Tisk

Whisky

Whisky je převzatý název ze skotské angličtiny "whisky" nebo z irské angličtiny "whiskey" označující nápoj destilovaný z kvašených obilnin. Anglický název znamená zkrácenou a mírně upravenou verzi výrazu ze staré keltštiny "voda života". Různé druhy whisky se vyrábějí z ječmene, žita, pšenice, kukuřice nebo jejich směsí. Pro zrání whisky se používají dřevěné sudy tradičně vyrobené z bílého dubu. Po celém světě existuje mnoho různých druhů a značek nápoje jménem whisky.


Další pojmy slovníku:

  • Pohanka

    Pohanka byla kdysi poměrně pěstovanou rostlinou. Nejedná se o pravou obilovinu, i když se jako taková označuje i používá. V poslední době se hodně...

  • Pálivá mletá paprika

    Mletá pálivá paprika se vyrábí ze sušených velmi zralých paprikových plodů a z druhů, které mají zvláště vysoký obsah kapsicinu a tím jsou velmi...

  • Fenykl

    Jedná se o aromatická sušená semena (plody) rostliny, která pochází ze Středozemí, ale běžně se pěstuje i v našich podmínkách. Semena mají lehce...

  • Cukr krupicový

    Krupicový cukr, prodávaný pod obchodním názvem cukr krupice, je cukr jemněji mletý než cukr krystalový. Pro svoji strukturu je někdy označován jako...

  • Muškátový květ

    Muškátový květ se získává z osemení, míšku obepínajícího muškátový oříšek. Je oranžově zbarvený a pro použití se lisuje, suší a mele na prášek. Má...

Recepty s "Whisky":

  • Irská káva

    Nejdříve ušleháme smetanu dotuha a přidáme k ní vanilkový cukr. Sklenice, ve kterých kávu budeme podávat, nahřejeme, do každé nalijeme asi 40 ml...

  • Irská káva

    Do nahřáté sklenice nalijeme na dno whisky, přisypeme cukr, dolijeme uvařenou kávou, zamícháme a ozdobíme ušlehanou smetanou. Ihned podáváme.



Nové příspěvky