Tisk

Zelí bílé

Zelí je v podstatě odrůda brukve, která tvoří pevnou hlávku, v případě bílého zelí v barvě světle zelené s bílými košťály. Doporučuje se především pro její obsah vitamínu C, B, provitamínu A a minerálních látek. Šťáva ze syrového i kysaného zelí má příznivé účinky svými antibioticky působícími látkami. Zelí je jedna z nejrozšířenějších zelenin, používaná především jako dušená zeleninová příloha k masitým i dalším jídlům a na její přípravu je řada receptů odvozených většinou od krajové tradice. Kromě toho se může přidávat do polévek, zapéká se s masem, těstovinami nebo další zeleninou. Samostatně se připravují plněné listy. Syrové zelí je velmi vhodným základem pro přípravu různých salátů. Zelí se tradičně konzervuje mléčným kvašením, kdy konečným produktem je kysané zelí. Stejně často se i steriluje se sladkokyselým nálevem samostatně nebo jako součást salátů a čalamád spolu s další zeleninou. 


Další pojmy slovníku:

  • Hejk

    Hejk je mořská dravá ryba, které se také říká mořská štika, protože se živí drobnějšími rybkami. Její správný název je štikozubec obecný, ale je...

  • Máslo

    Máslo se kdysi stloukalo v zemědělských domácnostech ze sbírané smetany v máselnicích, které dnes spolu s formami na kostky másla můžeme vidět už...

  • Agar

    Želatinový přípravek získávaný z mořských řas. Je součástí želatin prodávaných pod různými obchodními názvy v práškové nebo jiné formě. Tyto...

  • Vepřová kýta

    Vepřová kýta je část masa ze zadní nohy. Jedná se o méně tučnou svalovinu bez kostí. Má trochu delší vlákna, takže se krájí při porcování vždy přes...

  • Cikorka

    Je pražený drcený kořen čekanky, a kdysi byla používána jako náhražka kávy. Na rozdíl od kávy však cikorka neobsahuje kofein, a tudíž je vhodná...

Recepty s "Zelí bílé":

  • Zapečené mleté maso s houbami

    Z másla, mouky, vývaru nebo mléka uvaříme za stálého míchání bešamelovou omáčku, kterou dochutíme citronovou šťávou a solí. Brambory uvařené ve...

  • Zapékané brambory s masem

    Brambory uvaříme ve slupce do měkka,oloupeme a nakrájíme na kousky( na plátky ).Česnek a cibuli nakrájíme najemno,osmažíme na oleji,přidáme maso a...

  • Barevný salát ze zelí

    Očištěné a omyté zelí nakrájíme na jemné nudličky a spaříme vařící vodou. Zelí scedíme a vymačkáme. Měkký sýr rozšleháme se smetanou tak, aby...

  • Plněné zelné listy s vejci a sýrem

    Zelné listy spaříme ve vroucí vodě, vyjmeme a necháme okapat. Silnější žebra naplocho seřízneme. Tavený sýr nakrájíme na plátky, přidáme nadrobno...

  • Okurková čal. se zelím a paprikami

    Zeleninu nakrájíme, vložíme do velké mísy, přelijeme horkým nálevem a občas promícháme. Po vychladnutí vše napěchujeme i s nálevem do sklenic....



Nové příspěvky