Tisk článku

Zapékáme květák

Květák je rozšířená letní zelenina, která má všestranné použití v naší kuchyni. Nejčastěji se smaží, protože tak je jeho příprava velmi rychlá a nepotřebuje příliš mnoho dalších surovin k přípravě celého oběda. Chceme-li však omezit konzumaci smažených jídel nebo vyzkoušet něco jiného, pak se nabízí květák připravený jako zapékaný.

Zapékáme květák

Příprava květáku

Květák, který chceme upravit jako zapékaný, očistíme, odkrojíme košťály a buď celý nebo rozebraný na růžičky ho mírně povaříme v osolené vodě do poloměkka. Mezitím si připravíme další potřebné ingredience. Květák lze zapékat s velkým množstvím dalších potravin a na různé způsoby, takže během sezóny květáku není třeba při troše fantazie stejné jídlo opakovat, vždycky se najde možnost obměny. Ke květáku při zapékání můžeme přidávat maso nebo uzeninu, brambory, těstoviny i rýži, vejce, sýry, dušené houby a další zeleninu, kterou přidáváme téměř vždy. Všechny suroviny můžeme mezi sebou ještě kombinovat a doplnit je bešamelem nebo některou ze zapékacích omáček. Podle druhu použitých surovin zapékáme dozlatova asi 30 minut.

Zapékaný květák a různé ingredience

Zapékaný květák s masem

K zapékanému květáku přidáváme maso, které musí být předem tepelně upraveno. Vybíráme proto druhy, které nepotřebují příliš dlouhou dobu k úpravě. Nejčastěji se využívá mleté maso, předem osmahnuté na tuku nebo podobně upravené kuřecí maso. Kromě toho se dají také využít různé přebytky vařeného nebo pečeného masa.

Zapékaný květák s uzeninou

Uzenina nepotřebuje tepelnou úpravu, předem ji osmahneme v případě, že chceme trochu zlepšit její chuť. Volíme buď jemné a měkké druhy jako je šunka, salámy a párky nebo o něco ostřejší klobásy nebo kořeněné salámy. Krájíme ji na plátky, kostičky nebo nudličky, pro recepty na zapékaný jemný květákový nákyp ji můžeme i nastrouhat.

Zapékaný květák s brambory

Výhoda květáku zapečeného společně s brambory je ta, že nemusíme připravovat přílohu. Brambory však stejně musí být předem uvařené. Oloupané brambory krájíme na plátky, kostky nebo nudličky a zapečeme společně s květákem a dalšími ingrediencemi.

Zapékaný květák s těstovinami

K zapékání můžeme využít naše oblíbené druhy těstovin, které předem uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Pak je skládáme spolu s květákem a dalšími přísadami do vymazaného pekáčku a zapečeme.

Zapékaný květák s rýží

Použít lze jen předem podušenou rýži. Můžeme tak vhodně využít dušené rýže, která nám zbyla od jiného jídla. Květák s rýží doplňujeme ještě uzeninou, sýrem nebo další zeleninou.

Zapékaný květák s vejci

Do zapékaného květáku můžeme použít vařená vejce nakrájená na plátky nebo drobněji na kostičky. Syrovými vejci pak můžeme květákovou směs připravenou k zapékání zalévat.

Zapékaný květák se sýrem

Sýr je mimořádně vhodná ingredience k zapékanému květáku. Přidáváme jej přímo do směsi, ale častěji se jím zapékaná květáková směs posype tak, aby tvořila horní vrstvu.

Zapékaný květák s houbami

Houby a květák se v sezóně často potkávají a proto se také velmi často při zapékání spojují. Očištěné houby předem podusíme na troše tuku, aby z nich byla voda zcela vydušená. Kořeníme je podle chuti.

Zapékaný květák se zeleninou

Ke květáku přidáváme samozřejmě cibuli nebo česnek a další druhy zeleniny, které jsou momentálně k dispozici. Hodí se téměř všechny druhy zeleniny, které předem upravíme podle potřeby.

Zapékací omáčky

Připravenou květákovou směs zaléváme některou ze zapékacích omáček. Ty si buď koupíme nebo si je připravíme doma. Obvyklý je uvařený bešamel, který lze různě dochutit nebo různé sýrové omáčky připravené ze sýrů rozpuštěných v mléce nebo smetaně. Jako studenou zálivku můžeme použít sladkou nebo kysanou smetanu, mléko rozšlehané s vejci a případně doplněné sýrem nebo některou ze speciálních a většinou i pikantních omáček připravených z kečupu, hořčice a koření.
 





Příspěvky ke článku: Zapékáme květák

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky