Tisk

Výluh z bylin

Výluhem většinou připravujeme některé léčivé nápoje a to z naťových bylin. Mělo by při něm dojít k šetrnému vyluhování látek rozpustných ve vodě a to za běžné teploty. Připravuje se tak, že do odměřeného množství vody se vhodí směs k vyluhování a to v množství podle doporučeného receptu. Ta nechá se nejméně 8 hodin a nejvýše 24 hodin louhovat. Louhování se zesiluje tím, že se použije voda cca 40°C teplá. Dobu louhování se nedoporučuje prodlužovat, protože pak již může docházet k nežádoucímu kvašení. Před použitím se výluh scedí a podává studený nebo se mírně zahřeje.


Další pojmy slovníku:

  • Vepřové sádlo syrové

    Syrové sádlo se v domácnosti využívá k domácímu škvaření sádla, jen výjimečně k domácí přípravě slaniny. Při domácím škvaření se syrové sádlo krájí...

  • Konfitování

    Konfitování je způsob úpravy masa, který spočívá v jeho velmi pomalé tepelné úpravě. Název napovídá, že je převzat z francouzštiny a že se jedná o...

  • Sauté

    Je to způsob vaření, kdy se používá malé množství tuku v mělké pánvi, vysoká teplota a rychle se připraví všechny složky v pánvi najednou. Hlavní...

  • Kmín

    Kmín pochází z Evropy a Asie. Je dobře známý nejen u nás, ale i v celé Evropě, kde všude dobře roste, místy i planě. V kuchyni se používají semena...

  • Treska obecná

    Treska je poměrně rozšířená mořská ryba. Existuje v několika druzích, ale nejrozšířenější je treska obecná. Jedná se o rybu, která dosahuje délky...



Nové příspěvky