Tisk článku

Zapékané mleté maso

Zapékaná jídla jsou stálou součástí naší kuchyně. Tato jídla mají řadu výhod, protože je lze skládat z řady surovin a pokud se pokrm zapéká s některou základní potravinou, není třeba připravovat samostatnou přílohu. Jednou z masitých součástí může být i mleté maso, které poskytuje řadu možností k různým obměnám zapékaných jídel.

Zapékané mleté maso

Mleté maso k zapékání

Mleté maso k zapékání kupujeme buď již mleté, které bývá namleto v mixu z vepřového a hovězího masa, případně jen z jednoho druhu. Mleté maso si také můžeme umlít doma sami na masovém mlýnku z jednotlivých druhů masa. Výhodu máme v tom, že víme, jaké maso bylo použito. Mleté maso se mele většinou z vepřového bůčku nebo plece, předního hovězího masa a pro chuť je vhodné přidat kousek uzeného masa. Poměr jednotlivých druhů je v domácnosti libovolný, podle toho, jak chceme mít maso tučné. Kromě toho můžeme doma do mletého masa využít různých odkrojků a samozřejmě využít i maso drůbeží nebo rybí. Na zapékané jídlo pro 4 dospělé osoby potřebujeme zhruba 40-50 dkg masa.

Příprava mletého masa

Maso především dokořeníme podle vlastní chuti. Do zapékaných jídel je můžeme kořenit trochu víc, zvláště tehdy, pokud další suroviny nejsou chuťově příliš výrazné. Nepřidáváme housku ani další přísady k nastavení masa, tuto roli plní další suroviny použité k zapékání. U některých receptů se maso předem trochu opéká. Z upraveného masa pak připravujeme například :

  • mleté maso s brambory
  • mleté maso s těstovinami
  • mleté maso s rýží
  • mleté maso s luštěninami
  • mleté maso se zeleninou
  • mleté maso s houbami

Mleté maso s brambory

Brambory můžeme použít syrové i vařené, nakrájené na plátky nebo nahrubo nastrouhané. Zapékat s masem lze i bramborovou kaši. K masu a bramborám se hodí řada druhů zeleniny, kterou také podle roční doby využíváme. Do vymazaného pekáčku vrstvíme brambory, maso a zeleninu. Zaléváme bešamelovou omáčkou, smetanou sladkou i kysanou, případně speciálně připravenou zapékací omáčkou.

Mleté maso s těstovinami

Těstoviny musí být předem uvařené. Hodí se špagety, flíčky, široké nudle, případně jiné tvary, které se dobře vrství. Z těchto důvodů se v poslední době hojně využívají lasagne. Protože těstoviny jsou již uvařené a nepotřebují delší přípravu, tak se mleté maso většinou předem opéká, případně i trochu podusí. Všechna jídla z mletého masa a těstovin lze doplnit zeleninou. Jako zapékací omáčka se používá smetana, bešamel a k těstovinám se dobře hodící omáčky z rajčat, rajského protlaku nebo kečupu. Těstoviny s mletým masem můžeme připravit i jako nákyp, který je kypřejší. Těstoviny promícháme s opečeným mletým masem a přidáme žloutky a sníh z bílků. Pak už nepoužíváme zapékací omáčku, většinou jen posypeme na povrchu sýrem.

Mleté maso s rýží

Rýže se používá předem uvařená. Do vymazaného pekáčku nebo zapékací misky ji vrstvíme spolu s mletým masem, případně můžeme i promíchat. I do rýže se hodí různé druhy zeleniny. Zapékanou rýži s mletým masem můžeme připravovat i tak, že vše připravíme předem pouze do poloměkka, smícháme a zalijeme masovým nebo zeleninovým vývarem tak, aby vše bylo ponořeno. Pak dusíme zvolna v troubě, až se tekutina vsákne a vše změkne.

Mleté maso s luštěninami

Ačkoliv se zapékání luštěnin nevyužívá tak často, dají se i z nich uvařit pestrá a chutná jídla. Některý z receptů se může hodit, pokud chceme uvařit luštěniny najednou a pro použití je rozdělit. Zapékat můžeme fazole, které jsou nejvhodnější, ale překvapivě dobrá jsou tato jídla i z prolisovaného hrachu nebo čočky.

Mleté maso se zeleninou

Pro zapékání mletého masa se zeleninou se hodí téměř všechny druhy zeleniny a samozřejmě nejlepší je směs. Kromě cibule to může být například také pórek, hrášek, brokolice či květák, zelené fazolky, papriky, rajčata, strouhaná kořenová zelenina nebo pro zrychlení přípravy můžeme použít směs mražené zeleniny. Mleté maso se velmi často zapéká s povařenou nebo dušenou kapustou a hlávkovým nebo kysaným zelím a různé možnosti se nabízejí také s cuketou, dýní nebo patisony.

Mleté maso s houbami

Máme-li přebytek hub nebo jen pouze chuť na maso s houbami, lze použít i předem podušené houby. Množství hub upravíme podle možností. Menší množství hub s masem smícháme, větší množství můžeme vrstvit. Obě suroviny vhodně kořeníme.
 





Příspěvky ke článku: Zapékané mleté maso

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...