Snadné recepty s kynutým těstem na jednom místě! Jaký vyzkoušíte jako první?

Kynuté těsto spojuje tak nečekané pokrmy jako koláče a langoše – a naopak odděluje zkušené pekaře od letmých návštěvníků kuchyně.

Že si na kynuté netroufáte?

S těmito 5 snadnými recepty zdoláte tuto pomyslnou kulinářskou osmitisícovku i vy!

Kynuté těsto na koláč

Bez práce nejsou koláče a bez vykynutého těsta nikdy nebudete mít koláče, jako od babičky.

Co budeme potřebovat

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 1  droždí
  • 3 žloutky + 1 vejce na potření
  • 100 ml mléka
  • 250 g másla
  • tvarohovo-pudinkový krém na náplň
  • rozinky

Na drobenku

  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g másla
  • 100 g polohrubé mouky

Postup

  1. Mouku dáme do mísy, přidáme cukr a droždí.
  2. Žloutky, mléko a změklé máslo vpracujeme do těsta.
  3. Necháme 15 minut stát. Těsto zhoustne a bude se s ním krásně pracovat
  4. Těsto vyválíme na velmi tenounký plát a vykrajujeme z něj kolečka o průměru asi 5 cm.
  5. Prsty do každého uděláme prohlubeň a naplníme krémem. Doprostřed dáme 3 rozinky.
  6. Potřeme je rozšlehaným vejcem.
  7. Posypeme drobenkou.
  8. Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C.
Pekáč s nakynutou sladkou buchtou s borůvkami.
Zdroj lovelylittlekitchen.com

Kynuté těsto na buchty

Je to stará dobrá česká klasika, která prostě chutná. Buchty z kynutého těsta a naplněné povidly nebo tvarohem, jsou prostě jasnou volbou, když si chcete pochutnat na něčem tradičním.

Co budeme potřebovat

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml vlažného mléka
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 1 droždí
  • máslo na potření
  • špetka soli

Postup

  1. Mouku, cukr a špetku soli promícháme.
  2. Ve středu uděláme důlek, přidáme kvasnice s trochou mléka a rozmícháme na kašičku.
  3. Zakryjeme a necháme stát.
  4. Přidáme zbylé mléko, rozpuštěné máslo a vejce.
  5. Řádně vyhněteme.
  6. Necháme kynout asi hodinu a půl.
  7. Vykynuté těsto rozválíme na obdélníkový plát silný asi 1 cm.
  8. Rádýlkem  vykrojíme 20 čtverců a do středu každého přidáme náplň.
  9. Pak každý čtverec vytáhneme za rohy a spojíme ve středu. Prsty utěsníme veškeré sváry a dlaní vytvarujeme do tvaru buchty.
  10. Vytvarované buchty skládáme vedle sebe do máslem vymazaného pekáče.
  11. Necháme kynout ještě 20 minut. Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  12. Připravené buchty dáme péct do rozehřáté trouby. Pečeme asi 30 minut.
  13. Podáváme jemně pomoučené moučkovým cukrem.

Buchty můžeme upéct i tvarohové s ovocem, nebo si zavzpomínat na školku s buchtičkami se šodó!

Cukrem posypané kynuté buchty s ořechovou náplní.
Zdroj: ourbeautifulprague.com

Skořicoví šneci z kynutého těsta

Toto je ten nejlepší recept na kynuté skořicové rolky. Zakousněte se do nadýchaného těsta plného skořice s jemnou a krémovou polevou.

Co budeme potřebovat

  • 250 ml teplého mléka
  • 100 g krystalového cukru (+ lžíce navíc)
  • Lžíce sušeného droždí
  • 2 velká vejce
  • 90 g rozpuštěného másla
  • Lžička vanilkového extraktu
  • 560 g hladké mouky
  • Lžička mořské soli
  • Lžička mleté skořice

Na náplň

  • 220 g třtinového cukru
  • 2 ½ lžíce mleté skořice
  • 90 g změklého másla

Na polevu

  • 225 g smetanového sýra
  • 60 g změklého másla
  • 240 g moučkového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • Špetka soli

Postup

  • Na těsto si v mikrovlnné troubě ohřejeme mléko.
  • Do mísy přidáme mléko, poté přidáme lžíci cukru a lžíci droždí.
  • Zamícháme a necháme pět minut odležet.
  • Do mísy přidáme zbytek cukru, máslo, vejce a vanilku.
  • Směs začneme hníst, tak aby nám vzniklo lepivé těsto.
  • Přidáme mouku, sůl a skořici a pokračujeme v hnětení.
  • Těsto hněteme, dokud nevznikne velká koule.
  • Těsto přeneseme na pomoučněnou plochu a rukama znovu promneme, dokud nebude hladké a pružné.
  • Vymažeme si velkou mísu máslem a těsto vložíme dovnitř.
  • Mísu přikryjeme utěrkou a dáme jí na teplé místo, aby mohlo těsto vykynout.
  • Těsto necháme kynout asi 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  • Mezitím si připravíme náplň do skořicových rolek.
  • V malé misce smícháme máslo, hnědý cukr a skořici, dokud nebude směs jednotná.
  • Vykynuté těsto si na pomoučené pracovní ploše vyválíme.
  • Pomocí stěrky pomažeme celé těsto náplní.
  • Těsto poté pevně srolujeme a nakrájí na 12 stejných šneků.
  • Zapékací mísu nebo plech s okrajem vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem.
  • Skořicové rolky do mísy vyskládáme, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat, aby rolky nakynuly.
  • Mezitím předehřejeme troubu na 180 stupňů a šneky do ní vložíme.
  • Šneky pečeme 18-20 minut dozlatova.
  • Zatímco se skořicoví šneci pečou, vyšleháme smetanový sýr, máslo, moučkový cukr, vanilkový extrakt a sůl.
  • Jakmile skořicové šneky vyjmeme z trouby, ještě teplé je potřeme sýrovou polevou.
Sladcí šneci z těsta potřené pomazánkou z cukru a másla.
Zdroj: simplyhappenings.com

Kynuté těsto na pizzu

Udělejte si pizzu z kynutého těsta a pochutnejte si, jako v pravé italské restauraci!

Co budeme potřebovat

  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 0,5 kg hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • 2,5 dl studené vody

Postup

  1. Ingredience propracujeme na vláčné těsto a necháme 40 minut kynout. Při přípravě kvásku si dáme pozor, aby se sůl nedostala ke droždí.
  2. Vyválíme 2 tenké pizzy a vyvýšíme okraje.
  3. Po obložení pečeme dozlatova v předehřáté troubě při 220º C.
Nadýchané těsto na pizzu se salámem.
Zdroj: mandyjackson.com

Těsto na langoše kynuté

Žádné slavnosti se neobejdou bez vůně česneku a čerstvě usmažených langošů! Teď máte možnost si recept na langoše z kynutého těsta udělat i vy sami doma.

Co budeme potřebovat

  • 500 g hladké mouky
  • 1 droždí
  • 250 ml mléka
  • špetka soli

Postup

  1. Na trochu mouky dáme lžičku cukru a droždí. Přidáme 100 ml mléka. Necháme stranou, dokud se nezačnou dělat bubliny.
  2. Přidáme zbylé mléko i mouku, osolíme a vypracujeme hladké těsto.
  3. Těsto by se mělo odlepovat od vařečky. Pak ho poprášíme moukou a necháme přibližně 30 minut odstát.
  4. Potom vytvarujeme bochánky a necháme dalších 15 minut stát na pomoučeném vále.
  5. Nakonec vytahujeme do placek a ty zprudka smažíme po obou stranách ve vyšší vrstvě oleje.

Máte rádi pečení z kynutého těsta? Už jste přemýšleli o pořízení domácí pekárny? Pokud se chcete dozvědět více, přečtěte si velkou recenzi domácích pekáren.

Do křupava vypečené těsto se sýrem a zakysanou smetanou.
Zdroj: happyfoodstube.com

Příprava kynutého těsta

Pozornost je třeba věnovat těmto faktorům:

  • Stejná (pokojová) teplota všech surovin
  • používání čerstvého droždí.
  • příprava kvásku: stranou v misce i do důlku v mouce
  • solit až při zadělávání, když je droždí zapracované do mouky (sůl totiž ničí kvasinky v droždí)
  • prosévání mouky (nadlehčí se)

Zadělávání kynutého těsta

Do prosáté mouky se přidává vykynutý kvásek, rozpuštěný tuk a vlažná tekutina. Cukr se dává jen do sladkých moučníkových těst, slaná těsta se naopak dosolí, případně i okoření. Znovu máme na paměti, že sůl nemá přijít do přímého styku s droždím.

Tuk musí být jen vlahý, nikdy ne horký, a totéž platí pro tekutinu, protože horkou tekutinou by se spařilo droždí a těsto by nekynulo.

Tekutinu lijeme vždy do mouky, nikdy ne naopak a těsto zaděláváme od řidšího k hustšímu, takže je praktické si trochu mouky nechat stranou na potřebné přidání během propracovávání těsta.

Do kynutého těsta se propracováváním vhání vzduch, který umožňuje kvasinkám z droždí se množit a tím kypřit těsto. Proto zpracování nepodceňujeme, ale k ulehčení využijeme vhodných přístrojů.

V první řadě je to domácí pekárna, která zpracuje těsto i na buchty nebo jiné pečivo, potom také domácí hnětače u robotů nebo hnětače ruční. I ruční elektrický hnětač dokáže vypracovat těsto ze 60-70 dkg mouky. U těchto přístrojů používáme zatočené hnětací háky, nikdy ne šlehací metly.

Kynutí těsta

Dobře vypracované kynuté těsto se nechává kynout na teplém místě asi hodinu.

Chceme-li mít těsto kypřejší a pórovitější, tak je zhruba po půlhodině znovu propracujeme vařečkou, uvolní se tak vytvořený kysličník uhličitý a kvasinky získají nový kyslík.

Teplota ke kynutí stačí běžná pokojová, tedy 20-22°C, při vyšší teplotě kyne těsto zbytečně rychle. Chceme-li kynutí zpomalit, tak je naopak necháváme kynout za chladnějších podmínek. Těsto vykyne i přes noc v chladničce, což je vhodný způsob pro ranní pečení pečiva.

Správně vykynuté těsto má zhruba dvojnásobný objem než před kynutím, je hladké a pružné. Nedostatečně vykynuté těsto se jednoduše nechá dokynout.

Překynuté těsto se pozná podle toho, že jeví známky řídnutí a při pohybu mísou klesá dolů. Napravit se to dá tím způsobem, že těsto propracujeme a necháme znovu dokynout.

Pečení a vaření kynutého těsta

Z vykynutého těsta na vále vypracujeme žádané tvary, podle potřeby je i naplníme a urovnáme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech.

Mezi jednotlivými kusy udržujeme přiměřené mezery, protože dalším kynutím a při pečení těsto ještě nabude. Pouze v případě, že chceme, aby kynulo jen do výšky, tak je klademe těsně vedle sebe.

Na plechu necháme ještě alespoň 10-15 minut dokynout. Sladké pečivo těsně před pečením potřeme rozpuštěným tukem nebo mírně oslazeným mlékem, aby se na něm vytvořila kůrčička. Slané pečivo potíráme osolenou vodou, mlékem nebo rozšlehaným vejcem.

Plech vkládáme do předehřáté trouby a pečeme většinou při 200-220 °C. 

Z kynutého těsta se vaří také různé knedlíky a to sladké i slané, a ty se vždy vkládají do dostatečného množství osolené vody, která je v plném varu. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X