Tisk článku

Vyrábíme domácí zmrzlinu

V teplých letních dnech přijde k chuti zmrzlina nejen dětem. Výběr zmrzlin i mražených krémů je na trhu dostatek, ale proč si jednou také nevyzkoušet přípravu domácí zmrzliny. Nejde o nic složitého a přitom můžeme vyzkoušet i svoji fantazii v ochucování základních surovin. Domácí zmrzlina bude mít trochu odlišnou konzistenci, připomínající spíše mražený krém, ale o to více nám bude jistě chutnat.

Vyrábíme domácí zmrzlinu

Výroba domácí zmrzliny

Výrobníky zmrzliny bývají součástí domácích robotů, takže pokud ho máme, tak jej můžeme využít. Protože se od sebe vzájemně liší, tak při výrobě postupujeme podle příslušného návodu. Z těchto výrobníků je zmrzlina ve většině případů již vhodná k okamžitému podávání. Pokud výrobník nemáme, tak nám velmi spolehlivě poslouží starý dobrý šlehač, elektrický nebo ruční a následné zmražení hmoty v mrazničce.

Základní suroviny pro domácí zmrzlinu

Tak jako u průmyslově vyráběných zmrzlin, jsou základem pro domácí zmrzlinu mléčné výrobky. Je to především smetana ke šlehání neboli šlehačka, tvaroh, kysaná smetana, jogurt a někdy mléko. Do některých náročnějších zmrzlinových receptů patří i máslo nebo jiný tuk a šlehaná vejce. Základní suroviny lze většinou různým způsobem kombinovat nebo zaměňovat. Domácí zmrzlinu sladíme moučkovým cukrem, ale můžeme sladit i medem. K ochucování zmrzliny vybíráme především ovoce a to celé, nakrájené na kousky nebo ovocný protlak či šťávu. Kromě ovoce to pak bude především čokoláda, kakao, kokos, mleté ořechy, rozinky a pro dospělé třeba i trochu likéru.

Druhy domácí zmrzliny

Rozdělujeme je většinou podle převažující základní suroviny, ze které si vyrobíme zmrzlinu na smetanovou, tvarohovou, jogurtovou, ovocnou a ze šlehaných vajec.

Smetanová zmrzlina

Základem této zmrzliny je buď šlehačka nebo zakysaná smetana. Velmi často se obě kombinují. Do tuhé ušlehané a doslazené šlehačky se vmíchá celé drobné ovoce nebo větší ovoce nakrájené na kousky a ve vhodném obalu se šlehačka nechá zmrazit. Místo ovoce to může být kakao, rozinky a další neovocné přísady. Šlehačkovou zmrzlinu je lepší mrazit v menších plastových kelímcích nebo podobných nádobkách, aby obsah rychleji ztuhnul a nemrazil se pouze při okrajích. Pak stačí na zmrazení cca 2 hodiny.

Tvarohová zmrzlina

Na tvarohovou zmrzlinu můžeme použít tvaroh jak balený, tak ve vaničce. Našleháme ho co nejvíce, přisladíme a doplníme ovocnými nebo jinými přísadami. Jemnější tato zmrzlina bude, pokud přidáme ušlehanou šlehačku, kterou může nahradit i sníh z bílků. Tvarohová zmrzlina se dobře plní do speciálních tvarovaných plastových nádobek na nanuky, které nabízejí obchody s kuchyňskými potřebami. Jinak plníme opět do kelímků nebo jiných nádobek a v mrazničce necháme ztuhnout.

Jogurtová zmrzlina

Na domácí jogurtovou zmrzlinu je nejvhodnější bílý jogurt, který si pak sami dochutíme. Ovocnému jogurtu musíme přizpůsobit přidávané přísady. Jogurt používáme buď samotný nebo s tvarohem či ušlehanou šlehačkou. Kromě šlehačky je možné do jogurtu také přidat uvařený a vychladlý pudink. Pak přidáváme další přísady ovocné nebo dochucující. Jogurt se dobře mixuje, takže za pomoci ručního mixéru jej můžeme rozmixovat i s přísadami. Připravenou zmrzlinu naplníme do nádobky a necháme zmrazit. Jestliže mixovanou a zpola zmraženou zmrzlinu znovu rozmixujeme, bude jemnější.

Ovocná zmrzlina

Zmrzlinou zde označujeme spíše zmrazený ovocný protlak. Můžeme ji připravovat z různých druhů ovoce, vhodnější je větší ovoce jako banány, broskve nebo jablka. Ovoce očistíme, rozmixujeme, osladíme podle potřeby a případně dochutíme. Některé ovoce můžeme nechat předem zmrazit a teprve potom mixovat. Tuto zmrzlinu používáme spíše do pohárů, kde ji dozdobíme šlehačkou.

Zmrzlina ze šlehaných vajec

Zmrzlina s použitím vajec je trochu náročnější na přípravu, ale nejvíce se blíží klasickým zmrzlinám. Vejce nebo jen žloutky šleháme s cukrem a smetanou ve vodní lázni do husté pěny. Pak vmícháme další přísady a zmrzlinu necháme v plastové nádobce ztuhnout. Někdy se k těmto zmrzlinám přidává i máslo nebo rostlinný tuk, pak se zmrzlina podobá nanukovým dortům.

Podávání domácí zmrzliny

Z mrazničky vyjímáme pouze množství, které okamžitě spotřebujeme. Jestliže je hmota příliš zmrzlá, necháme ji asi 10 minut stát, tím trochu povolí. Pak porcujeme a zdobíme.
 





Příspěvky ke článku: Vyrábíme domácí zmrzlinu

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky