, prolisujeme česnek a postupně za stálého míchání přisypáváme mouku.
  3. Uvedené množství je jen orientační, protože vždy záleží na vodnatosti brambor. Když bude těsto příliš hutné, přidejte trochu mléka, v opačném případě použijte větší množství mouky, aby vzniklo hladké, ale ne příliš řídké těsto.
  4. Jakmile pečlivě promícháme, rozpálíme v pánvi olej a naběračkou vlijeme těsto, které rozetřeme do stran, aby se utvořil tvar bramboráku. Osmažíme z obou stran dozlatova.

Ingredience 2

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 červenou papriku
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 1 červená cibule
  • 3 jarní cibulky
  • Sůl dle chuti
  • Špetka mletého černého pepře
  • 1 lžičky sladké mleté papriky
  • 1/2 lžičky kari koření
  • 1 lžička oregana (kdo nemá rád, může nahradit třeba libečkem)

Postup 2

  • Maso nakrájejte na nudličky, dáme do misky a zalijeme olejem, ve kterém rozmícháme koření.
  • Nechte zhruba 1 – 2 hodinky odležet v chladu. Mezitím očistěte cibuli i s jarními cibulkami a nakrájejte na plátky.
  • Papriku rovněž vyčistěte a pokrájejte na menší kostičky. Na pánev kápneme trochu oleje, přihodíme maso a opečeme doměkka.
  • Osolíme, přihodíme cibule s paprikou a necháme ještě chvíli restovat. Zelenina musí změknout, ale zároveň si zachovat svou křupavost.
  • Servírujeme tak, že směs rozložíme na polovinu bramboráku a zaklopíme druhou půlkou.
Naplněná bramborová kapsa posypaná sýrem na talíři.
Tip: Díky elektrickým pečícím pánvím půjde příprava jídel ve vaší kuchyni ještě lépe od ruky!

Bramboráky s uzeným masem

Uzené maso milujeme hlavně s bramborovou kaší nebo si ho dáme třeba s čočkou, ale v takovém bramboráku není vůbec špatné.

Ingredience

  • 1 kg syrových brambor
  • 4 vejce
  • Sůl podle chuti
  • Mletý černý pepř dle potřeby
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžíce majoránky
  • 3 lžičky sušeného česneku
  • Hladká mouka (podle vodnatosti brambor)
  • Uzené maso

Postup

  1. Brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce, osolíme, opepříme, zasypeme majoránkou, česnekem a promícháme. Promícháme a začneme postupně přisypávat mouku, až nám vznikne těsto, které bude mít konzistenci asi jako na palačinky. Nezapomínejte míchat, ať se vám v něm neutvoří hrudky.
  2. Uzené maso nakrájejte na co nejtenčí plátky (čím tenčí, tím lepší). Na rozpálený olej do pánve nalijeme trochu těsta, pánví trochu zakroutíme, aby se rozteklo na větší plochu, na těsto položíme plátek uzeného a zalijeme dalším těstem.
  3. Stačí jen slabá vrstva, ale tolik, aby bylo uzené maso zcela zakryto. Osmažíme z obou stran dozlatova a servírujeme. Kdo chce, může přidat nasekané jarní cibulky nebo pažitku na ozdobu.
Smažené bramborové kousky s masem.

Kdo má rád, může si bramborák posypat na tenoučké plátky nakrájenou cibulí, ideálně červenou, ale dá se použít i klasická kuchyňská nebo také jarní.

Pokud neradi smažíte, nebo vám smažené pochoutky nedělají dobře, zkuste pečené bramboráky – těsto nalejete na pečícím papírem vyložený plech a vložíte do rozpálené trouby.

Pečete pak déle než smažíte, zhruba 15 minut z každé strany, ale ušetříte spoustu kalorií.

A jestli neradi strouháte brambory, určitě vás bude zajímat, jak si tuto práci usnadnit. Mrkněte na recenzi elektrických struhadel a kráječů potravin.

Jaký je váš nejoblíbenější recept na bramborák? Podělte se o něj s přáteli na facebooku!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X