Agar

Proč je agar zdravý a kde všude ho můžeme použít ?

Přírodní látka, která se vyskytuje v červených mořských řasách. Zpracovává se do pevné látky nejčastěji v podobě prášku, který je bez chuti a bez zápachu. Ve vodě dochází jen k částečné rozpustnosti, proto se před přípravou agar musí vařit a také nechat mírně nabobtnat.

Použití agaru

Díky své vysoké gelující schopnosti se používá jako náhražka želatiny anebo jako zahušťovadlo, želírující látka či stabilizátor.

Proč je vhodnější používat agar oproti želatině ?

  • proti želatině je stálý i za vyšších teplot
  • nízkokalorický obsah
  • mnohem vyšší želírovací schopnost

Kde v kuchyni se agar používá ?

Přidává se do pekařských výrobků, moučníků, k zahuštění krémů, ale i do nápojů, zmrzlin, mražených vaječných krémů, ovocných dření, sněhového pečiva, cukrových polev, cukrovinek, uměle přislazovaných želé a zavařenin. Uplatňuje se při výrobě tavených sýrů, masných a mléčných výrobků.

Význam ve výživě

Agar obsahuje pestrou paletu minerálních látek, jódu, hořčíku, vápníku, draslíku, železa, vitamínů a bílkovin. Je vhodný pro ty, kteří trpí různými chorobami a nemocemi. Pomáhá při zácpě, nadváze, vysokém krevním tlaku a pocitech horka.

Agar

zdroj : bbcgoodfood.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00