Tisk

Zelí červené

Červené zelí je odrůda zelí, která vytváří středně velkou kulovitou hlávku červenofialové barvy. Připravuje se obdobným způsobem jako zelí bílé. Při vaření teplem zmodrá, proto se mu také v některých krajích říká modré zelí. Jeho červenofialová barva se obnoví po styku s octem, kterým se zelí dochucuje. Červené zelí je vhodné buď zcela syrové nebo krátce spařené na přípravu zelných salátů. Červené zelí lze také při konzervaci nechat mléčně zkvasit, ale většinou se červené zelí používá při sterilaci do různých salátů připravených ze samotného zelí nebo ze směsi zelenin. 


Další pojmy slovníku:

  • Sladká mletá paprika

    Mletá paprika je hojně používané práškové koření jasně červené barvy a palčivé chuti, kterou ovlivňuje svým množstvím alkaloid kapsicin v paprice...

  • Parmazán

    Sýr, kterému se běžně říká parmazán se správně nazývá parmigiano reggiano a je nejušlechtilejší ze sýrů se zrnitou strukturou. Parmazán je sýr...

  • Kadeřávek

    Kadeřávek je blízce příbuzný s kapustou a zelím a pěstuje se ve formách s kadeřavými nebo s hladkými listy. Pochází pravděpodobně ze Středozemí,...

  • Sýr cottage

    Název sýra cottage pochází z angličtiny, kde se tak nazývá domácí tvarohový sýr. Tvarohovým sýrem sýr cottage také je a vyrábí se v řadě různých...

  • Badyán

    Koření ve tvaru malých hvězdiček jsou sušené plody asijského stromu podobného magnolii. Mají červenohnědou až hnědou barvu a ostrou kořennou vůni....

Recepty s "Zelí červené":

  • Pizza s červeným zelím

    Listové těsto rozválíme na plát (buď 2 kulaté nebo velikosti plechu) a přendáme na suchý plech. Na těsto rozprostřeme okapané zelí a nastrouhanou...

  • Kuře plněné červeným zelím

    Červené zelí nakrájíme nadrobno, podlijeme vodou, osolíme, přidáme 3 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření a 1 bobkový list a dusíme doměkka....

  • Barevný salát ze zelí

    Očištěné a omyté zelí nakrájíme na jemné nudličky a spaříme vařící vodou. Zelí scedíme a vymačkáme. Měkký sýr rozšleháme se smetanou tak, aby...

  • Krůtí roláda s červeným zelím

    Krůtí prsa rozkrojíme na velký plát, naklepeme, potřeme hořčicí, opepříme, osolíme. Na malé kostičky nakrájenou slaninu vyškvaříme na pánvi s...

  • Fazolková polévka florentská

    V hrnci zahřejeme olej, přidáme očištěnou, drobně nakrájenou zeleninu s kořením a podusíme. Pak přidáme rajčatový protlak zředěný trochou vývaru,...



Nové příspěvky