Aby se kynuté těsto povedlo

Kynuté těsto spojuje tak nečekané pokrmy jako koláče a langoše – a naopak odděluje zkušené pekaře od letmých návštěvníků kuchyně.

Že si na kynuté netroufáte? S těmito 5 snadnými recepty zdoláte tuto pomyslnou kulinářskou osmitisícovku i vy!

 

Příprava surovin

Pozornost je třeba věnovat těmto faktorům:

  • Stejná (pokojová) teplota všech surovin
  • používání čerstvého droždí.
  • příprava kvásku: stranou v misce i do důlku v mouce
  • solit až při zadělávání, když je droždí zapracované do mouky (sůl totiž ničí kvasinky v droždí)
  • prosévání mouky (nadlehčí se)

Zadělávání kynutého těsta

Do prosáté mouky se přidává vykynutý kvásek, rozpuštěný tuk a vlažná tekutina. Cukr se dává jen do sladkých moučníkových těst, slaná těsta se naopak dosolí, případně i okoření. Znovu máme na paměti, že sůl nemá přijít do přímého styku s droždím.

Tuk musí být jen vlahý, nikdy ne horký, a totéž platí pro tekutinu, protože horkou tekutinou by se spařilo droždí a těsto by nekynulo.

Tekutinu lijeme vždy do mouky, nikdy ne naopak a těsto zaděláváme od řidšího k hustšímu, takže je praktické si trochu mouky nechat stranou na potřebné přidání během propracovávání těsta.

Do kynutého těsta se propracováváním vhání vzduch, který umožňuje kvasinkám z droždí se množit a tím kypřit těsto. Proto zpracování nepodceňujeme, ale k ulehčení využijeme vhodných přístrojů.

V první řadě je to domácí pekárna, která zpracuje těsto i na buchty nebo jiné pečivo, potom také domácí hnětače u robotů nebo hnětače ruční. I ruční elektrický hnětač dokáže vypracovat těsto ze 60-70 dkg mouky. U těchto přístrojů používáme zatočené hnětací háky, nikdy ne šlehací metly.

Kynutí těsta

Dobře vypracované kynuté těsto se nechává kynout na teplém místě asi hodinu.

Chceme-li mít těsto kypřejší a pórovitější, tak je zhruba po půlhodině znovu propracujeme vařečkou, uvolní se tak vytvořený kysličník uhličitý a kvasinky získají nový kyslík.

Teplota ke kynutí stačí běžná pokojová, tedy 20-22°C, při vyšší teplotě kyne těsto zbytečně rychle. Chceme-li kynutí zpomalit, tak je naopak necháváme kynout za chladnějších podmínek. Těsto vykyne i přes noc v chladničce, což je vhodný způsob pro ranní pečení pečiva.

Správně vykynuté těsto má zhruba dvojnásobný objem než před kynutím, je hladké a pružné. Nedostatečně vykynuté těsto se jednoduše nechá dokynout.

Překynuté těsto se pozná podle toho, že jeví známky řídnutí a při pohybu mísou klesá dolů. Napravit se to dá tím způsobem, že těsto propracujeme a necháme znovu dokynout.

Pečení a vaření kynutého těsta

Z vykynutého těsta na vále vypracujeme žádané tvary, podle potřeby je i naplníme a urovnáme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech.

Mezi jednotlivými kusy udržujeme přiměřené mezery, protože dalším kynutím a při pečení těsto ještě nabude. Pouze v případě, že chceme, aby kynulo jen do výšky, tak je klademe těsně vedle sebe.

Na plechu necháme ještě alespoň 10-15 minut dokynout. Sladké pečivo těsně před pečením potřeme rozpuštěným tukem nebo mírně oslazeným mlékem, aby se na něm vytvořila kůrčička. Slané pečivo potíráme osolenou vodou, mlékem nebo rozšlehaným vejcem.

Plech vkládáme do předehřáté trouby a pečeme většinou při 200-220 °C. 

Z kynutého těsta se vaří také různé knedlíky a to sladké i slané, a ty se vždy vkládají do dostatečného množství osolené vody, která je v plném varu. 

Kynuté těsto na koláč

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 1  droždí
  • 3 žloutky + 1 vejce na potření
  • 100 ml mléka
  • 250 g másla
  • tvarohovo-pudinkový krém na náplň
  • rozinky

Na drobenku:

  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g másla
  • 100 g polohrubé mouky

POSTUP

  1. Mouku dáme do mísy, přidáme cukr a droždí.
  2. Žloutky, mléko a změklé máslo vpracujeme do těsta.
  3. Necháme 15 minut stát. Těsto zhoustne a bude se s ním krásně pracovat
  4. Těsto vyválíme na velmi tenounský plát a vykrajujeme z něj kolečka o průměru asi 5cm.
  5. Prsty do každého uděláme prohlubeň a naplníme krémem. Doprostřed dáme 3 rozinky.
  6. Potřeme je rozšlehaným vejcem.
  7. Posypeme drobenkou.
  8. Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C.

Recept na kynuté těsto na koláče

foto zdroj: google.com

Kynuté těsto na pizzu

INGREDIENCE

  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 0,5 kg hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • 2,5 dl studené vody

POSTUP

  1. Ingredience propracujeme na vláčné těsto a necháme 40 minut kynout. Při přípravě kvásku si dáme pozor, aby se sůl nedostala ke droždí.
  2. Vyválíme 2 tenké pizzy a vyvýšíme okraje.
  3. Po obložení pečeme dozlatova v předehřáté troubě při 220º C.
Recept na kynuté těsto na pizzu
foto zdroj: google.com

Kynuté těsto na buchty

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml vlažného mléka
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 1 droždí
  • máslo na potření
  • špetka soli

POSTUP

  1. Mouku, cukr a špetku soli promícháme.
  2. Ve středu uděláme důlek, přidáme kvasnice s trochou mléka a rozmícháme na kašičku.
  3. Zakryjeme a necháme stát.
  4. Přidáme zbylé mléko, rozpuštěné máslo a vejce.
  5. Řádně vyhněteme.
  6. Necháme kynout asi hodinu a půl.
  7. Vykynuté těsto rozválíme na obdélníkový plát silný asi 1 cm.
  8. Rádýlkem  vykrojíme 20 čtverců a do středu každého přidáme náplň.
  9. Pak každý čtverec vytáhneme za rohy a spojíme ve středu. Prsty utěsníme veškeré sváry a dlaní vytvarujeme do tvaru buchty.
  10. Vytvarované buchty skládáme vedle sebe do máslem vymazaného pekáče.
  11. Necháme kynout ještě 20 minut. Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  12. Připravné buchty dáme péct do rozehřáté trouby. Pečeme asi 30 minut.
  13. Podáváme jemně pomoučené moučkovým cukrem.
Recept na kynuté těsto na buchty
foto zdroj: pinterest.com

Buchty můžeme upéct i tvarohové s ovocem, nebo si zavzpomínat na školku s buchtičkami se šodo!

Těsto na langoše kynuté

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 1 droždí
  • 250 ml mléka
  • špetka soli

POSTUP

  1. Na trochu mouky dáme lžičku cukru a droždí. Přidáme 100 ml mléka. Necháme stranou, dokud se nezačnou dělat bubliny.
  2. Přidáme zbylé mléko i mouku, osolíme a vypracujeme hladké těsto.
  3. Těsto by se mělo odlepovat od vařečky. Pak ho poprašíme moukou a necháme přibližně 1/2 hod stát.
  4. Potom vytvarujeme bochánky a necháme dalších 15 minut stát na pomoučeném vále.
  5. Nakonec vytahujeme do placek a ty zprudka smažíme po obou stranách ve vyšší vrstvě oleje.

Recept na těst na langoše kynuté

foto zdroj: google.comLangoše obvykle potíráme kečupem a česnekem a sypeme strouhaným eidamem.

Kynuté těsto s olejem

INGREDIENCE

  • 1 droždí
  • 3 vejce
  • 60 g cukru + lžička na kvásek
  • 250 ml mléka
  • 2 dcl oleje
  • špetka soli
  • 0,5 kg hladké mouky

POSTUP

  1. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny.
  2. Přidáme olej.
  3. Na kvásek smícháme mléko s kvasnicemi a cukrem.
  4. Do mísy si dáme mouku a sůl, doprostřed do důlku dáme kvásek. Uhněteme.
  5. Přidáme vyšlehané žloutky s cukrem a olejem.
  6. Vše vypracujeme v hladké těsto a dáme kynout.
  7. Po vykynutí použijeme na koláče nebo buchty.
Recept na kynuté těsto s olejem
foto zdroj: pinterest.com

 

Tip na závěr:

Používáme-li suché droždí, můžeme ho skladovat doma déle než čerstvé, které rychle okorá. Je ho však potřeba o polovinu větší množství, jinak nám těsto nevykyne!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *