Muffiny z Ameriky: malé zákusky akorát tak do dlaně

Také jste propadli kouzlu amerických muffinů?

Tyto malé buchtičky se vejdou akorát tak do ruky, a navíc výborně chutnají.

Jejich příprava nemusí být příliš složitá, pokud budete vědět, jak na to.

Abyste zvládli americké muffiny upéci, k tomu vám dopomohou i naše recepty. Tak se nechte inspirovat.

Sladké muffiny a příprava těsta

Základem je polohrubá mouka, trochu cukru, vejce, rozehřáté máslo, vlažné mléko, různé přísady a prášek do pečiva. Tímto složením se těsto na muffiny blíží k našim bábovkám, biskupským chlebíčkům nebo i různým rychlým buchtám či koláčům, které se pečou na plechu, takže recepty na ně nám mohou někdy být i inspirací.

Použitím kypřícího prášku se americké muffiny liší od anglických muffinů, které se připravují z kynutého těsta s droždím. Současně se tím příprava amerických muffinů stává daleko rychlejší, protože není třeba nechávat těsto kynout.

Uvedené základní suroviny lze samozřejmě různě obměňovat. Místo polohrubé mouky lze použít i hladkou, pokud ji máte na moučníky raději, část mouky lze nahradit ovesnými vločkami, případně i celozrnnou moukou. Místo běžného cukru se může používat hnědý cukr nebo sladit medem. Máslo je možné nahradit olejem, mléko a část tuku jogurtem nebo kysanou smetanou. Prášek do pečiva může někdy vystřídat již ochucený prášek do perníku nebo jedlá soda. Těmito obměnami se docílí různých chutí.

Čokoládové muffiny

U muffinů oceníme, že se vejdou akorát tak do dlaně a pohodlně se konzumují. Výborně chutnají zvláště čokoládové muffiny, které milují hlavně děti.

INGREDIENCE

  • 100 g čokolády na vaření
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • 220 g polohrubé mouky
  • 170 ml kefíru
  • 130 ml oleje
  • 100 g pískového cukru

POSTUP

  1. Do hlubší mísy dáme mouku, cukr, kefír, kakao a olej a prášek do pečiva a šlahačem zpracujeme těsto.
  2. Čokoládu na vaření nakrájeme na drobné kostičky a vmícháme ji do těsta.
  3. Těsto plníme do papírových košíčků, případně do silikonových formiček asi 1 cm pod okraj, protože muffiny při pečení nabudou na objemu.
  4. Povrch muffinů posypeme čokoládou.
  5. Pečeme asi 30 minut.

Hotový recept na čokoládové muffinyzdroj: delonghi.com

Víte že, čokoláda obsahuje flavonoidy, které mají pozitivní účinek na lidský organismus? Ovlivňuje totiž krevní tlak a kardiovaskulární systém. Kvalitní čokoláda funguje i jako afrodiziakum. Na pozoru bychom měli být akorát u nekvalitních čokolád, v nichž je vysoké procento tuků a cukrů, které nejsou zdraví prospěšné.

Banánové muffiny

Vyzkoušejte banánem naplnit americký muffin. Výsledek vás jistě překvapí svojí dokonalou chutí, kterou si oblíbí hlavně děti.

INGREDIENCE:

  • 2 banány
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • půl balíčku prášku do pečiva
  • 250 g hladké mouky
  • 3 vejce

POSTUP:

  1. Banány oloupeme a vidličkou je rozmačkáme na kaši.
  2. V míse utřeme vejce s cukrem a máslem a přidáme rozmačkané banány.
  3. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva a zpracujeme těsto.
  4. Těsto plníme do košíčků asi 1 cm pod okraj.
  5. Upečeme asi 30 minut v troubě při 190 stupních Celsia.

Hotový recept na banánové muffinyzdroj: recipes.sparkpeople.com

Banány jsou bohaté na draslík, fosfor a hořčík a vitamín C. Vůně, chuť i konzistence banánů je ovlivněně teplotou, při které dozrávají. Nevhodné je ukládání banánů do ledničky, takový chlad jim nesvědčí.

Cuketové muffiny

Cuketa těsto zvláční a zkypří. Přitom její nevýraznou chuť v muffinech ani nepoznáme.

INGREDINCE:

  • asi 250 g cukety
  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 90 ml oleje
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva

POSTUP:

  1. V míse vyšleháme do pěny smetanu, vejce, olej a cukr.
  2. Cuketu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
  3. Potom smícháme obě směsi dohromady a plníme s ní košíčky.
  4. Upečeme asi po dobu 25 minut při teplotě 200 stupňů Celsia.

Hotový recept na cuketové muffinyzdroj: thelemonbowl.com

Nejchutnější plody cukety jsou ve velikosti asi 25 cm, to ještě nemají ani vyzrálé semena. Cuketa má velmi malou energetickou hodnotu, protože z 91 % obsahuje vodu. Je však bohatá na draslík, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu.

Jablečné muffiny

Jablka jsou k dostání prakticky po celý rok, proto je příprava jablečných muffinů poměrně snadná.

INGREDIENCE

  • 1 jablko
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 0,5 hrnku cukru
  • 1 vejce
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička citronové kůry

POSTUP

  1. V míse opatrně smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, citronovou kůru a jablko pokrájené na malé kostičky a doplníme mlékem a olejem.
  2. Směs zamícháme a naplníme do formiček na muffiny.
  3. Posypeme mletou skořicí a pečeme asi 25 minut při 200 stupňů Celsia.

Hotový recept na jablečné muffinyzdroj: taste.com.au

Víte, že jablka posilují imunitní systém, srdce i krevní oběh? Umějí stabilizovat hladinu cukru v krvi a čistí střeva a posilují dásně.

Tvarohové muffiny

Tvaroh je velmi výživný díky obsahu bílkovin. Hodí se zároveň i jako náplň do muffinů.

INGREDIENCE

  • 1 kostka měkkého tvarohu
  • hrst rozinek
  • 1 vanilkový cukr
  • půl balíčku prášku do pečiva
  • 100 g pískového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g čokoládových hoblinek
  • 2 vejce
  • 100 ml oleje

POSTUP

  1. V míse vyšleháme do pěny vejce s cukrem a vanilkovým cukrem.
  2. Přidáme olej, mouku, měkký tvaroh a prášek do pečiva.
  3. Těsto doplníme umytými rozinkami a čokoládovými hoblinkami.
  4. Formičky na muffiny naplníme těstem pod okraj.
  5. Pečeme asi 20 minut při 190 stupních Celsia.

Hotový recept na tvarohové muffinyzdroj: the-girl-who-ate-everything.com

Americké muffiny můžeme podávat jako snídani nebo svačinu. Samozřejmě, že se hodí i jako občerstvení pro návštěvu.

Zvláště hezky se muffiny vyjímají v barevných košíčkách. Chybu neuděláme, nabídneme-li k nim černý, ovocný nebo třeba šípkový čaj.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.