Paprika a okurka patří mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější druhy zeleniny.
Víte, že existuje plodina, která v sobě spojuje chuť a vlastnosti obou?
Vyzkoušejte naše recepty z ačokči.
V kuchyni má překvapivě rozmanité využití. Můžete ji konzumovat syrovou, vařenou, dušenou, pečenou nebo ji nakládat do sladkokyselých nálevů.
Plněná ačokča s hovězím masem a olivami
Chutnají vám klasicky plněné paprikové lusky? V tom případě budete nadšeni i z tohoto receptu. V náplni se skvěle snoubí chuť masa, rozinek, rajčat, vajíček a koření.
Ingredience:
- 500 g mletého hovězího masa
- 10 kusů ačokči
- 2 vejce uvařená natvrdo, nakrájená na kousky
- 2 PL nasekané petrželky
- 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 PL rajčatového protlaku
- 1/3 šálku rozinek
- 1/3 šálku černých oliv nakrájených na plátky
- 1/4 šálku rostlinného oleje
- sůl, pepř dle chuti
Omáčka
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1/2 šálku červené cibule, nakrájené nadrobno
- 2 rajčata, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kousky
- 1 šálek hovězího vývaru
- 2 PL rostlinného oleje
- sůl, pepř dle chuti
Postup:
- Na pánvi rozehřejte olej a na něm zesklovaťte cibuli a česnek.
- Když je cibule měkká a průsvitná, přidejte rajčatový protlak.
- Několik minut míchejte a přidejte mleté hovězí maso.
- Vařte přibližně 15 minut a občas promíchejte.
- Pokud směs vypadá suchá, přidejte trochu vody.
- Dochuťte solí a pepřem a pokračujte ve vaření ještě 5 minut.
- Po dokončení přidejte rozinky, černé olivy, vejce uvařená natvrdo a petrželku.
- Vypněte oheň a ponechte v hrnci.
- Omyjte ačokču a odřízněte z jedné strany špičku.
- Pomocí lžíce či nože vyjměte z každé ačokči semínka a žilky.
- Když se vaří mleté maso, připravte si též omáčku. V hrnci rozehřejte olej, přidejte česnek a cibuli a orestujte doměkka.
- Přidejte nakrájená rajčata a vařte, dokud nejsou měkká.
- Přidejte hovězí vývar, sůl a pepř.
- Naplňte ačokču hovězí směsí a každý lusk zaklopte odkrojenou špičkou.
- Ačokču vložte do pánve s omáčkou, přiklopte pokličkou a duste přibližně 20-30 minut na mírném ohni.
- Pokud chcete omáčku zahustit, můžete v této fázi přidat dvě čajové lžičky kukuřičného škrobu rozpuštěného ve vodě a vařit, dokud omáčka nebude mírně hustá a lesklá.
Takto plněnou ačokču podávejte nejlépe s rýží.

Při plnění ačokči můžete nápady na rozmanité nádivky načerpat z receptů na plněné papriky.
Dušená zeleninová směs s paprikovou okurkou
Kombinace ačokči, zelených fazolek, rajčat a koření chutná vždy skvěle. Vyzkoušejte ji prostřednictvím tohoto receptu! Pokud chcete, můžete směs samozřejmě obohatit i o další zeleninu, například brokolici, papriku i mrkev.
Ingredience:
- 100 g zelených fazolek
- 2-3 kusy ačokči
- 2 rajčata
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- chilli paprička
- koriandr
- kurkuma
- olej
- sůl, pepř dle chuti
Postup:
- Veškerou zeleninu omyjte, očistěte a podélně nakrájejte na proužky.
- Na pánvi rozehřejte dvě polévkové lžíce oleje, přidejte česnek a cibuli nakrájenou na plátky a v případě, že máte rádi pikantní pokrmy též několik plátků chilli papričky.
- Když cibule změkne, přidejte kurkumu a koriandr, minutu povařte a pak přidejte rajčata.
- Když rajčata trochu změknou, přidejte i další zeleninu.
- Osolte a duste 5-8 minut bez pokličky.
- Nakonec přidejte nasekaný koriandr a promíchejte.
Tuto lahodnou zeleninovou směs můžete použít jako základ pro mnoho chutných pokrmů, například do leča či pod maso.

Nakládaná ačokča
Zavařujete rádi? Zkuste místo klasických nakladaček zavařit několik skleniček ačokči. Pro nakládání jsou vhodnější menší plody.
Ingredience:
- 500 g ačokči
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 750 ml vody
- 250 ml jablečného octa
- 25 g cukru
- bobkový list
- hřebíček
- nové koření
- sůl
Postup:
- Ačokču očistěte, vyjměte semínka a nakrájejte na proužky.
- Cibuli a česnek rovněž oloupejte a nakrájejte na kolečka či proužky.
- V hrnci smíchejte vodu, ocet, cukru a koření.
- Směs přiveďte k varu.
- Nakrájenou ačokču, cibuli a česnek naskládejte do čistých sklenic.
- Přelijte horkým sladkokyselým nálevem.
- Sklenice uzavřete a vložte je do hrnce s vodou tak, aby voda v hrnci sahala do poloviny sklenic.
- Přiklopte pokličkou a vařte přibližně 20 minut.
Takto zavařenou ačokču skladujte pokud možno v chladu a temnu, stejně jako zavařené okurky.

Zdravý salát s quinoou a paprikookurkou
Jednoduchý a velmi výživný salát, který oceníte jako skvělou přílohu například na zahradní party.
Ingredience:
- 1 šálek quinoy
- 1/2 červené kapie
- 1/2 ačokči
- 1/4 červené cibule
- 1 svazek chřestu
- 2-3 kusy řapíkatého celeru
- 1 šálek listového špenátu
- olivový olej
- šťáva z jedné limetky nebo citronu
- sůl, pepř dle chuti
Postup:
- Quinou uvařte podle návodu.
- Do jiného hrnce dejte vařit chřest vařit do vroucí vody na 5 minut a pak ho přendejte do studené vody, aby se už dále nevařil.
- Nakrájejte celer, ačokču, špenát, papriku, cibuli a chřest.
- Vše dobře promíchejte s vychladnutou quinoou.
- Přidejte olivový olej, citronovou šťávu, pepř a sůl podle chuti.
- Promíchejte a můžete podávat.
Takto připravená mexická okurka s quinoou se výborně hodí jako příloha ke grilovanému masu.

Recepty z ačokči nejsou jediným způsobem, jak do jídelníčku zařadit quinou. Připravte si i další pochoutky z quinoy. Využijete ji nejen do salátů, ale překvapivě také při pečení dezertů.
Objevte podobné tipy
Lečo z ačokči
Věděli jste, že originální varianta neobsahuje na rozdíl od většiny našich receptů vejce ani uzeninu? Vyzkoušejte ryze zeleninovou variantu prostřednictvím tohoto chutného receptu.
Ingredience:
- 1 lilek
- 2 kusy ačokči
- 1 červená paprika
- 4 rajčata
- 1 brambor
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sladké červená paprika
- olivový olej
- sůl, pepř dle chuti
Postup:
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Následně nakrájejte na kousky omytá rajčata, lilek a oloupaný brambor a na nudličky omyté a očištěné paprikookurky.
- Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a 2 minuty povařte.
- Přidejte česnek, promíchejte a povařte ještě minutu.
- Následně přidejte do pánve rovněž brambor, sůl a pepř.
- Důkladně promíchejte a přidejte zbývající ingredience, tedy rajčata, ačokču, papriku, lilek a sladkou papriku.
- Opět důkladně promíchejte, přiklopte pokličkou a duste přibližně 10 minut, v závislosti na velikosti kousků zeleniny.
- Následně pokličku odstraňte a za občasného míchání ještě několik minut povařte.
Lečo podávejte s čerstvým pečivem.

Pečené lodičky z mexické okurky se slaninou a sýrem
Kromě kuřecího prsa lze k naplnění lidiček použít také mleté maso. Specifickou chuť této variantě dodá salsová omáčka, která se v jihoamerické kuchyni používá velmi často.
Ingredience:
- 6 kusů ačokči
- 6 plátků slaniny
- 1 kuřecí prso
- 2/3 šálku salsy
- 1/4 šálku čerstvého koriandru, nasekaného
- 1 šálek mozzarelly
- 1/2 šálku vařené bílé nebo hnědé rýže
- 1/4 čajové lžičky pepře
- 1/2 čajové lžičky papriky
- sůl dle chuti
Postup:
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Ačokču omyjte, rozřízněte a vyjměte z ní semínka.
- Následně ačokču vložte do vroucí vody a vařte 5 minut, dokud nezměke.
- Mezitím na pánvi orestujte slaninu.
- Vyjměte ji na talíř, slaninový tuk na pánvi ponechejte.
- Kuřecí prsa rozřízněte napůl a vložte je na pánev.
- Posypte horní část prsíček polovinou pepře a polovinou papriky.
- Přiklopte pokličkou a vařte 5 minut.
- Prsa otočte a posypte je zbytkem koření.
- Vařte dalších 5 minut.
- Zkontrolujte, zda jsou kuřecí prsa hotová, pokud ne, ještě je chvíli na pánvi ponechte.
- Nakrájejte slaninu a kuře na malé kousky.
- Smíchejte kuře, slaninu, salsu, koriandr, sýr a rýži.
- Naplňte směsí každou ačokču.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně po dobu 15 minut.
Ačokča v podobě lodiček skvěle chutná nejen s rýží, ale také s opečenými brambory či čerstvým pečivem.

Recepty z ačokči nejsou jedinou možností, jak například dětem připravit zajímavou večeři ve tvaru lodiček. Podobně se dají naplnit také zapékané cukety.
Chutná polévka z ačokči
Máte rádi polévky? I do nich můžete bez problémů přidat tuto nevšední zeleninu.
Ingredience:
- 500 g fazolí
- 250 g brambor
- 225 g sýra, například mozzarelly
- 5 kusů ačokči
- 1/2 šálku mléka
- 2 PL cibule nakrájené na kostičky
- 2 PL nasekaného koriandru
- 2 PL oleje
- 1 kostka zeleninového bujónu
- kmín
- sůl dle chuti
Postup:
- Fazole přes noc namočte, následně uvařte doměkka.
- Na oleji zlehka orestujte cibuli a koriandr, ochuťte kmínem.
- Přidejte oloupané a nakrájené brambory a restujte dalších 5 minut.
- Vmíchejte fazole a vodu, ve které se vařily, promíchejte a vařte 10 minut.
- Přidejte na tenké proužky nakrájenou ačokču a vařte dalších 5 minut, dokud polévka neznačně mírně houstnout.
- Přilijte mléko a na kousky nakrájený sýr, důkladně promíchejte, aby se sýr začal rozpouštět.
- Okořeňte podle chuti.

Fazole jsou velmi výživné a zdravé. Fazolačka je skvělou polévkou především v zimních měsících. Inspirujte se!
Letní salát s ačokčou
Skvělá varianta salátu, která vás osvěží i zasytí. Vyzkoušejte ji jako letní oběd.
Ingredience:
- 1 salátová okurka
- 1 ačokča
- 1 avokádo
- 400 g listového špenátu
- 2 PL sterilované kukuřice
- 1 PL olivového oleje
- 1 PL citronové šťávy
- 4 vejce
- sůl, pepř dle chuti
Postup:
- Uvařte vejce natvrdo.
- V mezidobě omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky či proužky veškerou zeleninu.
- Nakrájenou zeleninu společně s kukuřicí a listy špenátu vložte do mísy.
- Zeleninu v míse lehce osolte, opepřete a promíchejte. Odložte stranou.
- Uvařená vejce zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř a touto zálivkou přelijte salát.
- Nechte 20 minut odležet.
- Ozdobte nakrájenými vejci a podávejte.
Salát z ačokči chutná skvěle především s celozrnným pečivem.

Máte slabost pro salátové okurky? Vyzkoušejte i další varianty okurkových salátů!
Co je to ačokča?
Ačokča, známá rovněž pod označením paprikookurka či mexická okurka, je zelenina původně pocházející ze Střední a Jižní Ameriky. V posledních letech je ale stále oblíbenější i u nás.
Jak již český název paprikookurka prozrazuje, jedná se o rostlinu, jejíž plody jsou jakousi kombinací okurky a papriky, a to jak svou chutí, tak tvarem. Její pěstování je velmi jednoduché, vzhledem k tomu, že pochází z vlhkého a teplého prostředí, se jí lépe daří ve skleníku.
Jak zařadit ačokču do svého jídelníčku?
Inspiraci pro to, jak všestranně lze ačokču využít při přípravě pokrmů, poskytuje především mexická, bolivijská a peruánská kuchyně.
- Jedním z nejtypičtějších použití je její plnění nejrůznějšími směsmi, podobně jako tomu je v případě paprikových lusků. Plnit ji můžete nejen masem, ale také houbami či směsí zeleniny a sýru. Jednu z mnoha variant plněné ačokči můžete zhlédnout prostřednictvím tohoto videoreceptu.
- Recepty z ačokči ale zahrnují také nejrůznější saláty, přidat ji můžete též do leča, guláše či polévky.
- V neposlední řadě se ačokča rovněž zavařuje či nakládá podobně jako okurky. Lze ji naložit samotnou nebo v kombinaci s další zeleninou.
Proč zařadit paprikookurku do svého jídelníčku?
Podobně jako okurka i ačokča obsahuje velký podíl vody a díky tomu má velmi málo kalorií. Je tak vhodná i při nejrůznějších redukčních dietách. Z vitamínů je bohatá na vitamín C a vitamíny skupiny B, z minerálních látek v ní najdeme například hořčík a vápník. Její konzumace působí pozitivně na vysoký tlak či cholesterol a doporučuje se rovněž při cukrovce. Příznivě působí též při respiračních chorobách.