Připravte recepty na americké muffiny v těch nej variantách a oslaďte život sobě i svým blízkým

Fandíte malým zákuskům či dezertům a mlsná vás honí při jakékoliv příležitosti?

Pak neváhejte a vyzkoušejte naše recepty na americké muffiny, které jsou malé, ale lahodné.

Vykouzlete ty nejúžasnější lahůdky pro sebe, své blízké i přátelé. Potěšte jejich chuťové buňky.

Nevíte, co koupit jako dárek k narozeninám, svátku nebo třeba k Mikuláši? Upečte tyto sladkosti, zabalte do krásné krabičky a máte vystaráno.

Klasické americké muffiny

Borůvky jsou oblíbeným druhem ovoce, který se hodí v podstatě do jakéhokoliv moučníku, dezertu či koláče. V tomto receptu budou součástí vynikajícího těsta proměněného v malý zákusek. Ostatně zkuste i jiné recepty s borůvkami.

Ingredience:

  • 350 g hladké mouky
  • 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 240 ml podmáslí
  • 120 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 225 g borůvek
  • Třtinový cukr na posyp

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 220 stupňů a připravíme si formu na muffiny, přičemž do každého otvoru vložíme papírový košíček odpovídající velikosti.
  • Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem do pečiva, přisypeme cukr, osolíme a promícháme.
  • Vyndáme si jinou misku, dáme do ní podmáslí, vejce, olej, vanilkový extrakt a našleháme do pěny.
  • Vaječnou směs vlijeme do suchých přísad a jemně promícháme, aby se všechny suroviny propojily.
  • Důležité je směs příliš nepřemíchat, jinak budou muffiny zbytečně tuhé nebo hůř jako žvýkačka a to nechceme.
  • Pomocí lžíce nebo malé naběračky rozdělíme do jednotlivých otvorů formy na muffiny. Plníme jen do 3/4.
  • Povrch ozdobíme borůvkami a posypeme trochou třtinového cukru.
  • Vložíme do předehřáté trouby a hned snížíme teplotu na 180 stupňů.
  • Pečeme cca 25 minut dozlatova. Když do muffinu vsuneme špejlí, měla by být po vytažení čistá.
  • Hotové muffiny vyjmeme z trouby a necháme 10 – 15 minut odpočívat ve formě.
  • Teprve poté je přendáme na kuchyňskou mřížku a počkáme, až úplně vychladnou.
Borůvkové muffiny v americkém stylu
Zdroj: https://sortedfood.com

Banánové muffiny

Pokud se má recept opravdu povést, potřebujete dobře zralé banány, ideální jsou ty, které již mají téměř hnědou slupku a jsou tak říkajíc přezrálé.

Ingredience:

  • 70 g rozpuštěného nesoleného másla
  • 195 g hladké mouky
  • 100 g přírodního cukru
  • 1 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 3 zralé středně velké banány
  • 1 vejce velikosti L
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 130 g čokoládových lupínků

Postup

  • Banány zbavíme slupky, dáme do misky a pomocí vidličky důkladně rozmačkáme.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Do jednotlivých otvorů formy na muffiny dáme papírové košíčky.
  • Ve velké míse promícháme mouku, přírodní cukr, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  • Do jiné misky dáme rozpuštěné máslo, rozmačkané banány, vejce, vanilkový extrakt a šleháme, dokud není směs světlejší a napěněná.
  • Banánovou směs přelijeme do misky se suchými přísadami a vidličkou jemně mícháme, aby se suroviny promísily, ale těsto nebylo zamíchané až příliš.
  • Nakonec opatrně vmícháme čokoládové lupínky.
  • Košíčky na muffiny naplníme hotovým těstem jen do 3/4 a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme zhruba 20 až 25 minut. Pomocí špejle vyzkoušíme, jestli jsou dost upečené.
  • Hotové muffiny necháme po vyjmutí z trouby cca 15 minut odpočívat a poté je přendáme na kuchyňskou mřížku do úplného vychladnutí.
  • Kdo chce, může je před servírováním poprášit cukrem, ozdobit tuhou šlehačkou nebo nechat tak jak jsou.
Snadné banánové muffiny s čokoládovými lupínky.
Zdroj: https://www.inspiredtaste.net

Ovocné dortíky bez vážení

Hrníčkové americké muffiny jsou jednoduché, rychle hotové a chutnají naprosto úžasně, přestože jsou vyrobeny pouze z několika základních surovin.

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1/4 hrnku rostlinného oleje

Na dochucení:

  • Rozinkové: Přidáme do těsta 1 hrnek nasekaných rozinek.
  • Datlové: Přisypeme 1 hrnek jemně nasekaných datlí.
  • Sýrové: Přimícháme 1 hrnek strouhaného čedaru.
  • Slaninové: Přidáme 1/4 hrnku slaniny na kostičky (ideálně osmažené).

Postup

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 200 stupňů a nachystáme si formu na muffiny.
  • Můžeme každý otvor vymazat máslem a vysypat strouhankou, případně postříkat kuchyňským sprejem nebo dát do každého papírový košíček.
  • V míse smícháme polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva, sůl i krystalový cukr. Uprostřed si utvoříme důlek.
  • Do malé misky dáme vejce, našleháme, vmícháme mléko a olej. Tuto směs vlijeme do důlku v míse a pomocí vidličky promícháme, až dokud nebude mouka propojená s tekutou směsí.
  • Těsto bude hrudkovité, ale tak to má být. Rozdělíme jej do jednotlivých otvorů formy a plníme jen do 3/4.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 25 minut dozlatova.
  • Upečené necháme 5 minut odpočinout a můžeme servírovat.
Hrníčkové muffiny s ovocem.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Čokoládové minidezerty

Pokud se řadíte ke skutečným čokoholikům, pak vás tenhle recept rozhodně dostane. Tyto muffiny jsou přímo nadupané touto oblíbenou surovinou a chutnají naprosto božsky. Jeden kousek vám stačit nebude, raději to bude chtít dvojitou dávku, aby se dostalo i na ostatní.

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krystal
  • 41 g holandského kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 315 g mléčných čokoládových lupínků
  • 2 vejce velikosti L
  • 185 g plnotučné zakysané smetany
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 120 ml plnotučného mléka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Troubu předehřejeme na 200 stupňů a nachystáme si formu a muffiny, přičemž do každého otvoru vložíme papírový košíček. Pokud nemáme košíčky, nastříkáme formu kuchyňským sprejem.
  • Do velké mísy dáme mouku, cukr, kakao, jedlou sodu, sůl, čokoládové lupínky a pečlivě promícháme. Zatím odložíme stranou.
  • Připravíme si jinou misku, rozklepneme do ní vejce, přidáme olej, zakysanou smetanu, mléko, vanilkový extrakt a šleháme tak dlouho, dokud se vše nespojí.
  • Tekutou směs vlijeme do suchých surovin a pomocí gumové špachtle nebo dřevěné vařečky promísíme, dokud se všechny suroviny nespojí.
  • Hotové těsto naplníme pomocí lžíce a gumové stěrky do jednotlivých otvorů formy a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme 5 minut při teplotě 200 stupňů, poté teplotu snížíme na 170°C a necháme péct dalších cca 15 minut. Špejlí poté zkusíme, jestli jsu muffiny uprostřed upečené.
  • Když jsou hotové, vyjmeme je z trouby a dáme na 10 minut odpočinout i s formou. Potom je teprve vyjmeme a necháme vychladnout.
  • Při pokojové teplotě vydrží po době maximálně 4 – 5 dnů, v chladničce cca 1 týden.
Luxusní dvojité čokoládové muffiny.
Zdroj: https://sallysbakingaddiction.com

Mrkvové dortíčky

Dokonale sladké, tak akorát vlhké a s úžasně jemnou strukturou. Přesně takové jsou tyto muffiny plné vynikající mrkve. Však mrkev se dá využívat na spoustu lahůdek. Vynikající je například mrkvové smoothie.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 1/3 hrnku třtinového cukru
  • 2 vejce velikosti L
  • 2 – 3 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 hrnky čerstvé jemně nastrouhané mrkve

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 175 stupňů a nachystáme si plech/formu na muffiny. Do každého otvoru vložíme papírový košíček a zatím odložíme stranou.
  • Nejdříve dáme do jedné mísy mouku, krupicový cukr, skořici, jedlou sodu, kypřící prášek do pečiva a sůl. Promícháme suché suroviny a dáme bokem.
  • Do druhé misky dáme rostlinný olej, třtinový cukr, vejce, vanilkový extrakt a velmi důkladně našleháme. Nakonec vmícháme nastrouhanou mrkev.
  • Přisypeme suchou směs a mícháme, dokud se všechny suroviny nespojí v hladké těsto.
  • Těsto rozdělíme do formy na muffiny, přičemž každý otvor naplníme jen tak do 2/3.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 20 – 22 minut. Špejle musí být po zapíchnutí a vytažení ze středu čistá.
  • Vyndáme z trouby, na 5 – 10 minut odložíme a poté přendáme na kuchyňskou mřížku vychladit.
  • Jakmile muffiny vychladnou, můžeme podávat.
  • Když je dáme do vzduchotěsné nádoby, můžeme je skladovat v lednici až 14 dnů. Při pokojové teplotě maximálně 3 dny.

Tip: Pokud chceme muffin jako teplou snídani, dáme ho na 15 – 30 sekund ohřát do mikrovlnné trouby. Po vyjmutí dáme nahoru kousek čerstvého nesoleného másla, zakápneme javorovým sirupem a je hotovo.

Vynikající mrkvové muffiny s nádechem skořice.
Zdroj: https://www.lecremedelacrumb.com

Slané muffinky

Rychlý a jednoduchý recept na vegetariánské pečivo po americku, které je přímo nadupané lahodným sýrem. Perfektně se hodí například na grilovačku nebo jako svačinka, případně se dají zabalit na cestu.

Ingredience:

Suché přísady:

  • 250 g samokypřící mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 200 g strouhaného sýra
  • 160 g sterilované kukuřice
  • 1 svazek čerstvé pažitky
  • 2 jarní cibulky
  • 1 hrst baby špenátu
  • 1/2 papriky (červená, žlutá)

Mokré přísady

  • 2 vejce
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 250 ml polotučného nebo plnotučného mléka

Postup

  • Plech na muffiny vystříkáme kuchyňským olejovým sprejem nebo dáme do každého otvoru papírový košíček.
  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů.
  • V jedné misce smícháme všechny suché přísady, včetně nasekané pažitky i baby špenátu a na kostičky nakrájené papriky.
  • Mokré přísady dáme do mísy a pomocí metly, případně vařečky či ručního mixéru důkladně promícháme.
  • Vmícháme suchou směs a mícháme tak dlouho, dokud se vše nepropojí. Nesmíme to zamíchat příliš, ale zase pozor na zbytky mouky v míse.
  • Hotové těsto rozdělíme do jednotlivých otvorů formy a naplníme až po okraj.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 20 až 25 minut do zlatohněda.
Pikantní muffiny se sýrem a kukuřicí.
Zdroj: https://www.tamingtwins.com

Moučník z tvarohu

Tento recept si určitě oblíbíte, protože muffiny jsou v tomto případě dokonalé vlhké, mají hustou strukturu. Ovšem nejsou zbytečně přeslazené a úžasně voní.

Ingredience:

  • 1 a 3/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1 polévková lžíce kypřícího prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 hrnku rozpuštěného nesoleného másla
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2/3 hrnku krystalového cukru
  • 2/3 hrnku tvarohu (polotučný nebo plnotučný)
  • 2/3 hrnku polotučného mléka (může být i plnotučné)
  • 1 vejce

Postup

  • Začneme tím, že si předehřejeme na 200 stupňů. Pekáč/formu na muffiny nastříkáme kuchyňským sprejem.
  • V malé míse smícháme polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva, skořici a sůl.
  • Do jiné mísy dáme rozpuštěné máslo, vanilkový cukr, krystalový cukr, tvaroh, mléko i vejce a důkladně rozšleháme.
  • Pomalu budeme za stálého míchání přidávat sypkou směs a mícháme, dokud není vše hezky propojené. Těsto bude mít hutnější konzistenci.
  • Rovnoměrně naplníme jednotlivé otvory formy na muffiny a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme zhruba 15 až 17 minut, až bude povrch zlatavý.
  • Upečené vyjmeme z trouby a na 10 minut odložíme stranou. Teprve potom vyndáme z formy.
Tvarohovo-skořicové muffiny.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Jablečný dezert

Tyto muffiny jsou jedinečné tím, že vydrží krásně vláčné až 5 dnů. Toho docílíme správným mícháním těsta. Ostatně této konzistence lze dosáhnout i u jiných sladkých dobrot. Vyzkoušejte třeba recepty na buchty z podmáslí.

Ingredience:

  • 2 hrnky červených jablek na kostičky

Mokré přísady:

  • 1/2 hrnku rozpuštěného nesoleného másla
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 2/3 hrnku polotučného mléka
  • 1 vejce velikosti L
  • 1 lžička bílého octa

Suché přísady:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořicového prášku
  • Špetka soli

Poleva:

  • 2 polévkové lžíce hrubého cukru

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Formu na muffiny vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, případně do každého otvoru vložíme papírový košíček.
  • Do misky dáme máslo, hnědý cukr a pomocí ručního mixéru našleháme do pěny. Přilijeme mléko, vejce i ocet a znovu důkladně rozšleháme.
  • Mouku rozprášíme po povrchu našlehané směsi, přisypeme jedlou sodu, skořici, sůl a jen několikrát promícháme, aby se mouka začlenila do směsi. Nakonec vmícháme jablka. V těstě mohou zůstat i trochu hrudky.
  • Hotové těsto rozdělíme do plechu na muffiny pomocí lžíce nebo můžeme použít dávkovač/porcovač na kopečkovou zmrzlinu.
  • Každý otvor zaplníme až po okraj, posypeme cukrem, aby se utvořila křupavá krusta, a vložíme do předehřáté trouby.
  • Po 5 minutách stáhneme teplotu na 180 stupňů a pečeme 18 – 20 minut. Pomocí špejle poté zkontrolujeme, jestli jsou muffiny ve střední části propečený.
  • Upečené vyjmeme z trouby a necháme 15 minut odpočinout. Pak přendáme dezerty na kuchyňskou mřížku, kde je necháme vychladnout.

Tip: Pokud vše nesníme nebo si chceme něco málo dělat do zásoby, není problém muffiny i zmrazit. Nejlépe v nádobě vhodné do mrazáku.

Vynikající jablečné muffiny z čerstvých jablek.
Zdroj: https://www.recipetineats.com

Cuketové kopečky

Tato zelenina je pro pečení jako stvořená. Každému těstu dodá potřebnou vlhkost, takže je dokonale vláčné a má úžasnou konzistenci. Jakmile tyto muffiny ochutnáte spolu se svými blízkými, hned se po nich zapráší.

Ingredience:

  • 2 velká vejce
  • 1 a 1/3 hrnku krystalového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 3 hrnky strouhané cukety
  • 3/4 hrnku rozpuštěného nesoleného másla
  • 2 a 3/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 – 3 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 1 hrnek rozinek (lze použít i sušené brusinky)

Postup

  • Nejdříve předehřejeme troubu na 175 stupňů.
  • Ve velké míse našleháme vejce s vanilkovým extraktem a cukrem. Přidáme nastrouhanou cuketu a rozpuštěné máslo. Znovu promícháme.
  • Do samostatné misky nasypeme mouku, jedlou sodu, kypřící prášek do pečiva, skořici, mletý zázvor, muškátový oříšek, sůl a promísíme.
  • K cuketě přihodíme nasekané vlašské ořechy, rozinky a přisypeme sypkou směs. Promícháme pomalu, aby nebylo těsto až moc zamíchané.
  • Formu na muffiny postříkáme olejovým kuchyňským sprejem a každý otvor zaplníme těstem až nahoru.
  • Vložíme na střední rošť do předehřáté trouby a pečeme zhruba 20 – 30 minut. Povrch by měl být zlatavě hnědý.
  • Špejlí vyzkoušíme, jestli je střed muffinů upečený. Pokud ano, vyjmeme plech z trouby a necháme 5 minut odpočívat.
  • Potom vyjmeme muffiny z formy a necháme dalších 20 minut chladnout.
Nejlepší muffiny z cuketového těsta.
Zdroj: https://www.simplyrecipes.com

Jogurtové muffiny

Jednoduché, velmi chutné a hlavně maximálně rychlé. Vždy není nálada připravovat nějaké zdlouhavé a příliš náročné recepty, proto občas zkuste nějakou tu rychlovku, ať ušetříte trochu času na jiné příjemné zážitky. Proč to občas nezkusit v americkém stylu a neudělat si tento vynikající dezert?

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 3/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 2 velká vejce
  • 1 a 1/4 hrnku nízkotučného jogurtu
  • 4 polévkové lžíce rozpuštěného nesoleného másla
  • 1/4 hrnku neslazeného jablečného pyré
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 2 – 3 lžíce cukru krystal

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 190 stupňů. Pekáč na muffiny postříkáme kuchyňským sprejem, nebo dáme do každého otvoru papírový košíček.
  • Do nádoby kuchyňského robota nasypeme mouku, třtinový cukr, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, nové koření, hřebíček a muškátový oříšek.
  • Důkladně promícháme a zatím necháme stát.
  • V míse rozšleháme vejce, jogurt, rozpuštěné máslo, jablečný protlak a vanilkový extrakt.
  • Jakmile máme smícháno, přelijeme jogurtovou směs do nádoby robota k suchým surovinám a mícháme, dokud se všechno nespojí.
  • Těsto nalijeme do připravených košíčků na muffiny. Povrch posypeme krystalovým cukrem a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme 18 minut, dokud nejsou muffiny po lehkém stlačení pružné a nemají zlatavý povrch.
  • Necháme 5 minut odpočinout, potom vyndáme z formy a dáme na mřížku vychladnout.
  • Ideální je podávat muffiny při pokojové teplotě.
Borůvkové muffiny s vanilkovým jogurtem.
Zdroj: https://www.foodandwine.com

Co je vlastně muffin?

Jednoduše řečeno, je to pečivo v mini variantě. Vypadá tak trochu jako malý dortík, ale nebývá tolik slazený. Ve většině případů se připravuje bez polevy, maximálně se může poprášit moučkovým cukrem, ale ani to není moc časté. Je totiž naprosto dokonalý tak, jak je.

Správný muffin by se měl dát vzít do dlaně dospěláka a sníst najednou. V podstatě to je taková sladká jednohubka (případně slaná). Narazit můžeme na nepřeberné množství variant a to nejen ve sladké, ale i slané podobě. Svou základnu mají jednoznačně v USA, přestože jsou rozšířené po celém světě.

Jaké přísady se běžně používají na ochucení amerických muffinů?

  • Borůvky
  • Maliny
  • Datle
  • Rozinky
  • Dýně
  • Datle
  • Oříšky
  • Banány
  • Pomeranče
  • Broskve
  • Jahody
  • Ostružiny
  • Mandle
  • Mrkev

Pokud jde o koření, tam jde nejčastěji o skořici, ale používá se rovněž nové koření, hřebíček nebo třeba badyán či anýz. Fantazii se v tomto případě meze nekladou a je jen na vás, jakou kombinaci vlastně zvolíte. Výsledná chuť se tak vždy bude odvíjet od použitých přísad. Nesmíme zapomenout ani na ingredienci ze všech nejdůležitější a tou je jak jinak než čokoláda.

No a jak se takové muffiny vlastně vyrábí ve velkém, na to se už můžete podívat v následujícím videu.

MUFFINS | How It's Made

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X