Tisk článku

Zapékané cukety

Před zhruba dvěmi až třemi desítkami let byly u nás cukety novinkou, což se sice zdá dostatečně dlouho, ale oproti jiným zeleninám je to doba velmi krátká. Získaly si však velkou popularitu nejen mezi zahrádkáři, ale u celé veřejnosti. S jejich oblibou rostl i počet receptů, jak nejlépe nebo jak ještě lze cukety využít. Takže se cukety smaží, vaří i nakládají. Většina jejich předností je pak zahrnuta i v zapékaných pokrmech.

Zapékané cukety

Přednosti cukety

Cuketa obsahuje poměrně málo vitamínu C, takže tepelná úprava, kdy se vitamín C ztrácí, nehraje rozhodující roli. Jeho potřebné množství dodáme v obloze z čerstvé zeleniny nebo salátu. Ani dalšími vitamíny na rozdíl od jiných zelenin cuketa neoplývá. Co je u cukety důležité, je její skladba minerálních látek. Zvlášť pozoruhodný je obsah draslíku, který příznivě působí při vylučování nadbytečné vody z organismu a současně s tím i při vyplavování různých nežádoucích látek z těla. Protože má sama vysoký obsah vody, její kalorická hodnota je velmi nízká. Je proto vhodná i v dietní kuchyni, kde ji můžeme využít při snižování váhy, pro přípravu jídel diabetikům i ostatním osobám, které mají doporučenu šetřící dietní stravu.

Zapékaná a pečená cuketa

Z cuket připravovaných jako zapékané nebo pečené je možné připravit velmi pestré pokrmy, záleží na tom, jaké další suroviny pro přípravu jídel zvolíme. Cukety můžeme zpracovávat v jakékoliv velikosti, z větších a starších cuket oloupeme slupku, u menších a mladších ji můžeme ponechat. Semena odstraňujeme také jen u starších cuket, kde by nám v pokrmu už vadily. Pak cuketu krájíme na plátky, kostky nebo ji nastrouháme na hrubé nudličky. Kromě zapékání různě krájených cuket můžeme i péci cuketu plněnou nádivkou. Nakonec nemusíme zůstávat jen u jídel, která představují hlavní chod k obědu nebo večeři, ale různě strouhaná nebo krájená cuketa může být i součástí různých sladkých moučníků.

Zapékaná cuketa

Cuketu můžeme zapékat s další zeleninou, s masem, uzeninou, sýry, vejci nebo houbami. Nakrájenou nebo nastrouhanou cuketu smícháme s jinými surovinami, zalijeme zapékací omáčkou a zapečeme. Jako zapékací zálivku nebo omáčku můžeme zvolit bešamel, šlehačku, zakysanou smetanu nebo jogurt a tyto zálivky obohatit rozšlehanými vejci. Kypřejší cuketový nákyp připravíme tak, že do směsi na zapékání zapracujeme potřebný počet žloutků a sníh z bílků. Nákypy také trochu zahušťujeme strouhankou nebo krupicí. Cuketovou směs můžeme také zapékat s brambory, těstovinami nebo rýží a pak už nemusíme připravovat přílohu, podáváme je pouze se zeleninovým salátem.

Pečená plněná cuketa

Cukety různé velikosti plníme nádivkou tak, že je rozřízneme po délce. Doporučuje se je několik minut povařit ve vodě, jsou pak měkčí. Nádivku z plátků šunky nebo sýra můžeme jen navršit nahoru, jinak dužninu částečně vydlabeme a plníme do vzniklého prohlubně. Vydlabanou dužinu zapracujeme do nádivky. Nádivka může být masová z drobně krájeného nebo mletého masa předem alespoň částečně tepelně upraveného, z krájené uzeniny, dušených hub, sýrů a vajec. Cuketu jen osolíme, ale nádivku dobře okořeníme. Plněnou cuketu vkládáme do pekáčku, přidáme trochu tuku a pečeme, až je cuketa měkká a nádivka dobře zapečená.

Pečené cuketové moučníky

S cuketou do moučníků nakládáme podobně jako s jablky. Přidáváme ji většinou jen do jednoduchých a rychle pečených moučníků, můžeme ji dát i do třené bábovky. Cuketa není vhodná na přidání do kynutých těst, v tomto případě ji můžeme případně využít jenom jako náplň. Pokud tuk nahradíme jogurtem a snížíme podíl cukru, tak získáme moučník méně kalorický, tudíž téměř dietní. Cuketu předem oloupeme, do moučníku raději odstraníme semena a nastrouháme ji na hrubé nudličky nebo nakrájíme na kostičky. Přidáme k základnímu těstu, můžeme doplnit ořechy, rozinkami, kokosem a obarvit kakaem. Upečený moučník s cuketou je kyprý a vláčný. Po vychladnutí jej jenom pocukrujeme nebo polijeme libovolnou polevou.
 





Příspěvky ke článku: Zapékané cukety

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...