Tisk

Zelí bílé

Zelí je v podstatě odrůda brukve, která tvoří pevnou hlávku, v případě bílého zelí v barvě světle zelené s bílými košťály. Doporučuje se především pro její obsah vitamínu C, B, provitamínu A a minerálních látek. Šťáva ze syrového i kysaného zelí má příznivé účinky svými antibioticky působícími látkami. Zelí je jedna z nejrozšířenějších zelenin, používaná především jako dušená zeleninová příloha k masitým i dalším jídlům a na její přípravu je řada receptů odvozených většinou od krajové tradice. Kromě toho se může přidávat do polévek, zapéká se s masem, těstovinami nebo další zeleninou. Samostatně se připravují plněné listy. Syrové zelí je velmi vhodným základem pro přípravu různých salátů. Zelí se tradičně konzervuje mléčným kvašením, kdy konečným produktem je kysané zelí. Stejně často se i steriluje se sladkokyselým nálevem samostatně nebo jako součást salátů a čalamád spolu s další zeleninou. 


Další pojmy slovníku:

  • Čorba

    Polévka čorba se většinou označuje jako srbská, ale podobná polévka pod stejným názvem se vaří i třeba v Bulharsku. Jedná se o masovou polévku z...

  • Mrkev

    Mrkev je rostlina pocházející z jižní Asie, kde dnes ještě rostou její nešlechtěné druhy, ale ty můžeme objevit i u nás. Předpokládá se, že se ve...

  • Brzlík

    Brzlík je žláza, kterou mají pouze mladá zvířata, v dospělosti pak u nich zaniká. Z tohoto důvodu se u nás méně, v zahraničí pak častěji, používá...

  • Blanšírování

    Jedná se o proces spaření potravin ve vroucí vodě. Někdy se provádí proto, aby se uvolnila jejich chuť nebo zachovala barva, ale většinou proto,...

  • Fazole

    Fazole patří mezi luštěniny, protože k jídlu slouží jejich semena vyloupaná neboli vyluštěná z lusků. Jsou důležitou a výživnou potravinou, protože...

Recepty s "Zelí bílé":

  • Asijské kuře s banánem

    Kuřecí maso nakrájíme na delší nudličky. Rozpálíme olej a zpěníme v něm med se sójovou omáčkou. Vložíme nakrájené kuřecí maso, osolíme, opepříme,...

  • Barevný salát ze zelí

    Očištěné a omyté zelí nakrájíme na jemné nudličky a spaříme vařící vodou. Zelí scedíme a vymačkáme. Měkký sýr rozšleháme se smetanou tak, aby...

  • Ostrá zelňačka

    Zeleninu a maso pokrájíme, okořeníme a vaříme doměkka. Do hotové polévky přidáme sterilované fazole a 2 (i více) stroužky utřeného česneku. Můžeme...

  • Okurková čal. se zelím a paprikami

    Zeleninu nakrájíme, vložíme do velké mísy, přelijeme horkým nálevem a občas promícháme. Po vychladnutí vše napěchujeme i s nálevem do sklenic....

  • Zapečené mleté maso s houbami

    Z másla, mouky, vývaru nebo mléka uvaříme za stálého míchání bešamelovou omáčku, kterou dochutíme citronovou šťávou a solí. Brambory uvařené ve...



Nové příspěvky