Tisk článku

Vyrazte na borůvky

Brusnice borůvka je opadavý keřík vysoký půl metru z čeledi brusnicovitých. Listy borůvky velké asi 1 centimetr mají sytě zelenou barvu. Plody borůvky výrazné chuti mají v období zralosti barvu sytě modrou. Právě teď nastává doba sběru tmavě modrých plodů, stačí se vybavit bandaskami popřípadě trpělivostí a můžete vyrazit do lesů.

Vyrazte na borůvky

Kde borůvky hledat?

Brusnice se vyskytuje po celé Evropě, Severní Americe a severní Asii, bez ohledu na nadmořskou výšku. Ale ve výše položených oblastech je výskyt větší. Borůvka většinou tvoří souvislé porosty ve vlhkých listnatých a smíšených lesích. Může se vyskytnou i samostatně na vřesovištích, rašeliništích a pasekách.

Borůvky zevnitř

Plody borůvek obsahují třísloviny, karotenoidy, flavonoidy, provitamin A, resveratrol, vitamin C, vitaminy skupiny B, cukry, ovocné kyseliny a malé množství tuků. Z minerálních látek v borůvkách najdeme hořčík, draslík, železo, mangan, měď, zinek a chrom. Plody posilují imunitu, působí diureticky, snižují hladinu cholesterolu, chrání buňky proti působení volných radikálů a bojují proti stařecké demenci. V listech se vyskytují glukokininy což jsou látky bojující proti cukrovce. V listech je množství tříslovin, pomáhají proti průjmovým onemocněním, žaludečním potížím a proti zánětech močových cest.

Jak použít borůvky v kuchyni?

Nejchutnější jsou borůvky čerstvě natrhané. Lze je použít k přípravě tradičních tvarohových knedlíků a koláčů. Výborné jsou také borůvky smíchané s cukrem nebo borůvkový koktejl. Čerstvé borůvky můžete také zamrazit, použít je k výrobě džemu, sirupu nebo kompotu. Sušené borůvky jsou vhodné přípravě borůvkového čaje nebo k zalití čokoládou.

Osvěžte se borůvkovým brulé

Příprava borůvkového brulé je nenáročná, za pár minut máte hotovo. Budete potřebovat pouze bílý jogurt, borůvky a cukr. Jogurt rozdělte do sklenic a nasypte na něj vrstvu borůvek, pak přidejte zbytek jogurtu a posypte cukrem. Sklenice dejte na nějakou dobu do lednice. Před podáváním brulé lehce zahřejte, třeba na grilu, aby cukr zkaramelizoval. Po opětném vychlazení je brulé připraveno k podávání.

Zdroj: sRecepty.cz





Příspěvky ke článku: Vyrazte na borůvky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky