Tisk článku

Využíváme starší pečivo

Jistě se nenajde domácnost, kde by čas od času nepřebývalo pečivo. Starší pečivo je samozřejmě už méně chutné, ale i pro něj se dá najít rozumné využití. Mnohdy tak za minimálních nákladů získáme zcela nové jídlo a při troše fantazie v kořenění nebo volbě dalších surovin i jídlo výborné chuti.

Využíváme starší pečivo

Starší pečivo a jeho využití

Podle toho, jak je pečivo staré a také jak dalece pokročilo snížení jeho křehkosti, volíme některý z následujících způsobů jeho využití :

  • starší pečivo rozpečeme
  • starší pečivo využijeme jako surovinu při přípravě jídla
  • pečivo usušíme
  • pečivo uskladníme v mrazničce

Pečivo rozpékané

Jeden až dva dny staré pečivo se dá velmi dobře rozpéci. Aby znovu získalo křehkost, tak jej trochu pokropíme vodou a v horké troubě na plechu rozpečeme. Pak jej použijeme jako čerstvé pečivo. Rozpečené pečivo z veky nebo větších šikmých plátků housek nebo rohlíků využíváme také jako podklad pro obkládané chlebíčky a toasty, případně je můžeme obložené ještě dodatečně zapéci a máme tak teplou snídani, přesnídávku nebo večeři.

Pečivo jako surovina

Starší pečivo, které jde ještě dobře krájet se dá využít na mnoho způsobů, kdy jím můžeme některé jídlo nastavit nebo z něj rovnou jídlo připravit. Na našem stole tak může být například:  

  • polévka z pečiva: Ze starších housek nebo rohlíků nakrájený na menší housky lze vytvořit základ krémové polévky. Pečivo rozvaříme ve vývaru či vodě, pak rozmixujeme nebo prolisujeme, přidáme zeleninu, povaříme a dochutíme. Místo zeleniny můžeme přidat i smetanu, sýr či vejce. Polévku z pečiva už nezahušťujeme.
  • příloha do polévky z pečiva: Starší pečivo se nejčastěji využívá na krutonky přidávané do krémových zeleninových, luštěninových nebo jiných polévek. Pečivo nakrájíme na drobné kostky nebo nudličky a osmažíme je na másle, sádle, oleji nebo rostlinném tuku.
  • nádivka z pečiva: Na kostičky nakrájené pečivo také dobře slouží jako základní surovina k přípravě nádivek. Různě dochucenými nádivkami pak plníme kuře, rolády či závitky z masa nebo některou ze zelenin, například papriky, cuketu, lilky, kapustu či jinou zeleninu. Podobně připravená nádivka se uplatní i při plnění houbových kloboučků.
  • samostatné jídlo z pečiva: Ze staršího pečiva také můžeme připravit samostatná jídla. Jedná se především o různé žemlovky a to jak slané nebo sladké. U nich se nám podaří také zpracovat i větší množství přebytečného pečiva najednou. Pečivo nakrájíme na plátky, které zvlhčíme mlékem, u slaných žemlovek můžeme i masovým vývarem a pak je spolu s dalšími přísadami střídavě skládáme do vymazaného pekáčku nebo zapékací misky. Další přísady jsou velmi variabilní. U slaných žemlovek to mohou být přebytky masa, mleté maso nebo uzenina, sýry, zelenina či dušené houby. U sladkých žemlovek to bývá nejčastěji ovoce, ale do sladké žemlovky se dá použít i tvaroh, mletý dušený mák nebo ořechy. Kromě žemlovek využíváme pečivo i jako podklad nebo vložku do různých zapékaných jídel, ve kterých pečivo netvoří hlavní surovinu. Z kostiček pečiva také připravujeme žemlové knedlíky nebo jimi nastavujeme doma vařené jiné knedlíky.

Pečivo sušené

Pečivo, které nám ztvrdlo tak, že se dá už obtížně krájet, je nejlepší usušit a pak rozemlít na strouhanku. Pečivo musí být opravdu proschlé, jinak se špatně strouhá a v suchu strouhanku také uchováváme. Využijeme ji na obalování porcí při smažení, na zahušťování, na podsypání ovoce v závinech, na vysypání tukem vytřených plechů před pečením a při mnoha dalších příležitostech.

Pečivo mražené

Pokud máme dostatek místa v mrazničce, tak se vyplatí pečivo, o kterém víme, že se nám je nepodaří včas spotřebovat, uložit důkladně zabalené v mikrotenu do mrazničky. Podle potřeby si je pak můžeme vyjmout a použít.
 





Příspěvky ke článku: Využíváme starší pečivo

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky