Proč je agar zdravý a kde všude ho můžeme použít ?
Přírodní látka, která se vyskytuje v červených mořských řasách. Zpracovává se do pevné látky nejčastěji v podobě prášku, který je bez chuti a bez zápachu. Ve vodě dochází jen k částečné rozpustnosti, proto se před přípravou agar musí vařit a také nechat mírně nabobtnat.
Použití agaru
Díky své vysoké gelující schopnosti se používá jako náhražka želatiny anebo jako zahušťovadlo, želírující látka či stabilizátor.
Proč je vhodnější používat agar oproti želatině ?
- proti želatině je stálý i za vyšších teplot
- nízkokalorický obsah
- mnohem vyšší želírovací schopnost
Kde v kuchyni se agar používá ?
Přidává se do pekařských výrobků, moučníků, k zahuštění krémů, ale i do nápojů, zmrzlin, mražených vaječných krémů, ovocných dření, sněhového pečiva, cukrových polev, cukrovinek, uměle přislazovaných želé a zavařenin. Uplatňuje se při výrobě tavených sýrů, masných a mléčných výrobků.
Význam ve výživě
Agar obsahuje pestrou paletu minerálních látek, jódu, hořčíku, vápníku, draslíku, železa, vitamínů a bílkovin. Je vhodný pro ty, kteří trpí různými chorobami a nemocemi. Pomáhá při zácpě, nadváze, vysokém krevním tlaku a pocitech horka.
zdroj : bbcgoodfood.com