Také jste propadli kouzlu amerických muffinů?
Tyto malé buchtičky se vejdou akorát tak do ruky, a navíc výborně chutnají.
Jejich příprava nemusí být příliš složitá, pokud budete vědět, jak na to.
Abyste zvládli americké muffiny upéci, k tomu vám dopomohou i naše recepty. Tak se nechte inspirovat.
Sladké muffiny a příprava těsta
Základem je polohrubá mouka, trochu cukru, vejce, rozehřáté máslo, vlažné mléko, různé přísady a prášek do pečiva. Tímto složením se těsto na muffiny blíží k našim bábovkám, biskupským chlebíčkům nebo i různým rychlým buchtám či koláčům, které se pečou na plechu, takže recepty na ně nám mohou někdy být i inspirací.
Použitím kypřícího prášku se americké muffiny liší od anglických muffinů, které se připravují z kynutého těsta s droždím. Současně se tím příprava amerických muffinů stává daleko rychlejší, protože není třeba nechávat těsto kynout.
Uvedené základní suroviny lze samozřejmě různě obměňovat. Místo polohrubé mouky lze použít i hladkou, pokud ji máte na moučníky raději, část mouky lze nahradit ovesnými vločkami, případně i celozrnnou moukou. Místo běžného cukru se může používat hnědý cukr nebo sladit medem. Máslo je možné nahradit olejem, mléko a část tuku jogurtem nebo kysanou smetanou. Prášek do pečiva může někdy vystřídat již ochucený prášek do perníku nebo jedlá soda. Těmito obměnami se docílí různých chutí.
Čokoládové muffiny
U muffinů oceníme, že se vejdou akorát tak do dlaně a pohodlně se konzumují. Výborně chutnají zvláště čokoládové muffiny, které milují hlavně děti.
INGREDIENCE
- 100 g čokolády na vaření
- 2 lžíce kakaa
- 2 vejce
- 220 g polohrubé mouky
- 170 ml kefíru
- 130 ml oleje
- 100 g pískového cukru
POSTUP
- Do hlubší mísy dáme mouku, cukr, kefír, kakao a olej a prášek do pečiva a šlahačem zpracujeme těsto.
- Čokoládu na vaření nakrájeme na drobné kostičky a vmícháme ji do těsta.
- Těsto plníme do papírových košíčků, případně do silikonových formiček asi 1 cm pod okraj, protože muffiny při pečení nabudou na objemu.
- Povrch muffinů posypeme čokoládou.
- Pečeme asi 30 minut.
zdroj: delonghi.com
Víte že, čokoláda obsahuje flavonoidy, které mají pozitivní účinek na lidský organismus? Ovlivňuje totiž krevní tlak a kardiovaskulární systém. Kvalitní čokoláda funguje i jako afrodiziakum. Na pozoru bychom měli být akorát u nekvalitních čokolád, v nichž je vysoké procento tuků a cukrů, které nejsou zdraví prospěšné.
Objevte podobné tipy
Banánové muffiny
Vyzkoušejte banánem naplnit americký muffin. Výsledek vás jistě překvapí svojí dokonalou chutí, kterou si oblíbí hlavně děti.
INGREDIENCE:
- 2 banány
- 150 g másla
- 150 g moučkového cukru
- půl balíčku prášku do pečiva
- 250 g hladké mouky
- 3 vejce
POSTUP:
- Banány oloupeme a vidličkou je rozmačkáme na kaši.
- V míse utřeme vejce s cukrem a máslem a přidáme rozmačkané banány.
- Pak přidáme mouku s práškem do pečiva a zpracujeme těsto.
- Těsto plníme do košíčků asi 1 cm pod okraj.
- Upečeme asi 30 minut v troubě při 190 stupních Celsia.
zdroj: recipes.sparkpeople.com
Banány jsou bohaté na draslík, fosfor a hořčík a vitamín C. Vůně, chuť i konzistence banánů je ovlivněně teplotou, při které dozrávají. Nevhodné je ukládání banánů do ledničky, takový chlad jim nesvědčí.
Cuketové muffiny
Cuketa těsto zvláční a zkypří. Přitom její nevýraznou chuť v muffinech ani nepoznáme.
INGREDINCE:
- asi 250 g cukety
- 250 g hladké mouky
- 2 vejce
- 90 ml oleje
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
POSTUP:
- V míse vyšleháme do pěny smetanu, vejce, olej a cukr.
- Cuketu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
- Potom smícháme obě směsi dohromady a plníme s ní košíčky.
- Upečeme asi po dobu 25 minut při teplotě 200 stupňů Celsia.
zdroj: thelemonbowl.com
Nejchutnější plody cukety jsou ve velikosti asi 25 cm, to ještě nemají ani vyzrálé semena. Cuketa má velmi malou energetickou hodnotu, protože z 91 % obsahuje vodu. Je však bohatá na draslík, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu.
Jablečné muffiny
Jablka jsou k dostání prakticky po celý rok, proto je příprava jablečných muffinů poměrně snadná.
INGREDIENCE
- 1 jablko
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 0,5 hrnku cukru
- 1 vejce
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička citronové kůry
POSTUP
- V míse opatrně smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, citronovou kůru a jablko pokrájené na malé kostičky a doplníme mlékem a olejem.
- Směs zamícháme a naplníme do formiček na muffiny.
- Posypeme mletou skořicí a pečeme asi 25 minut při 200 stupňů Celsia.
zdroj: taste.com.au
Víte, že jablka posilují imunitní systém, srdce i krevní oběh? Umějí stabilizovat hladinu cukru v krvi a čistí střeva a posilují dásně.
Tvarohové muffiny
Tvaroh je velmi výživný díky obsahu bílkovin. Hodí se zároveň i jako náplň do muffinů.
INGREDIENCE
- 1 kostka měkkého tvarohu
- hrst rozinek
- 1 vanilkový cukr
- půl balíčku prášku do pečiva
- 100 g pískového cukru
- 200 g hladké mouky
- 100 g čokoládových hoblinek
- 2 vejce
- 100 ml oleje
POSTUP
- V míse vyšleháme do pěny vejce s cukrem a vanilkovým cukrem.
- Přidáme olej, mouku, měkký tvaroh a prášek do pečiva.
- Těsto doplníme umytými rozinkami a čokoládovými hoblinkami.
- Formičky na muffiny naplníme těstem pod okraj.
- Pečeme asi 20 minut při 190 stupních Celsia.
zdroj: the-girl-who-ate-everything.com
Americké muffiny můžeme podávat jako snídani nebo svačinu. Samozřejmě, že se hodí i jako občerstvení pro návštěvu.
Zvláště hezky se muffiny vyjímají v barevných košíčkách. Chybu neuděláme, nabídneme-li k nim černý, ovocný nebo třeba šípkový čaj.