Ty nejlepší recepty na zavařování

 Míváte i v zimě chuť na třešně?

Nehledejte v lese 12 měsíčků a raději se poohlédněte po receptech na zavařování, dokud je čas. Těch nejlepších 7 receptů na zavařování máte před sebou!

Zavařování

Pro správnou konzistenci všech marmelád a džemů potřebujeme vhodný želírovací cukr, pro zavařování zeleniny dobrý nálev.

Želírovací cukry pro marmelády a džemy

Želírovací cukr 1:1: obsahuje ovocný pektin a kyselinu citrónovou, je zcela bez konzervačních látek. Trvanlivost tohoto cukru je cca 24 měsíců. Používáme 1 kg ovoce na 1 kg tohoto cukru.

Želírovací cukr 2:1: obsahuje též pektin, kyselinu citrónovou a také konzervační látky. Trvanlivost cca 24 měsíců. Použijeme 1 kg ovoce na ½ kg cukru.

Želírovací cukr 3:1: obsahuje totéž jako cukry předchozí a navíc je přidán přípravek proti pěnění. Trvanlivost cukru cca 24 měsíců. Použijeme 1,5 kg ovoce na 0,5 kg cukru.

Zavařování třešní a zavařování meruněk

Zavařit si můžeme:

  • dřem
  • marmeládu

V džemu najdeme kousky ovoce nebo dokonce celé plody, jeho konzistence je řidší a tudíž není vhodný například pro plnění cukroví, které se bude teprve péct.

Naopak marmeláda je tužší, neobsahuje žádné plody, poněvadž jsou všechny pečlivě propasírovány, a v teple se nerozteče.

Pro zajímavější a pikantnější chuť můžeme ovoce spolu kombinovat. K třešním jde výborně například rybíz, k meruňkám citron.

K přípravě obou zavařenin potřebujeme:

  • ovoce
  • cukr
  • želírovací cukr

Při zavařování musíme hlavně míchat, míchat, míchat!

 

Třešňová marmeláda

INGREDIENCE

  • 1,5 kg vypeckovaných, na drobno nakrájených třešní
  • 1 pomeranč nebo půl hrnku rybízu
  • 500 ml vody
  • 1,5 kg želírovacího cukru
  • (2 lžíce pomerančového likéru)

 

POSTUP

  1. Třešně a nastrouhanou kůru pomeranče vložíme do hrnce. Zalijeme asi půl litrem vody a deset minut provaříme, dokud třešně úplně nezměknou.
  2. Přidáme cukr, mícháme, až se rozpustí, a ještě pět minut povaříme za stálého míchání na mírném plameni.
  3. Do hotové marmelády přidáme likér, promícháme a plníme do sklenic.
  4. Zavíčkujeme a postavíme na 15 minut dnem vzhůru.

Z třešní vyříme výbornou marmeládu.

Meruňkový džem

INGREDIENCE

  • 1 kg meruněk
  • 1 citron
  • 1 kg želírovacího cukru

POSTUP

  1. Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na osminky. Dáme do hrnce a přidáme cukr. Pokryjeme vodou a vše za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí, přivedeme k varu.
  2. Pak teplotu ztlumíme, aby nám džem příliš nebublal a nepěnil a vaříme cca 2-3 minuty. Případnou pěnu můžeme lžící odebírat stranou na talířek.
  3. Džem nalijeme do dobře vymytých a suchých skleniček spolu s plátkem citronu a dobře uzavřeme. Skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme je tak 15 minut.
  4. Uložíme na temném, suchém místě.

 

Meruňkový džem je výborný k snídani.

Zavařování okurek 

INGREDIENCE

  •  8 okurek nakládaček
  • 6 koleček mrkve
  •  pár zrnek pepře
  • lžička soli
  • 2 lžíce cukru
  • 100 ml octa
  • Deko
  • 8 stroužků česneku

POSTUP

  1. Okurky omyjeme a zbavíme stopek. Nakládáme velké pokrájené na řezy nebo malé okurky. Přidáváme česnek a kolečka mrkve.
  2. Zalijeme pak sklenice zálivkou z cukru, soli, octa a vody, kterou jsme si připravili ve vedlejším hrnci. Do ní dáme cukr, sůl, ocet a vodu.
  3. Sklenice zavíčkujeme. Zavařujeme je na teplotu 85 stupňů zhruba 20 minut.

Okurky zavařujeme s mrkví, česnekem a třeba i cibulí.

 

Zavařování hub

INGREDIENCE

  • 1kg hub
  • 60 g cukru
  • 1 lžíce soli
  • 3/4 l vody
  • 1/3 l octa
  • bobkový list
  • hořčičné semeno
  • kuličky nového koření a pepře, chilli paprička apod.

 

POSTUP:

  1. Houby pečlivě očistíme, ale nemyjeme. Drobné houby ponecháme vcelku, větší můžeme nakrájet na kostičky nebo silnější plátky.
  2. Nejprve je předvaříme 5 minut v osolené vodě (20g soli na 1 litr vody)
    Do připravených sklenic dáme bobkový list, několik kuliček pepře a nového koření a hořčičné semeno.
  3. Připravíme si sladkokyselý nálev: cukr se solí smícháme s 850 ml vody a 300 ml octa, přivedeme ho k varu a ihned odstavíme.
  4. Houby vložíme do sklenic, zalijeme vychladlým nálevem, uzavřeme a sterilujeme 25-30 minut při teplotě vody 100 °C
    Houby necháme 4 týdny uležet v chladnu a temnu.

 Houby zavařujeme s kořením dle chuti, např hřčičným semínkem

Konzervované houby můžete použít třeba v tomto receptu na pečené houby s cuketou.


Zavařování rajčat

INGREDIENCE

  • 1 kg rajčat
  • 1 lžíce soli
  • voda

 

POSTUP

  1. Rajčata omyjeme a zbavíme stopek. Menší plody zavařujeme vcelku. Několikrát je propíchneme jehlou, aby při vaření nepraskly.
  2. Povaříme je v osolené vodě jen asi 4 minuty a vložíme do sklesnic.
  3. Posolíme a dolijeme vroucí vodou po okraj.
  4. Sklenice zavíčkujte a sterilizujte 20 minut při 80 stupních Celsia.
I rajčata lze zavařit na zimu.
foto zdroj: google.com

Zavařená rajčata užijeme například v tomto receptu na úpravu telecího masa.

Tip na závěr: pokud se vám i přes veškerou snahu „podaří“ zavařované ovoce zespoda připálit, dál nemícháme, abychom neroznesli chuť připáleniny po celém hrnci, a opatrně nabereme nepoškozenou ovocnou hmotu a přendáme do čistého hrnce. Takto zbytek hrnce můžeme dál zavařovat.

Zavařeno? Pochlubte se přátelům na facebooku. Je to snadné, stačí zmáčknout modré tlačítko pod textem!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *