Tisk článku

Zeleninové přílohy pro chuť i pro hubnutí

Zeleninová příloha rozhodně není v české kuchyni neznámá. Přesvědčí nás o tom klasické vepřo-knedlo, které by bez různě upraveného zelí prostě nebylo ono. I další jídla potvrzují, že to s podáváním zeleniny není u nás až tak špatné. Běžný je dušený špenát, dušená kapusta, mrkev nebo hrášek. Možnosti a způsob úpravy je však možné ještě rozšířit o některé další zeleniny, které doplní běžné přílohy nebo je zcela nahradí.

Zeleninové přílohy pro chuť i pro hubnutí

Zeleninová příloha pro chuť

Zeleninová příloha není v tomto případě zeleninový salát, ale teplá příloha ze zeleniny, podávaná k různě upravenému masu a to v poměrně větším množství. Využít na ni je možné řadu jednotlivých druhů zelenin nebo jejich směsí. Kromě již zmíněného zelí a jiných zelenin si můžeme zeleninovou přílohu připravit například z brokolice, cibule, cukety nebo květáku. Přílohu podle druhu zeleniny ochutíme tak, aby byla podle potřeby jemná nebo naopak pikantní. Používáme k tomu především cibuli, česnek, kořenící bylinky a koření podle vlastní chuti.

Zeleninová příloha pro hubnutí

Kromě zpestření jídelníčku, přísunu vitamínů, vlákniny a hlavně minerálních látek můžeme vhodně upravenou zeleninovou přílohu podávat buď již zcela bez brambor či jiné přílohy nebo jen s jejich velmi malým množstvím. Tím se samozřejmě značně sníží kalorická hodnota jídla a dalšího snížení dosáhneme tím, že ji připravujeme bez tuku a současně se vyhýbáme i zahušťování moukou. Pokud je to nezbytně nutné, tak zahustíme strouhaným bramborem. V případě strohé redukční diety může vhodně upravená zeleninová příloha posloužit jako samostatné teplé jídlo.

Teplé zeleninové přílohy

Brokolicová příloha

Očištěnou brokolici je třeba předem povařit v osolené vodě nebo ještě lépe na páře téměř doměkka. Pak ji můžeme podávat rozebranou na růžičky a přelitou studenou jogurtovou omáčkou nebo jiným z chuťově vhodných dresinků. Chutná je i posypaná sýrem. Můžeme ji také nadrobno posekat nebo ručním mixérem rozmixovat a smíchat se zakysanou smetanou. Dokořeníme podle chuti solí, případně dalším kořením. Takto upravenou brokolici podáváme k pečenému nebo dušenému masu, pro dietu je vhodnější kuřecí nebo rybí maso.

Cibulová příloha

Cibule je zelenina, kterou je možné používat téměř vždy a všude, proto nemůže chybět ani v teplých zeleninových přílohách. Základní příprava je jednoduchá, protože oloupanou cibuli je nutné vždy podusit doměkka. Další přísady a dochucení se pak řídí receptem. Z cibule se může připravit cibulové zelí, cibulová kaše s brambory a velmi dobrá je kombinace cibule s jablky. Kromě samostatné úpravy je cibule nepostradatelná v zeleninových směsích. Cibulová příloha se hodí k tučnějším masům nebo k uzenému masu, ale může být podávána i k jiným druhům.

Cuketová příloha

Z oloupané a podušené cukety dochucené cibulí nebo česnekem je vhodná příloha téměř ke všem druhům masových jídel. Kromě cibule k ní můžeme přidávat i jinou zeleninu, například trochu jemně strouhané mrkve pro lepší barvu, trochu strouhaného celeru pro chuť, jablka pro navinulou chuť, rajčata nebo papriky a další druhy zeleniny, které zrovna máme. Cuketu při přípravě krájíme na kostky nebo nudličky a podobně upravíme i další zeleninu. Cuketa se dobře mixuje, takže ji můžeme podávat i jako kaši a přitom třeba sypat sýrem nebo jen zelenými natěmi.

Květáková příloha

Květák podáváme vždy vařený a rozebraný na menší nebo větší růžičky. Jeho sypání osmaženou strouhankou je již trochu zastaralý způsob, ale samozřejmě je možné jej použít. Místo strouhanky jej však spíše posypeme některým pikantnějším sýrem nebo jej polijeme některou z rychlých omáček. Ty mohou být teplé nebo studené a oba druhy omáček snadno připravíme bez dlouhého vaření z kečupu, hořčice, smetany a koření, případně si hotovou omáčku koupíme. Příloha z květáku se hodí k pečenému kuřecímu nebo rybímu masu, k minutkám a k pečeným nebo dušeným jídlům z vepřového masa.
 





Příspěvky ke článku: Zeleninové přílohy pro chuť i pro hubnutí

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky