Tisk článku

Zapékaná pohanka

Pohanka se poslední dobou opět vrací do našich kuchyní. Pořídíme ji ve většině obchodů nebo v prodejnách zdravé výživy ve formě krupek, mouky nebo jako tzv. lámanku. Pohankou můžeme zahušťovat polévky, vařit z ní kaše, smažit palačinky a různé placky nebo ji podávat vařenou se zeleninou. Výborná je zapékaná, kde ji doplníme dalšími ingrediencemi.

Zapékaná pohanka

Pohanka a zdravá výživa

Pohanka se právem řadí do surovin, které jsou doporučovány pro zdravou výživu. Není to pravá obilovina, je to travina s moučnatými semeny, ze kterých se mele mouka. Neobsahuje proto lepek jako většina obilovin a proto je vhodná pro osoby s bezlepkovou dietou. Další její důležitou látkou je obsah rutinu, který má velmi příznivý vliv na cévní systém a je proto doporučován nejen pacientům s těmito chorobami, ale také jako prevence. Kromě těchto jejích základních složek má poměrně bohaté a vhodné složení i z dalších látek, včetně vitamínu, minerálů a vlákniny.

Pohanka a její příprava

Chceme-li mít jídlo z pohanky chutné, není na škodu ji předem trochu opražit, ztratí svou mírně natrpklou chuť a nahradí ji jemnou oříškovou chutí a při další přípravě zůstává celá. Na zapékání používáme většinou pohanku ve formě krupek nebo lámanky. Pohanku předem povaříme v mírně osolené vodě. Objem vody se dává zhruba dvojnásobný nebo jej měříme tak, že by voda měla přesahovat asi 2 prsty nad pohanku. Vody nedáváme příliš, abychom ji nemuseli slévat. V ideálním případě by se měla všechna vsáknout do pohanky, jedině tak se uchovají cenné látky. Vaříme krátce mírným varem, dokud pohanka nezměkne. Ještě lepší je postup podobný dušené rýži, kdy pohanku uvedeme do varu, odstavíme, dobře zakryjeme a necháme v teple dojít. Tím získáme sypkou pohanku vhodnou k dalšímu zpracování. Sypkou pohanku získáme i dušením, kdy ji dusíme při mírné teplotě a podléváme postupně vodou podle potřeby. Na zapékání můžeme použít i pohankovou mouku, ze které uvaříme kaši a po vychladnutí ji připravíme k zapékání. Pohanku zapékáme buď ve střídavých vrstvách nebo promíchanou s dalšími ingrediencemi zhruba 30-40 minut.

Pohanka a další ingredience

Připravenou uvařenou nebo podušenou pohanku před zapékáním spojujeme s dalšími ingrediencemi. Záleží jen na nás, zda pohanku doplníme našimi jinak běžnými přísadami nebo si vybereme ty, které vhodně doplní její dietní charakter odpovídající zdravé výživě. Do pohanky k zapékání přidáváme například maso, uzeninu, zeleninu, sýry a samozřejmě koření.

Zapékaná pohanka s masem

Pokud nepřipravujeme dietu, tak vhodné je mleté maso, které předem opečeme a krátce podusíme na tuku. Můžeme k němu už přidat cibuli, česnek nebo některou zeleninu. Maso může být i jiné, trochu dietnější, například kuřecí či rybí, je však potřeba jej předem také tepelně upravit.

Zapékaná pohanka s uzeninou

U uzeniny máme široký výběr. Dietnější a jemnější je samozřejmě šunka, ale v ostatních případech se dají použít i párky, klobásy nebo různé druhy salámů. Uzeninu krájíme na kostičky nebo nudličky, pro chuť ji můžeme krátce osmahnout spolu s cibulí a další zeleninou na tuku.

Zapékaná pohanka se zeleninou

Zelenina se k pohance výborně hodí. Můžeme připravit zcela dietní jídla jen se zeleninou a v tom případě dáváme přednost například cuketě, patisonu nebo dýni. Hodí se i špenát, zelí, kapusta, rajčata, papriky, brokolice, mrkev nebo celer a nezapomínáme ani na zelené natě a bylinky. Podle druhu musíme některou zeleninu předem trochu povařit.

Zapékaná pohanka se sýrem

Pohanku můžeme zapékat i se sýrem nebo sýrem doplnit jiné přísady. Hodí se strouhané tvrdé sýry, ale vhodné jsou i měkčí tvarohové sýry, například mozzarella nebo tavené sýry.

Zapékaná pohanka a koření

Zapékanou pohanku kořeníme podle chuti a s ohledem na použité ingredience. Využít můžeme jak naše klasické koření jako je kmín, pepř, majoránka, tak koření jiné, například papriku, kari nebo chilli koření. Mimořádně vhodné je bylinkové koření jako je oregano, tymián, bazalka a podobné bylinky.
 





Příspěvky ke článku: Zapékaná pohanka

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky