Tisk článku

Zapékané kysané zelí

I když už kysané zelí není v české kuchyni na stole několikrát týdně, tak je stále ještě jednou z jejích důležitých a charakteristických složek. A nemusí to být pouze dušená příloha k masu s knedlíky nebo brambory. Kromě uplatnění v zeleninových salátech nebo náplních ve slaném pečivu, jej můžeme připravovat i jako zapékané s dalšími surovinami.

Zapékané kysané zelí

Kysané zelí a příprava na zapékání

Kysané zelí z vlastních zásob nebo koupené podle potřeby překrájíme na kratší kousky a rovněž podle potřeby necháme okapat lák. Zelí můžeme zapékat syrové, ale pro některé recepty, kde zapékání probíhá kratší dobu jej předem krátce dusíme. Nemáme-li rádi příliš kyselé zelí, můžeme je propláchnout studenou vodou, ale připravíme se tím o jeho pikantní chuť. Je proto vhodnější kyselost zmírnit dalšími ingrediencemi.

Kysané zelí a recepty na zapékání

Kysané zelí můžeme zapékat s řadou dalších surovin a ty navíc mezi sebou vzájemně kombinovat. K zapékanému zelí můžeme využít i některé přebytky od předcházejících jídel a tím si vytvořit poměrně úsporný recept při dostatečné pestrosti i sytosti jídla. Kysané zelí zapékáme především s těmito surovinami :

  • • masem
  • • uzeninou
  • • smetanou
  • • houbami
  • • brambory
  • • těstovinami
  • • jinými surovinami

Kysané zelí zapékané s masem

Kysané zelí se velmi dobře hodí ke všem tučnějším masům. Takže je zapékáme především s vepřovým masem a s druhy jako je bůček nebo krkovička, využít můžeme i některých částí husy nebo kachny. Velmi dobře se k zelí hodí mleté nebo mělněné maso. Potřebujeme-li omezit množství tuku, pak volíme u vepřového masa libovější části a zapékat můžeme samozřejmě i s kuřecím nebo krůtím masem včetně mletého masa z těsto druhů. K zelí se hodí koření, takže maso v porcích, kostkách nebo mleté kořeníme podle vlastní chuti mletou paprikou, mletým pepřem, špetkou chilli koření nebo některou z kořenících směsí. K zapékanému zelí s masem podáváme vařené brambory nebo chléb.

Kysané zelí zapékané s uzeninou

K zapékání s kysaným zelím se hodí měkká uzenina a může být i s ostřejší chutí. Vybíráme proto z různých salámů, párků a především měkkých klobás. Přidává se i slanina. Kysané zelí můžeme zapékat i s bílou vinnou klobásou a některými výrobky, které patří k typickým zabijačkovým produktům. K zapékanému zelí s uzeninou podáváme velmi často jenom chléb, ale mohou to být i vařené brambory.

Kysané zelí zapékané s houbami

Zapékat můžeme i s houbami. Mohou to být jako čerstvé, tak předem namočené sušené houby nebo houby mražené, vždy by však měly být předem podušené. Pro zapékání se zelím mohou být i připravené na slanině nebo míchané s masem nebo uzeninou a vždy dostatečně okořeněné.

Kysané zelí zapékané se smetanou

Smetanu využíváme především k zalévání zapékaného jídla a to zvláště tehdy, pokud zapékáme současně s brambory. Smetana může být sladká i zakysaná a chceme-li pikantnější jídlo, tak ji před přidáním mícháme s kořením. Pro vytvoření kůrky se přidávají do smetany ještě rozšlehaná vejce.

Kysané zelí zapékané s brambory

Zapékat kysané zelí můžeme s brambory syrovými i vařenými, záleží na receptu. Častější je použití vařených brambor předem uvařených ve slupce. Oloupané a vychladlé brambory pak krájíme na plátky nebo kostky a se zelím je buď mícháme nebo skládáme do vrstev. Přidáme-li maso nebo uzeninu, máme hotové jídlo včetně přílohy.

Kysané zelí zapékané s těstovinami

Podobně jako s brambory můžeme kysané zelí zapékat i s předem uvařenými těstovinami. Volíme spíše menší tvary jako jsou flíčky nebo mušličky, ale vše záleží na naší volbě. Těstoviny a zelí vrstvíme a k tomu přidáváme maso nebo uzeninu a přeléváme smetanou nebo kořeněným vývarem.

Kysané zelí zapékané s jinými surovinami

Kysané zelí můžeme zapékat s různými noky, haluškami, gnocchi, chlupatými knedlíky a to ať již doma připravenými nebo koupenými jako polotovar. Všechny však musí být předem uvařené.
 





Příspěvky ke článku: Zapékané kysané zelí

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky