Co je/jsou Zelí bílé

Zelí je v podstatě odrůda brukve, která tvoří pevnou hlávku, v případě bílého zelí v barvě světle zelené s bílými košťály. Doporučuje se především pro její obsah vitamínu C, B, provitamínu A a minerálních látek. Šťáva ze syrového i kysaného zelí má příznivé účinky svými antibioticky působícími látkami. Zelí je jedna z nejrozšířenějších zelenin, používaná především jako dušená zeleninová příloha k masitým i dalším jídlům a na její přípravu je řada receptů odvozených většinou od krajové tradice. Kromě toho se může přidávat do polévek, zapéká se s masem, těstovinami nebo další zeleninou. Samostatně se připravují plněné listy. Syrové zelí je velmi vhodným základem pro přípravu různých salátů. Zelí se tradičně konzervuje mléčným kvašením, kdy konečným produktem je kysané zelí. Stejně často se i steriluje se sladkokyselým nálevem samostatně nebo jako součást salátů a čalamád spolu s další zeleninou.