Jsou malé, nadýchané a snadno se smaží.
Můžete je servírovat na sladko, ale i na slano jako luxusní vydatný brunch.
Už víte o čem je řeč?
Přinášíme vám lahodné recepty na americké lívance 5x jinak!
Užijte si je s celou svojí rodinou.
Lívance s granátovým jablkem a borůvkami
Americké lívanečky s granátovým jablkem a borůvkami jsou perfektní pochoutkou, kterou si mohou dopřat i lidé s intolerancí na laktózu, protože žádnou neobsahují!
Ingredience:
Na ozdobení:
- borůvky
- 1 granátové jablko
Na lívance:
- 125 g samokypřící mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1 vejce
- 250 ml sojového mléka
- 2 lžíce Flory
Postup
- Polovinu borůvek a polovinu semen granátového jablka vyklopte na pánev a jemně zahřejte.
- Pomocí vidličky nebo šťouchadla na brambory ovoce trochu rozmačkejte a nechte šťávu vytéct z bobulí.
- V této fázi můžete přidat trochu cukru nebo medu, pokud jste na sladké.
- Všechny suché přísady na lívance prosejte dohromady do velké mísy.
- Vložte mokré přísady do džbánu a promíchejte.
- Nalijte do suchých přísad mokré přísady a míchejte, dokud se neobjeví suché kousky mouky – bude to vypadat docela hrudkovitě, ale je to v pořádku.
- Zahřejte pánev a dejte na ni trochu Flory.
- Jakmile je olej horký, nalijte na něj naběračku těsta, zarovnejte do kulata a nechte smažit asi 2 minuty, nebo dokud se nahoře neobjeví bubliny a okraje nebudou suché.
- Otočte a nechte druhou stranu smažit ještě asi 2 minuty.
- Lívance naskládejte na teplé talíře.
- Vmíchejte čerstvé bobule do uvařených bobulí a pořádně směsí lívance zalijte.

Lívanečky s jablky a slaným karamelem
Vydatné lívance zalité omáčkou ze slaného karamelu, servírované s jablky a nasekanými pekanovými ořechy, vaše rodina rozhodně ocení a už nikdy nebude chtít k snídani nic jiného!
Ingredience:
- 175 g hladké mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička moučkového cukru
- 1 velké vejce
- 175 ml mléka
- 75 g másla
- 120 g slaného karamelu (kupte si pro zjednodušení již hotovou omáčku)
- 1 velké jablko
- 50 g pekanových ořechů
Postup
- Jablko oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Pekanové ořechy nahrubo nasekejte.
- Mouku a prášek do pečiva prosejte do mísy a vmíchejte cukr.
- Rozšlehejte vejce a mléko.
- Mokré přísady postupně zašlehávejte do suchých a odstraňujte hrudky.
- Rozpusťte 2 lžíce másla a vmíchejte do směsi.
- Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu zbývajícího másla.
- Do pánve nalijte 4 polévkové lžíce těsta a vytvořte 4 lívance.
- Smažte na středním ohni 2–3 minuty.
- Otočte je a smažte další 2 minuty, poté stáhněte z ohně a udržujte v teple.
- Opakujte, dokud nevytvoříte 12 lívanců.
- Zahřejte karamelovou omáčku podle pokynů na sklenici.
- Na každý servírovací talíř naskládejte 3 lívance a posypte plátky jablka.
- Lžící nandejte karamelovou omáčku a posypte pekanovými ořechy.

Vyzkoušejte také naše další recepty na lívanečky kynuté i nekynuté jako rychlé jídlo v jakémkoliv z chodů.
Objevte podobné tipy
Sýrové lívance se slaninou a vejci
Lívanečky nemusí být jen sladké! Připravte si s námi perfektní brunch nebo také vydatnou večeři v podobě sýrových lívanců servírovaných s guacamole ,slaninou, jarní cibulkou a sázenými vejci.
Ingredience:
- 200 g samokypřící mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 150 ml zakysané smetany
- 7 velkých vajec
- 4 jarní cibulky
- 125 g zralého čedaru
- 8 plátků slaniny
- 25 g másla
- 100 g guacamole
Postup
- Předehřejte troubu na 130 ° C.
- Do velké mísy dejte mouku a vmíchejte prášek do pečiva a špetku soli.
- Uprostřed udělejte ďůlek.
- V samostatné nádobě smíchejte zakysanou smetanu, 3 vejce a 100 ml vody.
- Tuto směs postupně zašlehávejte do mísy s moukou, aby vzniklo hladké těsto.
- Vmíchejte polovinu jarní cibulky a 75 g čedaru.
- Rozehřejte velkou pánev na středně vysokém ohni.
- Smažte slaninu 5-7 minut, jednou otočte, dokud nebude křupavá a zlatá.
- Přendejte na plech a udržujte teplé v troubě.
- Pánev opatrně vytřete kuchyňským papírem.
- Vraťte na střední teplotu a přidejte 1 lžíci másla, aby se rozpustilo.
- Na pánev přidejte půl naběračky těsta, mezi lívanečky ponechte mezeru.
- Smažte několik minut, dokud se na povrchu neobjeví bubliny.
- Otočte a smažte další 1–2 minuty, dokud nebudou lívance nafouklé a lehce zlaté.
- Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do vyhřáté trouby.
- Pokračujte se zbývajícím máslem a těstem, abyste vytvořili další lívance (mělo by vám jich vyjít 12).
- Zatímco smažíte lívance, uvařte si vejce.
- Přiveďte k varu vodu ve středním hrnci.
- Rozbijte vejce do kávového šálku.
- Roztočte vodu a opatrně do ní vložte vajíčko ze šálku.
- Opakujte s dalším vejcem.
- Vařte 3–4 minuty, dokud bílky neztuhnou a žloutek nezměkne (nadzvedněte vajíčko štěrbinovou lžičkou a jemně provařte).
- Přendejte do mělké misky s teplou vodou.
- Opakujte se zbývajícími vejci.
- Na servírování navrstvěte na každý talíř tři lívance se zbývající jarní cibulkou a sýrem.
- Ozdobte guacamole, slaninou a sázeným vejcem.

Nadýchané americké lívanečky
Tyto lehké a nadýchané lívance jsou skvělou volbou na víkendový brunch. Zkuste do těsta přidat velkou hrst čerstvých borůvek, abyste docílili dokonalosti!
Ingredience:
- 135 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce moučkového cukru
- 130 ml mléka
- 1 velké vejce, lehce rozšlehané
- 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla (nechte mírně vychladnout) nebo olivového oleje plus navíc na smažení
K servírování:
- javorový sirup
- máslo
Postup
- Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr.
- V samostatné misce nebo džbánu lehce prošlehejte mléko s vejcem a poté zašlehejte rozpuštěné máslo.
- Nalijte mléčnou směs do moučné směsi a pomocí vidličky šlehejte, dokud nebudete mít hladké těsto.
- Jakékoli hrudky brzy zmizí s trochou míchání.
- Těsto nechte pár minut odstát.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev na středním plameni a přidejte kousek másla.
- Když je rozpuštěné, přidejte naběračku těsta (nebo dvě, pokud je vaše pánev dostatečně velká, aby se na ní daly smažit dva lívance současně).
- Počkejte, až horní část lívance začne bublat, pak ho otočte a smažte, dokud nebudou obě strany dozlatova hnědé a dokud lívance nevyroste zhruba na 1 cm.
- Opakujte, dokud nespotřebujete celé těsto.
- Podávejte s trochou javorového sirupu a máslem.

Pokud milujete různé sladké pokrmy, rozhodně vyzkoušejte recepty na vafle. Dají se připravit na spoustu způsobů a vy tak můžete potěšit nejen své blízké, ale i přátelé či kolegy.
Lívance z tvarohového sýru
Tyto nadýchané americké lívanečky se snadno připravují a skvěle se hodí na snídani či brunch. Podávejte s čerstvým ovocem a javorovým sirupem. Mňam!
Ingredience:
- 150 g samokypřící mouky
- 150 ml odtučněného mléka
- 120 g gervais nebo ricotty
- 2 vejce
- 3 lžičky sladidla dle výběru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1/2 lžičky kokosového nebo vanilkového extraktu nebo 1 lžička citronové kůry (volitelně)
- k podávání javorový sirup a čerstvé bobule
- rostlinný olej na smažení
Postup
- Do velké mísy dejte vejce, mléko, sýr a špetku soli.
- Vše dobře promíchejte.
- Pokud chcete, přidejte vanilkový extrakt nebo citronovou kůru.
- Do misky prosejte mouku, jedlou sodu a sladidlo.
- Dobře promíchejte a odložte na 5 minut.
- Velkou pánev potřete olejem.
- Pánev rozhřejte a poté na ni nalijte těsto (nebo použijte velkou lžíci – na 1 lívaneček asi 2 polévkové lžíce těsta).
- Mezi lívanci ponechte dostatečný prostor, abyste je mohli otočit.
- Smažte na středním plameni několik minut a opatrně překlopte, jakmile se na povrchu lívanců objeví bubliny.
- Smažte ještě minutu z druhé strany dozlatova.
- Pokračujte, dokud nespotřebujete veškeré těsto.
- Podávejte teplé s čerstvým ovocem a javorovým sirupem.

A jaká varianta nejvíce chutnala vám? Napište nám do komentářů!