Tisk

Whisky

Whisky je převzatý název ze skotské angličtiny "whisky" nebo z irské angličtiny "whiskey" označující nápoj destilovaný z kvašených obilnin. Anglický název znamená zkrácenou a mírně upravenou verzi výrazu ze staré keltštiny "voda života". Různé druhy whisky se vyrábějí z ječmene, žita, pšenice, kukuřice nebo jejich směsí. Pro zrání whisky se používají dřevěné sudy tradičně vyrobené z bílého dubu. Po celém světě existuje mnoho různých druhů a značek nápoje jménem whisky.


Další pojmy slovníku:

  • Cikorka

    Je pražený drcený kořen čekanky, a kdysi byla používána jako náhražka kávy. Na rozdíl od kávy však cikorka neobsahuje kofein, a tudíž je vhodná...

  • Slanina

    Jako slanina nebo také špek se označuje solené či uzené vepřové sádlo. Sádlo se nechává proležet v solném roztoku a někdy se ještě následně udí....

  • Pastinák

    Pastinák je kořenová zelenina a pochází z Evropy.Svým vzhledem je velmi podobný petrželi, ale má sladší kořen, který svou chutí spíše připomíná...

  • Hrášek

    Drobnější kulaté zelené hrášky se získávají z nezralých dřeňových hrachů, které se pro tyto účely pěstují. Zelený hrášek, nazývaný také cukrový...

  • Flíčky

    Flíčky nebo také fleky jsou čtverečky těstovin vyrobených z pšeničné nebo jiné mouky. Jsou běžně k dostání jako polotovar v několika variantách...

Recepty s "Whisky":

  • Irská káva

    Nejdříve ušleháme smetanu dotuha a přidáme k ní vanilkový cukr. Sklenice, ve kterých kávu budeme podávat, nahřejeme, do každé nalijeme asi 40 ml...

  • Irská káva

    Do nahřáté sklenice nalijeme na dno whisky, přisypeme cukr, dolijeme uvařenou kávou, zamícháme a ozdobíme ušlehanou smetanou. Ihned podáváme.



Nové příspěvky