Tisk článku

Zapékané luštěniny

Luštěniny by do jídelníčku měly být zařazovány mnohem častěji než je dosud zvykem. Pro vysoký obsah rostlinných bílkovin a minerálů doplněných vitamíny především skupiny B a především tolik ceněné vlákniny je lze snadno zařadit mezi zdravou výživu. Proto se z nich vaří polévky nebo různé kaše. Pestřejší jídlo se však dá připravit z luštěnin zapékaných.

Zapékané luštěniny

Luštěniny a příprava

Všechny luštěniny pro zapékání musíme předem uvařit. Zde je relativní hlavní nevýhoda luštěnin, protože jejich vaření trvá poměrně dlouhou dobu. Aby změkl jejich tvrdý obal, je třeba je před vařením namočit na několik hodin do studené vody, což se dělá nejčastěji přes noc. Druhý den se pak podle druhu musí vařit až několik hodin. Ale pokud máme čas jen na dohled nad jejich varem, tak se v podstatě vaří samy nebo jejich vaření urychlíme v tlakovém hrnci. Přitom si zapamatujeme to, že luštěniny vaříme vždy v nadbytku vody, to znamená, že jsou nejen zcela zatopeny, ale voda je musí o několik cm přesahovat. Během varu je nemícháme, nejvýše s hrncem trochu zatřeseme. Také je před vařením nebo během varu nesolíme, to uděláme až při zpracovávání změklých a uvařených luštěnin.

Luštěniny a zapékání

Z měkkých luštěnin scedíme případnou přebytečnou vodu. Tu můžeme využít na některou z polévek. Je víceméně škoda ji vylévat, protože v ní jsou vylouhovány minerální látky a bílkoviny. Luštěniny pak osolíme, případně i okořeníme sypkým nebo tekutým kořením nebo některým dochucujícím přípravkem. Před dalším zpracováním je můžeme umlít nebo rozmixovat dohladka nebo alespoň částečně rozmělnit. To se hodí především u fazolí nebo hrachu. Pak už jen podle receptu nebo podle vlastní fantazie doplníme luštěniny dalšími ingrediencemi. S nimi můžeme luštěniny míchat nebo je ukládat do tukem vymazaného pekáčku či zapékací misky ve vrstvách. Pak vložíme do předehřáté trouby a zapékáme většinou asi půl hodiny.

Luštěniny a ingredience

Výčet možných ingrediencí, které obohatí luštěniny při zapékání je poměrně široký. Jako vždy se při zapékání dají využít i různé kombinace surovin, které máme momentálně k dispozici nebo které potřebujeme včas zpracovat. Ale i tehdy, kdy zrovna nic takového nemáme nebo nepotřebujeme, tak většinou vybíráme následující suroviny :

  • maso: Protože luštěniny jsou už uvařené, tak podobně musíme postupovat i u masa. Hodí se proto maso předem uvařené, upečené či jinak tepelně upravené. Výjimku může tvořit mleté maso, které stačí jen krátce osmahnout na tuku. Maso do zapékaných luštěnin můžeme krájet na tenké plátky, kterými luštěniny proložíme, ale praktičtější je krájet je na kostky nebo nudličky, lépe se pak luštěniny porcují.
  • uzeninu: Uzenina je výhodná proto, že nepotřebuje žádnou tepelnou úpravu. Hodí se jak měkké a jemné salámy, tak pikantnější uzeninové výrobky. Mezi uzeninu zde můžeme počítat i slaninu. Jejího použití se nemusíme u luštěnin příliš obávat, protože luštěniny jsou chudé na tuky.
  • zeleninu: Zelenina je jedna z nejčastěji používaných surovin k zapékání. Neobejdeme se bez cibule nebo česneku, které slouží spíš pro chuť. Jinak můžeme používat všechny druhy zeleniny. Hodí se všechny druhy kořenové zeleniny, květák nebo brokolice, samozřejmě cuketa a velmi vhodné a chuťově vynikající jsou papriky a rajčata. Hodí se však i kapusta nebo zelí včetně zelí kysaného. Podle druhu musíme některou zeleninu předem tepelně upravit nebo ji alespoň najemno nastrouhat. Pro celkovou chuť je vždy lepší použít několik vzájemně ladících druhů. Zeleninu můžeme používat čerstvou, mraženou i zeleninu sterilovanou. Čerstvá zelenina má výhodu čerstvosti, u mražené a sterilované zeleniny se snáze najdou zeleninové směsi.
  • vejce: Vařená vejce krájená na kostičky nebo plátky se dají použít do zapékaných luštěnin. Někdy podle vybraného receptu používáme i vejce syrová.
  • houby: Předem podušené houby nebo houby sterilované v nálevu jsou výborným doplňkem zapékaných luštěnin a příliš nezáleží na tom, jestli máme houby z vlastního sběru nebo zakoupené žampiony či hlívu.
  • ostatní suroviny: Luštěniny můžeme nastavovat a zapékat i s rýží, vločkami nebo vařenými brambory, kterými množství luštěnin nastavíme.
  • zapékací omáčky: Luštěniny většinou nepotřebují zapékací omáčky. Pokud snad je recept vyžaduje, pak nejvhodnější je bešamel. Podobně můžeme použít i smetanu s trochou rozšlehané mouky.

 





Příspěvky ke článku: Zapékané luštěniny

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky