Připravte si zajímavé žampionové recepty, které se hodí pro jakoukoliv příležitost. Inspirujte se!

Milujete houby v jakoukoliv roční dobu? Pak rozhodně vyzkoušejte tyto recepty se žampiony.

Jsou chutné, dostupné po celý rok, mají univerzální použití a perfektně nahradí klasické lesní houby.

Můžete z nich připravit v podstatě cokoliv, na co dostanete chuť a uděláte tak radost nejen svým chuťovým buňkám, ale i své rodině a přátelům.

Posbírali jsme pro vás ty nejzajímavější pochoutky, po kterých se budete olizovat ještě druhý den.

Žampionová polévka

Když je venku ošklivo, přemýšlíme, čím se tak zahřát. Nejlepší volbou jsou vždy polévky a tahle je díky krémové konzistenci a báječné chuti skvělým kandidátem. Však na zahřátí u nás najdete i další lahůdka. Vyzkoušejte například recepty na vločkové polévky.

Ingredience:

  • 4 polévkové lžíce másla
  • 2 hrnky cibule nakrájené na kostičky
  • 600 g žampionů na plátky
  • 2 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1/2 hrnku suchého bílého vína
  • 2 lžičky sušeného kopru
  • 2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 hrnek plnotučného mléka (může být i polotučné)
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1/4 hrnku zakysané smetany
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petržele

Postup

  • Do hrnce dáme rozpustit máslo, přihodíme cibuli a restujeme zhruba 15 minut, dokud nezesklovatí.
  • Přidáme kopr, tymián, sladkou papriku, vývar, sójovou omáčku a bílé víno. Polévku přivedeme k varu a vaříme do té doby, dokud se tekutina v hrnci nezredukuje cca na polovinu.
  • Mezitím co se polévka vaří, dáme do malé misky mouku, mléko a šleháme, dokud není směs hladká.
  • Přilijeme do polévky a vaříme dalších 10 minut, aby zhoustla.
  • Stáhneme teplotu na minimum a pomalu vmícháme zakysanou smetanu s citronovou šťávou.
  • Nakonec ještě ozdobíme petrželkou a můžeme servírovat.

Tip: Pokud chceme polévku udělat jako hlavní chod pro více než 3 lidí, je potřeba množství surovin zdvojnásobit.

Maďarská houbová polévka pro každou příležitost.
Zdroj: https://themodernproper.com

Omáčka se žampiony

Každý šéfkuchař, ať už profesionál či amatér připravuje taková jídla podle vlastních osvědčených receptů. Co když ale právě tahle žampionová omáčka bude jiná, než ta vaše? Perfektně se hodí k těstovinám nebo třeba ke grilovanému steaku.

Ingredience:

  • 1 polévková lžíce másla
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje (kdo nemá, může dát i slunečnicový olej)
  • 650 g nakrájených žampionů (mohou být na plátky, půlky nebo čtvrtky)
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 3 stroužky drceného česneku
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 1 hrnek mléka
  • 3 lžičky kukuřičného škrobu (nebo kukuřičné mouky)
  • 1 – 2 lžíce citronové šťávy
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 2 lžíce nasekané petrželky

Postup

  • Do pánve dáme rozehřát máslo i s máslem.
  • Přihodíme nakrájené houby s tymiánem, osolíme a opepříme.
  • Žampiony restujeme dozlatova a poté přidáme drcený česnek a necháme osmahnout, dokud nezačne intenzivně vonět.
  • Přilijeme smetanu a mléko, do kterého rozmícháme kukuřičný škrob či mouku.
  • Vaříme dalších asi 5 – 10 minut na mírném ohni, až začne být omáčka dostatečně hustá.
  • Dochutíme citronem, podle potřeby ještě solí i pepřem a ozdobíme petrželkou.
  • Pak už jen stačí servírovat.
Snadná smetanová houbová omáčka.
Zdroj: https://simply-delicious-food.com

Nadívané houby

Vůbec nezáleží na tom, jestli chystáte pohoštění pro rodinnou sešlost, firemní večírek nebo třeba narozeninovou párty. Plněné žampiony jsou zárukou, že si pochutná opravdu každý a ještě bude chtít několikrát přidat. Lepší je vždy udělat dvojitou porci.

Ingredience:

  • 450 g bílých žampionů
  • 2 – 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 malou nakrájenou cibuli
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • 1/2 hrnku čerstvě nastrouhaného parmazánu
  • 1 polévková lžíce čerstvé petrželky
  • 1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • Špetka mletého chilli

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Velký plech vyložíme pečícím papírem a odložíme zatím stranou.
  • Žampiony zbavíme nožiček, ty nasekáme a kloboučky otřeme papírovou utěrkou.
  • Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci olivového oleje na středním ohni a přidáme cibuli s nakrájenými nožičkami žampionů.
  • Restujeme zhruba 5 minut, pak přihodíme česnek a necháme 1 minutu povařit. Odstraníme z plotny.
  • V misce smícháme strouhanku, parmezán, petržel, tymián, citronovou kůru, sůl a mleté chilli. Poté vmícháme teplou houbovou směs z pánve a naskládáme kloboučky žampionů na připravený plech.
  • Lžíci do nich rozdělíme náplň a pokapeme zbývajícím olivovým olejem.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 20 až 25 minut, záleží na typu trouby. Jakmile jejich povrch zezlátne, jsou hotové.
  • Vyjmeme je z trouby a ihned servírujeme.
Luxusní plněné žampiony s parmezánem jako předkrm.
Zdroj: https://www.twopeasandtheirpod.com

Vepřové na žampionech

Dušené kotlety jsou skvělým obědem, ale klidně to může být i vydatná večeře. Vůně česneku v kombinaci se smetanou vykouzlí dokonalý pokrm, po kterém se jen zapráší. Perfektní přílohou je rozhodně rýže, ale nevadí ani těstoviny, případně brambory.

Ingredience:

  • 4 vepřové kotlety
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička sušeného česnekového prášku
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje

Na houbovou omáčku:

  • 1 hrnek nakrájených hnědých žampionů
  • 5 rozdrcených stroužků česneku
  • 1 lžička italského koření
  • 1 a 1/2 hrnku smetany ke šlehání (nejlépe 33 %)
  • 1/2 hrnku kuřecího vývaru
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • Sůl a mletý černý pepř dle chuti

Postup

  • V malé misce smícháme papriku, česnekový prášek, sůl a pepř.
  • Vepřové kotlety osušíme papírovou kuchyňskou utěrku a posypeme připravenou směsí koření z obou stran.
  • V pánvi rozehřejeme olivový olej s máslem na střední teplotě.
  • Jakmile se máslo rozpustí, vložíme do pánve kotlety a opékáme z každé strany po dobu 3 – 5 minut, aby byly dobře propečené.
  • Takto připravené kotlety dáme na zahřátý talíř a zabalíme do alobalu.
  • Do stejné pánve vhodíme nakrájené houby a za stálého míchání opečeme dozlatova, přičemž při míchání oškrábeme i zbytky z kotlet.
  • Přidáme česnek, petržel, italské koření a mícháme dalších 30 sekund. Poté zalijeme vývarem, smetanou, promícháme a necháme cca 4 minuty povařit.
  • Jakmile omáčka zhoustne, vložíme do pánve kotlety, přilijeme i šťávu z nich a ještě tak 3 minuty vaříme.
  • Nakonec ozdobíme petrželkou a můžeme servírovat.

Tip: Kdo chce trochu experimentovat, může si k tomu zkusit připravit cuketové nudle.

Česnekové vepřové kotlety ve smetanově houbové omáčce.
Zdroj: https://www.eatwell101.com

Houby v těstíčku

Smažené žampiony jsou dokonalým jídlem vhodným jako předkrm, ale i oběd či večeře. Je to velká lahůdka a díky vhodným surovinám chutnají naprosto úžasně.

Ingredience:

  • 500 g žampionů
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 1 polévková lžíce česnekového prášku
  • 2 lžičky cibulového prášku
  • 2 hrnky panko strouhanky
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • Olej na smažení

Postup

  • Žampiony očistíme pomocí papírové utěrky a ostrým nožem odřízneme nožičky.
  • Do velké mísy dáme 1/2 hrnku mouky a přisypeme houby. Opatrně promícháme, aby byly všechny kloboučky pokryté moukou.
  • Vezmeme jinou mísu a do ní nasypeme zbývající hrnek mouky. Přidáme česnekový prášek, cibulový prášek, kokosové mléko, sůl a pepř.
  • Pomocí stěrky nebo drátěné metly mícháme, dokud se neutvoří hladké těsto.
  • V těstě následně důkladně obalíme pomoučené houby.
  • Zasypeme panko strouhankou a třeseme mísou, aby se dostala na všechny houby.
  • V malém hrnci rozehřejeme olej na smažení. Jakmile je rozpálený, vložíme opatrně několik hub a opečeme dozlatova. Trvá to asi 4 minuty.
  • Takto postupně usmažíme všechny žampiony a ihned podáváme.
Smažené žampiony v těstíčku z mouky, strouhanky a kokosového mléka.
Zdroj: https://www.contentednesscooking.com

Vepřová panenka s krémovou žampionovou omáčkou

Žampiony hravě dochutí jakýkoliv pokrm. Tento recept vypadá sice složitě, ale jeho příprava je rychlá a snadná. Výhodou je, že se celé připraví z jednoho hrnce, nebo spíš pánve. Relativně řečeno stačí 30 minut a máte lahodnou večeři či oběd.

Ingredience:

  • 1 200 g vepřové panenky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 polévková lžíce sušeného česneku
  • 1 lžíce cibulového prášku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 lžíce čerstvého nesoleného másla
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na plátky
  • 600 g žampionů Portabella nakrájených na plátky
  • 2 nakrájené stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce bílého vína
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • 1/2 hrnku zakysané smetany
  • Sůl podle chuti
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • Petržel nebo čerstvá pažitka na ozdobu

Postup

  • Vepřovou panenku nakrájíme na cca 4 – 5 cm silné plátky.
  • Na tácu nebo v misce smícháme mouku, sušený česnek, cibulový prášek, papriku, sůl i pepř.
  • Jednotlivé plátky panenky důkladně obalíme v připravené směsi mouky s kořením.
  • Na pánvi rozehřejeme olivový olej a panenku na něm orestujeme z obou stran při středně vysoké teplotě dozlatova.
  • Takto osmažené panenky dáme nejlépe do termomísy či na zahřátý talíř a odložíme stranou na teplé místo.
  • Do pánve přidáme lžíci másla, rozpustíme a přihodíme nakrájenou cibuli a houby.
  • Restujeme, dokud houby nezhnědnou a cibule nebude zkaramelizovaná. Vhodíme česnek a po dobu jedné minuty restujeme.
  • Vmícháme kukuřičný škrob, přilijeme bílé víno, kuřecí vývar a pečlivě mícháme, aby se všechny kousky odlepily od stěn pánve.
  • Nakonec přimícháme zakysanou smetanu a vložíme zpět plátky vepřové panenky
  • Necháme 2 – 3 minuty povařit, aby omáčka zhoustla. Poté podle chuti ještě dosolíme, případně i přidáme pepř.
  • Těstoviny penne uvaříme dle návodu, přecedíme, vhodíme do pánve a jemně promícháme se smetanovou omáčkou.
  • Ozdobíme nasekanou čerstvou petrželkou nebo pažitkou. Pak už jen stačí naservírovat.
Vepřová panenka ve smetanové houbové omáčce s těstovinami penne.
Zdroj: https://www.craftycookingbyanna.com

Houby s restovaným lososem

Někdo fandí žampionům, jiný rybám. No a když se to spojí dohromady, vznikne dokonale lahodný pokrm, kterým potěšíte nejen sebe, ale i své blízké a přátele.

Ingredience:

  • 1/3 hrnku balzamikového octa
  • 1 a 1/2 lžíce hnědého cukru
  • 4 porce lososa s kůží
  • 1 polévková lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1/2 lžičky sušeného chilli
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 8 žampionů
  • 1 svazek rukoly

Postup

  • V malém hrnci smícháme balzamikový ocet s cukrem a na středním ohni za stálého míchání přivedeme k varu, aby se cukr rozpustil.
  • Vaříme zhruba 3 minuty a odložíme stranou.
  • Každou porci lososa rozřízneme podélně napůl. Smícháme zázvor, chilli a olivový olej v misce. Přidáme lososa, osolíme, opepříme a několikrát otočíme, aby se směs dostala všude.
  • Zaklopíme potravinářskou fólií a dáme na 5 – 10 minut do lednice.
  • Předehřejeme si gril na středně vysoko teplotu a lososa na něm opečeme. Z každé strany cca 1 minutu, případně dokud není opečený podle našeho gusta.
  • Opečeného lososa přendáme na tác a udržujeme v teple.
  • Zvýšíme teplotu grilu, přidáme houby, pokapeme trochou balzamikové směsi a opékáme vždy 2 – 3 minuty po každé straně nebo jednoduše do změknutí.
  • Na servírovací talíř naaranžujeme rukolu, dáme na ní opečeného lososa, žampiony a vše ještě zakápneme balzamikovou směsí.
  • Můžeme naservírovat.
Plátky lososa na žampionech.
Zdroj: https://australianmushrooms.com.au

Hovězí na víně s houbami

Bohatá pikantní chuť a dokonale měkké masíčko, které se rozplývá v ústech s každým dalším soustem. Příprava je jednoduchá, protože vše zvládne i úplný amatér. Výsledek rozhodně stojí za to a rádi se budete k tomuto receptu pravidelně vracet.

Ingredience:

  • 2 a 1/2 kila hovězí pečeně nakrájené na 3 – 4 kusy
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • Mořská sůl podle chuti
  • 1 – 1 a 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
  • 2 velké mrkve oloupané a nakrájené na jemné kostičky
  • 2 bobkové listy
  • 4 rozdrcené stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatové pasty
  • 3 lžíce polohrubé nebo hladké mouky
  • 600 g žampionů
  • 3 hrnky lehkého červeného vína
  • 3 snítky čerstvého tymiánu

Postup

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 stupňů a připravíme si pánev, kterou bude možné dát i do trouby.
  • Maso pečlivě osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou a dostatečně osolíme i opepříme.
  • Ve velkém hrnci nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej na vyšším stupni a postupně opečeme maso ze všech stran. Vždy zhruba 2 minuty každou stranu.
  • Takto připravené maso zatím odložíme stranou.
  • Snížíme teplotu na středně nízkou, přidáme cibuli, mrkev a bobkový list.
  • Restujeme, dokud cibule s mrkví nezměknou zhruba po dobu 5 minut. Potom přihodíme česnek a vaříme další 2 minuty.
  • Vmícháme rajčatový protlak, přisypeme mouku a mícháme, dokud se nevstřebá do jídla.
  • Zalijeme pomalu vínem, zamícháme, a nakonec přidáme žampiony nakrájené na plátky.
  • Vložíme maso, které by mělo být jen těsně nad hladinou omáčky. Zakryjeme poklicí a dáme do předehřáté trouby.
  • Pečeme zhruba 2 a 1/2 až 3 hodiny. Maso by se mělo po upečení rozpadat už jen při doteku vidličkou.
  • Ideální přílohou je smetanová bramborová kaše a zeleninová obloha.
Dušené hovězí maso s houbami.
Zdroj: https://themodernproper.com

Gnocchi se smetanovo-žampionovou omáčkou

Chodíte občas do restaurace a dáváte si něco netradičního, co si v domácnosti běžně nepřipravujete? Proč si však něco takového neudělat i doma, když je ta možnost? Rozhodně zkuste tyto noky se špenátem a luxusním houbovým přelivem.

Ingredience:

  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká nakrájená cibule
  • 350 g nasekaných žampionů
  • 3 stroužky nasekaného česneku
  • 2 – 3 lžičky italského koření
  • 1 vrchovatá lžička dijonské hořčice
  • 1/3 hrnku suchého bílého vína
  • 1 hrnek smetany ke šlehání (33 %)
  • 600 g nevařených bramborových noků
  • 1 větší hrst baby špenátu
  • 1/2 hrnku čerstvě nastrouhaného parmazánu
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • Jemná mořská sůl podle chuti
  • Nasekaná čerstvá petrželka podle chuti

Postup

  • Olivový olej vlijeme do pánve a na středně vysoké teplotě zahřejeme.
  • Přihodíme cibuli a za občasného míchání restujeme po dobu 5 minut.
  • Jakmile získá zlatohnědý nádech, přidáme houby, česnek a italské koření. Necháme vařit dalších 5 minut.
  • Vmícháme dijonskou hořčici a bílé víno. Necháme probublávat asi minutu.
  • Vlijeme smetanu, přisypeme noky a počkáme, než začne pokrm znovu bublat.
  • Potom pánev zakryjeme pokličkou, snížíme trochu teplotu a vaříme cca 3 – 4 minuty.
  • Poté posypeme parmazánem, promícháme, dochutíme solí a pepřem.
  • Pokud nebudou noky dostatečně měkké, musíme vařit ještě několik minut.
  • Nakonec ozdobíme čerstvou petrželkou a ihned podáváme.
  • Na talíři ještě posypeme dalším parmazánem, případně i jiným druhem sýra.

Tip: Jestli jste velkými fanoušky pokrmů s tímto druhem přílohy, mrkněte, jaké recepty na halušky/noky vám budou vyhovovat.

Krémová houbová omáčka se špenátovými noky a strouhaným parmazánem jako z restaurace.
Zdroj: https://www.saltandlavender.com

Kuřecí prsíčka na másle

Kuře je snad nejpoužívanější maso vůbec, protože se hodí v podstatě na všechno. Důležité je, aby nebyl pokrm vysušený a měl lahodnou chuť. Tento recept je vynikající, a přitom jeho příprava zabere jen minimum času. Česnek a zelená cibulka jsou dokonalou poslední tečkou.

Ingredience:

  • 700 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 2 + 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje

Na houbovou omáčku

  • 1 polévková lžíce čerstvého nesoleného másla
  • 350 g čerstvých žampionů
  • 1/2 hrnku kuřecího vývaru
  • 3 nakrájené jarní cibulky
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • Čerstvý petržel na ozdobu

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů, protože nám poskytne skrýš pro kuře, aby během přípravy nevystydlo.
  • Kuřecí prsa překrojíme vodorovně na polovinu, aby se utvořil takový tenčí řízek.
  • Osušíme pomocí papírových kuchyňských utěrek a poté osolíme i opepříme.
  • V misce smícháme oregano, papriku, koriandr a kuřecí kousky v této směsi z obou stran obalíme.
  • Do velké pánve dáme zahřát první dvě lžíce olivového oleje a jakmile je připravený, vložíme do něj řízky a opečeme z obou stran. Z každé zhruba 3 – 4 minuty.
  • Jakmile opečeme všechny kousky kuřete, dáme je do malého pekáčku nebo na žáruvzdorný talíř a vložíme do předehřáté trouby.
  • Potom přilijeme zbývající dvě lžíce olivového oleje do pánve, přidáme máslo a rozpustíme.
  • Přihodíme houby a restujeme po dobu 5 minut.
  • Zalijeme vývarem, posypeme zelenou cibulkou, česnekem, osolíme, opepříme a přivedeme k varu.
  • Kuře vyjmeme z trouby, vložíme zpět do pánve, necháme 1 minutu prohřát a můžeme ihned servírovat.

Tip: Kdo chce, může ještě omáčku zjemnit pomocí zakysané smetany nebo husté smetany ke šlehání.

Jednoduchá kuřecí prsa na žampionech s česnekem a zelenou cibulkou.
Zdroj: https://www.themediterraneandish.com

Co je panko strouhanka?

V našem článku jste mohli narazit na výraz panko strouhanka, což je speciální japonský produkt, který má sice totožné použití jako naše klasická strouhanka, ale přitom je úplně jiná.

Panko je charakteristická daleko hrubší strukturou. Vzhledově se podobá drobným vločkám. Tato strouhanka se připravuje z čerstvého bílého chleba. Ten se umele či nastrouhá nahrubo.

Velkou výhodou této strouhanky je větší křupavost výsledných pokrmů, ale i fakt, že během smažení do sebe nevsákne tolik tuku. Přestože na ní můžeme narazit na celém světě, nejpoužívanější je jednoznačně v Asii. Jediné, co nás moc nepotěší je její cena, což ovšem neznamená, že si jí nemůžeme vyrobit i doma.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X