Tisk článku

Zapékáme kapustu

Hlávková kapusta je jednou ze zelenin, kterou je možné využívat mnoha způsoby. Na rozdíl od jiných zelenin a dokonce i od příbuzného zelí, se nehodí k používání jako syrová. Ale dušenou a dochucenou ji můžeme podávat jako přílohu nebo z ní můžeme uvařit polévku. Upravená kapusta se i dobře smaží. Chceme-li mít však jídlo, ke kterému můžeme přidat různé další suroviny, tak si vybereme některý z receptů na zapékanou kapustu.

Kapusta a její příprava

Kapustu kupujeme vždy v dobré kvalitě, to znamená nezvadlou, s vrchními listy zelenými a bez poškození. Přesto se někdy neubráníme tomu, aby nebylo třeba svrchní listy odstranit. Proto kapustu vždy dobře prohlédneme a poškozené části odstraníme. Pak ji podle potřeby rozebereme na listy, nakrájíme na půlky nebo čtvrtky, případně menší kapustu necháme celou. Před zapékáním je třeba kapustu povařit alespoň do poloměkka v osolené vodě. Při vaření ji nezakrýváme a to proto, aby čpavé látky měly možnost uniknout. Povařenou kapustu necháme okapat a podle vybraného receptu ji dále upravujeme spolu s dalšímu surovinami a kořením.

Kapusta a další ingredience

Upravenou kapustu doplňujeme dalšími ingrediencemi. Volíme je jednak podle možností, ale také podle toho, jakou formu pro zapékání zvolíme. Kapustu totiž můžeme zapékat jako směs, jako plněné závitky, jako nákyp, případně i jako jiná jídla.

Zapékaná kapustová směs

Kapustu na zapékání do těchto směsí předvaříme, odstraníme silná žebra a umeleme nebo nadrobno nakrájíme. V některých případech skládáme listy, pak ji vaříme už na listy rozebranou. Připravenou kapustu pak mícháme s mletým syrovým masem, mletým nebo nadrobno nakrájeným vařeným nebo pečeným masem, uzeninou, dušenými houbami a další zeleninou. Hodí se květák, papriky, rajčata, cuketa. Zeleninou i dochucujeme, ke kapustě patří cibule a výborně se hodí také česnek. Kapusta se také velmi dobře zapéká s vařenými brambory, dušenou rýží i těstovinami. Dá se použít i starší pečivo na kapustovou žemlovku. S těmito surovinami pak již nepřipravujeme žádnou přílohu. Směsi kořeníme podle chuti samozřejmě solí, mletým pepřem, mletou paprikou, kmínem a dalším kořením.

Zapékané kapustové závitky

Na závitky potřebujeme větší a nepoškozené kapustové listy. Příliš se nehodí vrchní listy, které dáme raději drobně nakrájené vařit do polévky, protože jsou trochu tužší. Listy povaříme v osolené vodě a necháme je okapat. Pak nejlépe paličkou rozklepeme žebra a můžeme je plnit. Nádivka může být z masa, uzeniny, dušených hub nebo jiné zeleniny. Spojujeme ji vejci nebo sýrem, aby nevytékala. Nádivku se snažíme dobře okořenit, takže využíváme i různých kořenících směsí. Připravenou nádivku navršíme na list, přeložíme okraje listu dovnitř a stočíme jako závitek. Před zapékáním můžeme trochu obalit v hladké mouce s kořením nebo během zapékání přelít zapékací omáčkou, posypat sýrem nebo alespoň pokapat kečupem.

Zapékaný kapustový nákyp

Kapustový nákyp děláme z drobně nakrájené nebo umleté a předem povařené kapusty. Nákyp se trochu blíží zapékané kapustové směsi, proto i další používané suroviny jsou podobné. Ale protože nákyp by měl být alespoň trochu nadýchaný, tak se neobejdeme bez vajec, která přidáváme do směsi. Kypřejší nákyp získáme, když vejce rozdělíme na žloutky a bílky a z bílků ušleháme tuhý sníh, kterým směs nakonec zkypříme.

Zapékané kapustové jídlo

Zapékaná kapustová jídla jsou zcela jistě všechna výše uvedená. Ale sem by se dala zahrnout jídla, která se uvedeným trochu vymykají. Z kapusty se totiž dá připravit i sekaná, kapustová roláda, různé svítky a pečené tvarované karbanátky nebo placičky.

Přílohy k zapékané kapustě

Pokud není kapusta již zapečená s některou přílohovou surovinou, tak k ní podáváme především různě upravené brambory. Mohou to být vařené brambory, bramborová kaše nebo šťouchané brambory. K zvlášť pestrým a sytým směsím se dá podávat jen chléb. Přílohy doplníme zeleninovou oblohou nebo salátem.
 





Příspěvky ke článku: Zapékáme kapustu

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky