Al dente, víte jak na to? Přečtěte si co vlastně znamená a jak textury „na skus“ dosáhnout

Pojem al dente je asi nejznámějším kulinářským termínem vůbec. Ale víte co vlastně znamená? A jak na to?
Není to sice, žádná raketová věda, ale je potřeba znát pár zásad, které se vyplatí dodržet k tomu, abychom dosáhli požadovaného výsledku!

V našem článku se dozvíte vše podstatné, takže se vám nestane, že byste své těstoviny ještě někdy rozvařili.

Co to je al dente?

Al dente (italsky „na skus“) je stav, ve kterém těstoviny chutnají nejlépe. To popisuje ideální úroveň uvaření a textury těstovin – pevné a příjemné na skus. Těstoviny jsou stále pevné a drží svůj neporušený tvar v jakékoli omáčce, do které je dáte.

Toto je ideální textura těstovin, protože nejsou ani křupavé, nedovařené, ani kašovité. Každý druh těstovin, jako jsou penne, fettuccine, rigatoni a makarony, lze takto uvařit.

Jediné na co je potřeba pamatovat a dávat si pozor, je typ, tvar a stav těstovin, ve kterém je dáváme do hrnce s vařící vodou.

Odlišnou dobu vaření budou potřebovat čerstvé těstoviny oproti těm, které jsme koupili v obchodě již zabalené.

Uvařené špagety v krémové omáčce nabrané na vidličce.
Zdroj: pastaevangelists.com

Vaření v omáčce

Vaření v omáčce je skoro bez nulového rizika, že se těstoviny převaří. Jednoduše zřeďte trochu rajčatové omáčky vodou, přiveďte jí k varu, vsypte do ní suché špagety a vařte asi 15 minut za občasného míchání, aby se těstoviny nepřichytily ke dnu pánve, dokud nejsou nedosáhnete požadované textury.

Zlaté pravidlo praví: Vždy vařte těstoviny kratší dobu, než vyžaduje návod na krabičce.

Vsypte nudle do osolené vroucí vody, nastavte časovač alespoň o tři minuty kratší dobu, než je doporučená doba vaření, vyzkoušejte nudle, abyste se ujistili, že mají mírnou žvýkat a scedit.

Jak vypadá al dente v průřezu.
Zdroj: quora.com

Jak dlouho vařit těstoviny al dente?

  • Doporučujeme, abyste těstoviny vyzkoušeli po 4 minutách jen pro kontrolu, protože některé obaly neuvádějí správnou dobu pro vaření.
  • Při vaření těstovin, které později budete zapékat, není nutné těstoviny úplně vařit. Pravděpodobně vám bude stačit ⅓ doporučené doby vaření. Tak se vyhnete jejich převaření a kašovité konzistenci.
  • Neutopte těstoviny v omáčce. Vhoďte je do omáčky a „vařte“ je asi 2 minuty, aby se spojily chutě.
  • Čerstvé těstoviny potřebují na rozdíl od sušených těstovin vařit pouze asi 2-3 minuty. Rozsah je kdekoli od 90 sekund do 4 minut.
Tabulka jak jednotlivé druhy těstovin by měly být dlouho vařené.
Zdroj: lilluna.com

Chcete-li těstoviny otestovat, zakousněte se do nich, minutu nebo dvě předtím, než pokyny na obalu uvádějí, že by měly být hotové. Když se do nich zakousnete a vaše zuby ucítí určitý odpor, ale těstoviny jsou jemné, dosáhli jste stavu al dente.

Jak správně uvařit těstoviny al dente?

Vařte: Do hrnce s osolenou vroucí vodou přidejte těstoviny dle vlastního výběru.

Chutnejte: Těstoviny začněte ochutnávat jednu až dvě minuty předtím, než pokyny na obalu uvádějí, že budou uvařené. Když překousnete kousek těstovin, měli byste uprostřed vidět malou bílou tečku, která naznačuje, že těstoviny jsou téměř uvařené. Převaření nudlí může mít za následek nepříjemně kašovitou strukturu.

Sceďte: Jakmile jsou těstoviny měkké a žvýkavé, ale již nejsou křupavé, sceďte je v cedníku.

Omáčka: Těstoviny al dente můžete přidat do mnoha receptů a omáček na těstoviny, jako je alfredo, carbonara, cacio e pepe nebo pesto. Uvařit těstoviny al dente je klíčové, protože těstoviny se budou v omáčce vařit i nadále.

Jak správně uvařit těstoviny, aby byly na skus.
Zdroj: mostphotos.com/

Když teď už víte jak správně uvařit své těstoviny, přidejte si je je jednoho z těchto skvělých těstovinových receptů!

Můžete vařit i čerstvé těstoviny?
S čerstvými těstovinami není možné dosáhnout stavu al dente. Tyto nudle se uvaří během několika minut, mnohem rychleji než sušené těstoviny, takže přeskočí fázi křupavosti.

Když kousnete do těstoviny, hledejte malou bílou tečku uprostřed. Pokud ji uvidíte, pokračujte ve vaření, dokud nezmizí.

Použité zdroje

What Does Al Dente Mean?, MAKINZE GORE, Delish, 03. 06. 2021, [citováno: 16. 05. 2022]
If You Want Perfect Pasta, "Al Dente" Is Actually Overcooked, Alex Delany, Bon Appetit, [citováno: 16. 05. 2022]
So, What Does Al Dente Mean?, Lindsay D. Mattison, Taste of Home, 14. 04. 2022, [citováno: 16. 05. 2022]
X