Výběr nejlepších receptů se žampiony

Používáte v kuchyni žampiony koupené v obchodě nebo si je raději vlastnoručně nasbíráte?

Máte oblíbené recepty na žampiony, které pravidelně připravujete?

Už jste zkoušeli omáčku nebo polévku?

Žampiony jsou hojně využívanou ingrediencí, na kterou mnoho lidí nedá dopustit. Obsahují minimum kalorií, proto se hodí také při hubnoucích procesech. Při jejich konzumaci totiž nehrozí, že bychom po nich nabírali nežádoucí kila. Jedinou vadou na kráse je jejich horší stravitelnost.

Obsahují velké množství kyseliny listové a niacinu, zároveň také draslík, fosfor, železo a stopové prvky. Podle některých studií jsou prospěšné při regulaci krevního cukru, proto se hodí zařadit na jídelníček u lidí trpících diabetem (cukrovkou), ale také při obezitě. Najít je můžete i na jídelníčku vegetariánů a v dietních recepturách.

Pokud se rozhodnete pro sběr žampionů, můžete je najít ve vysoké trávě, na pastvinách, okraji hájů a také v zahradách. Hojně se pěstují ve sklepích, kde jsou nízké teploty a dostatečná vlhkost. S ohledem na požadavky spotřebitelů, není možné pokrýt spotřebu pouhým sběrem, a proto se přistupuje k těmto velkopěstírnám.

Když si budete chtít žampiony koupit v obchodě, vždy je nutné pečlivě zkontrolovat jejich kvalitu a to jak vypadají. Správně mají mít klobouček bílé či nahnědlé barvy. Důležité je, aby povrch nebyl slizký, lepkavý a hlavně by na něm neměl být ani minimální náznak hniloby. Pokud se vám nebude jejich čerstvost pozdávat, raději si je kupte jinde.

Žampionová omáčka se smetanou

Smetanova zampionova omacka
Zdroj: http://cookdiary.net

Tato omáčka je univerzální a skvěle se hodí ke knedlíkům, těstovinám nebo také rýži.

INGREDIENCE:

  • 250 g žampionů
  • 1 větší cibule
  • 1 kelímek smetany (klasická 12 %)
  • špetka kmínu
  • sůl podle chuti
  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky
  • 1 – 2 lžíce octu
  • 2 lžíce slunečnicového oleje

POSTUP:

  1. Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky a osmahneme v hrnci na oleji. Žampiony očistíme, rozkrájíme na plátky a přidáme do hrnce.
  2. Zasypeme kmínem a chvíli restujeme. Potom přilijeme vodu, ale jen tolik, aby byly žampiony ponořené.
  3. Osolíme a necháme zhruba 10 až 12 minut probublávat.
  4. Tento čas využijeme k tomu, abychom mouku rozmíchali v trošce vody. Poté smícháme se smetanou a vlijeme k žampionům. Kdyby byly omáčka na váš vkus hustá, přidejte ještě trochu vody.
  5. Za občasného míchání omáčku 20 minut povaříme. Hlídáme, aby se nám nepřichytla.
  6. Hotovou omáčku odstavíme a přilijeme ocet, promícháme, a pokud je to potřeba, tak ještě přisolíme.

Plněné žampiony pečené v troubě

Zampiony s nadivkou
Zdroj: http://delishstudio.com

Dá se říci, že žampiony chutnají nejlépe jen tak restované, ale když je naplníte, jsou naprosto dokonalé.

INGREDIENCE:

  • 8 středně velkých žampionů
  • 1 žlutá paprika (kdo nemá rád, může dát červenou)
  • 2 rajčata
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 1 svazek petrželky
  • 100 g tvrdého sýru
  • sůl podle chuti
  • špetka mletého černého pepře
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu

POSTUP:

  1. Žampiony očistíme a vykroutíme z nich nožičky, které pokrájíme nadrobno. Papriku, rajčata i oloupanou cibuli nakrájíme na menší kousky.
  2. Olej nalijeme do hlubší pánve, necháme rozehřát, přihodíme žampionové nožičky, cibuli, papriku a restujeme.
  3. Mezitím opláchneme petrželku, nasekáme na jemno a přihodíme do pánve spolu s rajčaty a prolisovaným česnekem.
  4. Tvrdý sýr nastrouháme na hrubším struhadle a vmícháme do směsi.
  5. Osolíme, opepříme, necháme ještě pár minutek za stálého míchání bublat a nakonec odstavíme.
  6. Připravíme si pekáček, vymažeme máslem, případně olejem, naskládáme do něj kloboučky žampionů a naplníme je hotovou směsí.
  7. Jakmile máme hotovo, posypeme všechny hlavičky nastrouhaným parmazánem. Zakryjeme alobalem a dáme péct na 200 – 220°C zhruba 12 až 15 minut.
  8. Kdo chce, může péct i odkryté na 200°C, maximálně 12 minut.
  9. Při servírování se hodí cherry rajčata, hlávkový či ledový salát a čerstvé pečivo.

Žampionová polévka

Polevka z zampionu
Zdroj: https://whereismyspoon.co

Polévky jsou nedílnou součástí našich jídelníčků, a pokud chcete trochu změnu, oproti klasice jako je kuřecí, zeleninová, bramborová atd., tak určitě zkuste tuto.

INGREDIENCE:

  • 500 g čerstvých žampionů
  • 3 středně velké brambory
  • 4 jarní cibulky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • 1 kelímek smetany
  • 1 lžička polévkového koření (které běžně používáte)
  • 1/2 lžičky kmínu
  • špetku bílého pepře
  • sůl podle chuti

POSTUP:

  1. Začneme tím, že očistíme žampiony, potom je propláchneme a pokrájíme na slabé plátky.
  2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a důkladně propláchneme. Jarní cibulky očistíme a oddělíme bílou část od zelené, každou zvlášť pak nakrájíme na kolečka.
  3. Do hrnce dáme máslo, necháme rozehřát a pak na něm orestujeme bílou část jarních cibulek. Přihodíme žampiony a restujeme spolu s cibulkami. Zasypeme hladkou moukou a pražíme dorůžova.
  4. Přilijeme zeleninový vývar, vhodíme nakrájené brambory a přisypeme kmín. Osolíme, opepříme a přidáme polévkové koření.
  5. Na mírném ohni budeme vařit asi 20 až 25 minut. Vypneme sporák a do polévky nalijeme smetanu, která jí zjemní. Není potřeba ji vařit, stačí jen nechat prohřát na vypnuté plotýnce.
  6. Polévku servírujeme vždy teplou a ozdobíme zelenou částí jarních cibulek nebo bylinkami. Jako příloha je skvělé čerstvé pečivo.

Žampionový krém

Jemny zampionovy krem se smetanou
Zdroj: http://www.saucygirlskitchen.com

Také rádi vzpomínáte na vynikající krém připravený z žampionů, který jste ochutnali kdysi v restauraci, když jste tam byli na rande? No a proč si ho nepřipravit v domácí kuchyni. Jdeme na to.

INGREDIENCE:

  • 500 ml vývaru (kuřecí, hovězí, zeleninový)¨
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 300 g čerstvých žampionů + 50 g na ozdobu
  • 50 g másla
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 kousky taveného sýru
  • 4 polévkové lžíce vody
  • sůl podle chuti
  • špetka mletého černého pepře (tak na špičku nože)

POSTUP:

  1. Cibuli, žampiony i česnek pečlivě očistíme. Houby nakrájíme na plátky, cibuli na kostičky a česnek jednoduše prolisujeme.
  2. Připravíme si hrnec, vhodíme do něj máslo a necháme rozpustit. Pak přihodíme cibuli s česnekem a společně restujeme.
  3. Přisypeme nakrájené žampiony a necháme zhruba 5 minut restovat, potom zalijeme vývarem.
  4. Na mírném ohni vaříme asi 15 až 17 minut. Vložíme trojúhelníček taveného sýru a počkáme až se rozpustí.
  5. Poté vařič vypneme, aby polévka trochu vychladla. Jakmile bude vlažná (nesmí být úplně studená), rozšleháme jí ručním šlehačem nebo tyčovým mixérem.
  6. Když je rozmixováno, vrátíme hrnec na plotnu a znovu přivedeme k varu na mírném ohni. Vhodíme druhy trojúhelníček a zamícháme.
  7. Mouku rozmícháme ve vodě tak, aby se neutvořily hrudky, a za stálého míchání přilijeme do krému. Zalijeme zbývající smetanou, osolíme a opepříme.
  8. Nakonec si na pánvi rozpustíme kousek másla, vhodíme 50 g žampionů, restujeme, osolíme, opepříme a při podávání jimi ozdobíme žampionový krém.
  9. Kdo chce, může ještě posypat nasekanou čerstvou petrželkou.

Grilované žampiony

Zampiony na grilu
Zdroj: http://thekitchencookie.blogspot.com

Období grilování je v plném proudu, a pokud nechcete neustále jíst jen maso či zeleninu, určitě si zkuste připravit i žampiony.

INGREDIENCE:

  • 8 – 10 středně velkých žampionů
  • 10 plátků anglické slaniny
  • 100 g nivy

POSTUP:

  1. Žampiony očistíme, vykroutíme z nich nožičky a do vnitřní části hlavičky vmáčkneme kousek nivy.
  2. Každý klobouček obalíme plátkem slaniny a napíchneme na jehlu.
  3. Pokud je nemáte, použijte na upevnění slaniny třeba párátko nebo špejli.
  4. Položte žampiony na gril a za průběžného otáčení pomalu grilujte.
  5. Není potřeba přidávat žádné koření ani solit. Slanina se sýrem se postarají o dokonalou chuť i bez toho.

Mrkněte i na další recepty vhodné na grilování.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *