Fit večeře zapečená rajčata

Rajská jablka neboli rajčata jsou oblíbenou a všestranně využitelnou zeleninou. Podáváme je především syrová, kdy tvoří přílohu nebo oblohu jídlům masitým i bezmasým. Kromě toho se však rajčata velmi dobře upravují také jako teplé jídlo a s dalšími surovinami je možné připravit chutný a zdravý pokrm. Rajčata se mohou dusit do omáček a polévek nebo se plátky rajčat mohou smažit. Mezi chuťově pestřejší jídla však určitě patří rajčata zapékaná nebo plněná.

Rajčata jsou právem označována za elixír mládí. Mají velmi příznivý vliv na naše zdraví, podporují látkovou výměnu, krvetvorbu, prospívají vlasům nehtům a pokožce, pomáhají při stavbě nových vaziv, posilují buněčnou strukturu a sliznice v celém těle. Omlazují buňky, zlepšují imunitu, oběhové potíže, chrání srdce, podporují spánek. Odstraňují poruchy trávení, zácpu, odvodňují a působí močopudně, pomáhají při ateroskleróze a tukové degeneraci jater, mají antibakteriální účinky.

1. Zapečená rajčata s mozzarellou

Teplá večeře je inspirovaná italskou kuchyní a může být vhodný i jako příloha k libovolnému masu.

INGREDIENCE :

  • 6 velkých rajčat
  • 200 g mozzarelly
  • 200 g parmazánu
  • 5 lžíce olivového oleje
  • hrubě umletý pepř
  • 1 lžičky čerstvé bazalky

POSTUP :

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  2. Rajčata dů­kladně omyjeme, osušíme, zbavíme stopek a na­krájíme na středně hrubé plátky.
  3. Mozzarellu rovněž rozkrájíme na plátky.
  4. Plech vyložíme pečícím papírem.
  5. Na něj klade­me plátky rajčat a plátky mozzarelly a posypeme parmazánem.
  6. Nakonec pokapeme olivovým olejem, přidáme hrubě umle­tý pepřem a sekanou bazalku.
  7. Plech dáme do trouby a zapékáme asi 20 min.

Zapečená rajčata s mozzarellouzdroj : thecookierookie.com

2. Zapečená rajčata se sýrem feta, olivami a piniovými oříšky

INGREDIENCE :

  • 6 oválných rajčat, rozkrojených na půl
  • 1/4 šálků piniových oříšků
  • 250 g sýru feta
  • 2 ks  smetanového sýru
  • 1/3 šálků černých oliv
  • 1 lžičky čerstvé bazalky
  • olivový olej

POSTUP :

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  2. Rajčata překrojená na polovinu vydlabeme vnitřní dužinu.
  3. Feta sýr a olivy nakrájíme na kostičky.
  4. Pinové oříšky orestujeme na pánvi 3 – 4 minuty.
  5. V misce smícháme sýr feta, smetanový sýr, olivy, piniové oříšky a nakrájenou bazalku  dokud nebude směs důkladně spojena.
  6. Každé rajče naplníme asi 2 lžícemi směsi.
  7. Plech vyložíme pečícím papírem.
  8. Na něj klade­me naplněná rajčata.
  9. Plech dáme do trouby a zapékáme asi 20 min.

Zapečená rajčata se sýrem feta, olivami a piniovými oříškyzdroj : blogs.tallahassee.com

3. Zapečená rajčata s mletým masem

kombinace mletého masa a rajčat chutná naprosto skvěle, tento recept se bude hodit na přípravu fajn večeře.

INGREDIENCE :

pro 4 osoby

  • 12 velkých rajčat
  • 500 g mletého masa
  • 150g dlouhozrnné rýže
  • 1 pokrájená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce protlaku
  • sůl, pepř
  • špetka mleté majoránky
  • 100 g fety
  • hrst nasekané petržele
  • olivový olej

POSTUP :

  1. Uvaříme rýži dle návodu v osolené vodě. Nevaříme ji úplného měkka, bude se ještě zapékat a v troubě dojde.
  2. Cibuli a česnek pokrájíme nadrobno.
  3. Osmahneme cibuli  na oleji, až zezlátne, přidáme česnek.
  4. Vmícháme mleté maso a orestujeme ho.
  5. Maso osolíme, opepříme a přidáme špetku majoránky.
  6. Nakonec vmícháme rajčatový protlak a ještě 2 minuty opékáme.
  7. K masu přidáme uvařenou rýži a důkladně promícháme.
  8. Rajčata seřízneme navrchu, vydlabeme lžící dužninu a plníme je masovou směsí.
  9. Rajčata přesuneme do olejem vymazané zapékací misky.
  10. Pokapeme je olivovým olejem, zasypeme sýrem a posekanými bylinkami.
  11. Dáme je zapéct na 200 °C asi 35minut,  dokud nezezlátnou na povrchu.

Zapečená rajčata s mletým masemzdroj : carujeme.cz

4. Zapečená rajčata se smetanou a sýrem

INGREDIENCE :

  • 4-6 ks rajčat
  • 4 ks středně velké cibule
  • 200 g mozzarelly
  • 3 vejce
  • 175 g smetany
  • 2 stroužky česneku
  • špetka čerstvé bazalky
  • 1 lžička oregana
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Troubu rozehřejeme na 200 °C.
  2. Rajčata opláchneme a nakrájíme na plátky.
  3. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka.
  4. Nastrouháme si sýr.
  5. Zapékací mísu vymažeme máslem.
  6. Dno poklademe vrstvou cibule, trochu posypeme sýrem, přidáme vrstvu rajčat, znovu trošku sýra a pokračujeme, dokud nespotřebujeme zeleninu.
  7. Končíme rajčaty.
  8. Na povrchu posypeme jemně nakrájenou bazalkou a oreganem a zalijeme směsí vajec a smetany a utřeného česneku.
  9. Posypeme zbylou částí sýru .
  10. Dáme do trouby a zapékáme 30 min.

Zapečená rajčata se smetanou a sýremzdroj : dreamstime.com

5. Zapečená rajčata plněná houbami

Houby a rajčata se dobře kombinují, zvlášt v létě, kdy dozrávají rajčata a můžeme navíc vyrazit do lesa i na houby.

INGREDIENCE :

  • 8 větších tvrdých rajčat
  • 250 g žampiónu
  • 60 g másla
  • 30 g slaniny
  • 150 g strouhaného sýra
  • 1,5 dcl smetany na vaření
  • pepř a sůl

POSTUP :

  1. Z opláchnutých rajčat seřízneme ostrým nožem vršky.
  2. Dužinu vydlabeme lžičkou, vnitřky rajčat osolíme a opepříme.
  3. Žampióny očistíme, nakrájíme na tenké plátky a podusíme na roztavených kostičkách slaniny.
  4. Zalijeme smetanou a dobře provaříme.
  5. Ke směsi přidáme najemno nakrájenou dužinu rajčat, osolíme, opepříme, promícháme a trochu prochladlou směsí naplníme rajčata.
  6. Vložíme do zapékací misky vymaštěné máslem, posypeme strouhaným sýrem a upečeme v dobře vyhřáté troubě na 190 °C.

Zapečená rajčata plněná houbamizdroj : foodstylingbydiana.com

Rajčata můžeme zapékat také s vejci, uzeninou, brambory. Základními surovinami je většinou vždy sýr a smetana.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *