Tisk

Zelí červené

Červené zelí je odrůda zelí, která vytváří středně velkou kulovitou hlávku červenofialové barvy. Připravuje se obdobným způsobem jako zelí bílé. Při vaření teplem zmodrá, proto se mu také v některých krajích říká modré zelí. Jeho červenofialová barva se obnoví po styku s octem, kterým se zelí dochucuje. Červené zelí je vhodné buď zcela syrové nebo krátce spařené na přípravu zelných salátů. Červené zelí lze také při konzervaci nechat mléčně zkvasit, ale většinou se červené zelí používá při sterilaci do různých salátů připravených ze samotného zelí nebo ze směsi zelenin. 


Další pojmy slovníku:

  • Pohanka

    Pohanka byla kdysi poměrně pěstovanou rostlinou. Nejedná se o pravou obilovinu, i když se jako taková označuje i používá. V poslední době se hodně...

  • Bobkový list

    Jsou to kožovité listy vavřínu, teplomilného stálezeleného stromku, který roste po celé středozemní oblasti, i když původně pochází z Asie. Používá...

  • Pudink

    Pudink je sladký rosolovitý dezert uvařený většinou z mléka a škrobové moučky. Právě škrobová moučka způsobí po vychladnutí ztuhnutí do rosolovité...

  • Kroupy a krupky

    Kroupy a krupky jsou obilninové výrobky získávané z loupaných ječmenných zrn. Kroupy jsou o něco větší než krupky, ale jejich použití je prakticky...

  • Okurka salátová

     Okurka je teplomilná plodová zelenina pocházející z Indie a je příbuzná s tykvemi. Šlechtěním již bylo odstraněno hořknutí plodů pěstovaných...

Recepty s "Zelí červené":

  • Dušené červené zelí s jablky

    Zelí jemně nakrájíme. Do pekáčku dáme sádlo, cukr, pepř, sůl, vodu a ocet. Uvedeme do varu, přidáme zelí, zamícháme, povaříme a přiklopíme. Vložíme...

  • Pizza s červeným zelím

    Listové těsto rozválíme na plát (buď 2 kulaté nebo velikosti plechu) a přendáme na suchý plech. Na těsto rozprostřeme okapané zelí a nastrouhanou...

  • Kuře plněné červeným zelím

    Červené zelí nakrájíme nadrobno, podlijeme vodou, osolíme, přidáme 3 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření a 1 bobkový list a dusíme doměkka....

  • Pečené kuře na červeném zelí s medem

    Kuře naporcujeme (můžeme také použít 4 čtvrtky), opláchneme a osolíme. Do pekáčku dáme zelí i s nálevem a trošičku ( cca 1,5 dl) podlijeme vodou....

  • Fazolková polévka florentská

    V hrnci zahřejeme olej, přidáme očištěnou, drobně nakrájenou zeleninu s kořením a podusíme. Pak přidáme rajčatový protlak zředěný trochou vývaru,...



Nové příspěvky