Tisk článku

Zapékaná rajská jablíčka

Rajská jablka neboli rajčata jsou oblíbenou a všestranně využitelnou zeleninou. Podáváme je především syrová, kdy tvoří přílohu nebo oblohu jídlům masitým i bezmasým. Kromě toho se však rajčata velmi dobře upravují také jako teplé jídlo a s dalšími surovinami je možné připravit chutný a zdravý pokrm. Rajčata se mohou dusit do omáček a polévek nebo se plátky rajčat mohou smažit. Mezi chuťově pestřejší jídla však určitě patří rajčata zapékaná nebo plněná.

Zapékaná rajská jablíčka

Zapékaná rajčata

Na zapékání je možné využít rajčat malých i velkých, protože je vždy krájíme a to na plátky nebo osminky. Před použitím je třeba je samozřejmě dobře omýt a odstranit případné poškozené části. Nakrájená rajčata vrstvíme do vymazaného pekáčku nebo zapékací misky a přidáváme k nim další přísady. Kořeníme podle vlastní chuti, ale nejlépe chutnají, když se k nim používá typické koření jako je bazalka, provensálské koření s tymiánem a hodně zelených natí. Zapékat se rajčata mohou s různými surovinami a doba zapékání se pohybuje kolem 30 minut. Tato krátká doba však vyžaduje, aby další ingredience potřebující delší dobu tepelné úpravy již byly předvařeny nebo jinak upraveny. Zapékaná rajčata podáváme s brambory. V případě, že jsou s brambory nebo rýží či těstovinami zapékané, tak je podáváme s chlebem nebo zcela bez přílohy, pouze s okurkovým nebo jiným zeleninovým salátem. Zapékat rajčata můžeme například :

  • s vejci: Na nakrájená rajčata se do pekáčku vylijí rozšlehaná vejce doplněná sekanou pažitkou nebo se na rajčata mohou rozprostřít kolečka vařených vajec a vše doplnit smetanou nebo sýrem.
  • se sýrem: Nakrájená rajčata se vydatně posypou sýrem a zapečou. Z jednotlivých druhů sýrů to může být tvrdý sýr, balkánský sýr, sýr niva nebo tavené sýry rozpuštěné v troše mléka. Sýrový posyp rajčat se může kombinovat s vejci nebo smetanou.
  • se smetanou: Nakrájená rajčata se zalijí smetanou a to sladkou nebo kysanou nebo to může být i bílý jogurt. Smetanu je možné míchat s různými druhy sýrů a vejci.
  • s uzeninou: K rajčatům se hodí různé druhy uzeniny od jemnější šunky a měkkých salámů až po ostřejší klobásy a kořeněné salámy.
  • s masem: Kromě vařeného uzeného masa se hodí mleté maso, ale musí být předem uvařené nebo opečené. K zapékaným rajčatům se dá využít tepelně upraveného masa, které zůstalo po vaření polévky nebo po minulém obědě a podobně. Maso je třeba vhodně okořenit.
  • s brambory: Předem uvařené a oloupané brambory nakrájené na plátky nebo na kostičky jsou dobrým doplňkem, protože hotové jídlo je syté a není třeba k němu podávat přílohu. Navrstvená rajčata s brambory se pro zapékání zalévají smetanou nebo rozšlehanými vejci.
  • s rýží: Rýži je třeba předem podusit a po smíchání s rajčaty a dalšími surovinami zapékáme.
  • s houbami: Houby musí být předem podušené. Vhodné jsou jemnější houby jako jsou hříbky, klouzky nebo žampiony.

Plněná rajčata

Na plnění potřebujeme rajčata pokud možno stejné velikosti a to střední až velké. U rajčat skrojíme vršek a dužninu opatrně vybereme lžičkou tak, aby se neporušila slupka. Dužninu nakrájíme nadrobno a přidáme ji k náplni. Vnitřek rajčat před plněním osolíme a plníme náplní připravenou podle toho, jestli budeme rajčata podávat syrová nebo zapečená.

Plněná rajčata syrová

Do syrových plněných rajčat, která podáváme jako studenou večeři nebo přesnídávku připravujeme náplň z tvarohu, různých druhů sýrů, uzeniny, zelených natí, cibule, česneku a vydlabané dužniny. Náplň z těchto surovin můžeme zjemnit trochou smetany nebo majonézy. Podáváme jen s pečivem.

Plněná rajčata zapékaná

Rozkrojená a vydlabaná rajčata plníme náplní připravenou z jemně nasekaného tepelně upraveného masa, uzeniny, smažených vajec, dušených hub nebo zeleniny. Náplň většinou spojujeme vejcem, smetanou nebo strouhaným sýrem a kořeníme ji tak, aby její chuť odpovídala naší chuti, ale nebyla mdlá. Naplněná rajčata můžeme zakrýt skrojeným vrškem nebo vršek nepoužívat a místo toho navršit dostatek náplně, kterou posypeme strouhaným sýrem nebo překryjeme plátkem šunky, slaniny nebo sýra. Naplněná rajčata narovnáme do malého pekáčku a zapékáme asi 20 minut v horké troubě nebo několik minut pod domácím grilem. Podáváme s pečivem nebo s různě upravenými brambory.
 





Příspěvky ke článku: Zapékaná rajská jablíčka

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky