Tisk

Výluh z bylin

Výluhem většinou připravujeme některé léčivé nápoje a to z naťových bylin. Mělo by při něm dojít k šetrnému vyluhování látek rozpustných ve vodě a to za běžné teploty. Připravuje se tak, že do odměřeného množství vody se vhodí směs k vyluhování a to v množství podle doporučeného receptu. Ta nechá se nejméně 8 hodin a nejvýše 24 hodin louhovat. Louhování se zesiluje tím, že se použije voda cca 40°C teplá. Dobu louhování se nedoporučuje prodlužovat, protože pak již může docházet k nežádoucímu kvašení. Před použitím se výluh scedí a podává studený nebo se mírně zahřeje.


Další pojmy slovníku:

  • Acidofilní mléko

    Acidofilní mléko je druh kysaného mléka, které bylo vyrobeno za pomoci mléčných bakterií. Podle druhu těchto bakterií, které patří mezi acidofilní...

  • Kuře

    Kuře a kuřecí maso je dnes jeden z nerozšířenějších druhů masa. Přispěl k tomu průmyslový odchov, takže kuře je dnes chlazené nebo mražené k...

  • Muškátový květ

    Muškátový květ se získává z osemení, míšku obepínajícího muškátový oříšek. Je oranžově zbarvený a pro použití se lisuje, suší a mele na prášek. Má...

  • Hořčičné semínko

    Je velmi staré a známé koření z jednoleté hořčice žluté, která se pěstuje i u nás a je příbuzná s řepkou olejkou. Semeno hořčice je kulaté, žluté a...

  • Sýr mascarpone

    Mascarpone je jemný, krémový čerstvý sýr vyráběný ze smetany působením kyseliny vinné. Pochází z Itálie a je krajovou variantou sýra ricotta. Tento...



Nové příspěvky