Domácí recepty na maso pečené v listovém těstě na 5 různých způsobů. Vyzkoušejte tuto delikatesu i vy!

Čekáte návštěvu a přemýšlíte, čím je pohostíte?

Už nemusíte!

Připravili jsme si pro vás totiž 5 luxusních receptů na pokrm Wellington, které ocení i ti nejnáročnější hosté.

Ochutnejte klasickou variantu s hovězí svíčkovou, ale i třeba o něco méně tradiční verzi s lososem či mletým masem.

Tak pojďme na to!

Hovězí Wellington

Dokonalý Wellington se připravuje z hovězí svíčkové. A že je o co stát! Vyzkoušejte náš skvělý recept, kterým potěšíte jakoukoli návštěvu.

Co budete potřebovat

  • 1 kg hovězí svíčkové
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 250g žampionů
  • 50g másla
  • 1 velká snítka čerstvého tymiánu
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 12 plátků prosciutta
  • 500g listového těsta (pokud máte mražené, rozmrazte ho)
  • trochu hladké mouky, na posypání
  • 2 žloutky rozšlehané s 1 lžičkou vody

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 °C.
  • Maso položte na pekáč, potřete 1 lžící olivového oleje a ochuťte pepřem, poté pečte 15 minut pro medium-rare nebo 20 minut pro medium.
  • Když je maso upečené, vyndejte ho z trouby a nechte asi 20 minut v lednici.
  • Nasekejte žampiony co nejjemněji, aby měly strukturu hrubé strouhanky.
  • Na velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a 50 g másla a restujte houby na středním plameni s čerstvým tymiánem asi 10 minut.
  • Houbovou směs okořeňte, zalijte 100 ml bílého vína a vařte asi 10 minut, dokud se všechno víno nevstřebá.
  • Žampiony vyjměte z pánve, aby vychladly, a vyhoďte tymián.
  • Dejte dva kusy potravinářské fólie přes velké prkénko.
  • Na potravinářskou fólii položte 12 plátků prosciutta, které se mírně překrývají, ve dvojité řadě.
  • Polovinu žampionové směsi rozprostřete na prosciutto, na něj položte maso a završte zbylou houbovou směsí.
  • Pomocí okrajů fólie zabalte prosciutto kolem masa, poté jej srolujte do tvaru klobásy a konce fólie zakruťte, abyste ji utáhli.
  • Poprašte pracovní plochu trochou mouky.
  • Třetinu  balení listového těsta rozválejte na pruh 18 x 30 cm a položte na pečicí papír.
  • Zbytek těsta rozválejte na cca 28 x 36 cm.
  • Vyjměte maso z fólie a položte jej doprostřed menšího pruhu těsta.
  • Rozšlehejte 2 žloutky s 1 lžičkou vody a potřete okraje těsta, vršek a boky zarolovaného masa.
  • Pomocí válečku opatrně nadzvedněte a překryjte větší kousek těsta přes maso, dobře přitlačte do stran.
  • Spoje zastřihněte asi na 4 cm lem.
  • Okraj utěsněte hranou rukojeti vidličky.
  • Celou plochu potřete žloutkem a hřbetem nože označte Wellington dlouhými diagonálními čarami.
  • Nechte alespoň 30 minut vychladnout.
  • Troubu rozehřejte na 200 stupňů Celsia.
  • Wellington potřete ještě trochou žloutku a pečte dozlatova a křupava – 20 až 25 minut pro medium rare, 30 minut pro rare.
  • Před podáváním nechte 10 minut odstát.
Hovězí svíčková v listovém těsta na prkýnku.
www.bbcgoodfood.com

Chcete si připravit něco opravdu luxusního? S našimi 5 recepty na hovězí na víně nemůžete sáhnout vedle. Vyzkoušejte pečenou i dušenou variantu, s žampiony či řepou a mnoho dalšího.

Losos à la Wellington

Povyšte svého lososa o další level a připravte si z něj tento vynikající pokrm! Dokonale propečená a šťavnatá ryba položená na špenátu a upečená v křupavém listovém těstě je delikatesou, kterou se nemusíte stydět servírovat ani těm nejnáročnějším hostům!

Co budete potřebovat

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 120 g baby špenátu
  • 2 stroužky nasekaného česneku
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • 100 g smetanového sýra, změkčeného
  • 25 g strouhanky
  • 25 g parmazánu
  • 1 plát mraženého listového těsta rozmraženého v lednici
  • 2 filety z lososa (každý cca 170 g) bez kůže
  • 1 rozšlehané vejce

Postup

  • Nejprve si připravte špenátovou náplň.
  • Rozpusťte máslo a orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, dokud nebude měkká a průsvitná.
  • Přidejte špenát a vařte, dokud nezměkne.
  • Přidejte česnek a vařte 30 sekund.
  • Dochuťte černým pepřem a přidejte smetanový sýr.
  • Poté, co se smetanový sýr rozpustí, přidejte parmazán a strouhanku.
  • Vše smíchejte dohromady a odstavte z ohně.
  • Filety z lososa dochuťte solí a pepřem.
  • Poté vyválejte plát těsta a překrojte ho na půl (nebo tak,aby se vám na něj vešel losos i s náplní).
  • Umístěte každý filet lososa do středu listového těsta a ponechte asi 5 cm kolem okrajů.
  • Pokud není plát listového těsta dostatečně velký, můžete ho rozválet.
  • Na každý filet položte špenátovou směs a rovnoměrně rozetřete.
  • Okraje plátů těsta potřete rozšlehaným vejcem a přeložte.
  • Wellington položte na tukem vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech švem dolů.
  • Pomocí ostrého nože nařežte křížové řezy na horní straně každého Wellingtonu.
  • Pečte při 200 °C 30 minut nebo dokud těsto nezezlátne.
  • Užijte si to!
Losos pečený v listovém těstě se špenátem.
www.littlesunnykitchen.com

Hovězí sekaná s vejcem v listovém těstě

Vyzkoušejte Wellington tentokrát ve variaci s mletým masem a vejcem. Skvělý, snadný a levný způsob, jak dát populární klasice nový šmrnc!

Co budete potřebovat

  • 700 g mletého hovězího masa
  • 5 vajec (4 vejce natvrdo + 1 celé, syrové, čerstvé vejce)
  • 1 malá bílá cibule nakrájená na drobno
  • 3 stroužky česneku nakrájené nadrobno
  • 1 šálek strouhanky
  • 1 lžíce vloček červeného chilli
  • velká hrst nasekané petrželky
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 balení listového těsta

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • V misce smíchejte hovězí maso, cibuli, česnek, strouhanku, chilli, petrželku a sůl.
  • Dobře promíchejte.
  • Poprašte čistou pracovní plochu hrstkou mouky a listové těsto rozválejte na tloušťku 0,5 cm.
  • Jednu stranu listového těsta potřete dijonskou hořčicí.
  • Na vyválený plát dejte polovinu hovězí směsi.
  • Vejce uvařená natvrdo zarovnejte do řady doprostřed masa.
  • Přidejte zbytek hovězí směsi, abyste zakryli vejce a vytvarujte poleno.
  • Zarolujte a zastrčte konce dovnitř.
  • Celé potřete vajíčkem a dejte na plech.
  • Pečte 50 minut až 1 hodinu, nebo dokud těsto nezezlátne a maso není propečené.
  • Dobrou chuť!
Mleté maso s vejem v listovém těstě na prkýnku.
www.ketchupwithlinda.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?


Wellington z červené řepy s balsamikovou redukcí

Tak tenhle recept je naprostá bomba a ocení ho nejen vegani! Luxusní pečená řepa a žampionová a špenátová směs v kombinaci s křupavým listovým těstem si nemůžete nechat ujít. Na první pohled sice vypadá složitě, ale ve skutečnosti se jedná o celkem jednoduchý recept. Tak ho pojďte vyzkoušet!

Co budete potřebovat

  • ½ šálku vlašských ořechů
  • 4 středně velké (stejně velké!) červené řepy
  • olivový olej
  • 10 šalotek, nakrájených nadrobno
  • 8 stroužků česneku, nakrájených nadrobno
  • 1 kg žampionů
  • 1 lžíce lněných semínek (plus 3 lžíce vody)
  • 500 g špenátových listů
  • sůl a pepř
  • 3 lžičky sušeného rozmarýnu
  • ¼ šálku bílého vína
  • ¼ šálku lahůdkového droždí
  • ½ šálku strouhanky
  • 1 list mraženého (veganského) listového těsta, rozmraženého
  • 1 lžíce sójového mléka smíchaná s 1 lžící redukované aquafaby (aquafabu jednoduše vařte v hrnci bez pokličky, dokud se přebytečná voda neodpaří a aquafaba nezačne vypadat jako bílek – před promícháním se sójovým mlékem ji nechte zcela vychladnout)
  • hrubá mořská sůl
  • černá sůl, na ozdobu

Na balsamikovou redukci:

  • 240 ml balsamika
  • asi 100 g třtinového cukru

Postup

Připravte si náplň:

  • Lněná semínka umelte v mlýnku na kávu nebo ořechy.
  • Přendejte do misky a vmíchejte 3 lžíce vody.
  • Směs nechte asi 15 minut vychladit v lednici.
  • Na pánve nasucho opražte vlašské ořechy, dokud nebudou lehce hnědé a voňavé.
  • Nechte vychladnout a nasekejte je.
  • Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  • Oloupejte červenou řepu.
  • Rozdrťte 3 lžičky sušeného rozmarýnu s 1 a ½ lžičkou hrubé mořské soli v hmoždíři.
  • Potřete červenou řepu olivovým olejem a posypte trochou rozmarýnové soli.
  • Dejte na plech a pečte asi hodinu.
  • Vložte balsamikový ocet a cukr do malého hrnce.
  • Na mírném plameni přiveďte k varu a nechte vařit asi 20 minut, dokud se tekutina nezredukuje asi o ½ a nezhoustne.
  • V těžké pánvi rozehřejte 3 lžíce olivového oleje.
  • Do rozpáleného oleje přidejte najemno nakrájenou šalotku a restujte na mírném ohni, dokud lehce nezhnědne.
  • Přidejte česnek a restujte několik minut, dokud nebude měkký a voňavý.
  • Žampiony nakrájejte na jemné kostičky.
  • Dejte stranou jednu třetinu směsi šalotky a česneku.
  • Do pánve přidejte nakrájené žampiony a promíchejte.
  • Vařte, dokud se všechna voda neodpaří.
  • Do pánve přilijte víno a nechte vařit.
  • Žampionovou směs dochuťte trochou rozmarýnové soli a černého pepře.
  • Nechte vychladnout.
  • Po vychladnutí přidejte odložená lněná semínka a dobře promíchejte.
  • Špenát nechte v hrnci s pokličkou zvadnout.
  • Poté nechte úplně vychladnout.
  • Vymačkejte ze špenátu všechnu vodu.
  • Vložte špenát do velké mísy, ochuťte rozmarýnovou solí, pepřem a lahůdkovým droždím.
  • Přidejte směs šalotky a česneku, kterou jste si odložili, ¼ šálku strouhanky a opražené vlašské ořechy.

A jdeme na pečení:

  • Plech vyložte pečícím papírem a rozehřejte troubu na 200 °C.
  • Pečicí papír velmi jemně pomoučněte a položte na něj rozmražený plát listového těsta tak, aby kratší okraj těsta směřoval k vám.
  • Vymezte dlouhou úzkou oblast (asi 10 x 25 cm), kam budete skládat náplň.
  • Na těsto nasypte pod náplň trochu strouhanky, abyste předešli rozmočenému dnu.
  • Umístěte špenátovou směs asi 5 cm od okraje těsta tak, aby těsto na druhé straně náplně bylo dostatečně dlouhé k přeložení přes náplň.
  • Nechte si i na koncích 5 cm okraje, abyste mohli konce pěkně ohnout.
  • Rukama směs dobře zatlačte dolů.
  •  Na špenát položte v dlouhé řadě čtyři pečené řepy.
  • Řepy můžete volitelně spojit k sobě dlouhou dřevěnou špejlí.
  • Na řepu nandejte žampionovou směs.
  • Nakonec těsto přeložte co nejpevněji přes náplň.
  • Zabalte Wellington na obou koncích, jako byste balili dárek.
  • Ostrým nožem proveďte mělké řezy na horní části Wellingtonu.
  • Wellington potřete sójovým mlékem a aquafabou  a vršek posypte černou solí.
  • Udělejte do těsta tři malé otvory (na straně, kde je šev), abyste zajistili, že během pečení bude moct unikat pára a Wellington nepraskne.
  • Pečte asi 60 minut dozlatova.
  • Podávejte pokapané balsamikovou redukcí.
Pečená řepa s žampionovou a špenátovou směsí v listovém těstě.
www.lazycatkitchen.com

Vepřová panenka Wellington

Šťavnatá, dokonale propečená vepřová panenka, obalená v prosciuttu, žampionech a máslovém listovém těstě se stane vaší novou oblíbenou pochoutkou, která se skvěle hodí i na slavnostnější příležitosti. A co je ještě lepší, její příprava je mnohem jednodušší, než se na první pohled může zdát!

Co budete potřebovat

  • 500 g vepřové panenky
  • 1 lžíce oleje neutrální chuti
  • 2 lžíce másla
  • 250 g žampionů, nakrájených na kostičky
  • 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
  • malý svazek čerstvého tymiánu (pouze listy)
  • 50 ml bílého vína
  • 250 g listového těsta
  • 6 plátků prosciutta nebo parmské šunky
  • 1 lžíce hořčice
  • malý svazek čerstvé šalvěje (nasekané listy)
  • 1 vejce, rozšlehané
  • mořská sůl a černý pepř

Na omáčku:

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, nasekaná nadrobno
  • 2 lžíce hořčice
  • 125 ml kuřecího vývaru
  • 125 ml bílého vína
  • 50 ml smetany na vaření
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • mořská sůl a černý pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 °C.
  • Z panenky odstraňte stříbrnou kůži a odřízněte všechny tenké konce.
  • Panenku ze všech stran dobře osolte a opepřete, poté ve velké pánvi rozehřejte olej, dokud nebude velmi horký.
  • Vepřové maso opečte ze všech stran, poté vyjměte z pánve a dejte stranou.
  • Nastavte plamen na střední teplotu a na pánvi rozpusťte máslo.
  • Restujte žampiony, cibuli a tymián, dokud nezměknou a nezezlátnou, asi 8 minut.
  • Dochuťte solí a pepřem, poté na pánev nalijte bílé víno a dřevěnou stěrkou seškrábněte veškeré připečené kousky.
  • Vařte, dokud se tekutina neodpaří, poté stáhněte z plotny a nechte vychladnout.
  • Těsto rozválejte na čtverec cca 30 x 30 cm, položte na něj plátky prosciutta, které se mírně překrývají.
  • Potřete hořčicí, posypte lístky šalvěje a poté směs žampionů a cibule rovnoměrně rozprostřete na prosciutto.
  • Na žampiony položte vepřové maso, pak těsto srolujte a konce zastrčte pod něj.
  • Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a dobře potřete rozšlehaným vejcem.
  • Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut do zlatova.
  • Zatímco se Wellington peče, připravte si omáčku.
  • Ve stejné pánvi, kterou jste použili na žampiony, rozehřejte máslo a nechte ho rozpustit.
  • Jemně restujte cibuli 5 minut, dokud nezměkne.
  • Vmíchejte hořčici a vařte 1 minutu, poté zalijte kuřecím vývarem a bílým vínem.
  • Za stálého míchání přiveďte k varu a poté vmíchejte smetanu a tymián.
  • Vařte 5 minut do mírného zhoustnutí, poté dochuťte solí a pepřem.
  • Sundejte z plotny, přikryjte a udržujte v teple.
  • Když je Wellington upečený, vyjměte ho z trouby a nechte 5 minut odpočinout.
  • Poté nakrájejte zoubkovaným nožem a podávejte se zelenými fazolkami a smetanovou omáčkou.
Vepřová panenka obalená v prosciuttu, žampionech a máslovém listovém těstě na talířku.
www.daysofjay.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty s vepřovou panenkou v hlavní roli. Budete se olizovat!

Historie pokrmu Wellington

Pokrm byl pravděpodobně poprvé připraven na oslavu prvního vévody z Wellingtonu, Arthura Wellesleyho, a jeho vítězství v bitvě u Waterloo 18. června 1815. Vévoda získal svůj titul poté, co o rok dříve porazil Napoleona Bonaparta, a nikoli dlouho poté, co se stal premiérem. Taková ikonická postava potřebovala zvěčnit, a tak po něm pojmenovali hovězí pokrm pečený v těstíčku.

Maso pečené v těstě je oblíbenou kulinářskou technikou v mnoha zemích po mnoho staletí. Řekové byli první, kdo obalil maso pastou z mouky a vody. Hovězí Wellington se však nejvíce podobá francouzskému filet de boeuf en croute a mohl být po bitvě u Waterloo pouze přejmenován na Beef Wellington, spíše než aby to byl pokrm speciálně vytvořený pro vévodu z Wellingtonu.

Zatímco Wellington je extrémně populární v Evropě, našel si oblibu také ve Spojených státech. Hovězí Wellington byl údajně oblíbeným jídlem Richarda Nixona.

A závěrečný tip od kuchaře Gordona Ramsayho: „Nejdůležitější je hovězí Wellington nekrájet na tenké plátky. Krájejte ho na plátky tlusté cca 2,5 cm.“

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X