Tisk článku

Zapékané těstoviny

Zapékání těstovin není žádná novinka, recepty na zapékané flíčky se šunkou nebo uzeným masem najdeme i ve velmi starých kuchařkách. Dospělí si je jistě velmi dobře pamatují i ze školních jídelen nebo se s nimi dosud setkávají při stravování v zaměstnaneckých jídelnách. Doma připravené zapečené těstoviny mají tu výhodu, že se dají různě obměňovat a přitom se nejedná o jídlo příliš pracné.

Zapékané těstoviny

 Těstoviny k zapékání

Zatímco dříve se zapékaly těstoviny doma připravené a krájené na široké nudle nebo čtverečky, dnes většinou použijeme nudle průmyslově vyráběné, které jsou k dostání v mnoha variantách tvarů, složení i příchutí. Takže si opravdu můžeme vybrat a přitom vynechat zdlouhavé válení, prosoušení a krájení domácích nudlí. Zřejmě z tradice se nejčastěji používají široké nudle nebo fleky, ale velmi dobře se zapékají i obyčejné špagety. K dispozici jsou i těstoviny ve tvaru drobných či větších mušliček a podobných tvarů. Specifické jsou těstovinové plátky - lasagne.

Těstoviny před zapečením

Těstoviny před zapečením musíme uvařit. Postupujeme podle návodu, protože těstoviny se dnes vyrábějí z různých poměrů základních surovin a vyžadují proto odlišné přístupy. Neměnnou zásadou však zůstává, že je vkládáme do dostatečného množství osolené vroucí vody a vaříme ne do úplného provaření, ale spíše jen do poloměkka. Po uvaření je scedíme a propláchneme studenou vodou, tak máme těstoviny připravené k další úpravě.

Těstoviny zapečené s ingrediencemi

Těstoviny můžeme zapékat téměř s čímkoliv, použitých surovin může být i více druhů a navíc je můžeme mezi sebou kombinovat. Těstoviny s dalšími surovinami mícháme nebo je s nimi vrstvíme do tukem vymazaného pekáčku nebo zapékací misky. Tuk můžeme ještě posypat trochou jemné strouhanky nebo hrubé mouky, těstoviny se tak nepřichytnou ke dnu. Hlavní suroviny do zapékaných surovin jsou například :

  • maso: Mohou to být přebytky vařeného nebo pečeného masa a to všech druhů, dále pak vařené uzené maso nebo mleté maso předem orestované na tuku. Vařené nebo pečené maso krájíme na drobné kousky.
  • uzenina: Lze použít různé druhy měkkých salámů včetně párků nebo klobás.
  • rybí výrobky: Hodí se krabí tyčinky nebo polotovary z mořských plodů.
  • zelenina: Jen velmi málo zeleniny se do těstovin nehodí. Musíme však počítat s tím, že některé druhy je třeba předem tepelně upravit. Tyto druhy podle potřeby povaříme nebo podusíme či krátce orestujeme na tuku. Používat můžeme zeleninu čerstvou, mraženou i vhodnou zeleninu sterilovanou.
  • houby: Předem podušené houby všech jedlých druhů jsou vděčným doplňkem zapékaných těstovin. Houby mohou být čerstvé, mražené nebo sterilované.
  • sýry: Nejrůznější druhy sýrů obohatí zapečené těstoviny svou nutriční hodnotou i chutí.
  • koření: Kořeníme podle chuti. Samozřejmě dosolíme, z ostatního koření použijeme například pepř nebo špetku chilli koření, oregano, apod.. Vhodné jsou kořenící směsi jako je provensálské koření.
  • zelené natě nebo bylinky: Přidáváme podle možností a chuti.

Těstoviny a omáčky k zapékání

Navrstvené těstoviny připravené ve vhodné nádobě vkládáme do předehřáté trouby. Zapékáme je asi 15 minut při 200°C a pak přelijeme některou ze zapékacích ingrediencí. Nejčastěji to bývají vejce rozšlehaní v troše mléka. Místo nich však lze použít některou z omáček vhodných k zapékání. Připravujeme je jako bešamelovou omáčku z másla, hladké mouky a mléka nebo smetany a dochucujeme podle potřeby. Těstoviny místo omáčky můžeme jen pokapat kečupem nebo hustě posypat strouhaným sýrem. Nemáme-li dostatek času a přitom plánujeme použít omáčku, vybereme si některou ze zapékacích omáček, které se v různých variantách nabízejí v obchodech.

Těstoviny a přílohy

Zapékané těstoviny mají tu výhodu, že k nim není třeba připravovat žádnou přílohu ve formě brambor, rýže nebo knedlíků. Měli bychom si to vynahradit oblohou ze syrové nebo sterilované zeleniny nebo zeleninovým salátem.
 





Příspěvky ke článku: Zapékané těstoviny

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • koktejl
    skvelé a hlavne zdravé nápoje si rada pripravujem z Caro nápoja, ktorý je skvelý do rôznych...
  • nápoj
    skvelé zdravé nápoje si rád pripravujem s pomocou nápoja Caro, z ktorého sa dajú pripraviť skvelé...
  • recept
    skvelý recept, ktorý ja som doplnila o skvelý zdravý nápoj Caro
  • nic moc
    Hovadina je treba pridat stuzovadla
  • Bezkofeinova varianta
    Hmm, co takhle misto kavy zkusit kavovinu? Napr. Caro - neobsahuje kofein, takze by si pochutnaly...