Také jste propadli kouzlu amerických muffinů?
Tyto malé buchtičky se vejdou akorát tak do ruky, a navíc výborně chutnají.
Jejich příprava nemusí být příliš složitá, pokud budete vědět, jak na to.
Abyste zvládli americké muffiny upéci, k tomu vám dopomohou i naše recepty. Tak se nechte inspirovat.
Co se v článku dozvíte?
Sladké muffiny a příprava těsta
Základem je polohrubá mouka, trochu cukru, vejce, rozehřáté máslo, vlažné mléko, různé přísady a prášek do pečiva. Tímto složením se těsto na muffiny blíží k našim bábovkám, biskupským chlebíčkům nebo i různým rychlým buchtám či koláčům, které se pečou na plechu, takže recepty na ně nám mohou někdy být i inspirací.
Použitím kypřícího prášku se americké muffiny liší od anglických muffinů, které se připravují z kynutého těsta s droždím. Současně se tím příprava amerických muffinů stává daleko rychlejší, protože není třeba nechávat těsto kynout.
Uvedené základní suroviny lze samozřejmě různě obměňovat. Místo polohrubé mouky lze použít i hladkou, pokud ji máte na moučníky raději, část mouky lze nahradit ovesnými vločkami, případně i celozrnnou moukou. Místo běžného cukru se může používat hnědý cukr nebo sladit medem. Máslo je možné nahradit olejem, mléko a část tuku jogurtem nebo kysanou smetanou. Prášek do pečiva může někdy vystřídat již ochucený prášek do perníku nebo jedlá soda. Těmito obměnami se docílí různých chutí.
Víte že, čokoláda obsahuje flavonoidy, které mají pozitivní účinek na lidský organismus? Ovlivňuje totiž krevní tlak a kardiovaskulární systém. Kvalitní čokoláda funguje i jako afrodiziakum. Na pozoru bychom měli být akorát u nekvalitních čokolád, v nichž je vysoké procento tuků a cukrů, které nejsou zdraví prospěšné.
1. Čokoládové muffiny
U muffinů oceníme, že se vejdou akorát tak do dlaně a pohodlně se konzumují. Výborně chutnají zvláště čokoládové muffiny, které milují hlavně děti.
INGREDIENCE:
- 100 g čokolády na vaření
- 2 lžíce kakaa
- 2 vejce
- 220 g polohrubé mouky
- 170 ml kefíru
- 130 ml oleje
- 100 g pískového cukru
POSTUP:
- Do hlubší mísy dáme mouku, cukr, kefír, kakao a olej a prášek do pečiva a šlahačem zpracujeme těsto.
- Čokoládu na vaření nakrájeme na drobné kostičky a vmícháme ji do těsta.
- Těsto plníme do papírových košíčků, případně do silikonových formiček asi 1 cm pod okraj, protože muffiny při pečení nabudou na objemu.
- Povrch muffinů posypeme čokoládou.
- Pečeme asi 30 minut.
zdroj: delonghi.com
Banány jsou bohaté na draslík, fosfor a hořčík a vitamín C. Vůně, chuť i konzistence banánů je ovlivněně teplotou, při které dozrávají. Nevhodné je ukládání banánů do ledničky, takový chlad jim nesvědčí.
2. Banánové muffiny
Vyzkoušejte banánem naplnit americký muffin. Výsledek vás jistě překvapí svojí dokonalou chutí, kterou si oblíbí hlavně děti.
INGREDIENCE:
- 2 banány
- 150 g másla
- 150 g moučkového cukru
- půl balíčku prášku do pečiva
- 250 g hladké mouky
- 3 vejce
POSTUP:
- Banány oloupeme a vidličkou je rozmačkáme na kaši.
- V míse utřeme vejce s cukrem a máslem a přidáme rozmačkané banány.
- Pak přidáme mouku s práškem do pečiva a zpracujeme těsto.
- Těsto plníme do košíčků asi 1 cm pod okraj.
- Upečeme asi 30 minut v troubě při 190 stupních Celsia.
zdroj: recipes.sparkpeople.com
Nejchutnější plody cukety jsou ve velikosti asi 25 cm, to ještě nemají ani vyzrálé semena. Cuketa má velmi malou energetickou hodnotu, protože z 91 % obsahuje vodu. Je však bohatá na draslík, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu.
3. Cuketové muffiny
Cuketa těsto zvláční a zkypří. Přitom její nevýraznou chuť v muffinech ani nepoznáme.
INGREDINCE:
- asi 250 g cukety
- 250 g hladké mouky
- 2 vejce
- 90 ml oleje
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
POSTUP:
- V míse vyšleháme do pěny smetanu, vejce, olej a cukr.
- Cuketu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
- Potom smícháme obě směsi dohromady a plníme s ní košíčky.
- Upečeme asi po dobu 25 minut při teplotě 200 stupňů Celsia.
zdroj: thelemonbowl.com
Víte, že jablka posilují imunitní systém, srdce i krevní oběh? Umějí stabilizovat hladinu cukru v krvi a čistí střeva a posilují dásně.
4. Jablečné muffiny
Jablka jsou k dostání prakticky po celý rok, proto je příprava jablečných muffinů poměrně snadná.
INGREDIENCE:
- 1 jablko
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 0,5 hrnku cukru
- 1 vejce
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička citronové kůry
POSTUP:
- V míse opatrně smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, citronovou kůru a jablko pokrájené na malé kostičky a doplníme mlékem a olejem.
- Směs zamícháme a naplníme do formiček na muffiny.
- Posypeme mletou skořicí a pečeme asi 25 minut při 200 stupňů Celsia.
zdroj: taste.com.au
5. Tvarohové muffiny
Tvaroh je velmi výživný díky obsahu bílkovin. Hodí se zároveň i jako náplň do muffinů.
INGREDIENCE:
- 1 kostka měkkého tvarohu
- hrst rozinek
- 1 vanilkový cukr
- půl balíčku prášku do pečiva
- 100 g pískového cukru
- 200 g hladké mouky
- 100 g čokoládových hoblinek
- 2 vejce
- 100 ml oleje
POSTUP:
- V míse vyšleháme do pěny vejce s cukrem a vanilkovým cukrem.
- Přidáme olej, mouku, měkký tvaroh a prášek do pečiva.
- Těsto doplníme umytými rozinkami a čokoládovými hoblinkami.
- Formičky na muffiny naplníme těstem pod okraj.
- Pečeme asi 20 minut při 190 stupních Celsia.
zdroj: the-girl-who-ate-everything.com
Americké muffiny můžeme podávat jako snídani nebo svačinu. Samozřejmě, že se hodí i jako občerstvení pro návštěvu. Zvláště hezky se muffiny vyjímají v barevných košíkách. Chybu neuděláme, nabídneme-li k nim černý nebo ovocný čaj.