Inspirativní recepty s paprikookurkou v 8 různých variantách! Obohaťte si jídelníček

Paprika a okurka patří mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější druhy zeleniny.

Víte, že existuje plodina, která v sobě spojuje chuť a vlastnosti obou?

Vyzkoušejte naše recepty z ačokči.

V kuchyni má překvapivě rozmanité využití. Můžete ji konzumovat syrovou, vařenou, dušenou, pečenou nebo ji nakládat do sladkokyselých nálevů.

Plněná ačokča s hovězím masem a olivami

Chutnají vám klasicky plněné paprikové lusky? V tom případě budete nadšeni i z tohoto receptu. V náplni se skvěle snoubí chuť masa, rozinek, rajčat, vajíček a koření.

Ingredience:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 10 kusů ačokči
  • 2 vejce uvařená natvrdo, nakrájená na kousky
  • 2 PL nasekané petrželky
  • 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1 PL rajčatového protlaku
  • 1/3 šálku rozinek
  • 1/3 šálku černých oliv nakrájených na plátky
  • 1/4 šálku rostlinného oleje
  • sůl, pepř dle chuti

Omáčka

  • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1/2 šálku červené cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 rajčata, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kousky
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 2 PL rostlinného oleje
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte olej a na něm zesklovaťte cibuli a česnek.
  2. Když je cibule měkká a průsvitná, přidejte rajčatový protlak.
  3. Několik minut míchejte a přidejte mleté hovězí maso.
  4. Vařte přibližně 15 minut a občas promíchejte.
  5. Pokud směs vypadá suchá, přidejte trochu vody.
  6. Dochuťte solí a pepřem a pokračujte ve vaření ještě 5 minut.
  7. Po dokončení přidejte rozinky, černé olivy, vejce uvařená natvrdo a petrželku.
  8. Vypněte oheň a ponechte v hrnci.
  9. Omyjte ačokču a odřízněte z jedné strany špičku.
  10. Pomocí lžíce či nože vyjměte z každé ačokči semínka a žilky.
  11. Když se vaří mleté maso, připravte si též omáčku. V hrnci rozehřejte olej, přidejte česnek a cibuli a orestujte doměkka.
  12. Přidejte nakrájená rajčata a vařte, dokud nejsou měkká.
  13. Přidejte hovězí vývar, sůl a pepř.
  14. Naplňte ačokču hovězí směsí a každý lusk zaklopte odkrojenou špičkou.
  15. Ačokču vložte do pánve s omáčkou, přiklopte pokličkou a duste přibližně 20-30 minut na mírném ohni.
  16. Pokud chcete omáčku zahustit, můžete v této fázi přidat dvě čajové lžičky kukuřičného škrobu rozpuštěného ve vodě a vařit, dokud omáčka nebude mírně hustá a lesklá.

Takto plněnou ačokču podávejte nejlépe s rýží.

Plněná paprikookurka s mletým masem.
zdroj: perudelights.com

Při plnění ačokči můžete nápady na rozmanité nádivky načerpat z receptů na plněné papriky.

Dušená zeleninová směs s paprikovou okurkou

Kombinace ačokči, zelených fazolek, rajčat a koření chutná vždy skvěle. Vyzkoušejte ji prostřednictvím tohoto receptu! Pokud chcete, můžete směs samozřejmě obohatit i o další zeleninu, například brokolici, papriku i mrkev.

Ingredience:

  • 100 g zelených fazolek
  • 2-3 kusy ačokči
  • 2 rajčata  
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • chilli paprička
  • koriandr
  • kurkuma
  • olej
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Veškerou zeleninu omyjte, očistěte a podélně nakrájejte na proužky.
  2. Na pánvi rozehřejte dvě polévkové lžíce oleje, přidejte česnek a cibuli nakrájenou na plátky a v případě, že máte rádi pikantní pokrmy též několik plátků chilli papričky.
  3. Když cibule změkne, přidejte kurkumu a koriandr, minutu povařte a pak přidejte rajčata.
  4. Když rajčata trochu změknou, přidejte i další zeleninu.
  5. Osolte a duste 5-8 minut bez pokličky.
  6. Nakonec přidejte nasekaný koriandr a promíchejte.

Tuto lahodnou zeleninovou směs můžete použít jako základ pro mnoho chutných pokrmů, například do leča či pod maso.

Směs dušené zeleniny s mexickou okurkou.
zdroj: foodguide.netlify.app

Nakládaná ačokča

Zavařujete rádi? Zkuste místo klasických nakladaček zavařit několik skleniček ačokči. Pro nakládání jsou vhodnější menší plody.

Ingredience:

  • 500 g ačokči
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 750 ml vody
  • 250 ml jablečného octa
  • 25 g cukru
  • bobkový list
  • hřebíček
  • nové koření
  • sůl

Postup:

  1. Ačokču očistěte, vyjměte semínka a nakrájejte na proužky.
  2. Cibuli a česnek rovněž oloupejte a nakrájejte na kolečka či proužky.
  3. V hrnci smíchejte vodu, ocet, cukru a koření.
  4. Směs přiveďte k varu.
  5. Nakrájenou ačokču, cibuli a česnek naskládejte do čistých sklenic.
  6. Přelijte horkým sladkokyselým nálevem.
  7. Sklenice uzavřete a vložte je do hrnce s vodou tak, aby voda v hrnci sahala do poloviny sklenic.
  8. Přiklopte pokličkou a vařte přibližně 20 minut.

Takto zavařenou ačokču skladujte pokud možno v chladu a temnu, stejně jako zavařené okurky.

Paprikookurka zavařená podobně jako okurky.
zdroj: docplayer.es

Zdravý salát s quinoou a paprikookurkou

Jednoduchý a velmi výživný salát, který oceníte jako skvělou přílohu například na zahradní party. 

Ingredience:

  • 1 šálek quinoy
  • 1/2  červené kapie
  • 1/2 ačokči
  • 1/4 červené cibule
  • 1 svazek chřestu
  • 2-3 kusy řapíkatého celeru
  • 1 šálek listového špenátu
  • olivový olej
  • šťáva z jedné limetky nebo citronu
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Quinou uvařte podle návodu.
  2. Do jiného hrnce dejte vařit chřest vařit do vroucí vody na 5 minut a pak ho přendejte do studené vody, aby se už dále nevařil.
  3. Nakrájejte celer, ačokču, špenát, papriku, cibuli a chřest.
  4. Vše dobře promíchejte s vychladnutou quinoou.
  5. Přidejte olivový olej, citronovou šťávu, pepř a sůl podle chuti.
  6. Promíchejte a můžete podávat.

Takto připravená mexická okurka s quinoou se výborně hodí jako příloha ke grilovanému masu.

Salát z paprikové okurky a quinoy.
zdroj: ensaladasparaadelgazar.com

Recepty z ačokči nejsou jediným způsobem, jak do jídelníčku zařadit quinou. Připravte si i další pochoutky z quinoy. Využijete ji nejen do salátů, ale překvapivě také při pečení dezertů.


Lečo z ačokči

Věděli jste, že originální varianta neobsahuje na rozdíl od většiny našich receptů vejce ani uzeninu? Vyzkoušejte ryze zeleninovou variantu prostřednictvím tohoto chutného receptu.

Ingredience:

  • 1 lilek
  • 2 kusy ačokči
  • 1 červená paprika
  • 4 rajčata
  • 1 brambor
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sladké červená paprika
  • olivový olej
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  2. Následně nakrájejte na kousky omytá rajčata, lilek a oloupaný brambor a na nudličky omyté a očištěné paprikookurky.
  3. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a 2 minuty povařte.
  4. Přidejte česnek, promíchejte a povařte ještě minutu.
  5. Následně přidejte do pánve rovněž brambor, sůl a pepř.
  6. Důkladně promíchejte a přidejte zbývající ingredience, tedy rajčata, ačokču, papriku, lilek a sladkou papriku.
  7. Opět důkladně promíchejte, přiklopte pokličkou a duste přibližně 10 minut, v závislosti na velikosti kousků zeleniny.
  8. Následně pokličku odstraňte a za občasného míchání ještě několik minut povařte.

Lečo podávejte s čerstvým pečivem.

Talíř se zeleninovým lečem.
zdroj: fussioncook.com

Pečené lodičky z mexické okurky se slaninou a sýrem

Kromě kuřecího prsa lze k naplnění lidiček použít také mleté maso. Specifickou chuť této variantě dodá salsová omáčka, která se v jihoamerické kuchyni používá velmi často.

Ingredience:

  • 6 kusů ačokči
  • 6 plátků slaniny
  • 1 kuřecí prso
  • 2/3 šálku salsy
  • 1/4 šálku čerstvého koriandru, nasekaného
  • 1 šálek mozzarelly
  • 1/2 šálku vařené bílé nebo hnědé rýže
  • 1/4 čajové lžičky pepře
  • 1/2 čajové lžičky papriky
  • sůl dle chuti

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200°C.
  2. Ačokču omyjte, rozřízněte a vyjměte z ní semínka.
  3. Následně ačokču vložte do vroucí vody a vařte 5 minut, dokud nezměke.
  4. Mezitím na pánvi orestujte slaninu.
  5. Vyjměte ji na talíř, slaninový tuk na pánvi ponechejte. 
  6. Kuřecí prsa rozřízněte napůl a vložte je na pánev.
  7. Posypte horní část prsíček polovinou pepře a polovinou papriky. 
  8. Přiklopte pokličkou a vařte 5 minut.
  9. Prsa otočte a posypte je zbytkem koření.
  10. Vařte dalších 5 minut. 
  11. Zkontrolujte, zda jsou kuřecí prsa hotová, pokud ne, ještě je chvíli na pánvi ponechte.
  12. Nakrájejte slaninu a kuře na malé kousky.
  13. Smíchejte kuře, slaninu, salsu, koriandr, sýr a rýži. 
  14. Naplňte směsí každou ačokču.
  15. Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně po dobu 15 minut.

Ačokča v podobě lodiček skvěle chutná nejen s rýží, ale také s opečenými brambory či čerstvým pečivem.

Zapékaná mexická okurka plněná směsí masa a sýru.
zdroj: eluniverso.com

Recepty z ačokči nejsou jedinou možností, jak například dětem připravit zajímavou večeři ve tvaru lodiček. Podobně se dají naplnit také zapékané cukety

Chutná polévka z ačokči

Máte rádi polévky? I do nich můžete bez problémů přidat tuto nevšední zeleninu.

Ingredience:

  • 500 g fazolí
  • 250 g brambor
  • 225 g sýra, například mozzarelly
  • 5 kusů ačokči
  • 1/2 šálku mléka
  • 2 PL cibule nakrájené na kostičky
  • 2 PL nasekaného koriandru
  • 2 PL oleje
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • kmín
  • sůl dle chuti

Postup:

  1. Fazole přes noc namočte, následně uvařte doměkka.
  2. Na oleji zlehka orestujte cibuli a koriandr, ochuťte kmínem.
  3. Přidejte oloupané a nakrájené brambory a restujte dalších 5 minut.
  4. Vmíchejte fazole a vodu, ve které se vařily, promíchejte a vařte 10 minut.
  5. Přidejte na tenké proužky nakrájenou ačokču a vařte dalších 5 minut, dokud polévka neznačně mírně houstnout.
  6. Přilijte mléko a na kousky nakrájený sýr, důkladně promíchejte, aby se sýr začal rozpouštět.
  7. Okořeňte podle chuti.
Talíř se zeleninovou polévkou z paprikookurkou.
zdroj: supermaxi.com

Fazole jsou velmi výživné a zdravé. Fazolačka je skvělou polévkou především v zimních měsících. Inspirujte se!

Letní salát s ačokčou

Skvělá varianta salátu, která vás osvěží i zasytí. Vyzkoušejte ji jako letní oběd.

Ingredience:

  • 1 salátová okurka
  • 1 ačokča
  • 1 avokádo
  • 400 g listového špenátu
  • 2 PL sterilované kukuřice
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 PL citronové šťávy
  • 4 vejce 
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Uvařte vejce natvrdo.
  2. V mezidobě omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky či proužky veškerou zeleninu.
  3. Nakrájenou zeleninu společně s kukuřicí a listy špenátu vložte do mísy.
  4. Zeleninu v míse lehce osolte, opepřete a promíchejte. Odložte stranou.
  5. Uvařená vejce zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  6. Smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř a touto zálivkou přelijte salát.
  7. Nechte 20 minut odležet.
  8. Ozdobte nakrájenými vejci a podávejte.

Salát z ačokči chutná skvěle především s celozrnným pečivem.

Miska se salátem připraveným z paprikové okurky a dalších druhů zeleniny.
zdroj: elcomecio.pe

Máte slabost pro salátové okurky? Vyzkoušejte i další varianty okurkových salátů!

Co je to ačokča?

Ačokča, známá rovněž pod označením paprikookurka či mexická okurka, je zelenina původně pocházející ze Střední a Jižní Ameriky. V posledních letech je ale stále oblíbenější i u nás.

Jak již český název paprikookurka prozrazuje, jedná se o rostlinu, jejíž plody jsou jakousi kombinací okurky a papriky, a to jak svou chutí, tak tvarem. Její pěstování je velmi jednoduché, vzhledem k tomu, že pochází z vlhkého a teplého prostředí, se jí lépe daří ve skleníku.

Jak zařadit ačokču do svého jídelníčku?

Inspiraci pro to, jak všestranně lze ačokču využít při přípravě pokrmů, poskytuje především mexická, bolivijská a peruánská kuchyně.

  • Jedním z nejtypičtějších použití je její plnění nejrůznějšími směsmi, podobně jako tomu je v případě paprikových lusků. Plnit ji můžete nejen masem, ale také houbami či směsí zeleniny a sýru. Jednu z mnoha variant plněné ačokči můžete zhlédnout prostřednictvím tohoto videoreceptu.
CAIGUAS RELLENAS | RECETA PERUANA | Sazón y Corazón
zdroj: youtube.com
  • Recepty z ačokči ale zahrnují také nejrůznější saláty, přidat ji můžete též do leča, guláše či polévky.
  • V neposlední řadě se ačokča rovněž zavařuje či nakládá podobně jako okurky. Lze ji naložit samotnou nebo v kombinaci s další zeleninou.

Proč zařadit paprikookurku do svého jídelníčku?

Podobně jako okurka i ačokča obsahuje velký podíl vody a díky tomu má velmi málo kalorií. Je tak vhodná i při nejrůznějších redukčních dietách. Z vitamínů je bohatá na vitamín C a vitamíny skupiny B, z minerálních látek v ní najdeme například hořčík a vápník. Její konzumace působí pozitivně na vysoký tlak či cholesterol a doporučuje se rovněž při cukrovce. Příznivě působí též při respiračních chorobách.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X