Zapékané kysané zelí s masem i bez masa

I když už kysané zelí není v české kuchyni na stole několikrát týdně, tak je stále ještě jednou z jejích důležitých a charakteristických složek. A nemusí to být pouze dušená příloha k masu s knedlíky nebo brambory. Kromě uplatnění v zeleninových salátech nebo náplních ve slaném pečivu, jej můžeme připravovat i jako zapékané s dalšími surovinami.

Kysané zelí obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek – bakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály jako draslík, hořčík, fluor a enzymy. Kysané zelí rovněž podporuje tvorbu krve a hormonů. Umožňuje bojovat proti únavě, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu. Dále aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.

1. Zapékané kysané zelí s brambory a uzeným masem

INGREDIENCE :

  • 2 ks cibule
  • 300 g uzené krkovice
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 lžíce oleje
  • 500 g brambor
  • 3 ks vajec
  • 500 ml mléka
  • 100 g nastrouhaného sýra gouda
  • sůl, pepř
  • 1/2 lžičky mletého kmínu

POSTUP :

  1. Oloupanou cibuli a uzené maso nakrájíme na kostky na kostky.
  2. Dáme na pánev s olejem a orestujeme do zlatova.
  3. Ze zelí vymačkáme šťávu, brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.
  4. Zelí a brambory dáme do mísy, osolíme, opepříme a promícháme.
  5. Polovinu směsi dáme do vymazaného pekáčku, na brambory se zelím rozložíme orestovanou cibuli s uzeným masem a přikryjeme zbytkem brambor se zelím.
  6. Vejce dobře rozšleháme s mlékem, přidáme kmín,  špetku soli a promícháme.
  7. Mlékem zalijeme maso se zelím a posypeme nastrouhaným sýrem.
  8. Dáme do trouby a pečeme 45 minut při 180°C.

Zapékané kyselé zelí s brambory a uzeným masem

zdroj : recepty.blesk.cz

3. Zapékané kološvárské kysané zelí

Kološvárské zelí může kombinací mletého masa a rýže působit poněkud podezřele a zběsile, ale chuťově je to super lahůdka.

INGREDIENCE :

  • 1 kg kysaného zelí
  • 1 hrníček (2,5dcl) rýže
  • 500g mletého vepřového masa
  • 2 středně velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • Sůl a pepř
  • menší klobáska
  • 50g domácí slaniny
  • 400 g zakysané smetany
  • 1 lžička sádla
  • 100 g bílého jogurtu
  • 2,5 dcl vývaru
  • 1 lžička protlaku

POSTUP :

  1. Podusíme rýži ve vodě, nemusí být zcela uvařená, protože se ještě bude dopékat v troubě, necháme ji vychladnout.
  2. V hrnci podusíme kyselé zelí.
  3. Slaninu nakrájíme na kostičky orestujeme na pánvi, s cibulí, mletým masem a pokrájenou klobáskou.
  4. K směsi přidáme utřený česnek, sůl, pepř, kmín a protlak, zalijeme vývarem, malou chvíli podusíme.
  5. Hotovou směs promícháme s rýží.
  6. Připravíme zapékací mísu, vymažeme sádlem a začneme vrstvením jednotlivých přísad.
  7. Klademe první vrstvu zelí, poté maso s rýží, zalijeme bílým jogurtem, poté přikryjeme vrstvou zelí.
  8. Nakonec celé zakryjeme zakysanou smetanou.
  9. Zapékací mísu přikryjeme alobalem, pečeme ve vyhřáté troubě na 180 – 200 °C 10 minut zakryté, poté odkryjeme a dopečeme 20 minut odkryté.

Tip : Můžeme servírovat s kvalitním suchým bílým vínem 12% – Rulandské šedé.

Zapékané kološvárské kysané zelí

zdroj : gurman.rimava.sk

4. Zapékané kysané zelí se slaninou a zakysanou smetanou

INGREDIENCE :

  • plátky kvalitní anglické slaniny, nakrájené na tenké proužky
  • 2 lžičky  olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 500g kysané zelí
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 250ml zakysané smetany
  • 250g strouhaného sýru Mozzarella

POSTUP :

  1. Předehřejeme troubu na 190°C.
  2. Zelí vložíme do hrnce a vaříme asi 10 minut.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky, přidáme do hrnce s olivovým olejem, mírně orestujeme a přidáme slaninu nakrájenou na proužky.
  4. Poloměkké zelí scedíme a smícháme s opečenou cibulkou a slaninou.
  5. Vymažeme si zapékací mísu.
  6. K vychladlé směsi přidáme zakysanou smetanu a promícháme.
  7. Vložíme do zapékací mísy.
  8. Posypeme strouhanou mozzarellou.
  9. Zapékáme v troubě asi 30 minut.

Zapékané kysané zelí se slaninou a zakysanou smetanou

zdroj : allroadsleadtothe.kitchen

5. Zapékané kysané zelí s houbami

INGREDIENCE :

  • 1 kilo čerstvých hub
  • 1/2 šálku teplé vody
  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 500g kysaného zelí
  • 1/3 šálku vody
  • 2 lžíce mouky
  • sůl a pepř na dochucení

POSTUP :

  1. Zelí pokrájíme a podusíme asi 15 minut.
  2. Nakrájíme cibuli na kostičky, houby očistíme a pokrájíme na plátky
  3. Rozehřejeme olej, přidáme cibuli a restujeme, přidáme pokrájené houby.
  4. Scedíme zelí, promícháme s cibulkou a houbami.
  5. Osolíme a opepříme.
  6. Dáme do vymazaného pekáčku a zapékáme asi 10 až 15 minut.

Zapékané kysané zelí s houbami

zdroj : www.cdkitchen.com

6. Alsaské zelí

INGREDIENCE :

  • 1 lžíce sádla
  • 300 g uzeného bůčku
  • 1 cibule, nakrájená nahrubo
  • 1,5 kg kysaného zelí, scezeného
  • 3 bobkové listy
  • 2 hřebíčky
  • 2 lžičky jalovce
  • 1 lžička celého pepře
  • 350 ml ryzlinku nebo jiného suchého bílého vína
  • 4 uzené kotlety
  • 8 malých klobásek, třeba bavorských
  • 2 běžné klobásy, mírně paprikové, šikmo párkrát rozkrojené
  • vařené brambory a dijonská hořčice k podávání

POSTUP :

  1. Bůček nakrájíme na větší nudličky nebo malé plátky a opečte na sádle dozlatova.
  2. Na závěr přidáme cibuli a mícháme asi 3 minuty, až zesklovatí.
  3. Vmícháme zelí, koření a víno.
  4. Přivedeme k varu a dvě třetiny rozložíme do pekáčku.
  5. Poklademe kotletami a klobáskami a na to rozložíme zbytek zelí.
  6. Přiklopíme a pečeme v troubě při teplotě 150 °C asi 2,5 hodiny.
  7. Potom odklopíme, vytáhneme klobásky a maso trochu ze zelí a při zvýšené teplotě 200 °C dopečeme dozlatova.
  8. Podáváme s vařenými bramborami a dijonskou hořčicí.

Alsaské zelízdroj : cookaround.com

Kysané zelí můžeme velmi dobře kombinovat s různými surovinami. Výborně se hodí k masu, uzenině, smetaně, bramborám, těstovinám, gnocchům, kroupám.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *