Tisk

Výluh z bylin

Výluhem většinou připravujeme některé léčivé nápoje a to z naťových bylin. Mělo by při něm dojít k šetrnému vyluhování látek rozpustných ve vodě a to za běžné teploty. Připravuje se tak, že do odměřeného množství vody se vhodí směs k vyluhování a to v množství podle doporučeného receptu. Ta nechá se nejméně 8 hodin a nejvýše 24 hodin louhovat. Louhování se zesiluje tím, že se použije voda cca 40°C teplá. Dobu louhování se nedoporučuje prodlužovat, protože pak již může docházet k nežádoucímu kvašení. Před použitím se výluh scedí a podává studený nebo se mírně zahřeje.


Další pojmy slovníku:

  • Dekantace

    Dekantace je výraz používaný při obezřetném slévání tekutiny z láhve nebo jiné nádoby do čisté bez toho, aby byla porušena sedlina usazená na dně...

  • Kolínka

    Kolínka jsou drobné těstoviny vyráběné průmyslově. Jedná se o drobné kousky těstovin, na povrchu rýhované, duté a stočené do půloblouku, který...

  • Vepřová kýta

    Vepřová kýta je část masa ze zadní nohy. Jedná se o méně tučnou svalovinu bez kostí. Má trochu delší vlákna, takže se krájí při porcování vždy přes...

  • Šlehačka

    Šlehačka je velmi tučná smetana. Obsah tuku by měl činit alespoň 33%. Tato smetana svůj název odvozuje od toho, že je možné ji vychlazenou vyšlehat...

  • Blanšírování

    Jedná se o proces spaření potravin ve vroucí vodě. Někdy se provádí proto, aby se uvolnila jejich chuť nebo zachovala barva, ale většinou proto,...



Nové příspěvky