Vyzkoušené recepty na luxusní domácí zmrzlinu, po které se budete olizovat až za ušima. Inspirujte se!

Pečete se v horkých letních dnech a hledáte chutné osvěžení? Připravte si recepty na domácí zmrzlinu.

Připravili jsme pro vás ty nejzajímavější a nejoblíbenější druhy, které potěší chuťové pohárky každého z vás.

Překvapte své blízké i kamarády s luxusním mlsáním a uvidíte, že se budou moc rádi vracet.

Existuje snad něco víc vzrušujícího, než je tato typická letní pochoutka?

Nejlepší domácí zmrzlina

Tento recept si zamilujete pro jeho jednoduchost a vynikající chuť. Sami poznáme, že je to přímo návyková pochoutka. A když si ještě omrknete recepty na vafle, na které potom dáte klidně i jen jeden kopeček téhle zmrzky, olíznete všech deset.

Ingredience:

  • 1 a ¾ hrnku husté smetany
  • 1 a ¼ hrnku plnotučného mléka
  • ¾ hrnku cukru
  • ⅛ lžičky jemné mořské soli
  • 1 vanilkový lusk podélně rozpůlený (nebo 1 polévková lžíce vanilkového extraktu)

Na ozdobu:

  • 2 hrnky jemných vanilkových sušenek

Postup

  • Do hrnce nalijeme 1 hrnek smetany, přidáme cukr a sůl.
  • Vyškrábneme semínka z vanilkového lusku, dáme do hrnce a vhodíme také samotný lusk, ze kterého jsme získali semínka.
  • Tuto směs zahřejeme na středně vysokém stupni, aby se rozpustil cukr.
  • Po celou domu mícháme, aby se nám to nepřichytlo.
  • Odstavíme z plotny, přidáme zbývající smetanu a mléko.
  • Promícháme, aby se vše hezky propojilo a dáme vychladit do lednice.
  • Jakmile je směs vychlazená, vyndáme ji z lednice, vyjmeme vanilkový lusk a lehce prošleháme.
  • Přendáme do zmrzlinovače, přičemž se držíme pokynů od daného výrobce té značky, kterou vlastníme.
  • Hotovou zmrzlinu přendáme do vzduchotěsné nádoby a uložíme do mrazáku nejlépe do druhého dne. No a je hotovo.
  • Kdo chce, může při servírování posypat drcenými vanilkovými sušenkami, ale není to nutné.
Nejchutnější a nejjednodušší zmrzlina, jakou kdy budete připravovat.
Zdroj: https://barefeetinthekitchen.com

Tip: Pokud používáme místo vanilkového lusku vanilkový extrakt, pak je postup stejný, jen ten extrakt přidáme až po odstavení hrnce z plotny.

Kdo nemá zmrzlinovač, dá směs po vychlazení do nádoby mixéru nebo kuchyňského robota a šlehá na nejvyšší otáčky cca 2–3 minuty, teprve potom uloží do vzduchotěsné nádoby a do mrazáku.


Domácí jahodová zmrzlina

Tato pochoutka je lahodná, jemná a obsahuje čerstvé kousky jahod. Je to tak trochu staromódní receptura, ale rozhodně stojí za to a její přípravou získáte perfektní a chutný dezert.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 hrnku na kostičky nakrájených jahod
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy z chemicky neošetřeného citronu
  • 1 hrnek husté smetany ke šlehání (33–35 %)
  • 1/4 hrnku smetany 18 %
  • 1/4 hrnku plnotučného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  • Do velké mísy dáme nakrájené jahody, med, cukr a citronovou šťávu.
  • Necháme uležet, dokud jahody nepustí šťávu. To může trvat cca 15 až 20 minut, případně o něco déle.
  • Pomocí vidličky nebo šťouchadla na brambory rozmačkáme všechny jahody, aby nezůstal žádný větší kousek (kdo nemá rád kousky, použije mixér nebo směs rozmixuje v kuchyňském robotu).
  • Přilijeme hustou smetanu, 18 % smetanu i mléko a mícháme, dokud se vše nespojí.
  • Celou směs přendáme do zmrzlinovače a podle pokynů výrobce necháme přístroj pracovat.
  • Hotovou zmrzlinu můžeme ihned podávat, případně dát do mrazáku ve vzduchotěsné nádobě a nechat odpočinout 3-4 hodiny, díky čemuž ještě zhoustne.
  • Před servírováním necháme zmrzlinu 5-10 minut odležet při pokojové teplotě, aby změkla.
Špičková krémová zmrzlina vyrobená z čerstvých jahod a smetany.
Zdroj: https://www.alattefood.com

Tip: Kdo si někdy nekoupil jakoukoliv zmrzlinu v obchodě. Narazit můžeme na malé i velké kyblíky, kornouty, na dřívku atd. Výběr je bohatý, ale jak vlastně probíhá výroba?

Mrkněte na video, kde uvidíte, jak se vyrábí oblíbené kornouty a zmrzlina v oplatce, tzv. sandwich.

How It's Made: Ice Cream Sandwiches

Poctivá vanilková zmrzka

Každá zmrzlina má něco do sebe a ta vanilková je jejich královnou. Příprava není těžká a výsledek potěší všechny milovníky tohoto sladkého mlsání.

Ingredience:

  • 2 hrnky smetany ke šlehání (35 %)
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 3/4 hrnku krupicového cukru
  • 2 lžíce kvalitního vanilkového extraktu
  • Čokoládový toping na ozdobu (může být i karamelový nebo jahodový)

Postup

  • Suroviny dáme postupně do mísy (bez topingu) a důkladně promícháme, aby se vše spojilo.
  • Poté přendáme do zmrzlinovače a podle návodu od výrobce zpracujeme po určenou dobu.
  • Hotovou zmrzlinu je možné ihned servírovat, jen ozdobíme čokoládovým topingem (nebo jiným).
  • Pokud chceme ještě uložit do mrazáku, dáme do vzduchotěsné mrazuvzdorné nádoby, pokapeme topingem a dáme do mrazáku.
  • Pak už jen stačí zmrzlinu vyndat, nechat chvilku povolit a hned můžeme podávat.
Jednoduchá domácí zmrzlina s vanilkovou příchutí a čokoládovým topingem.
Zdroj: https://ourbestbites.com

Tip: Znáte 5minutovou zmrzlinu v sáčku? Je jednoduchá, rychlá a velmi chutná.

Co budete potřebovat: 1/2 hrnku plnotučného mléka, 1 polévková lžíce cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 6 lžic mořské soli, 2 hrnky ledových kostek, menší a větší sáček na zip.

Jak postupovat: Do menšího sáčku dáte mléko, cukr, vanilkový extrakt a pevně uzavřete. Větší sáček naplníte ledem, zasypete solí, vložíte do něj dobře uzavřený malý sáček se surovinami a velký sáček rovněž uzavřete.

Pevně držíte a důkladně se sáčky třesete po dobu 5 minut, dokud suroviny uvnitř nedosáhnou konzistence zmrzliny. Menší sáček vyjmete a pod studenou vodou pečlivě opláchnete, aby na něm nezůstal ani kousek soli.

Dejte pozor, aby nějaké zrnko soli neulpělo na samotném zipu. Pak už jen stačí sáček otevřít a jíst zmrzlinu přímo ze sáčku. Snadno tak můžete každému připravit jeho vlastní sáčkovou zmrzku.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X