Tisk článku

Žampiony vždy čerstvé

Bývaly doby, že ten, kdo si chtěl pochutnat na houbách, tak si je musel sám nasbírat nebo od úspěšnějšího houbaře koupit a ve špatné houbařské sezóně se bez hub musel obejít. Toto se snažily vyřešit pokusy o pěstování různých druhů hub a zde uspěly především žampiony. Proto si je dnes sice někdy ještě můžeme nasbírat ve volné přírodě, ale mnohem jednodušší je, koupit si je očištěné a zabalené v kterémkoliv marketu, kde chybí v sortimentu jen málokdy.

Žampiony vždy čerstvé

Žampiony a jejich historie

S pěstováním žampionů se začalo v 17. století v kulinářské velmoci, ve Francii. Umělé pěstování se postupně rozvíjelo, ustálil se také využívaný druh, což je žampion neboli pečárka dvouvýtrusná. Je bělejší než polní pečárky neboli žampiony a na kloboučku má více šupinek. Dnes tato houba patří k těm, jejichž umělá produkce je nejvyšší ze všech pěstovaných hub. Pěstuje se téměř na celém světě a to se promítá samozřejmě i ve spotřebě a množství receptů. Postupně se vytvořily také normy kvality, které dělí prodávané žampiony do jakostních tříd. Kromě čerstvých žampionů se prodávají i žampiony konzevované.

Žampiony v kuchyni

Jak již bylo řečeno, žampion patří mezi nejvyužívanější houby při přípravě různých jídel :

  • Ze žampionů se vaří polévky nebo omáčky.
  • Se žampiony se připravují samostatná jídla.
  • Žampion se přidává při přípravě masových i jiných jídel.
  • Žampion se využívá i ve studené kuchyni do pomazánek a hlavně salátů.
  • Žampion bývá součástí nádivek nebo náplní do slaného pečiva.
  • Mladé menší žampiony můžeme i konzervovat.

Žampiony a polévky

Ze žampionů se mohou připravovat nejrůznější polévky. Svou jemnou chutí a bílou barvou se hodí především do polévek, které jsou doplněny smetanou.

Žampiony a omáčky

U omáček platí podobné zásady jako u polévek. Nejlepší jsou žampiony ve smetanové omáčce, ale stejně tak jsou dobré i v gulášových a dalších omáčkách. S pomocí žampionů se dají připravit různé rychlé omáčky k těstovinám.

Žampiony jako samostatné jídlo

Žampiony můžeme používat podobně jako lesní houby. Žampiony mají však tu výhodu, že mají poměrně konzistentní strukturu, části nejsou ani tvrdé, ani příliš měkké a to platí jak pro hlavičky (kloboučky), tak pro nožičky (třeně). Prodávají se v jakostních třídách, které zahrnují i velikost, takže koupené žampiony bývají zhruba stejné velikosti. To je vlastnost, která se hodí například při plnění hlaviček. Ze žampionů můžeme připravit například :

  • smetanové omáčky a guláše: Do omáček používáme žampiony nakrájené na kousky a doplněné uzeninou, vejci, smetanou a různým kořením. Samotné žampiony nemají výraznou chuť, takže na tekutinu do omáčky použijeme masový vývar nebo kostku bujónu.
  • smažené žampiony: Hlavičky žampionů, celé nebo půlené žampiony se velmi dobře smaží obalené v trojbalu nebo některém z těstíček.
  • zapékané žampiony: Žampiony se velmi dobře zapékají spolu s dalšími surovinami, především se zeleninou, sýry nebo uzeninou.
  • plněné žampiony: Hlavičky větších žampionů se dají plnit různými nádivkami a pak obalit a smažit nebo zapékat.
  • dušené žampiony: Žampiony se samozřejmě hodí i k dušení a to především společně se zeleninou, sýrem a dalšími surovinami.

Žampiony a masová jídla

Žampiony přidáváme podobně jako lesní houby do masových jídel při dušení, pečení nebo zapékání. Jejich neutrální chuť i barva netvoří žádné překážky pro výběr masa, další ingredience a koření, takže se dají opravdu široce použít. Vynikající jsou do různých náplní a nádivek do rolád nebo závitků.

Žampiony a ostatní jídla

Kromě masa se žampiony dají použít i při přípravě bezmasých jídel. Především je můžeme zapracovat do knedlíků z bramborového těsta nebo dušenými žampiony knedlíky plnit. Můžeme je zapékat s brambory nebo těstovinami či využít do rizota z rýže nebo kuskusu. Se žampiony můžeme zapékat i luštěniny.

Žampiony ve studené kuchyni

Ve studené kuchyni se žampiony uplatní především do salátů, kde mohou tvořit buď jenom součást salátu nebo jeho základní surovinu. Tyto saláty můžeme připravovat v různých chutích, jako jemné saláty s majonézou nebo jen kysanou smetanou, přes různě pikantní saláty až po saláty se skutečně ostrou chutí. Předem podušené žampiony přitom můžeme kombinovat s nejrůznějšími surovinami. Totéž platí i pro pomazánky. Kromě toho se žampiony dobře uplatní i jako houboví utopenci nebo 
v různých aspicích.

Žampiony a pečivo

Nejznámějším pečivem s houbami jsou různé hubníky, houbovce a houbovníky. Přes různé názvy i použité těsto se vždy jedná o slaný koláč, kde hlavní náplň tvoří houby. Žampiony zde velmi dobře nahradí lesní houby. Kromě toho se v menším množství hodí i do dalších druhů slaných koláčů včetně pizzy a nemusí chybět ani v náplních menších tvarů slaného pečiva.
 





Příspěvky ke článku: Žampiony vždy čerstvé

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...