Ty nejlepší recepty s treskou na jednom místě. Inspirujte se!

Konzumace ryb je velmi důležitá pro zdraví.

Jednou z nejdostupnějších ryb je treska, která obsahuje látky potřebné pro správné fungování lidského organismu.

Proto jsme si pro vás tentokrát připravili 7 skvělých receptů s treskou v hlavní roli.

Vyzkoušejte ji smaženou, pečenou či v salátu.

Zapečená treska se sýrem

Ačkoli spojení ryby a sýra pro někoho nemusí znít zrovna nejlahodněji, nenechte se odradit. Je to totiž delikatesa! Přesvědčte se sami a nebudete litovat.

INGREDIENCE

  • 1,5 kg filet z čerstvé tresky
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 šálky plnotučného mléka
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
  • sůl a pepř dle chuti
  • ½ šálku strouhaného parmazánu
  • 1 lžička kopru nebo estragonu
  • 1 a ½ šálku strouhaného čedaru
  • 1 šálek rozemletých krekrů
  • 1 lžíce olivového oleje

POSTUP

  • Mléko vařte v mikrovlnné troubě asi 4-5 minut, dokud nebude těsně pod bodem varu.
  • Mezitím do středního hrnce přidejte máslo a mouku a společně 2 minuty opékejte.
  • Za stálého šlehání pomalu přilévejte mléko.
  • Vařte, dokud omáčka nezačne houstnout.
  • Přidejte citronovou kůru, dijonskou hořčici, dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  • Nakonec přidejte parmazán.
  • Uspořádejte ryby na dno vymazané zapékací mísy o rozměrech 23 x 23 cm nebo do jednotlivých gratinovacích misek.
  • Rybu přelijte omáčkou.
  • Navrch dejte sýr čedar.
  • Smíchejte rozemleté krekry s olivovým olejem a nasypte na čedar.
  • Pokud chcete, můžete do strouhanky přidat něco trochu pikantního, asi ½ lžičky.
  • Pečte 45 minut až hodinu při 175 stupních Celsia, dokud pokrm nebude bublat a povrch rovnoměrně nezhnědne.
  • Jednotlivé gratinované pokrmy by měly trvat asi 25 – 30 minut, stačí zkontrolovat střed, abyste viděli, že ryba je plně propečená.
Gratinovaná ryba se sýrem na talíři nabíraná vidličkou.
www.rockrecipes.com

Řecké rybí koláčky s ochucenou majonézou

Zaručujeme vám, že toto jsou ty nejchutnější rybí koláčky, jaké jste kdy ochutnali! Podávejte je s majonézou s citronem a kapary, která jim dodá perfektní šmrnc. I děti si je zamilují!

INGREDIENCE

  • 700 g filetů z čerstvé tresky
  • 2 střední brambory
  • ⅔ šálku mléka
  • ¾ šálku vody
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky nasekaných lístků čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 2 lžíce čerstvého kopru
  • 1 lžíce vloček červeného chilli
  • 2 jarní cibulky, nasekané
  • 2 vejce
  • 2 a ¼ šálku strouhanky
  • 1 habanero nakrájená na malé kostičky
  • 2 šálky olivového oleje na smažení
  • 1 lžička mořské soli
  • čerstvě mletý pepř

Na majonézu:

  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžíce kaparů
  • šťáva z 2 citronů
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • mořská sůl, volitelně

POSTUP

  • Brambory dobře omyjte a nakrájejte na čtverečky.
  • Vložte je do hrnce, zalijte studenou vodou a vařte 20 minut.
  • Sceďte a brambory v misce rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo vidličkou.
  • Filety z tresky vložte do hrnce a zalijte mlékem.
  • Rybu vařte 5 minut.
  • Nechte vychladnout a poté prsty natrhejte na kousky.
  • Rybu přidejte do stejné misky jako brambory.
  • Přidejte na kostičky nakrájenou papričku habanero, jarní cibulku, nasekanou petrželku, kopr, tymián, chilli, jednu lžičku mořské soli a namleté ​​velké množství čerstvě mletého pepře.
  • Vše dobře promíchejte a ze směsi tvarujte placičky – asi 18 kusů.
  • Rozložte je na plech nebo talíře, zakryjte potravinářskou fólií a dejte na 30 minut do lednice, aby ztuhly.
  • Do mísy dejte trochu mouky a ochuťte mořskou solí a pepřem.
  • V jiné misce rozšlehejte vejce.
  • Do třetí misky přidejte strouhanku.
  •  Placičky namáčejte v mouce, pak ve vejci a nakonec ve strouhance.
  • Smažte je na pánvi s rozpáleným olivovým olejem celkem 4 minuty do zlatova.
  • Umístěte koláčky na mřížku nebo papírové ručníky, aby absorbovaly přebytečný olej.
  • Zatímco jsou koláčky z tresky v lednici, smíchejte všechny ingredience na ochucenou majonézu dohromady.
  • Dochuťte dle svých preferencí.
  • Koláčky servírujte s ochucenou majonézou!
Koláčky z ryb na talíři servírované s mističkou ochucené majonézy.
www.thegreekfoodie.com

Máme pro vás i další vynikající recepty na zdravé karbanátky z ryb 5x jinak. Inspirujte se!

Aljašská treska v pivním těstíčku

Lehká a křupavá ryba v těstíčku připravená tradičním britským způsobem! Aby bylo těsto ultra křupavé, je voda nahrazena pivem pro lepší texturu a chuť. Podávejte s hranolkami a tatarskou omáčkou jako praví Britové.

INGREDIENCE

  • 650 g filet z aljašské tresky
  • olej na smažení
  • 60 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře

Na těstíčko:

  • 120 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 a ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 250 ml studeného piva

K podávání:

  • tatarská omáčka
  • hranolky
  • plátky citronu

POSTUP

  • Pokud používáte mražené ryby, nechte je úplně rozmrazit.
  • Rybu osolte a nechte alespoň 20–30 minut (až 1 hodinu) uležet na mřížce nebo papírové utěrce v lednici.
  • To pomůže z ryby odstranit vlhkost, bude pak víc křupavá.
  • Smíchejte mouku se solí a pepřem.
  • Dejte stranou.
  • Ve velké míse prošlehejte mouku s práškem do pečiva, solí, pepřem a studeným pivem.
  • Konzistence těsta musí být stejná smetana ke šlehání (pokud je potřeba, přidejte více tekutiny nebo mouky).
  • Dávejte pozor, abyste těsto nepřemíchali.
  • Tresku obalte v ochucené mouce a setřeste přebytečnou mouku.
  • Je důležité zbavit se veškeré přebytečné mouky, abyste získali správnou strukturu.
  • Zahřejte olej v litinové pánvi nebo ve fritéze, dokud jeho teplota nedosáhne 150 °C.
  • Rybu namáčejte v těstíčku, vyjměte ji a setřeste přebytečné těsto.
  • A spouštějte do oleje velmi pomalu.
  • Smažte dozlatova po dobu 6–7 minut a v polovině otočte.
  • Vyjměte z oleje a položte na mřížku, aby přebytečný olej odkapal a ryba zůstala křupavá (zůstane křupavá 15–20 minut, takže nejlépe podávejte horké).
  • Podávejte s hranolky, tatarskou omáčkou a plátky citronu.
Obalovaná ryba.
www.littlesunnykitchen.com

Vyzkoušejte i naše další oblíbené recepty na fish and chips nebo-li rybu a hranolky. Rychlý oběd nebo jednoduchá večeře!

Rybí salát se zeleninou a hrozny

Tento salát z tresky, který se perfektně hodí na letní dny, je plný odvážné a osvěžující chuti. Je přelitý lehkou balzamikovou zálivkou a kromě tresky obsahuje také čerstvou cuketu, nakrájenou hlávkovou kapustu, sladké hrozny a spoustu koření. Má nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny a proto skvěle poslouží jako lehký oběd.

INGREDIENCE

  • 2 filety z tresky
  • 1 cuketa
  • 1/4 hlávkové kapusty
  • 1 stroužek česneku
  • koriandr (podle chuti)
  • sůl
  • balzamikový ocet
  • olivový olej
  • sezamová semínka
  • pepř
  • oregano
  • 1/2 svazku hroznů

POSTUP

  • Filety opečte se špetkou soli.
  • Odstraňte kosti a kůži.
  • Dejte stranou.
  • Kapustu a cuketu nakrájejte na tenké plátky a podle chuti přidejte k tresce spolu s  česnekem a koriandrem.
  • Připravte si zálivku z balzamika, olivového oleje, sezamových semínek, pepře a oregana.
  • Tresku a zeleninu dochuťte zálivkou a podle potřeba dosolte.
  • Před podáváním přidejte nakrájené hrozny.
  • Dobrou chuť!
Salát z ryby, zeleniny a ovoce servírovaný na talíři s vedle položeným příborem.
www.yummly.com

Treska pečená se zeleninou v alobalu

Zdravá a chutná dobrota z ryby a zeleniny! Co víc si přát? Připravte si ji kdykoli se vám zachce s naším jednoduchým receptem.

INGREDIENCE

  • 4 tresky (každá o hmotnosti asi 140 g)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 malá brokolice
  • 4 mrkve
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 150 g žampionů
  • 1 hrst plocholisté petrželky
  • 1 citron
  • 50 ml suchého bílého vína

POSTUP

  • Rybu opláchněte a osušte papírovou utěrkou.
  • Z obou stran dochuťte solí a pepřem.
  • Brokolici omyjte a rozdělte na růžičky.
  • Mrkev oloupejte a nakrájejte na tyčinky.
  • Jarní cibulku opláchněte, oloupejme a podélně rozpůlte.
  • Žampiony omyjte a nakrájejte na čtvrtky.
  • Petrželku opláchněte, osušte a nasekejte listy.
  • Citron opláchněte v horké vodě, osušte a oloupejte škrabkou na zeleninu.
  • Citronovou kůru nakrájejte na tenké proužky a poté polovinu citronu odšťavněte.
  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Na pracovní plochu rozložte 4 velké kusy alobalu a na ně naaranžujte zeleninu.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Na zeleninu položte rybu, posypte citronovou kůrou, pokapejte bílým vínem a citronovou šťávou a posypte petrželkou.
  • Alobal uzavřete kolem ryb a zeleniny, položte na plech a pečte asi 35 minut.
  • Ihned podávejte.
Ryba se zeleninou v alobalu.
www.eatsmarter.com

Filety z tresky s česnekovým máslem

Treska v lahodné omáčce z česneku a másla je neuvěřitelně snadná na přípravu a navíc si na ní všichni pochutnají. Připravte si ji hned teď!

INGREDIENCE

  • 4 filety z tresky (každý o hmotnosti asi 170 g každý a tloušťce 2,5 cm)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a černý pepř podle chuti
  • 4 lžíce másla, nakrájeného na centimetrové kousky
  • 4 stroužky nasekaného česneku
  • nasekaná petrželka
  • 2 lžíce citronové šťávy k podávání

POSTUP

  • Tresku osušte papírovou utěrkou a dobře osolte a opepřete.
  • Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě.
  • Snižte teplotu na střední a vložte filety do pánve kůží dolů.
  • Jemně zatlačte na každý filet stěrkou po dobu 5 sekund, abyste zajistili dobrý kontakt s pánví.
  • Filety smažte, dokud není spodní strana zlatavě hnědá, asi 4 minuty.
  • Tresku otočte a přidejte máslo.
  • Smažte další 3-4 minuty a podlévejte máslem (máslo zhnědne).
  • Když je ryba plně propečená a dosáhne vnitřní teploty 62°C, vyjměte ji z pánve a dejte stranou.
  • K máslu v pánvi přidejte česnek a vařte asi 30 sekund.
  • Přidejte nasekanou petrželku a citronovou šťávu.
  • Ochutnejte a podle potřeby dosolte.
  • Tresku podávejte zalitou bylinkovo-česnekovým máslem.
Treska v omáčce z česneku a másla servírovaná s rýží a plátkem citronu.
www.errenskitchen.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Smažená treska v kari těstíčku

Lehce křupavá treska ochucená kari, kurkurou, zázvorem a česnekem je příjemně pikantní a je to skvělý způsob, jak si jednoduše připravit rybu k večeři. Navíc celý proces trvá pouhých 30 minut!

INGREDIENCE

  • 400 g filetů z tresky, nakrájených na kousky velikosti sousta
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 6 plátků zázvoru se slupkou
  • 1 nasekaná jarní cibulka
  • ½ lžičky třtinového cukru
  • 1 lžička kari
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • 1 lžíce rýžového vína Shaoxing
  • ⅓ šálku avokádového oleje na smažení

Na těstíčko:

  • 1 lžíce rýžového vína Shaoxing
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička sušené kurkumy
  • 6 lžic kukuřičného škrobu

POSTUP

  • Rybu nakrájejte na kousky velikosti sousta.
  • Dobře osušte papírovou utěrkou.
  • Do velké mísy přidejte rybu spolu s přísadami na těstíčko.
  • Dobře promíchejte, dokud nebude každý kousek obalený.
  • Připravte si zbytek ingrediencí.
  • Do velké nepřilnavé pánve nebo woku na střední teplotě přidejte ⅓ šálku avokádového oleje.
  • Opatrně přidejte tresku v těstíčku a opékejte z každé strany do zlatova do křupava, asi 7-8 minut.
  • Přemístěte rybu na chladicí rošt.
  • Zbylý olej vylijte a do naolejované pánve nastavené na střední teplotu přidejte česnek, zázvor, jarní cibulku, třtinový cukr, sůl, pepř a kari.
  • Promíchejte a smažte 20 sekund.
  • Přidejte rybu zpět do pánve a přilijte rýžové víno.
  • Vše smíchejte dohromady.
  • Okamžitě podávejte a užívejte!
Smažená ryba na talíři.
www.christieathome.com

Pokud jste milovníci kari koření, pak si nenechte ujít i naše recepty na kari s cizrnou 5x jinak aneb skvělé tipy na rychlý oběd či večeři!

Jak si vybrat v obchodě tu nejlepší tresku?

  • Při nákupu čerstvé tresky hledejte filety s pevnou dužinou, která je průsvitná až světle růžová. Neměla by být cítit.
  • Čerstvé ryby nejsou vždy lepší, protože mohou být uloženy v ledové mořské vodě několik dní poté, co byly uloveny. Pro vnitrozemské oblasti mohou být zmrazené ryby čerstvější možností, protože ryby jsou na lodi bleskově zmraženy.
  • Při nákupu mražených filetů z tresky se vyhněte balením se známkami ledových krystalků či spálenin z mrazu. To může znamenat, že ryba byla v mrazáku dlouhou dobu nebo byla rozmražena a znovu zmražena.
  • Zmrazené ryby se snadno rozmrazují v lednici. Jednoduše vložte filety do sáčku nebo vzduchotěsné nádoby a dejte je přes noc do lednice.
  • Nebo pro rychlé rozmrazení rybu vložte do sáčku na zip (odstraňte ze sáčku co nejvíce vzduchu) a umístěte jej na 30 minut do velké mísy se studenou vodou.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X