Zapékáme kapustu jako závitky nebo nákyp

Víte, že kapusta je zeleninou, kterou nejíme syrovou?

I při přípravě salátů kapustu vždy předem chvíli povaříme ve vroucí vodě.

Kapusta obsahuje vitamíny skupiny B, vitamíny C, E a K, dále vápník, hořčík i draslík a sodík. Svým obsahem zdraví prospěšných látek se řadí mezi potraviny, které bychom měli zařazovat do svého jídelníčku co nejčastěji.

Zapékáme kapustu

Hlávková kapusta je jednou ze zelenin, kterou je možné využívat mnoha způsoby. Dušenou a dochucenou kapustu můžeme podávat jako přílohu nebo z ní můžeme uvařit polévku. Upravená kapusta se i dobře smaží. Chceme-li mít však jídlo, ke kterému můžeme přidat různé další suroviny, tak si vybereme některý z receptů na zapékanou kapustu.

Kapusta a její příprava

Kapustu kupujeme vždy v dobré kvalitě, to znamená nezvadlou, s vrchními listy zelenými a bez poškození. Přesto se někdy neubráníme tomu, aby nebylo třeba svrchní listy odstranit. Proto kapustu vždy dobře prohlédneme a poškozené části odstraníme. Pak ji podle potřeby rozebereme na listy, nakrájíme na půlky nebo čtvrtky, případně menší kapustu necháme celou.

Před zapékáním je třeba kapustu povařit alespoň do poloměkka v osolené vodě. Při vaření ji nezakrýváme, a to proto, aby čpavé látky měly možnost uniknout. Povařenou kapustu necháme okapat a podle vybraného receptu ji dále upravujeme spolu s dalšímu surovinami a kořením.

1. Zapékané kapustové závitky

Klasickým pokrmem z kapusty jsou závitky s mletým masem, které doplníme vyškvařeným špekem.

INGREDIENCE:

  • 1 kapusta
  • 650 g mletého masa
  • 2 cibule
  • 1 vejce
  • 3 až 4 lžíce strouhanky
  • 4 lžíce mléka
  • sůl
  • 1 lžíce hořčice plnotučné
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • mletý pepř
  • olej
  • 100 g špeku
  • 2 lžíce rajského protlaku

POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme kapustu, kterou opláchneme, obereme uvadlé listy a připravíme si listy dle počtu porcí.
  2. Ty spaříme ve vařící osolené vodě.
  3. Listy z vody vyděláme a necháme okapat, přičemž paličkou na maso lehce naklepeme žebra u listů.
  4. Vezmeme mleté maso, které v míse smícháme s nakrájenou cibulí, strouhankou namočenou v mléce, solí, hořčicí, vejcem, pepřem a mletou paprikou.
  5. Vypracujeme těsto a z něho si vytvarujeme válečky podle počtu porcí, ty potom zabalíme do listu kapusty.
  6. Aby se nám balíčky nerozmotaly, můžeme je převázat nití.
  7. V kastrolu si orestujeme nakrájený špek a cibuli, přidáme zbytek pokrájené kapusty.
  8. Osolíme, podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme doměkka.
  9. Přidáme rajský protlak, ochutíme solí a pepřem.
  10. Vezmeme pekáček, který vymažeme olejem, na dno dáme podušenou kapustu, na ni vložíme kapustové závitky.
  11. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 45 minut.
  12. Jako přílohu podáváme vařené brambory.

Hotový recept na zapékané kapustové závitky

zdroj: tastessence.com

2. Zapékaná kapusta s rýží

Zapečením kapusty v troubě získáme lahodný pokrm, jehož chutě vyniknou, použijeme-li současně tvrdý sýr a jemné párky.

INGREDIENCE:

  • 1 kapusta
  • 250 g rýže
  • 150 g jemných párků
  • 150 g tvrdého sýru – Eidam
  • 75 g másla
  • 100 ml mléka
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • sůl

POSTUP:

  1. Kapustu očistíme a ve slané vodě ji uvaříme, až bude téměř měkká.
  2. Uvařenou kapustu nakrájíme nadrobno.
  3. Uvaříme rýži.
  4. V kastrolu na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a na plátky nakrájené párky, které oloupeme.
  5. Vezmeme zapékací misku, na dno dáme postupně vrstvu nasekané kapusty, rýže, párků s cibulí a posypeme strouhaným sýrem.
  6. Konečnou vrstvou bude kapusta.
  7. Vše osolíme a opepříme a zalijeme rozšlehanými vejci.
  8. Dáme zapéci do vyhřáté trouby, až pokrm zrůžoví.

Hotový recept na zapečenou kapustu s rýží

zdroj: divaliciousrecipes.com

3. Zapékaný kapustový nákyp

Jednou z hlavních přísad nákypu je tuhý sníh z vaječných bílků, díky němuž pokrm při pečení nabude na objemu.

INGREDIENCE:

  • 1 kapusta
  • 3 vejce
  • olej
  • máslo
  • 40 g tvrdého sýru
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 100 g dušené šunky
  • 1 až 2 plátky celozrnného toastového chléba
  • mletý pepř
  • sůl
  • strouhanka

POSTUP:

  1. Kapustu povaříme ve vroucí osolené vodě a zchládlou ji potom nakrájíme nadrobno.
  2. Zapékací misku vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
  3. V misce utřeme žloutky s kouskem másla a solí.
  4. Přidáme nadrobno nakrájený celozrnný chléb, strouhaný sýr a zakysanou smetanu.
  5. Doplníme na nudličky nakrájenou šunkou a kapustou.
  6. Osolíme a opepříme.
  7. Z bílků ušleháme tuhý sníh a ten přidáme do připravené směsi.
  8. Směs vlijeme do zapékací misky a zapečeme v horké troubě asi 45 minut při teplotě 180 °C.

Hotový recept na zapékaný kapustový nákyp

zdroj: tasteofhome.com

Pokud není kapusta již zapečená s některou přílohovou surovinou, tak k ní podáváme především různě upravené brambory. Mohou to být vařené brambory, bramborová kaše nebo šťouchané brambory. K zvlášť pestrým a sytým směsím se dá podávat jen chléb. Přílohy doplníme zeleninovou oblohou nebo salátem.

 

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *