Tisk článku

Zavářka do polévky

Do polévek, které nebyly zahuštěny jíškou nebo moukou přidáváme nejrůznější zavářky, ať už to jsou obilninové zavářky, oblíbené knedlíčky, domácí těstoviny, různé noky, kapání, svítky a další. Použitými surovinami zvýšíme výživnost a sytivost polévek. Tyto zavářky jsou vhodné především do masových vývarů buď čistých nebo doplněných zeleninou. Rozlišujeme je podle použitých surovin nebo podle druhu úpravy. Do polévky je přidáváme tehdy, kdy je polévka v plném varu a vaříme několik minut podle potřeby.

Zavářka do polévky

Obilninová zavářka do polévky

Mezi obilninové zavářky patří krupice, kroupy nebo krupky, rýže a ovesné vločky, méně časté jsou jáhly. Většinou je předem neupravujeme, ale krupici můžeme předem osmažit na másle, má pak lepší chuť. Rýži a jáhly předem spaříme nebo alespoň propláchneme, jáhly dvakrát. Krupici, krupky a vločky vaříme asi 10 minut, rýži a jáhly přibližně 30 minut. Velké kroupy vyžadují asi 2 hodiny vaření, pokud je máme v oblibě, pak je lepší si je uvařit předem, uložit do mrazničky a přidávat potřebné množství.

Knedlíčky do polévky

Mezi knedlíčky dosud kralují játrové knedlíčky připravené z mletých jater, vajíčka, soli, mletého pepře, prolisovaného česneku a zahuštěné strouhankou. Ale knedlíčky můžeme připravit z mnoha dalších surovin. Velmi známé, jednoduché a přitom výživné jsou knedlíčky z osmaženého droždí, ze sekané kapusty nebo drobně nasekaných hub. Játrové knedlíčky můžeme nahradit knedlíčky z játrové paštiky, vařeného či uzeného masa nebo z mletého masa. Knedlíčky můžeme připravit i z vařených rozmělněných brambor, sýra, krupice, strouhanky a dalších surovin. Vždy dbáme na to, aby byly přiměřeně ochucené. Při zavařování se osvědčuje zavařit jeden a vyzkoušet, zda se nerozváří. Pak můžeme ještě těsto upravit. Jestliže se nám přes veškerou opatrnost knedlíčky rozvaří, tak je můžeme vydávat za jiný druh zavářky, například za játrovou rýži, protože chuť polévky se nijak nezhorší.

Domácí těstoviny do polévky

Mezi domácí těstoviny vhodné do polévky patří nudle nebo malé flíčky a strouhání. Jejich příprava vyžaduje práci, čas a k tomu i mezičas, kdy těsto před krájením musíme někde rozložit a nechat je proschnout. Jestliže to není překážkou, pak na přípravu nudlí a flíčků použijeme hrubou nebo polohrubou mouku, vejce a trochu vody v osvědčeném poměru 1 vejce na 3 lžíce mouky a 1 lžíci vody. Do mouky zamícháme vejce a vodu, vypracujeme tuhé těsto a necháme je odpočinout. Naše babičky je přikrývaly nahřátým kastrolem nebo alespoň nahřátou utěrkou. Pak je rozválíme na placku, necháme proschnout, mezitím obracíme. Proschlé, ale nepřeschlé těsto nakrájíme na pruhy široké asi 4 cm, naskládáme na sebe a můžeme krájet tak tenké nudle jak dovedeme, případně krájíme ještě užší proužky, které překrájíme na flíčky. Na strouhání by mělo být těsto opravdu tuhé, nevyvalujeme je, ale proschlou část vždy nastrouháme na slzičkovém struhadle a necháváme proschnout na vále. Poměrně rychlá a vtipná náhrada domácích těstovin jsou tak zvané štipky, které mají možná někde i jiný název. Z připravené hroudy těsta se uštipují do polévky malé kousky a nechají se asi 5 minut povařit.

Noky a nočky do polévky

Noky a menší nočky jsou velmi rychle připravenou zavářkou a svou strukturou se přibližují knedlíčkům. Základ většinou tvoří rozšlehaná vejce, zahuštěná hrubou moukou nebo krupicí, osolená a okořeněná podle chuti. Dobré koření je špetka muškátového květu, ale můžeme postupovat zcela podle své chuti a přidat třeba zázvor, majoránku nebo kořenící směs. Do noků se dobře přidávají sekané zelené natě a nejrůznější bylinky. Jemnějších noků docílíme přidáním trochy tuku a to másla, které předem utřeme s vejci nebo lžíce oleje. Do noků můžeme přidávat i strouhaný sýr, sekanou šunku nebo nadrobno nasekanou vařenou zeleninu z polévky. Podobně můžeme využít i uvařené maso z polévky. Z připraveného těsta pak lžičkou vykrajujeme noky a vkládáme je do vařící polévky. Malé nočky protlačujeme přes cedník s většími otvory nebo obrácené struhadlo. Vaříme 5-8 minut podle velikosti noků.

Kapání do polévky

Kapání je velmi rychle připravená zavářka z rozšlehaného vejce, trochy vody nebo mléka a mouky. Přidávat můžeme strouhaný sýr a různé bylinky. Suroviny osolíme, případně okořeníme a rozmícháme na hustší těstíčko. Přes vidličku, obrácené slzičkové struhadlo nebo haluškový cedník je lijeme do vroucí polévky, kde se z něj vytvoří drobné nudličky nebo kapky. Vaříme jen asi 3 minuty.

Svítek do polévky

Svítek tepelně upravujeme předem a do polévky ho nezaváříme, ale jen ho v polévce prohřejeme nebo ho podáváme zvlášť. Svítky připravujeme opět z vajec doplněných krupicí, strouhankou nebo krájenými houskami a především různou zeleninou. Pečeme je v troubě na nebo plechu smažíme na pánvi. Po dokončení svítek nakrájíme na kostičky.

Smažené zavářky do polévky

Tyto zavářky smažíme v horkém tuku a k polévce je podáváme zvlášť, aby se nerozmočily. Smažit můžeme různá těstíčka na noky nebo husté kapání a připravit z nich smažený hrášek, malé či větší nočky. Smažené noky se dají připravit i z odpalovaného těsta či bramborového těsta. Smažit můžeme i kuličky z dušené ochucené rýže spojené vajíčkem, kdy využijeme zbylé rýže. Jednou se smažených zavářek jsou omeletové nudle, kdy na pánvi připravíme palačinky, stočíme je a nakrájíme an širší nudle.Mezi smažené zavářky bychom možná mohli počítat i krutonky, tj. osmažené kostičky housek nebo chleba.
 





Příspěvky ke článku: Zavářka do polévky

Vložit nový příspěvek
Domcí kapání a nudle nebo noky jsou nej nej Autor: Estera, vloženo 18.01.2010
OdpovědětDělám si své nudle domácí a nebo domácí kendlíčky do polívečky a ot naši vnoučci milují nejvíce, žeprej je ot uplně jiná polívečka jak z kupovaných nudlí.
Re: Domcí kapání a nudle nebo noky jsou nej nej Autor: Zuzka, vloženo 19.01.2010
OdpovědětJejda domácí nudle to jsm naposledy jedla u své babičky ta je uměla nedá se to srovnat s kupovanýma to vůbec
zásmažka ze sádla a polohrubé mouky Autor: Janča, vloženo 21.01.2010
Odpovědětdělám ji zásadně ze sádla a polohrubé mouky aa teprve pak má tu správnou chuť v omáčkách a polívkách.


Nové příspěvky
  • perník
    perník je naozaj výborný a ja som do cesta pridala ešte aj caro nápoj. perník bol skutočne výborný
  • rohlíčky
    a ak v jogurte alebo kefíre ešte rozmiešate aj caro cereálny nápoj, bude mať cesto ešte lepšiu chuť
  • lívančeky
    do cesta som pridala aj caro cereálny nápoj a cesto malo výbornú chuť
  • bábovka
    do bábovkového cesta bežne pridávam caro nápoj, ktorý rozpustím v mlieku. cesto je naozaj výborné.
  • rezy
    kakao zvyknem zmiešať ešte s caro cereálnym nápojom, ten dodá naozaj famóznu chuť